Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Argintarea la indemana radioamatorului


C.D.

Postări Recomandate

Succesul este asigurat daca unul din electrozi este obiectul care se doreste argintat si celalalt electrod este din argint ( se poate folosi sarma de argint dintr-un vechi transformator de telefon - bineinteles, dupa ce se arde emailul, sau o moneda de Ag). Electrolitul este fixatorul fotografic uzat. Obiectul de argint, care se consuma trebuie sa fie anodul, obiectul care se va arginta trebuie sa fie catodul. Optimul de tensiune este pe la 6,5... 7.5V. Sub aceasta tensiune depunerea este foarte lenta, peste 8V depunerea se face in plagi care se desprind usor. Curentul se va limita la 0,5-1A – depinde de concentratia electrolitului.Se foloseste o solutie UZATA de fixator foto ( tiosulfat de sodiu de ex ).Pentru argintarea a 5m de sarma de Cu de exemplu, se rolueste aceasta pe un tub de spray, apoi se scoate de pe el, obtinandu-se un mic colacel (aveti grija sa nu fie stranse spirele intre ele). Se prinde cu un carlig de sarma si se introduce in baia de argintare.Baia va fi din material izolator (sticla, plastic) inalta de 15-20 cm, iar argintarea se va face intr-un spatiu bine aerisit. Katodul si Anodul vor fi la acelasi nivel, si la o distanta de 10-20 cm intre electrozi.Un timp mare (la curent mic), asigura o argintare de calitate – cateva ore.Substante chimice uzate inca se mai gasesc la atelierele foto (chiar daca toata lumea a trecut pe digital), ei inca mai lucreaza si cu metoda clasica.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Flor

    5

  • C.D.

    2

  • SirRoger

    1

Top autori în acest subiect

Prin 1986 a aparut in revista editata atunci de radicoclubul din Brasov o solutie de argintare a traseelor. Cum necum, adica destul de greu, am facut rost de substante si am frecat niste cablaje. Ca dupa aia sa nu mi se mai lipeasca fludorul ..Cum aveam prieteni la catedra de specialitate de la fac de electronica din Buc am fost la ei. Dupa ce au masurat diversi parametrii Q, etc, si mi-au confirmat ce gandisem. VARZA..Am mai vazut c exista si solutii de arginatare folosite la refacerea radiatoarelor din parbrizele din spate ale masinilor mici...Nu le-am incercat.

Link spre comentariu

Eu am dat procedeul numai pentru argintarea sarmelor si a altor piese metalice prin electroliza, si cu electrod de argint. Solutia este doar electrolitul prin care trec ionii de Ag, de la anod spre catod, acesta din urma fiind obiectul de argintat.Argintarea cu solutii din acestea prin frecare pe suprafata ce trebuie argintata, sunt mai dificile daca nu este corecta reteta.

Link spre comentariu

De aia am subliniat ca procedeul frecatului, hi, hi, nu da rezultate. De fapt nu cred ca cei care folosesc electroliza sunt fraieri. Din contra, cu acest procedeu se obtin rezultate bune, la scala industriala..

Link spre comentariu

Din contra, cu acest procedeu se obtin rezultate bune, la scala industriala..

Ce ti-e si cu radioamatorismul asta........numai scale de radio avem in cap :rade: Scuze de off-topic.
Link spre comentariu

Corect. Trebuia sa fie scara in in loc de scala..

Mea maxima culpa, inchiriez cenusa second hand, pt ca nu am bani de una nou..

Dar asta-i nimic. Acum ani de zile am scris un articol in care era ceva de genul " capitanul privea prin periscop groaznicul spectacol oferit de o nava torpila, cu oamenii zbatandu-se in apa, printre petrolul care scurgea, etc" .

Evident ca mi-am citit atat spaltul cat si mai ales versiunea finala, atat pe ecran cat si de pe hartie de muuulte ori.

Pt ca era primul in domeniul istorie, am precizat editorului ca e posibil sa imi apara scapari ." OK, stai linistit, avem un "cap limpede" -asa se numeste corectorul -..

Apare articolul, evident ca ma bucur. Si mi se spune ca a fost OK..

Dar parca ceva ma zgaria undeva, si nu stiam de ce..

Cand l-am recitit a 1001+7 oara am realizat groaznicul adevar. Uitasem un "ta" ..

Textul trebuia sa fie "groaznicul spectacol oferit de o nava torpilaTA, cu oamenii zbatandu-se in apa, printre petrolul care scurgea, etc,".

Nu-i asa ca e altceva?

Am aflat ulterior ca se urmarise doar adevarul privind numele, datele, locurile, etc..

 

Off topic. Acum niste ani, pt o despartire in slabe neispirata, un corector a fost trimis intr-o excursie platita de stat. Cu toata familia.Mda, de la canal s-au intors mai putini..

"Stalin calau-zitorul natiunii.."

Link spre comentariu

Flor, ai putea sa faci specifici care dintre retetele de argintare chimica nu a dat rezultate?Eu am incercat-o pe cea din revista federatiei, publicata in anii '94-95, cu rezultate bune.Prin amabilitatea lui nenea Sandu - YO4AVD, am reusit sa mai procur dublul tartrat de Na + Ksi am de gand sa argintez o teava de Cu care va constitui o linie Lecher.

Link spre comentariu

nanopicoEu am incercat doar schema publicata in revista editata de radioclubul din Brasov. Nu mai stiu cum se numea..Era mai mare decat un A4, avea cu coperti albatre si a aparut, evident, pana imediat dupa rascoala din noiembrie 1987 a celor din acest oras. Dupa aia NU. Imi explica cineva de ce, hi, hi?Daca o mai gasesc, iti scriu....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări