fenddder Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 buna ziua un amic de al meu m-a rugat sa ii fac un convertor de la 9 sau 12v la 180..200v pentru tuburile unei pedale de distort si un preamplificator de chitara. problema este ca am realizat montajul si nu gasesc nicaieri inductor de 100uh pentru convertor.inductorul facut de mine are cam 50 de cm de sarma bobinata pe un toroid de aproximativ 3 cm in diametru. ma poate ajuta cineva cu sfaturi legate de inductor? multumesc.atasez schema si o poza cu montajul realizat impreuna cu inductorul "hand-wound".multumesc http://imageshack.us/photo/my-images/853/nixietubehvdriver.gif/-schema http://imageshack.us/photo/my-images/36/imag0411yk.jpg/- inductorul hand wound http://imageshack.us/photo/my-images/269/imag0409w.jpg/-montaj http://imageshack.us/photo/my-images/843/imag0410o.jpg/ montaj2 Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2011 Am uitat sa mentionez ca nu functioneaza cu inductorul facut de mine.O alta dilema ar fi reteaua RC folosita pentru a supresa varfurile .Pot folosi condensator de 100p la 500v? sau este necesar un dielectric albastru?Mos-fet-ul se incalzeste foarte repede destul de puternic.este datorita inductorului incorect bobinat?Later update: am montat reteaua RC pentru supresare si acelasi inductor.Mos-fet-ul se supraincalzeste iar la iesire am tensinea de intrare minus 2 v. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2011 update. Am folosit irf630 (deoarece le aveam la indemana) facand o mare greseala(asa consider eu) pentru ca are specificatiile 200V - 0.35Ω - 9A iar cel pe care trebuia sa il folosesc, irf740 are specificatiile400V - 0.48 Ω - 10 A.desi eu nu voi folosi 200v , ci 180 am considerat ca irf630 este ok pentru aplicatia mea insa difera si rezistenta interioara a mosfetului. Link spre comentariu
hILIE Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Daca nu ai LCR-metru poti face o bobina fara miez ca 100uH nu este o valoare prea mare. Vezi aici ca ai un calculator: http://www.izatech.ro/Calculator%20filtre.htm Totusi eu zic sa faci un montaj adevarat, dupa schema smps-urilor folosite in amplificatoarele auto... Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Torul acela galben e cu pulbere de fier, e folosit la filtrajele din sursele PC, nu e din ferita...nu e utilizabil!Pierderile prin Foulcault sunt imense!Schema cu 555+MOSFET e simplista...urmati sfatul userului de mai sus. update. Am folosit irf630 (deoarece le aveam la indemana) facand o mare greseala(asa consider eu) pentru ca are specificatiile 200V - 0.35Ω - 9A iar cel pe care trebuia sa il folosesc, irf740 are specificatiile400V - 0.48 Ω - 10 A.desi eu nu voi folosi 200v , ci 180 am considerat ca irf630 este ok pentru aplicatia mea insa difera si rezistenta interioara a mosfetuluiN-are nici o taina, diferentele sunt prea mici///merge si IRF630, ba chiar si IRF520, numai sa fie torul din ferita, cautati unul negru, sau vopsit in verde...daca tot ati facut montajul asta cu 555. Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 ...dar ce culoare ar trebui sa aiba? sunt si eu interesat, pentru un preamplif. Phono alimentat de la calculator...12V. Am ceva toruri verzi, folosite pe cablul de retea - alea sunt de ferita? Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2011 ...dar ce culoare ar trebui sa aiba? sunt si eu interesat, pentru un preamplif. Phono alimentat de la calculator...12V. Am ceva toruri verzi, folosite pe cablul de retea - alea sunt de ferita?alea sunt folosite pentru filtraj. probabil ca sunt bune.eu am folosit unul galben cu verde.am mai semnalat o problema dar momentan nu sunt sigur de ea.Am folosit dioda BA159 in loc de BYW95C si nu sunt sigur daca asta este bine.in datasheet scrie ca BA159 are recovery time de 500ns iar BYW95C de 250ns. Ma va afecta acest lucru pentru convertorul meu? Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 27, 2011 Torul acela galben e cu pulbere de fier, e folosit la filtrajele din sursele PC, nu e din ferita...nu e utilizabil!Pierderile prin Foulcault sunt imense!Schema cu 555+MOSFET e simplista...urmati sfatul userului de mai sus. update. Am folosit irf630 (deoarece le aveam la indemana) facand o mare greseala(asa consider eu) pentru ca are specificatiile 200V - 0.35Ω - 9A iar cel pe care trebuia sa il folosesc, irf740 are specificatiile400V - 0.48 Ω - 10 A.desi eu nu voi folosi 200v , ci 180 am considerat ca irf630 este ok pentru aplicatia mea insa difera si rezistenta interioara a mosfetuluiN-are nici o taina, diferentele sunt prea mici///merge si IRF630, ba chiar si IRF520, numai sa fie torul din ferita, cautati unul negru, sau vopsit in verde...daca tot ati facut montajul asta cu 555.Pot construi un inductor aircore de 100uH in locul celui cu tor de pulbere de fier? M-am bazat pe aceasta schema pentru ca am vrut o solutie ieftina si fiabila.Sunt novice in zona SMPS si incerc sa invat.am mai gasit pe un site o schema in care inductorul de 100uh era construit ca inductor AIRCORE .Din cate am inteles nu continea ferita iar diametrul interior era de 5mm si avea 10 spire pe strat, si 8 straturi.in total 80 de spire. Link spre comentariu
hILIE Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Pot construi un inductor aircore de 100uH in locul celui cu tor de pulbere de fier?Pai eu de ce am facut trimitere la adresa de mai sus? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 27, 2011 Partajează Postat Iulie 27, 2011 Merge foarte bine torul din sursa de calculator daca il folosesti cum trebuie , ar fi si culmea sa aiba pierderi ... Insa pentru convertoarele ridicatoare boost nu sunt prea indicate , foarte posibil sa se satureze miezul fiind toroid , se pot folosi fara probleme in schimb mici miezuri tip bara sau mosor ce se pot recupera din diferite monitoare , tv-uri si alte aparate dezafectate . In ultima instanta se poate bobina pe o bucata de bara de ferita dintr-un radio .Oricum tranzistorul se va incalzi , recomand un radiator ... randamentul unei surse fara circuit specializat nu e foarte bun.P.S. Pentru torul tau ca sa ajungi la 100uH ar mai trebui aproximativ sa mai adaugi macar inca pe atatea spire , spun din experienta si am inductantmetru Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 ...P.S. Pentru torul tau ca sa ajungi la 100uH ar mai trebui aproximativ sa mai adaugi macar inca pe atatea spire , spun din experienta si am inductantmetru...Atunci probabil ca ar fi numai bun un tor din ala mai mare, tot din sursa de PC, care are mai multe infasurari cu sarma destul de groasa...de asemenea folosit la filtraj...merge folosit asa cum e, eventual inseriate 2 infasurari - sunt 2 sau chiar 3 infasurari acolo...Am vazut ceva foarte asemanator, la curenti mici cred ca merge bine, ce am vazut eu avea un multivibrator, parca cu CD4011 sau asa ceva si un mosfet...era un tor de ferita ca asta mai mare de care zic - montajul era o sursa de 48V pentru alimentarea microfoanelor condenser intr-un recorder portabil - alimentat la 9V parca... Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2011 am realizat montajul pentru alimentarea microfoanelor (se numeste Phantom power) la 48v si am folosit 4048 in configuratie de 80khz cu R de 2k2 si C de 1nf. functiona pe baza de transformator!!!, nu inductor.la el am folosit 2 mosfeti de putere mai mica iar transformatorul avea punte mediana in configuratie half bridge cred ca se numeste.revenind la flyback converterul meu.m-am apucat sa fac inductorul pe o surubelnita de 5mm diametru. sper sa iasa ceva. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 Nu merge pe surubelnita sau metal ... tocmai ca sunt pierderi mari la frecvente inalte , pentru asta s-a inventat ferita sau pulberile metalice care au rezistivitate mare Revin cu o poza , cu bobinute de genul asta functioneaza f bine un convertor ridicator . Asta e folosit intr-un ceas nixie , ridica de la 9V la 200V si la consumul a 6 tuburi tranzistorul se poate lasa fara radiator . Ce-i drept e facut cu un circuit specializat KA34063 , la cat costa nu merita dupa parerea mea chinuiala cu improvizatii pionieresti gen LM555 in plus la audio chiar ai nevoie de stabilizare si sa nu bage zgomot . http://i54.tinypic.com/1g3p8m.jpg Link spre comentariu
mila Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 Fa inductorul de proba pe 3-4 cm de bara de ferita de 8-10mm de la un radio portabil defect.Bobinezi spira langa spira cu sarma de 0,3-0,4mm 35-40spire. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2011 Nu merge pe surubelnita sau metal ... tocmai ca sunt pierderi mari la frecvente inalte , pentru asta s-a inventat ferita sau pulberile metalice care au rezistivitate mare Revin cu o poza , cu bobinute de genul asta functioneaza f bine un convertor ridicator . Asta e folosit intr-un ceas nixie , ridica de la 9V la 200V si la consumul a 6 tuburi tranzistorul se poate lasa fara radiator . Ce-i drept e facut cu un circuit specializat KA34063 , la cat costa nu merita dupa parerea mea chinuiala cu improvizatii pionieresti gen LM555 in plus la audio chiar ai nevoie de stabilizare si sa nu bage zgomot .http://i54.tinypic.com/1g3p8m.jpg nu detin astfel de inductoare.unde pot gasi unul de genul acela?multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum