Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoare "full range" vs difuzoare separate

dividivus

Postări Recomandate

Salut.Ma gandeam si eu citind despre difuzoare full range ca oare sunt bune la ascultat muzica (adica o pereche de difuzoare full range) pt ca chiar daca pot sa-ti redea toata gama de frecventa audibila (ma indoiesc de asta), dar daca ne gandim, ca in muzica este compus din sunete de diferite frecvente si de diferite amplitudini IN ACELASI TIMP, adica se aude si bassul si mediile si inaltele in momentul respectiv, atunci un difuzor nu poate sa creeze sunetul (adica membrana sa se miste in acelasi timp la diferite frecvente si cu o diferita amplitudine). Poate ca un difuzor full range poate sa redea toatea gama de frecventa audibila, dar nu in acelasi timp.Sigur, ca difuzoarele "non full range" trebuie sa redea o anumita banda de frecventa, dar cred ca totusi le este mai usor sa redea o banda mai ingusta decat sa urce si sa coboare pe toate frecventa audibila.Intrebarea mea ar fi, ca atunci pt ce sunt bune difurile full range (sa fie un compromis la pretul difuzorului, adica difurile full range sunt relativ mai ieftine dacat trei difuzoare separate, adica unul pt bass/subbass, unul pt medii si unul pt inalte).Astept cu nerabdare parerea voastra.In final as dori sa va urez sarbatori fericite!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dividivus

3

• felixx

1

• DorinD

1

• one

1

Top autori în acest subiect

Dar...fiind medic, daca ma gandesc la aparatul auditiv, atunci poate ca nu este totul asa de simplu. Este adevarat ca cohleea are zone diferite pt perceptia frecventelor diferite, adica poate sa perceapa in acelasi timp mai multe frecvente de sunet, DAR timpanul oare cum se comporta (care este o membrana, putem asemana cu membrana unui microfon sau al unui difuzor)?

Link spre comentariu

Parerea mea este ca nu trebuie sa insistam prea mult pe traductorul full-range. Argumentele mele ar fi:- receptia sunetului si redarea lui nu sint fenomene reversibile in sensul ca un bun receptor nu este si un bun emitator. Daca un microfon este f. performant d.p.d.v. al calitatii receptiei va fi submediocru d.p.d.v. al calitatii redarii; si invers in ce priveste un difuzor.- sunetele care se regasesc in vorbire/cantare/muzica_instrumentala nu sint emise de catre un emitator foarte localizat, la limita punctual, astfel incat sa ne punem mari probleme doctrinare la reproducerea lui cu ajutorul traductoarelor.- driverele full-range existente sint patetice d.p.d.v. al performantelor si isi bazeaza relativ restransul spectru de redare pe un amestec heterogen de fenomene cu ponderi f. diverse functie de tonul redat incat numai a puritate si simplitate nu-mi evoca.- singura simplificare, si aceea relativa, prin folosirea unui driver full-range este la nivelul cross-over-ului pasiv. Dar daca ne gandim la curba de raspuns per ansamblu care are nevoie de egalizare si lipsa de calitate la redarea capetelor benzii audio...- mai potrivita mi se pare abordarea cu traductori concentrici decat cu full-range. Prima pastreaza calitatea redarii fazei si precizia localizarii fara a restrange drastic spectrul ca in cazul ultimelor.

Link spre comentariu

Ma gandesc la difuzoarele auto si pot spune ca am vazut cateva tipuri de difuzoare care sunau suficient pentru o auditie in masina, fara mari pretentii. Difuzoarele erau produse de firme cu renume, de exemplu Pioneer. Facand comparatie cu alte difuzoare frumos colorate, cu 3 cai, cu cate 2 tweetere montate pe suportul acela din centrul difuzorului, pot spune ca acestea din urma sunau execrabil. Nu doar termenul "full-range" sau "....-range" determina caracteristicile unui difuzor. Cel putin difuzoarele auto aparute in ultima vreme prin magazine mi se par de slaba calitate, chiar si cele de firma. Si la pretul unui difuzor de banda larga, greu gasesti o combinatie de difuzoare pt. bass-medii-inalte.Este adevarat ca incintele cu mai multe cai au aparut ca o necesitate si pentru reproducerea intregului spectru audio nu se pot utiliza difuzoare de banda larga.Dar de multe ori un difuzor de banda larga de calitate poate depasi o combinatie de difuzoare mai slabe, la acelasi pret. Nu este obligatoriu, de exemplu, ca o incinta acustica cu 3 cai sa sune mai bine decat una cu 2 cai.

Link spre comentariu

Vezi caracteristicile de la Lowter,Fostex,etc si studiaza un pic site-ul

http://melhuish.org/audio/ apoi intra un pic si pe forumul de acolo iar apoi ai sa faci singur diferenta intre ce se face in regim diy la noi,comentariile de la noi si cam cum conlucreaza baietii de pe acolo.

In primul rind difuzoarele conteaza.Un full-range,dar sa fie adevarat(asta inseamna ca costa enorm) nu prea are nevoie de corectii din partea retelelor,indiferent cum sunt ele(active,pasive),sunetul fiind exact cel reprodus de sursa de semnal(vorbim aici pentru cazul in care dispunem si de un amp de calitate inalta.Asta inseamna sa nu faci absolut nici un compromis de calitate in alegerea difului(cit mai linear posibil in raspuns).

Ar fi de vorbit mult pe aceasta tema dar sa nu uitam ca si incintele cu 2,3,4 cai si care sunt facute cu difuri de calitate suna exceptional.

Dupa parerea mea un full-range de calitate montat itr-un horn este mult superior oricarei tip incinte ce se face pe la noi.Cineva a facut un horn cu un dif de 10"(difuzor de PA) si la 11W de amplificare in clasa A cu tuburi zicea ca simtea bas pina in degetele mici de la picioare.

La difurile full-range de calitate singura "problema" ar fi ca mai mari de 10" nu prea gasesti si asta inseamna ca au un bas mediu si o limitare a puterii.Problema o rezolvi alegind un dif sensibil si montindul intr-un VTP sau horn (vezi experimentele lui VTP care bat la dos multe incinte cu 2,3 cai)si mai mult de vreo 15-30W nu prea ai nevoie ca sare CD-ul de pe masa.Daca vrei sa faci ceva "extrem" treci la 12" sau mai mult dar in cazul asta tre sa-ti iei un coaxial.

O alta abordare ar fi,dupa parerea mea,altii pot sa nu fie de acord,incinta cu 2 cai.De la acest nivel,urcind spre 3 sau 4 cai tre sa fii foarte atent in alegerea difurilor (consulta graficele de raspuns de 100 de ori) si deasemenea filtrele care tre sa le faci in functie de difurile alese.

O alta chestie este ca de aceea sunt atitea tipuri de incinte pentru atitea gusturi de muzica.Cica pe cele pe 4cai suna mai bine jazz-ul,muzica linistita,etc.

Tine de tine pina la urma,de muzica pe care o asculti,de banii pe care-i ai sau nu-i ai,de sotie.......etc.

Link spre comentariu

M-am uitat prin site si mi se pare extraordinar. Inca nu am avut timp sa citesc toate articolele interesante, dar oricum am gasit cateva raspunsuri la intrebari pe care aveam (mai ales legate de horn-uri).

Oricum, scrie si la inceput ca boxele full-range incearca sa reproduca toata gama audibila care se poate atinge cu instrumenete muzicale obisnuite (in afara de cele electronice acesta este intre 12 Hz si putin peste 6000 Hz).

Imi place link-ul urmator http://fullrangedriver.com/gallery/

O sa mai citesc cateva articole, dupa care o sa formulez o parere. Pana atunci va doresc LA MULTI ANI si un an nou fericit!

:rock: :partyman:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări