Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sugestie alimentator 6V - 24V

klayus

Postări Recomandate

vreau sa fac o lanterna cu 63 de led-uri 7 in serie 9 in paralel pe care le voi alimenta de la 4 bateri AA puse in serie sa-mi scoata 6V - consum 180mA cu rezistente de 1ohm pe fiecare brat. am gasit o schema de step-up cu LM 2577 dar nu se gaseste momentan pe nicaieri. mai e si varianta cu MC34063 dar din cate am inteles nu sunt foarte eficiente. vreau sa ma tina cat mai mult posibil bateriile. ce posibilitati am? am cautat pe net dar nu am gasit ce am nevoie, avand in vedere ca vreau sa fie si mic sa incapa intr-un cap de lanterna. multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• C.D.

1

• klayus

1

• radusa

1

• MuSi

1

Top autori în acest subiect

nu ar fi mai bine sa legi tu toate ledurile in paralel?

Oare cum ati ajuns la concluzia asta?In primul rand trebuie cunoscuta tensiunea si curentul unui LED. In functie de asta se realizeaza legarea serie-paralel a lor. La orice fel de step-up, step-down, rezistente serie, etc vom avea pierderi. Ideal ar fi legarea cat mai directa pe 6V, cu rezistente serie cat mai mici (eventual fara). Si daca sunt leduri 'normale', se recomanda folosirea ledurilor cu consum redus, ca altfel acumulatorii nu vor tine prea mult la 63 de leduri. Si ce cap de lanterna poate adaposti 63 de leduri. Nu ar fi mai indicat de folosit un LED de putere (1-5W)?In concluzie, enuntul problemei este incomplet.
Link spre comentariu

Nu poti avea un consum de 180mA la 6V, pentru toate cele 63 de leduri, deoarece se vor aprinde foarte slab.In general pentru ledurile de 5mm tensiunea de deschidere este de 1,8V (dar suporta foarte bine si 2V la un curent de 60-70mA).Asta inseamna grupe de 3 leduri inseriate, si apoi toate grupele puse in paralel.Ledurile de 10mm au tensiunea de deschidere undeva pe la 2,7-2,8V, dar suporta foarte bine si 3V, la un curent de 110-120mA, dar cand ajung sa consume 150mA se distrug, totul este sa nu depasesti 3V/led (rara rezistenta de limitare curent)Lumina este puternica in ambele cazuri cu leduri de 5mm si 10mm.Fara un consum de 2A la 6V, nu scapi, daca vrei sa mai si lumineze bine lanterna.Cel mai bine folosesti acumulatori format AA de 2400mA/h (5 bucati inseriate pentru 6V), si te va tine aprox. 1 ora de iluminat continu.Si varianta cealalta cu led de 1-5W este buna dar va trebui radiator pentru ele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări