philiprobz Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare : Filetul "gaz" este cel folosit la racordurile de aer , oxigen ,s.a.m.d ? Mai exact filetul de la un manometru de aer care asigura prinderea pe butelie sau stiu eu pe o conducta si care are un diametru exterioar de 1/2 inch adica 12,7 mm este un filet "gaz" sau winthworth ? Intentionez sa-mi cumpar un set de tarozi pentru acest tip de filet si vreau sa stiu exact ce sa cer . multumesc Link spre comentariu
philipo4you Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 Tarozi care au dimensiunile in inch si au terminatia G. Aia te vor ajuta ajuta. Link spre comentariu
ionionel Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 La ţevi de gaz,ţevi etc, se foloseşte filet în ţol.Ţolul este la fel cu Inci.Iar ţolul nu este la fel cu filet Witworth.Filetul witworth este mai fin şi cu pas mai mic decît ţolul.Ţolul şi Witworth au în comun doar că se utilizează la filetarea ţevilor şi a fitingurilor(elemente de legătură între ţevi).Văd că ai dat un exemplu că 1/2 este egal cu 12,7 mm.O butelie de gaz are filetul de 1/2 care este egal cu 20,955 mm şi nu 12,7.Nu încurca Inch liniar cu inci pentru diametre.Un inch liniar(25,4) nu e la fel cu inci pt.diametre exteroare(33,2)mm.Filetul la un manometru,filet pt.ţevi de gaz,etc, se măsoară cu şublerul şi nu cu liniarul. Ţevile de gaz se filetează în ţol.Iar ţevile cu un perete mai subţire se filetează cu filet witworth.Ca să cunoşti diametrele ai nevoie de tabelul cu diametrele interioare,exterioare ale filetelor în ţoli.Tu ai nevoie de tarozi şi filiere pt.filete în ţoli.Nu merită să iei pt.Witworth deoarece acestea se folosesc foarte rar. Link spre comentariu
philiprobz Postat Iulie 24, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2011 am priceput ca filetul gaz e unul iar withworth e altul (scuze pt greseala initiala cand am scris "winthworth"). inch-ul e tot atat fie el liniar fie ca diametru si nu inteleg la ce te referi cand spui ca nu se masoara liniar ci cu sublerul - evident ca am masurat cu sublerul diametrul filetului manometrului devreme ce mi-a dat valoarea de 12,7 mm . probabil ca e o relatie intre diametru si pas la filetele astea pe care deocamdata nu o pricep dar as dori sa o aprofundez . in final ma intereseaza doar ce fel de tarod sa cer strict pentru a fileta o gaura in care sa se infileteze la randul sau manometrul pentru a masura presiunea dintr-o butelie de aer. multumesc oricum pentru promptitudine. Link spre comentariu
ionionel Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 _1 inch liniar=25,4 mm şi se foloseşte pentru măsurarea lungimilor._1 inci=1 ţol=33,24 mm şi se foloseşte pentru măsurarea diametrelor.Şi nu-i totuna un inch liniar sau un inci pentru diametre.Diametrul filetului unui manometru se măsoară în ţol.Şi dacă este în ţol nu poate să fie 12,7mm.Eu cred că este vorba de 1/4 ţoli care are diametrul exterior de 13,15mm.Dacă diametrul ext.e 1/4 ţoli pasul filetului este de 1,337 mm.Gaura care va fi filetată în care îţi va intra manometrul trebuie să fie de 11,445 mm dar tu îl găureşti cu burghiu de 11,5 mm. Link spre comentariu
en Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 Iata aici explicatii in detaliu despre filetele Gaz:http://mesterucasei.com/despre-filete/Citez fara nicio modificare:"Filetul pentru tevi este denumit generic ,,gaz”, se noteaza cu G urmat de un numar exprimat sub forma de fracţie: G 1 1/4″. Aici numarul de dupa litera G semnifica diametrul interior al ţevii, exprimat in ţoli. Diametrul interior al tevii poate fi exprimat si in milimetri pentru o mai buna si rapida intelegere: Dn15 inseamna un diametru nominat al unei tevi de 1/2″, dar exteriorul tevii este diferit. Deci diametrul masurat peste filet este mai mare. Aratam in tabelul de mai jos, diametrele masurate pe filet in concordanta cu diferite diametre nominale ale tevilor, iar mai jos reprezentarea filetelor in desenul tehnic. Aici numarul de dupa litera G semnifica diametrul interior al ţevii, exprimat in ţoli."Cel mai important de retinut:G semnifica diametrul interior al ţevii, exprimat in ţoli!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 Un filet "gas", este un filet caracteristic instalatiilor. Relatia dintre un filet "gas" si unitatea de masura tolerata inch, este doar aceea ca pe o lungime a filetului de 1 " = 25,4 mm, sunt standardizate pentru diverse marimi ale filetului, cate un numar intreg, bine definit de pasi ai filetului. De asemenea, spre deosebire de filetul metric, filetul gas, este generat de un triunghi isoscel cu unghiul la varf de 55⁰. Un "filet gas" de 1/2", nu are diametrul exterior de 1/2"=12,7 mm. Aceasta marime de 1/2 ", defineste diametrul interior al tevii, care este de fapt marimea "nominala" in aceste cazuri. Exteriorul tevilor, este in functie de presiunea maxima la care trebuie sa reziste teava, deci va fi in functie de materialul din care este construita aceasta. Totusi, datorita necesitatii de standardizare a sculelor, diametrele exterioare, au fost definite pentru tevile din otel si se respecta si la toate celelalte tevi, indiferent de materialul de constructie. Concluzia, este ca atunci cand vom folosi spre exemplu la instalatii tevi din aluminiu, trebuie sa ne asiguram ca acestea (filetele gas) rezista la presiunile maxime care pot exista in acea instalatie. Atunci cand ne referim la tevi, se poate spune ca "filetul gas" = "filetul Whitworth". ...filetul de la un manometru de aer care asigura prinderea pe butelie sau stiu eu pe o conducta si care are un diametru exterioar de 1/2 inch adica 12,7 mm este un filet "gaz" sau winthworth ?...Raspunsul la aceasta intrebare, este in general negativ. Filetul reductiei de la manometrele de masurare a presiunii gazelor, este in general un filet metric cu pas marunt, motiv pentru care etansarea se face printr-o garnitura. Link spre comentariu
cnc_step Postat Iulie 24, 2011 Partajează Postat Iulie 24, 2011 _1 inch liniar=25,4 mm şi se foloseşte pentru măsurarea lungimilor._1 inci=1 ţol=33,24 mm şi se foloseşte pentru măsurarea diametrelor.Şi nu-i totuna un inch liniar sau un inci pentru diametre.Diametrul filetului unui manometru se măsoară în ţol.Şi dacă este în ţol nu poate să fie 12,7mm.Eu cred că este vorba de 1/4 ţoli care are diametrul exterior de 13,15mm.Dacă diametrul ext.e 1/4 ţoli pasul filetului este de 1,337 mm.Gaura care va fi filetată în care îţi va intra manometrul trebuie să fie de 11,445 mm dar tu îl găureşti cu burghiu de 11,5 mm.Cand spui la o teava de gaz ca este de un tol, este exact de 1inch. Masura este data de interiorul tevii si nu de exterior. Toata lumea face exact aceasi greseala, inclusiv instalatorii. Deci ca sa ramana clar 1inch=1tol.Iar inch-ul se masoara si la diametre si la lungime. Nu mai incercati sa rastalmaciti cuvintele. Cine nu a lucrat cu inch, nu o sa poata niciodata sa faca aprecieri. Sunt freze, spirale in inch.Ce este asa greu: Luati o teava de 1 tol si masuratii interiorul. O sa aveti surpriza sa fie de 25.4mm - adica 1 inch. :aplauzeIar exteriorul este standard de 1" si 5/16 pentru filet, nu de un tol. Link spre comentariu
gcom61 Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 ...Cand spui la o teava de gaz ca este de un tol, este exact de 1inch. Masura este data de interiorul tevii si nu de exterior. Toata lumea face exact aceasi greseala, inclusiv instalatorii. Deci ca sa ramana clar 1inch=1tol.Iar inch-ul se masoara si la diametre si la lungime. Nu mai incercati sa rastalmaciti cuvintele. Cine nu a lucrat cu inch, nu o sa poata niciodata sa faca aprecieri. Sunt freze, spirale in inch.Ce este asa greu: Luati o teava de 1 tol si masuratii interiorul. O sa aveti surpriza sa fie de 25.4mm - adica 1 inch. :aplauzeIar exteriorul este standard de 1" si 5/16 pentru filet, nu de un tol.Subscriu la ce spune colegul;Cand se vorbeste de marimea tevii in ''tol'' referirea trebuie sa se faca numai la interiorul tevii.Cei mai multi ''meseriasi'' folosesc [tolii] indiferent la ce se refera(interior sau exterior ). Link spre comentariu
cnc_step Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 ...Cand spui la o teava de gaz ca este de un tol, este exact de 1inch. Masura este data de interiorul tevii si nu de exterior. Toata lumea face exact aceasi greseala, inclusiv instalatorii. Deci ca sa ramana clar 1inch=1tol.Iar inch-ul se masoara si la diametre si la lungime. Nu mai incercati sa rastalmaciti cuvintele. Cine nu a lucrat cu inch, nu o sa poata niciodata sa faca aprecieri. Sunt freze, spirale in inch.Ce este asa greu: Luati o teava de 1 tol si masuratii interiorul. O sa aveti surpriza sa fie de 25.4mm - adica 1 inch. :aplauzeIar exteriorul este standard de 1" si 5/16 pentru filet, nu de un tol.Subscriu la ce spune colegul;Cand se vorbeste de marimea tevii in ''tol'' referirea trebuie sa se faca numai la interiorul tevii.Cei mai multi ''meseriasi'' folosesc [tolii] indiferent la ce se refera(interior sau exterior ).Majoritatea meseriasilor (instalatori care habar nu au sa masoare cu sublerul) folosesc notiunea de un tol referindu-se la exteriorul tevii. Si cand ii intrebi cat are un tol iti vor spune ca 33mm si ceva. Fals. 1tol=1inch, iar dimensiunea de un tol se masoara in interior, si nu in exterior.Ca o complectare la ce am scris mai sus. 1 Link spre comentariu
ionionel Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Există tabelul de mai sus şi acela spune tot.Diametrele din tabel sînt bune. icon_jook Link spre comentariu
cnc_step Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Există tabelul de mai sus şi acela spune tot.Diametrele din tabel sînt bune. icon_jookTabelul ala de care spui, este o porcarie.Uita-te si tu putin in el si fa un calcul:1 - La un tol scrie diametrul nominal al tevii este de 25mm (de fapt 25.4 mm=1")Atunci cum naiba la 1/4 toli cum zici tu diametrul nominal este de 8mm cand trebuia sa fie de 25:4=6,25mm, si la 1/8 este de 6mm. Chiar daca tot crezi ca un tol are 33mm tot nu iesi la valorile astea.Ala este un tabel facut de cineva care nici nu stie cum arata un subler sau micrometru.Nu are rost sa mai crezi tampenile astea pentru ca stiu ce vorbesc, am lucrat 10 ani numai in inch.Si niciodata cand vorbesti de o cota de teava nu vorbesti de dimensiunea exterioara. Totdeauna de interior. 1 Link spre comentariu
Adierea Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Cand este vorba de o teava e si normal sa fie catalogata dupa diametrul interior care reprezinta debitul de gaze sau lichid care curge prin acel orificiu .Filetu este in pasi pe tol ,adica cati pasi de filet are pe o lungime de un tol 25,4 mm .Sant o gramada de manometr cu filetul in toli ,adica marea majoritatea de manometre ,doar este vorba de conducte . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 Va rog sa incetati cu dezbaterile in contradictoriu si sa cititi postarea mea de mai sus, care sintetizeaza ceea ce este de retinut. Tabelul atasat de @en, este corect. Sunt incorecte interpretarile despre diferenta intre "inch" si "tol". Exista relatia 1 inch = 1 tol = 1 " = 25,4 mm. Diametrul este de asemenea o marime liniara, deci segregarea valorilor unui "inch", dupa acest criteriu este falsa. Link spre comentariu
cnc_step Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 Va rog sa incetati cu dezbaterile in contradictoriu si sa cititi postarea mea de mai sus, care sintetizeaza ceea ce este de retinut. Tabelul atasat de @en, este corect. Sunt incorecte interpretarile despre diferenta intre "inch" si "tol". Exista relatia 1 inch = 1 tol = 1 " = 25,4 mm. Diametrul este de asemenea o marime liniara, deci segregarea valorilor unui "inch", dupa acest criteriu este falsa. Ok. Perfect de acord cu postarea la care faceti referirea. Atunci de ce spuneti ca tabelul este bun? In postare a-ti scris clar ca o teava de 1/2 toli este de fapt de 1/2" = 12,7 diametrul interior nominal. Corect? Pai si in tabel de ce apare 1 tol=25mm diam. nominal care de fapt este 25,4mm, iar 1/2 toli = 1/2" =12,7 apare diametrul nominal 15mm, la 1/4 apare 8mm, la 1/8 apare 6mm? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum