fenddder Postat Iulie 22, 2011 Partajează Postat Iulie 22, 2011 Zilele trecute am terminat o sursa cu 2 iesiri variabile construita pentru a-mi servi in experimente.M-am gandit sa adaug un sistem de variatie pentru curentul de la iesirea sursei de alimentare insa odata cu acest sistem vreau sa montez si un fel de ampermetru care sa imi indice nivelul pe o scara de 10 leduri fiecare led reprezentand 10% din curentul debitat.Initial m-am gandit sa folosesc un potentiometru stereo, partea pentru canalul dreapta as fi folosit-o pentru a controla curentul maxim iar partea pentru canalul stanga al potentiometrului stereo sa controlez un tranzistor npn care alimentat la o tensine constanta U sa imi varieze tensiunea pe pinul emitor in asa fel incat atunci cand potentiometrul este la minimum sa am un led aprins si cand este la maximum sa am toate zece ledurile aprinse.Ulterior am descoperit ca sunt si alte modalitati de masurare a curentului mult mai inteligente decat modalitatea gandita de mine.singurul dezavantaj este ca ideea mea de afisaj arata nivelul curentului potential indiferent daca sursa are sau nu are vreun consumator legat.As dori o parere in legatura cu aceasta dilema. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 22, 2011 Partajează Postat Iulie 22, 2011 Intai o mica observatie: barograful este un instrument de inregistrare grafica pe hartie a presiunii atmosferice, folosit in meteorologie. Ceea ce vrei este un bargraf , un indicator grafic sub forma de bara (romanizare de la bargraph).Trebuie sa te hotarasti daca vrei sa induce curentul livrat de sursa cand ai conectata o sarcina oarecare, asa cum face un ampermetru, sau sa indice valoarea la care ai limitat curentul printr-un reglaj al sursei (curentul maxim prestabilit de operator).Ca idee de comanda a bargrafului exista un circuit integrat LM3914 care face treaba asta (afisare liniara a tensiunii de la intrare). Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 23, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2011 am hotarat ca display-ul sa arate limita de curent in functie de presetarea limitatorului. imi pare rau pentru confuzie, acum am inteles de ce este bargraf nu barograf. ca sa simplific si mai mult proiectul , acum cativa ani am construit un sistem voltmetru pentru afisarea vitezei unui ventilator de calculator pe un display bargraf .functiona pe baza caderii de voltaj din diodele 1n4007 conectate in serie si calculate in asa fel incat bargraf-ul sa imi indice de la 2.5v la 12v. atasez un link cu video-ul realizat atunci. http://www.youtube.com/watch?v=T9701Npcz5Q Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 23, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2011 am gasit schemele si am facut calculul pentru lm317 care sa imi varieze tensiunea in functie de reglajul limitatorului de curent.voi folosi un potentiometru stereo de 1k. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2011 am realizat montajul cu ampermetrul si iata ce a iesit.momentan nu am potentiometrul stereo de 1k nici rezistorul de 0r33 5w.maine le voi monta si voi alimenta montajul.Prototipul a fost realizat integrand o punte redresoare formata din 4 diode si un condensator de filtraj pentru alimentarea LM317.tranzistorul de putere a fost montat direct pe pcb datorita faptului ca nu vor exista curenti mai mari de 2 amperi si cred ca nu se va incinge la jumatatea puterii lui continue. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 28, 2011 Partajează Postat Iulie 28, 2011 S-ar putea sa se incalzeasca excesiv 2N3055. Ai zis 2A dar nu ai spus ce tensiune cade pe el. Vreo 2W disipa direct pe placa, dar daca e mai mult s-ar putea sa ai nevoie de radiator. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 29, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2011 maxim 32v.dar consumatorul atasat la sursa nu va depasi 1A. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 29, 2011 Partajează Postat Iulie 29, 2011 32V x 1A = 32 Watt inseamna un radiator mare. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 30, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2011 Optiunile de spatiu sunt limitate.ma gandeam sa pun un radiator mai mic peste tranzistor si deasupra un ventilator de procesor mai vechi. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 30, 2011 Partajează Postat Iulie 30, 2011 Nu e rea ideea, dupa testare practica vedeti daca e suficient.Totusi transferul de caldura cel bine se face prin baza plata a tranzistorului, in contact strans cu suprafata plana a unui radiator si cu ceva pasta termoconductoare intre ele care umple micile rugozitati de la prelucrare. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 30, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2011 stiu, mereu folosesc pasta termoconductoare siliconica pentru tranzistoare insa in sursa in care voi folosi mondajul nu situ daca va fi nevoie de cine stie ce racire a radiatorului.principalul obiectiv al meu este sa limitez curentul pentru testarea montajelor.Nu reusesc sa gasesc la mine in oras potentiometru de 1k stereo.stiti vreun site online unde pot da comanda, insa sa nu existe "comanda minima in valoare de"? Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 31, 2011 Partajează Postat Iulie 31, 2011 Nu prea stiu, sa mai caut. Presupun ca liniar.Un radiator ca asta (80x40mm) nu-ti incape? Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 31, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2011 Nu prea stiu, sa mai caut. Presupun ca liniar.Un radiator ca asta (80x40mm) nu-ti incape?Nu cred ca incape pe pcb.Voi face racire fortata cu un ventilator si un radiator de 2n3055(nu stiu ce package are) mai mic.Multumesc Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 31, 2011 Partajează Postat Iulie 31, 2011 Capsula este TO3. Exista radiatoare cu gaurile deja date pentru suruburi si baza+emitor, ceea ce te scuteste de prelucrare, cum e si modelul din desen (aprox. 10 lei). Mai mic ar fi 45x45x25 inaltime (4 lei) cum este http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=49585 - nu stiu daca are gauri. Link spre comentariu
fenddder Postat Iulie 31, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2011 Capsula este TO3. Exista radiatoare cu gaurile deja date pentru suruburi si baza+emitor, ceea ce te scuteste de prelucrare, cum e si modelul din desen (aprox. 10 lei). Mai mic ar fi 45x45x25 inaltime (4 lei) cum este http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=49585 - nu stiu daca are gauri.am unul facut de mine dar e 100mm ppe 50mm cu tot cu aripioare insa e prea mare pentru aplicatia mea.ma gandeam sa iau unul de procesor si sa fac o gaura cat capsula tranzistorului si gaurile aferente de montaj iar deasupra sa montez ventilatorul.Am testat montajul si functioneaza perfect, singura problema este potentiometrul, nu gasesc unul stereo la mine in oras. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum