fcon Postat Septembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Deja urmaresc sa obtin "ceva" de la un amplificator audio pe tuburi si[...] este f. important sa fie facut perfect.Aceasta era formularea..Un amplificator este "perfect" atunci cand serveste 100% scopului propus si nu numai...Poti cauta "perfectiunea" in schema, calitatea pieselor, realizare, cutie, cum ai spus... Sa ti se para tie ca mai mult de atat nu se poate, ca este desavarsit.Daca insa iei in considerare faptul ca ceea ce ti se pare tie perfect, altuia poate sa i se para imperfect si sa mai si tii seama de asta, ar insemna sa te desprinzi de obiectivul tau si sa urmaresti deja o himera. Exemplul cel mai la indemana este acela al vesnicilor nemultumiti de sunetul de acasa, care nu mai asculta muzica, ci scule, intr-o spirala continua de up-grade-uri (cate exemple de acest fel aveam pe hifi & multimedia?)...Pe de alta parte, corectitudinea abordarii si realizarii unui montaj nu poate fi numita perfectiune, nu-i asa? Faptul ca urmezi o cale corecta, ca respecti toate regulile te poate face, cel mult, profesionist in abordare.Nu poti spune, de exemplu, ca ai facut un amplificator perfect, din simplul motiv ca" frumusetea este in ochii privitorului" si, in extenso, nimic nu este desavarsit in lumea noastra decat divinitatea.-------------Stam la o discutie amicala, bine?-------------stiu ca lucrarile dvs. sunt atent si meticulos lucrate, chiar daca nu ating "perfectiunea" poate nici tehnica nici acusticaTe rog sa ma crezi ca, atunci cand fac un amplificator, urmaresc intotdeauna un obiectiv, niciodata mai multe. Nu doresc sa am cutia perfecta si montajul perfect, deoarece stiu ca nu se poate.Niciodata nu am avut suficienti bani pentru pasiunea mea si, cantarind posibilitatile, am facut compromisuri mai peste tot, mai putin pe partea de sunet, deoarece asta urmaresc in primul rand: un sunet care sa-mi placa mie, sunetul potrivit/"perfect" pentru mine in conditiile date: cu transformatoarele, lampile si piesele pe care le am si cu nivelul meu de pregatire si mod de executie.A! Ca uneori suntem "perfectionisti" si amelioram, imbunatatim si rafinam mereu cateo schema sau un aparat, asta este chiar recomandabil si, de obicei, asta si facem, dar asta vine, mai ales, din pasiune!-------------Scuze pentru digresiunile facute. Nu au absolut nicio tinta anume; sunt doar ganduri personale!Unul dintre lucrurile pe care nu le-as face, insa, este acela de a cauta perfectiunea... Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Scuze pentru digresiunile facute. Nu au absolut nicio tinta anume; sunt doar ganduri personale!Unul dintre lucrurile pe care nu le-as face, insa, este acela de a cauta perfectiunea...Nu e nici un stres, m-am exprimat gresit. Sunt destul de obosit. Am condus peste 20 de ore si am facut cam 1500 de km in 1 zi jumatate.Nu caut perfectiunea in sensul absolut, dar daca nu as cauta sa fie mai bun sau mai bine acel ceva, atunci unde ar fi evolutia?Una peste alta ultimele doua amplificatoare facute de mine sunt urite, cu carcase recuperate, insa piese de calitate si topologii testate pe forum. Pe scurt am obtinut un sunet bun (nu sunt aprecieri personale) , care imi place si un aspect urit care nu imi place. Deci voi incerca sa ameliorez situatia.Stiu de discutiile infinite si de copii cu bani care schimba scule. Din fericire nu sunt in acea categorie stiu ce sunet vreau sa aud, posibil pentru ca ala imi place mie. Inca nu sunt lamurit cu sursele digitale si inca schimb la ele. Momentan stiu ce imi place, dar am si surprize si atunci...acum lucrez impreuna cu userul la un SE cu 4XEL81 in paralel si cred (aproape sigur) ca voi proiecta un OT cu infasurari pentru reactie in katod,dar pentru fiecare tub in parte.Va dati seama de ce am ales varianta cu 4XEL81 in paralel.Avantejele acestui montaj sunt foarte multe,mai ales in cazul acestui tub foarte fain,EL81.Un amplificator facut de lazaroiu este un "must have" la urmatoare auditie. Sunt foarte nerabdator sa il ascult, aspectele vizuale pot fi pe locul doi. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Cam asta este schema la care m-am gandit cu 4XEL81. Valorile componentelor le voi pune numai daca cineva este interesat si bineinteles dupa ce voi face toate corecturile rezultate din practica,stiti dv. cum este:" niciodata teoria nu bate cu practica in totalitate!" Momentan lucrez la trafurile lui ,bineinteles C-core din T-80 (TC-80).Preconizez un 28-32H pana la un curent de saturatie de 300mA,asta inseamna in "gol" direct masurat cu puntea,cam 50-58H..,nu e greu de obtinut cu astfel de miezuri.La Za pentru 4XEL81 si un L=min28H va dati seama ca o sa am un raspuns in joase mai mult decat excelent si la o putere in clasa A SE relativ maricica.Asta a fost unul dintre motivele pentru care am ales o astfel de arhitectura si pana la urma EL81 este un tub foarte frumos,nu??? Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Se pare ca tuburile folosite pt deflexie TV incep sa fie apreciate Urmeaza EL508 ? Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Se pare ca tuburile folosite pt deflexie TV incep sa fie apreciate Urmeaza EL508 ? Si eu m-as bucura sa fie apreciate de cat mai multi amatori de amplificatoare cu tuburi,in ceea ce ma priveste cred ca ma incadrez in categoria celor de mai sus de foarte multi ani.Cred ca am construit foarte multe amplificatoare cu EL500,6P36S,EL36,EL81,6P13S,EL519.....,si asta incepand cu perioada cand nu se mai gasea EL34,dar era o "invazie" de tuburi rusesti 6P3S(E),G807.Sunt convins,fiti sigur de asta,de "caldura" sunetului obtinut cu aceste tuburi,sunt tuburi "vrednice" si foarte stabile in functionare,in primul rand trebuie sa ne gandim la regimurile grele pentru care au fost proiectate sa lucreze dar si la fiabilitatea absolut uluitoare a lor.Am intalnit zeci de tuburi PL500 si/sau 6P36S care au functionat peste 10-12 ani si daca acum le mai probati inca mai sunt capabile sa functioneze. Oare cei de la PHILIPS sau SIEMENS,pe vremea cand se gaseau din blesug EL34 foloseau in amplificatoare de mare clasa HI-FI si la preturi destul de piperate la vremea respectiva,EL81 si EL36(PL36)????? Eu am spus intr-un post anterior ca am ascultat un amplificator SE cu 6P36S de care am ramas absolut impresionat (priviti atent la un 6P36S,in interiorul lui ce katod serios are si ce electrozi !) paradoxal era ca functiona pe niste boxe ordinare,niste ploneze de 75W cu difuzoare bobinate de zeci de ori (!!!!). Dar asa cum a spus si :" frumusetea este in ochii privitorului!",sau referitor la sunet:" frumusetea sunetului este un urechile celui ce asculta!"P.S ce parere aveti despre schema? Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Schema este data fara valori de tensiunilor si curenti deci poate fi apreciata doar d.p.d.v a topologiei si se pare ca este in regula minus compromisul putere/nr de tuburi. Dupa parerea mea un singur tub final este superior tuburilor legate paralel din motive deja discutate, un EL509 poate inlocui lejer cele patru EL81, totusi folosite in PP clasa A aceste sint redutabile fiind foarte rezistente , cunosc un PP clasa AB amplificator de chitara ce functioneaza de peste 30 de ani perfect si nu cred ca au fost schimbate tuburile Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Schema este data fara valori de tensiunilor si curenti deci poate fi apreciata doar d.p.d.v a topologiei si se pare ca este in regula minus compromisul putere/nr de tuburi. Dupa parerea mea un singur tub final este superior tuburilor legate paralel din motive deja discutate, un EL509 poate inlocui lejer cele patru EL81, totusi folosite in PP clasa A aceste sint redutabile fiind foarte rezistente , cunosc un PP clasa AB amplificator de chitara ce functioneaza de peste 30 de ani perfect si nu cred ca au fost schimbate tuburile Incontestabil ce spuneti dv.,acum ma gandesc si la pret (!?) nu stiu cat costa un EL509 ..,stiti cum este,incerci sa faci ceva bun cu ce ai la indemana.Intr-adevar am pus aici numai topologia schemei si cred ca ati observat prezenta rezistentelor din anodul fiecarei finale pentru echilibrarea dinamica a curentilor prin tuburile finale,nu este gaselnita mea,am gasit-o si eu pe undeva si atacul finalelor cu 6P15P. Amplificatorul de care vb este cu EL81 sau cu EL509 ??? Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Parcă EL509=6n45C, ia uitaţi ce grasă e. În stînga e o PL500. :rade:Mai jos e o EL509 tot lîngă o PL500. Ar trebui amintit că toate aceste lămpi sînt cu fascicul dirijat, ca familia 6L6-KT66. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Parcă EL509=6n45C, ia uitaţi ce grasă e. În stînga e o PL500. Da,sunt echivalente cele doua lampi EL509 cu 6P45S dar si cu EL519 (daca nu ma insel EL519 are altfel dispunerea electrozilor la pini!),pana si 6P36S este mai grasa in comparatie cu EL500. Eu voi incerca sa termin proiectul cu 4XEL81 si cand va fi gata va voi comunica rezultatele dar si schema definitiva,am avut un dubiu in ceea ce priveste Za pentru patru tuburi in paralel,dar sper sa fi calculat bine altfel o sa fie munca in zadar pentru realizarea trafurilor .Nu mi-ati raspuns,amplificatorul de care faceati vorbire mai sus este facut cu EL509 sau cu EL81???? Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2011 ....sper sa fi calculat bine altfel o sa fie munca in zadar pentru realizarea trafurilorAprox 1,5K/250V/cel putin 20 cm2? Ce consum pe lampa, sau la ce putere disipata?10-12 tuburi in total, iar 8 dintre ele de la fortele speciale, cu costume antichimice si masca pe figura... ce mai, un pluton intreg! :dans:Alimentare cu semiconducori... sau 2 capitani (lampi redresoare/stabilizatoare)? Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 Azi am avut revelatia a ceea ce se intimpla prin modificarea unui etaj SE sau PP (daca secundarele sint simetrice) la CFB. La prima vedere exista pericolul MARE ca prin difuzoare/boxe sa treaca permanent un curent continuu, asa este, ca altfel nu se poate :-). Puterea rezultata dintr-un curent continuu pe difuzor duce la incalzirea infasurarii bobinei difuzorului si in final la arderea acesteia. Da, dar in cazul CFB practic trebuie inmultit curentul de mers in gol (la patrat) al etajului final, cu rezistenta in curent continuu a bobinei secundarului transformatorului! Ponderea curentului ramificat prin bobina difuzorului e aproape cu un ordin de marime mai mic! Pentru niste lampi de putere medie, sa zicem EL84 si 6L6, sa estimam ca acest curent de mers in gol e de 30 mA si rezistenta in CC a secundarului de "4 Ohm" e 0,4 Ohm, vedeti cam ce rezulta... :-) Mi-am pus problemele astea la modul concret pentru ca vreau sa modific un Scott 340B (http://hhscott.com/pdf/340B_LATE.pdf) sa functioneze cu 6pi3s in loc de 7591. Lista de modificari e lunga, si daca tot e lunga mi-am zis sa incerc si-un CFB pe PP... Valderama (si altii) ce zici? Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 Asta e printre altele frumusetea montajelor cu lampi, fiabilitatea lor inclusiv in conditii de defectare dezastruoase...practic pe difuzor cad cateva zeci de mV, iar chiar in varianta cea mai putin probabila - adica sa se intrerupa legatura cu secundarul si sa treaca prin difuzor tot curentul de lucru al etajului final si tot nu e problema...ca de ars secundarul trafului de iesire sau infasurarea de reactie nici nu se pune problema...Practic la etajele cu tranzistoare apar curenti reziduali in functionarea reala chiar mai mari ca aici, acolo insa in caz de un final strapuns si fara o protectie cat de slaba pe iesiri...adio difuzoare! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 Mi-am pus problemele astea la modul concret pentru ca vreau sa modific un Scott 340B (http://hhscott.com/pdf/340B_LATE.pdf) sa functioneze cu 6pi3s in loc de 7591. Lista de modificari e lunga, si daca tot e lunga mi-am zis sa incerc si-un CFB pe PP... Valderama (si altii) ce zici? Ce sa zic ?(cine va opreste ?!) ,se va extinde raspunsul in frecventa pentru capatul inferior al benzi audio si distorsiunile vor fi mai mici... ,vi se pare "rau" ?...Aceasi modificare a facut si Liviu Ianush(CFB-PP) desigur pe un alt amplificator(Liviu Ianush se pare ca ar fi multumit de rezultat in urma modificari). Azi am avut revelatia a ceea ce se intimpla prin modificarea unui etaj SE sau PP (daca secundarele sint simetrice) la CFB. La prima vedere exista pericolul MARE ca prin difuzoare/boxe sa treaca permanent un curent continuu...Revelatia tardiva (daca se citea intreg subiectul mai exact pagina-2). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 Valderama, eu nu folosesc artificii ca sa extind banda ci pentru o impedanta mai joasa (damping) intr-o banda deja buna. La pg. 2 erau niste precizari punctuale, eu am sugerat mecanismul general. De altfel la pg. 2 eram prea ocupat cu alte "revelatii"... :-) Multumesc oricum pentru feedback-ul (de-a dreptul) pozitiv! Practic la etajele cu tranzistoare apar curenti reziduali in functionarea reala chiar mai mari ca aici, acolo insa in caz de un final strapuns si fara o protectie cat de slaba pe iesiri...adio difuzoare!Carageae, ceva de genul asta ma gindeam, desi stiam ca nu poate fi asa rau, acuma stiu exact! Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 4, 2011 Partajează Postat Octombrie 4, 2011 ...vreau sa modific un Scott 340B (http://hhscott.com/pdf/340B_LATE.pdf) sa functioneze cu 6pi3s in loc de 7591. Lista de modificari e lunga...În sfîrşit, mă bucur că ai ajuns la recomandarea mea cea veche. Modificările sînt minore. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum