THOMAS Postat Septembrie 17, 2011 Partajează Postat Septembrie 17, 2011 Secundarul trafo de ieşire e cumva simetric faţă de masă? Cum vor ''vedea'' catozii finalelor acelaşi nr de spire la masă? Nimic nou sub soare,schema arhicunoscuta si folosita in amplificatoarele PP construite de nemti si nu numai. Bineinteles ca secundarele vor fi simetrice ca numar de spire (grosimea sarmei se va dimensiona prin calcul,daca este folosita si ca secundar pentru traductoarele acustice). Doi(2) ohmi ca numar dublu de spire inseamna 8 ohmi,4 ohmi ca numar dublu de spire inseamna 16 ohmi, 8 ohmi ca numar dublu de spire inseamna 32 de ohmi ........ Se poate realiza un transformator cu infasurari separate pentru katozi,tip QUAD cu un procent de calcul al numarului de spire rezultat din 10% Zaa,dar numai in schema QUAD.La schemele propuse mai sus,pana la urma se poate folosi orice nivel de reactie negativa "injectata" in katozii finalelorcu conditia sa nu "urcam" katozii prea sus fiind obligati sa marim nivelul de atac al tensiunii pe grilele de comanda si sa ajungem la un montaj U.T.C de la McIntosh. Un amplificator serios de acest gen se va realiza cu infasurari separate,eventual cu numar egal de spire corespunzator impedantelor de 4-16 ohmi dar cu sarma mult mai subtire (se poate calcula diametrul sarmei stiind curentii de katod!) si bineinteles bobinate bifilar si fazate corespunzator intre ele dar si fata de infasurarile de anod sau eventual de G2. Practic aceste infasurari trebuiesc amplasate exact unde generatoarea virtuala a liniilor de camp este la jumatate.Se poate discuta foarte mult pe aceasta tema,dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple.Putem face un calcul foarte precis si al nivelului reactiei din katod si se poate aplica pentru fiecare schema in parte,modificand traful de iesire corespunzator.Un alt exemplu aici : http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Her ... ltbild.jpg aici o sa vedeti infasurari simetrice separate reactia fiind aplicata cu un etaj mai amonte(reactie simetrica)si sunt astfel de scheme de prin anii '50,poate si mai bine !!!!....nimeni nu mai inventeaza nimic acum in domeniul tuburilor, solutiile astea sunt folosite de ani buni,doar ca cineva le redeseneaza si datorita tehnicii moderne de calcul le pune in format electronic aici noi trebuie sa ne miram ?!?!Poate va aparea un inventator TARE sa inventeze tubul P.N.P ,cu minus in anod,asa entuziasmul nostru va fi fara margini !!!! Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Practic aceste infasurari trebuiesc amplasate exact unde generatoarea virtuala a liniilor de camp este la jumatate.Se poate discuta foarte mult pe aceasta tema,dar lucrurile nu sunt chiar asa de simple.Se poate discuta, da, exista parerea ca aceste infasurari trebuiesc realizate spre sfirsitul bobinajului pentru a nu afecta cuplajul primar-secundar.Interesanta schema pe care ati propus-o, m-a apucat nostalgia privind acele BC109 si BC413... :-) Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Asa este,schema este foarte interesanta,iar sistemul de atac este aproape ideal: preamp cu impedanta foarte mica de iesire (asa cum ii sta bine unui preamplificator bun) si un etaj final cu o impedanta mare de intrare si cu o retea de reactie negativa foarte bine pusa la punct si ceea ce conteza cel mai mult este chiar simetria NFB-ului. Corect,acele bobine acolo se amplaseaza si la jumatatea generatoarei virtuale a liniilor de camp,mai corect si practic spus;la mijlocul carcasei dupa ultimul strat de bobinaj,sau asa cum le aplica BERESKIN(Bereskin 1954 High Quality High Efficiency Power Amplifier),in doi galeti verticali la capetele carcasei.Bereskin mai foloseste si un tip de reactie negativa serie in tensiune,observati asta,pentru ca altfel iar se trezeste cineva de pe aici care va pretinde ca e inventia lui (!!!!!!!!!!) Ca sa fiu/fim in topic,acum lucrez impreuna cu userul la un SE cu 4XEL81 in paralel si cred (aproape sigur) ca voi proiecta un OT cu infasurari pentru reactie in katod,dar pentru fiecare tub in parte.Va dati seama de ce am ales varianta cu 4XEL81 in paralel.Avantejele acestui montaj sunt foarte multe,mai ales in cazul acestui tub foarte fain,EL81. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 O varianta pe care eu o consider mai buna la realizarea practica a acelei reactii ar fi bobinarea bifilara secundar-reactie, din pacate mai greu de realizat practic si ceva mai putin flexibila, ce ziceti? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 ... ca altfel iar se trezeste cineva de pe aici care va pretinde ca e inventia lui (!!!!!!!!!!)... Nu văd cine sa trezit şi îşi arogă invenţii !?(ce acoperire are citatul de mai sus Lăzăroiu ? sau ai patit ceva ?...,nu cunosc vre-"o pretindere" a cuiva din zona referitor la vre-"o invenţie" !,tu cunoşti ?) ,poate ne explică Lăzăroiu unde bate (ce apropouri bate ?) referitor la invenţii ,mai degrabă mi se pare o nesimţire-aceste afirmaţii cu "tîilc" a la Lăzăroiu (cînd nu se poate contrapune ceva ,văd ca se trece intradevăr la "invenţii" ...)._O "invenţie" putînd fi considerată trasarea dreptei de sarcină sub formă de Za ! ,cred ,se ştie bine cui aparţine "invenţia"... _Lăzăroiu ai inceput sa inventezi-invenţii ! ,se poate ?...(sîntem totuşi intr_un spatiu public ,ar fi bine ca unele afirmaţii să fie făcute acoperit...). E vina mea ca am raspuns solicitari venite din partea Liviu Ianush ?! MP(CFB), sau ca Liviu Ianush a considerat sa faca public cumva raspunsul meu ?!. Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Domnul Vali , nu de Dvoastra este vorba........intr-o discutie personala , e posibil ca eu sa fi gresit , si acum am fost corectat . Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Domnul Vali , nu de Dvoastra este vorba........intr-o discutie personala , e posibil ca eu sa fi gresit , si acum am fost corectat . Stati linistiti, ca nu este vorba de un atac personal la niciun coleg de forum... In fond, inca este duminica si putem considera ca este zi de odihna. De maine intram iarasi in balamucul cotidian... O varianta pe care eu o consider mai buna la realizarea practica a acelei reactii ar fi bobinarea bifilara secundar-reactie, din pacate mai greu de realizat practic si ceva mai putin flexibila, ce ziceti? Faptul ca la Liviu s-a putut face transformarea este excelent. Oricum, un lucru este clar: nu poti aplica aceasta reactie negativa catod finala/secundar traf de iesire in PP oricum, ci numai in doua situatii: cand ai simetria secundarelor sau infasurari speciale, separate pentru reactie. Ca se bobineaza bifilar, cu sarma cu sectiune egala/diferita, pentru o impedanta de intrare, sau mai multe, nu face decat sa complice calculul si constructia transformatorului, care nu poate fi calculat/bobinat de oricine, data fiind pretentia de hifi... ... acum lucrez impreuna cu userul la un SE cu 4XEL81 in paralel si cred (aproape sigur) ca voi proiecta un OT cu infasurari pentru reactie in katod,dar pentru fiecare tub in parte.Va dati seama de ce am ales varianta cu 4XEL81 in paralel.Avantejele acestui montaj sunt foarte multe,mai ales in cazul acestui tub foarte fain,EL81. Sunt incantat de interesul pentru acest tub (EL81) si, de asemenea, curios de implementare si realizare. De ce ati ales topologia acesta, avand, de exemplu, alternativa unui PP clasic, asa cum a facut Philips, undeva la peste 15W-30W, in functie de numarul de tuburi folosite? Avand in vedere si cerintele unui atac putin mai puternic decat pentru EL84 si numarul de finale/canal, ce lampa/lampi si in ce configiuratie le veti folosi in preamplificare? Apoi, bineinteles, tensiuni, curenti... ce mai! O intrega poveste. La mine, de exemplu, EL81 se comporta minunat in SE la o disipatie anodica de 12,5 W, fara sa gafaie sau sa "straluceasca" (cred ca nu sunt singurul care testeaza si/sau foloseste lampile la tensiuni/curenti limita sau peste), insa aceasta este exact puterea disipata la care tubul da tot ce poate din punct de vedere al sunetului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Tin sa amintesc ca termenul "cathode feedback" (CFB) de obicei nu se refera la o astfel de situatie ...Un alt exemplu aici : http://www.jogis-roehrenbude.de/Rim/Her ... ltbild.jpg ...CFB avind semnificatia unei reactii negative locale in cadrul etajului dat. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 18, 2011 Partajează Postat Septembrie 18, 2011 Ziceam de o bobinare bifilara secundar-reactie avind in minte un scenariu de genul: sirma secundar 0.7-1mm, sirma reactie 0.1-0.2mm. Practic "reactia" ar face corp comun cu secundarul si s-ar "umple" spatiile libere in infasurarea secundara. Astfel cuplajul ar fi aproape de ideal!in rest ce sa mai zic? Ma bucur ca inca-i duminica si ca intimplator sint in topic! Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 18, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 18, 2011 in rest ce sa mai zic? Ma bucur ca inca-i duminica si ca intimplator sint in topic! ----------------------Am gasit intamplator, dand o cautare dupa termenii "cathode feedback" niste calcule pentru acest tip de reactie negativa (catod finala+secundar transformator de iesire).http://www.veiset.net/tech/cathode_FB.htmlProbabil ca formulele, precum si rezultatul, spun totul... Limba - mai putin... Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 E vina mea ca am raspuns solicitari venite din partea Liviu Ianush ?! MP(CFB), sau ca Liviu Ianush a considerat sa faca public cumva raspunsul meu ?!.Din pacate, chiar citind documentatii (si credeti-ma citesc cam tot ce prind in materie de montaje audio cu tuburi - atit estice cit si vestice) limitele unui amator se ating repede; bagajul de cunostiite tehnice necesare pentru a intelege corect functionarea perfecta a unui montaj cu tuburi trebuie sa fie ridicat.Pentru a nu isca polemici, intr-adevar, ma consult, des cu domnul Vali pe MP si intotdeaua raspunsurile primite nu m-au dezamagit, chiar daca unele intrebari au fost uneori de toata jena sau cu intrebari care au necesitat timp consumat, de analiza, din parte dinsului.Experimentez mult si cred ca am depasit nivelul de "merge si asa". Deja urmaresc sa obtin "ceva" de la un amplificator audio pe tuburi si (din pacate ) este f. important sa fie facut perfect.Misa a spus o vorba, care are mult adevar filozofic "... un bobinaj care arata "frumos" e posibil sa fie bun in audio. Un bobinaj "urit", sigur nu e bun" care poate fi extinsa inclusiv la topologia schemei aleasa. Link spre comentariu
saptemari Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Ca sa fiu/fim in topic,acum lucrez impreuna cu userul la un SE cu 4XEL81 in paralel si cred (aproape sigur) ca voi proiecta un OT cu infasurari pentru reactie in katod,dar pentru fiecare tub in parte.Va dati seama de ce am ales varianta cu 4XEL81 in paralel.Avantejele acestui montaj sunt foarte multe,mai ales in cazul acestui tub foarte fain,EL81. ... doar nu credeti ca il concep eu. Abia sper ca voi intelege ceva din ce face domnul Lazaroiu. Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 20, 2011 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Deja urmaresc sa obtin "ceva" de la un amplificator audio pe tuburi si (din pacate ) este f. important sa fie facut perfect.Perfectiunea asta este un termen atat de relativ! Depinde ce standarde iti alegi si cat de sus ridici stacheta...Personal, nu cred in perfectiune, deoarece poate deveni un scop in sine, ceea ce nu doresc cu niciun chip.... dar de-aici incolo intram iarasi in filozofie, care nu este apreciata chiar de toti.... doar nu credeti ca il concep eu. Abia sper ca voi intelege ceva din ce face domnul Lazaroiu.... iar eu abia astept sa aflu amanunte... Link spre comentariu
daniels Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 De acord cu , mai importanta este satisfactia decat perfectiunea. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Offtopic: Perfectiunea asta este un termen atat de relativ! Depinde ce standarde iti alegi si cat de sus ridici stacheta... Personal, nu cred in perfectiune, deoarece poate deveni un scop in sine, ceea ce nu doresc cu niciun chip.... dar de-aici incolo intram iarasi in filozofie, care nu este apreciata chiar de toti... Cochetez cu filozofia dar nu cred ca e cazul sa detaliez. Interpretarea cuvintului perfectiune este scoasa din context. Credeti ca un trafo out bobinat vrac sau cu o impedanta nepotrivita, daca trageti alimentarea cu tensiune alternativa, la filamente, netorsadat, asezati transformatoarele de alimentare oricum, puneti piese de oricare, folositi tensiunile cum ies din ce trafuri de alimentare recuperate si la final citeva bucle de masa o sa duca la rezultatele acustice la care tindem? Eu stiu ca lucrarile dvs. sunt atent si meticulos lucrate, chiar daca nu ating "perfectiunea" poate nici tehnica nici acustica. Dar sunt apreciate de forumisti si nu numai. Apoi un montaj ingrijit si o lucratura frumoasa a montajului te ajuta si sa il repari si sa il modifici usor. De acord cu , mai importanta este satisfactia decat perfectiunea.Da, poti sa fii "satisfacut" "Depinde ce standarde iti alegi si cat de sus ridici stacheta... "si asa este chestiune de gust insa eu nu prefer meticulozitatea.Si legat de "perfectiune" la final prefer o carcasa frumoasa chiar daca nu "cinta". Asa ma gindeam cind am scris perfectiune! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum