Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL81 - SE

fcon

Postări Recomandate

Solutia asta cam seamana cu "Oul lui Columb"! :rade: (multi se uita si analizeaza dar nimeni nu este in stare sa dea solutia). Foarte simpla solutia, dar foarte greu iti vine in cap o asemenea idee! Oricum lucrurile simple sunt rodul unei gandiri extraordinare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

23

• Liviu Ianush

18

• zal

14

• THOMAS

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Liviu Ianush. Cam asa ar putea fi eliminata componenta CC(minuscula)sarcina

... solutie data in urma cu cel putin un an (de fapt in mai, 2010), in topicul reactie negativa SE (vezi imaginea...), de care ne amintim cu totii, nu-i asa?

post-6580-139829297618_thumb.gif

Link spre comentariu

Multumesc! Am refacut desenul! Intr-adevar solutia este simpla dar de mare efect. VTP-urile mele oscileaza acum de zor, la bass cu spor :da (am devenit poet).Multumesc fcon si valderama.

Link spre comentariu

Multumesc! Am refacut desenul! Intr-adevar solutia este simpla dar de mare efect. VTP-urile mele oscileaza acum de zor, la bass cu spor :da (am devenit poet).Multumesc fcon si valderama.

O aplicatie asemanatoare este folosita in vechile RR (ex;LATVIA), de altfel se folosea in majoritatea RR-urilor ce erau considerate de clasa HI-FI cu ani in urma,schema in tasament. Aplicatia la care fac referire este foarte practica,foloseste in preamp un 6J1P (o lampa ieftina si la indemana tuturor) si in final un 6P14P (EL84).Se observa din schema ca exista si un mic X-over (!!!),cu inca un mic trafo de iesire pentru frecventele superioare,bineinteles la care se poate renunta in cazul cand cineva doreste sa experimenteze acest montaj. Transformatorul de iesire este foarte generos,are o sectiune de 9 cmp ceea ce-i asigura amplificatorului o banda de frecvente la 4W de la 30Hz.........18Khz,la vremea respectiva era o chestie remarcabila.Se gasesc pe net mai multe amanunte referitoare la acest RR,pana si datele de la trafuri.Transformatorul de iesire are si o infasurare antibrum (1-2). Atentie!!!...prin condensatorul de decuplare din catodul finalei inseriat cu secundarul,trece un curent alternativ,deci trebuie sa fie un condensator de foarte buna calitate. P.S l-as ruga pe ,cand va avea d-lui timp,sa probeze pe amplificatorul d-lui cu EL81 si un EL36,chiar in conditiile actuale ale constructiei,fara sa faca modificari de schema,bineinteles cu modificari la soclu (se pot lipi terminale de la EL36 la soclul lui EL91,sau un adaptor de la octal la noval,numai cand va avea d-lui timp ....,sunt curios daca exista diferenta de sunet comparativ cu EL81!?
Link spre comentariu

Sunt curios ce diferente auditive (si functionale, in aceeasi masura) sunt intre cele doua solutii: RN prin condensatorul de decuplare si (solutia nr. 2) rezistenta catod + condensator decuplare.

In acest fel, constructorii pot alege cand si cum sa utilizeze fiecare dintre acestea...

O aplicatie asemanatoare este folosita in vechile RR (ex;LATVIA), de altfel se folosea in majoritatea RR-urilor ce erau considerate de clasa HI-FI cu ani in urma,schema in tasament.

Intr-adevar, o solutie hi-fi a acelor vremuri. :aplauze

Atentie!!!...prin condensatorul de decuplare din catodul finalei inseriat cu secundarul,trece un curent alternativ,deci trebuie sa fie un condensator de foarte buna calitate.

... eventual nepolarizat.

... l-as ruga pe ,cand va avea d-lui timp,sa probeze pe amplificatorul d-lui cu EL81 si un EL36,chiar in conditiile actuale ale constructiei,fara sa faca modificari de schema, bineinteles cu modificari la soclu (se pot lipi terminale de la EL36 la soclul lui EL91,sau un adaptor de la octal la noval,numai cand va avea d-lui timp ....,sunt curios daca exista diferenta de sunet comparativ cu EL81!?

O idee interesanta; se face...

Urmatorul amplificator cu doua tipuri de lampi finale as dori sa fie un SE cu GU50/6P3S, cu doua socluri dedicate, fara intrerupator de cuplare/decuplare.

Trebuie sa mai reglez putin si amplificatorul cu EL81/EL84, astfel incat folosirea lui EL84 sa fie mai placuta; acum sunetul pare agresiv (ceea ce n-am prea intalnit la EL84!).

Link spre comentariu

O aplicatie asemanatoare este folosita in vechile RR (ex;LATVIA), de altfel se folosea in majoritatea RR-urilor ce erau considerate de clasa HI-FI cu ani in urma,schema in tasament.

O schema care merita studiata si incercata. Efectele secundarului legat la catod se "aud" imediat. Traful este generos, exact ceea ce tot se recomanda de mult timp pe forum. Un vintage hi-fi. Se pare ca si bunicii erau melomani :da .

Se observa din schema ca exista si un mic X-over (!!!),cu inca un mic trafo de iesire pentru frecventele superioare,bineinteles la care se poate renunta in cazul cand cineva doreste sa experimenteze acest montaj.

Diferit fata de schemele clasice este prezenta celui de al doilea transformator, insa decuplat prin condensatorul de 4700, nu afecteaza impedanta trafului principal reflectata in tubul final. In primarul transformatorului principal (de bas) apare in paralel un alt condensator (de 2200). Daca se renunta la al doilea transformator de iesire nu este bine sa se renunte si la acest condensator paralel (nu functioneaza ca un filtru trece jos)? De asemenea este prezenta si o priza in primarul transformatorului (antibrum; as fi crezut ca este infasurare UL :jytuiyu ) care in schemele gen Aritma nu apare.Ar fi interesant, cred, sa avem si datele transformatoarelor.
Link spre comentariu

Cel de al-2-lea transformator este cuplat la anodul finalei prin condensatorul de 4700pF si in paralel cu bobina primara a trafului cel mare,deci anodul "vede" si impedanta difuzorului pentru frecvente superioare.Practic este un circuir L-C serie format din condensatorul de 4700pF si bobina primara a trafului mic.Impedanta totala,primarul trafului mare paralel cu ce am spus mai sus nu trebuie sa fie mai mica decat Za specific sau optim pentru tubul final.

Condensatorul de 2200pF intr-adevar,in cazul cand nu folosim si micul traf,trebuie scos din montaj.Acel condensator paralel pe bobina primara a trafului de iesire,reprezinta un filtru FTJ de la o anumita frecventa in sus,in asa fel incat frecventele superioare sa fie "preluate" pentru redare de traful cel mic (filtru pentru frecvente superioare).

Oricum,montajul este interesant,eu am avut ocazia sa ascult un RR LATVIA si va spun ca este mult peste asteptari si chiar mult peste multe chinezarii de astazi.

Datele transformatoarelor se gasesc pe net.

P.S eu am discutat despre traful cu infasurare antibrum intr-un post anterior,dar se pare ca nu prea a fost luat in seama,am dat si niste exemple si chiar rapoartele bobinelor in cazul in care dorim sa construim asa ceva. :jytuiyu

Link spre comentariu

P.S eu am discutat despre traful cu infasurare antibrum intr-un post anterior,dar se pare ca nu prea a fost luat in seama,am dat si niste exemple si chiar rapoartele bobinelor in cazul in care dorim sa construim asa ceva. :jytuiyu

Da.http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=45130&hilit=antibrum&start=90http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=54666&p=479480&hilit=antibrum#p479480

Datele transformatoarelor se gasesc pe net.

Transformatoarele de iesire au:Cel mare:-2900 + 68 spire in primar cu sirma de 0.12- 50 spire in secundar cu sirma de 0.8Cel mic:- 2000 spire in primar cu sirma de 0.12- 33 spire in secundar cu sirma de 0.51Am tradus de aici: http://www.rw6ase-dok1.narod.ru/arhiv/latwija.djvu
Link spre comentariu

Excelent,!-o mica corectie: primar trafo mare; 95+2900 !!!si asta pentru 50 spire secundar pe doua difuzoare de 2W si 3,5 ohmi in paralel (1,75 ohmi) rezulta un Za=6000 ohmi,dar anodul mai are in paralel cu aceasta impedanta si traful mic,deci in total Za=4000 ohmi. Si as mai adauga si sectiunile trafurilor: 9cmp cel mare de iesire si 1,5cmp cel mic iar cel de alimentare are sectiunea miezului tot de 9cmp dar cu alt tip de tola (!!). Rusii au alte standarte,o comparatie cu cele europene ar fi cam asa:tola pentru cel de iesire (mare)este un E12,pentru cel mic un E8 iar pentru cel de alimentare este un E14.

Link spre comentariu

Un feedback intirziat (am fost plecat) de la intilnirea de acum 2 saptamini; o intilnire intre oameni pasionati si informati la care orele s-au scurs parca mai repede ca niciodata. Mi-a facut placere sa-i cunosc pe cei care mai scriu pe aici (nu stiam pe nimeni) si multumesc gazdei c-a facut intilnirea posibila. Regretul meu este ca n-am reusit sa termin amplificatorul, ca sa ma laud si eu cu ceva :-), poate data viitoare...

Link spre comentariu

Buna seara,

In legatura cu trafurile de iesire (am inteles ca se doresc doua perechi: danzup si hpavictor, mai vrea cineva?), am vorbit cu un tip din Germania de la care am luat eu difuzoarele Saba.

Mi-a spus ca va cauta, ca are un depozit intreg de tot felul de lucruri, dar ca nu stie daca are exact ce vreau eu; asa ca va tin la curent.

De fapt, le-am gasit dar cu tot cu traf de retea si cu amplificatorul stereo, totul scos dintr-un radio:

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 1438.l2648

Toate bune tuturor.

Link spre comentariu

Rusii au alte standarte,o comparatie cu cele europene ar fi cam asa:tola pentru cel de iesire (mare)este un E12,pentru cel mic un E8 iar pentru cel de alimentare este un E14.

Si rusii si nemtii au niste standarde de ma ametesc si acum, dar iau lucrurile ca atare.Standardul romanesc pt tole (nu stiu exact daca exista) mi se pare mai logic.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru ca Trio W24 sa facut "de ris" la auditia de la danzup am cerut ajutorul domnului Vali (valderama) si acum am CFB, PP. Ce sa zic alt sunet. Sper la urmatoarea auditie sa "tin piept" cu el :da .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări