Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL81 - SE


fcon

Postări Recomandate

Am ales aceasta lampa din intamplare; o aveam "pusa bine", cine stie de cand...

Mi-a placut aspectul deosebit - cam de inaltimea lui EL84, insa mai subtire si frumos inscriptionata cu verde: "Philips Miniwatt".

Posted Image

Este o pentoda pentru TV, pe care Philipsul a folosit-o in audio in cateva amplificatoare push-pull.

 

Am folosit doua transformatoare de iesire pentru EL84 (bobinate simplu P/S/P) si-am conceput o schema la fel de simpla (vezi atasamentul).

Transformatoarele le-am invelit cu folie de Cu si aluminiu.

Alimentarea este cu 4 x 1N4007, drosell si celule RC. Transformatorul de alimentare este asezat in picioare si destul de inalt.

Cutia este integral din lemn, lacuita si putin inalta, astfel incat nu m-am indurat sa o tai, ca sa ingrop transformatoarele. Sub cutie am fixat o placa de aluminiu perforat, prin piciorusele de cauciuc pentru suport.

 

Imaginile sunt luate cu telefonul, dupa reglajele definitive; capacele transformatoarelor au fost cele mai scumpe piese: cutii de ceai englezesc, de la un magazin de fite... In imaginile atasate inca nu fusesera fixate, ci numai puse peste transformatoare, pentru a vedea cum arata. Dupa fixarea acestora pot spune ca am terminat.

 

Sunetul, insa, este complet, neasteptat de bun, mai ales pe partea de bas. In prefinal am folosit ECC88; se poate folosi, la fel de bine, si 6N1P; pentru cei care doresc "schwung", merge si 6N2P (ECC83), cu modificarile de rigoare pentru amplificare nedistorsionata la volum maxim sau un SRPP cu 6N1P.

Oricum, pe boxe open-baffle vibreaza canapeaua...

 

Recomand acest mic amplificator celor cu resurse putine si cu incinte sensibile, pentru un sunet mare...

 

Multumesc lui pentru capisoane...

post-6580-139829289237_thumb.jpg

post-6580-139829289258_thumb.jpg

post-6580-139829289494_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • fcon

    23

  • Liviu Ianush

    18

  • zal

    14

  • THOMAS

    11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O adevarata bijuterie,iar capacele chiar ca sunt dragute.Cred ca daca ati calcula un traf de iesire special pentru EL81 sigur ar creste performantele.Dupa spusele dv.,cum ca sunetul este complet iar joasele ies in evidenta eu trag concluzia ca traful are un Za mai mare decat ar trebui pentru lampa asta.Cu ani in urma am lucrat si eu cu astfel de lampi,se gaseau la niste consignatii de pe Lipscani la preturi de o inghetata la acea vreme,dar montajele pe care le-am facut au fost numai PP-uri. Felicitari !!!! :aplauze ...va invidiez pentru puterea pe care o aveti de a mai rupe din timpul dv. pentru a realiza asemenea montaje.P.S sunetul este exceptional datorita faptului ca lampa asta face parte din categoria lampilor de TV-BO,adica din familia EL500,504....,6P36S...,undeva aici am mai discutat despre aceste tipuri de lampi.

Link spre comentariu

...Este o pentoda pentru TV, pe care Philipsul a folosit-o in audio in cateva amplificatoare push-pull...

Asa este:http://frank.pocnet.net/instruments/Phi ... 400_um.pdfEu stiam ca s-au folosit masiv si in telecomunicatii, sau confund eu lampa?Interesanta preocuparea celor de la Philips de a folosi si altceva decat "slagarele" momentului, cred ca la vremea aceea se gaseau fara probleme EL34 si alte tuburi pt. audio...Am vazut ca Philips are si amplificatoare cu EL36 sau PL36, eu am un amplificator cu EL86...deci nu numai EL84 sau EL34. Oare care sa fi fost motivul? Nu prea-mi vine sa cred ca ar fi cel de azi, adica lampi mai ieftine pentru ca nu prea sunt bagate in seama de constructorii diy...EDIT: L-am confundat cu E81L - se pare ca nu e acelasi model...http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_e81l.html
Link spre comentariu

Florine , felicitari !imi place mai ales carcasa completa din lemn. Tare mult as vrea sa aud cum canta acest amplificator .E timpul sa facem o adunare la mine acasa sa ascultam amplificatoarele !Chiar vroiam sa propun o intalnire de "tubari inraiti" pe 6 august 2011 sambata la mine acasa , sunt disponibil toata ziua pentru auditii .(Poate sa vina oricine !!!)

Link spre comentariu
...eu trag concluzia ca traful are un Za mai mare decat ar trebui pentru lampa asta....va invidiez pentru puterea pe care o aveti de a mai rupe din timpul dv. pentru a realiza asemenea montaje.

S-ar putea sa fie o neadaptare "benefica" in acest caz; oricum, incadrez amplificatorul la "Montaje de vacanta", deoarece a fost facut cu mare placere, intr-o sapatamana de vacanta...

Multumesc pentru aprecieri!

sunetul este exceptional datorita faptului ca lampa asta face parte din categoria lampilor de TV-BO,adica din familia EL500, 504...., 6P36S..., undeva aici am mai discutat despre aceste tipuri de lampi.

Tocmai de aceea o recomand cu caldura, mai ales ca pretul de achizitie este mic, iar satisfactia sunetului: mare...

...E timpul sa facem o adunare la mine acasa sa ascultam amplificatoarele !

Chiar vroiam sa propun o intalnire de "tubari inraiti" pe 6 august 2011

Se pare ca ziua de 6 august va fi una deosebita! Abia astept sa vad ce-ai mai facut!

 

Eu am cateva amplificatoare relativ noi (PP cu GU19, SE cu 6P3S - in sfarsit!), acest SE cu EL81 si poate termin si DAC-ul extern lampizat si/sau un Tripath tunat...

Link spre comentariu

...Cred ca daca ati calcula un traf de iesire special pentru EL81 sigur ar creste performantele.Dupa spusele dv.,cum ca sunetul este complet iar joasele ies in evidenta eu trag concluzia ca traful are un Za mai mare decat ar trebui pentru lampa asta....

In opinia mea Ra(Za) este mai mic decit ar trebui pentru lampa asta(EL81) dar desigur poate merge foarte bine asa (4k5) ,acest tub EL81 in conditiile date(280V aprox 250V anod-catod in repaos ,clasaA-SE pentoda negativare automata) cred ca s_ar comporta perfect pentru un Ra=5k8-6k.Probabil ca tensiunea de negativare(g1-catod)se invirte acum in jurul a 28V.

Un mare + in normalizarea raspunsului pentru frecvente joase fiind dat de modul de conectare a infasurari secundare.

Link spre comentariu

@fcon - Foarte frumos, asta e o topologie pe care o tot cintaresc de ceva vreme (ani adica, dar la FF), in cazul de fata e aplicata varianta minima de CFB (cathode feedback) care are avantajul ca poate folosi transformatoare clasice fara modificari. (De fapt si condensatoarele acelea din catod tot feedback introduc numai ca termenul consacrat oarecum este CFB cind se foloseste o infasurare din transformatorul de iesire.) Pe linga scaderea rezistentei de iesire a amplificatorului (amplifier damping) mai produce si-o oarecare liniarizare a curbei de raspuns.@danzup - Acuma ca s-a pomenit de-o intilnire m-am gindit sa leg si eu niste sirme deolalta poate obtin un amplificator - ar fi cazu'. Daca reusesc sa duc la capat intentia asta atunci parca m-as inscrie si eu pe lista, daca nu deranjez bineinteles...

Link spre comentariu

felicitari pentru amplificatorul realizat dle. Florin, abia astept sa il ascult!

Chiar vroiam sa propun o intalnire de "tubari inraiti" pe 6 august 2011 sambata la mine acasa , sunt disponibil toata ziua pentru auditii .(Poate sa vina oricine !!!)

daca nu plec la mare sunt si eu prezent la intalnire ( pe 6 e ziua mea de nastere :101 )
Link spre comentariu

zbodeoc si DjDog ar fi perfect sa puteti veni !In mod deosebit sunt asteptati si ceilalti sa vina (se stiu ei : toti cei de la ultima intalnire de la Nichisoru acasa ....):)

Link spre comentariu

o mica (fosta) familie miniwatt http://tinypic.com/view.php?pic=5lwgoh&s=7

Da, Tudor, mi-am amintit; multumesc pentru lampi; de la tine le-am primit, cu vreo doi ani in urma!

Lampile sunt acelea din imagine, inscriptionate frumos cu verde, Miniwatt Dario...

----------------------

Initial, am dorit sa incep un amplificator miniatura (cutie de lemn, de 10,5/10,5/5,5 cm), cu etaj de alimentare in cutie (transformator toroidal), cu doua triode/pentode si transformatoare de iesire pe capacul cutiei, cu mufele in spate, pe capacul transformatoarelor), insa am tot amanat, iar gasirea lui EL81 mi-a oferit motiv sa il mai las...

 

Imi tot fac curaj sa incep un SE cu G807 si, apoi, cireasa de pe tort, unul cu GK71, insa nu le-a venit timpul...

 

La schema amplificatorului nu am trecut si tensiunile/curentii, insa sigur ati observat ca lampa este putin fortata (un consum cam mare fata de valorile din catalog si disipa cam 10 watti), insa o duce cu gratie, parca nici n-ar simti. Alegerea am facut-o voit, dupa teste, pana am ajuns la atacul pe care il doream, fara distorsiuni audibile.

 

Am incercat si UL (25%), insa nu mi-a placut in mod deosebit (probabil nici lampii...).

Interesant mi se pare ca lampii ii trebuie un oarecare timp pana intra in parametri (2-3 minute).

---------------

Va rog sa discutati/confirmati in acest topic participarea la intalnirea "tubarilor inraiti" de la Dan; nu este nicio problema.

Indiferent despre ce vorbim, daca-i despre lampi, suntem on-topic...

Link spre comentariu

(De fapt si condensatoarele acelea din catod tot feedback introduc numai ca termenul consacrat oarecum este CFB cind se foloseste o infasurare din transformatorul de iesire.)

Condensatoarele puse in paralel cu Rk se monteaza tocmai ca sa NU apara reactie negativa locala. In cazul acesta Rk are doar rol de negativare automata.Daca nu montezi condensatoare in paralel cu Rk, apare atit o reactie negativa locala generata de Rk (CFB) cit si negativare automata. Bineinteles, in acest caz amplificarea scade datorita reactiei negative. De asemenea scade si nivelul maxim de semnal (in cazul asta puterea maxima) datorita caderii de tensiune (in AC) pe Rk. Asta in general.In schema despre care discutam, singura reactie negativa e introdusa de secundarul transformatorului legat in catod. Deci CFB este formata doar din reactia data de secundar. Daca nu erau montati condensatorii, aparea atit reactie generata de secundarul trafului cit si reactie generata de Rk. Deci CFB era formata din reactia data de secundar insumata cu reactia data de Rk.
Link spre comentariu

Faceti-le sa cante frumos domnule Florin,...si va asteptam si cu alte sfaturi si realizari.Muzica innobileaza !(,,Nu poti cunoaşte un om decât după nivelul la care s-a ridicat muzica in sufletul lui.” Emil Cioran)

Link spre comentariu

Daca valoarea condensatoarelor din catod e prea mica sau daca nu sint de calitate foarte buna cistigul in tensiune (motivul principal pentru care se face bypass peste Rk, pentru a evita feedback-ul degenerativ introdus de Rk) nu mai este liniar in banda de frecvente, eu in sensul acesta am spus... De altfel precizarea pe care ai facut-o releva mai corect ce se intimpla, multumesc ... eu am avut, ca de obicei, o abordare scandaloasa si extremista.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări