Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sugestie invertor dc 1..3V la 14V

LostCell

Postări Recomandate

Buna ziua, problema este in felul urmator: un garaj care nu este conectat la reteaua de curent,vreau sa am lumina in el pt seara/noaptea cel mult o ora neon 20W.Energia pt lumina vreau sa o obtin de la 4..6celule solare de 0.5V(1.8w) bucata,5*0.5=2.5V pe soare,pe nori probabil 1V, aleg aceasta varianta celule solare +invertor pt ca e mai ieftina,nu am gasit celule solare la tensiuni mai mari la pret convenabil)Va rog o sugestie de schema invertor care sa ridice de la 1..3V la 14V curent cam 1A(ii incarc la curent constant+tensiune constanta ca pe litiu ion).Acumulatorii ii am deja,vreo 5bucati 12V/4aH,partial uzati,fiecare mai are cam 2Ah capacitate,ii pun pe toti in paralel,nu se pune problema duratei de incarcare,pt ca dupa am spus nu se consuma mult si nu e critic daca nu merge lumina,si nu se aprinde chiar zilnic o ora.m-am gandit la un smps auto insa nu cred ca merg feturile la tensiune asa mica,driveru l-as putea alimenta din acumulatorii de 12v.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• LostCell

4

• bogdan_

3

• Dr.L

1

• gcom61

1

Top autori în acest subiect

Daca stau bine sa ma gandesc, circuitul dat nu e grozav. Celulele tale au un curent prea mare pentru cat poate duce si in plus ajunge un curent suficient de mare in baterie pentru a considera ca bateria se incarca incet. Vine vreo 300mA cu o eficienta micuta a circuitului. Pentru o baterie de 2-4Ah e in zona de C/10 si deja trebuie sa opresti incarcarea la detectare. Ai putea completa circuitul cu un comparator care il inchide la o tensiune de baterie incarcata. Sau ai putea sa mai completezi cu ceva celule solare. Sau (nu stiu daca merge) sa le tai in 2 si ai dublat nr de celule. Nu stiu ce solutie simpla sa iti dau. Stiu ca sunt controllere speciale pentru celule solare care gasesc punctul de maxim si asa mai departe. Problema aici e ca ai un curent destul de mare la intrare, 4A aproape si tensiunea mica. Daca vrei sa fie si eficient, ar trebui un circuit specializat.Daca te pricepi la microcontrollere, atunci ar fi usurel de facut. Faci un circuit booster tipic, cu un tranzistor puternic si controlezi factorul de umplere incat tensiunea pe intrare sa nu scada sub 2V sau ceva de genu. Bineinteles, microul alimentat si din baterie si din celula. P.S. daca lumina e singurul lucru dorit de la baterie, poti economisi bani folosind becuri economice la 12V in loc de invertor + neon sau gasesti direct lampi cu neon pentru masina (cu priza de bricheta).

Link spre comentariu

cu microcontrolere nu am mai lucrat,insa idea cu taiatu celulelor u e rea,daca ar merge sa tau in 4 atunci as avea 4V /celula, as cumpara 4..5 celule si le-as lega printr-o dioda direct pe baterii.Intrebare,o mai taiat cineva celule solare?

Link spre comentariu

Da,am gasit posturile userului Mila la energie alternativa care de altfel ma sfatuit sa nu ma apuc de taia ca sunt 80% sanse sa crape celula,asa ca nu imi mai ramane decat sa imi gasesc o sursa ieftina de celule solare,pe okazii am gasit la 9lei bucata 1.8wati/0.5V

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări