Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UC 3843 AN

Postări Recomandate

Da, asta am si facut, iar cand am vazut ce fata a facut vanzatoarea, atunci i-am spus ca imi trebuie un Mosfet de 8A si 600V.Din pacate, la fel s-a mirat, probabil si pentru ca era aproape de inchidere si nu mai avea rabdare.Mai trec si maine pe la magazin, poate reusesc s-o conving sa-mi caute un echivalent, sigur au ceva asemanator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mcross

10

• dan cod

3

• Toni Marginean

1

• denzel

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator pisica matache

Acum am fost la magazin si se pare ca doar la sfarsitul saptaminii vor primi integratul. Ma gandeam sa incerc sa pun unul in capsula normala cu fire, insa mai bine ma abtin de la improvizatii sa nu fac alte belele si mai astept.Pana atunci as mai pune doua intrebari. Am intrebat la magazin de Mosfet 8N60 si s-au uitat la mine de parca as fi cerut castraveti. Pot sa pun in loc 4N60? Ca din astea am cateva.Si a doua intrebare, daca reusesc s-o repar, s-ar putea sa-i rdic putin tensiunea, de la 12V la 17V doar din divizorul rezistiv al TL-ului (TL431)?Sau este o modificare care implica mult mai mult, ca atunci as renunta la idee.

Merge si 4N60,dar trebuie modificata rezistenta de limitare a curentului din sursa;incearca initial un ohm.Sau poti pune doi tranzistori in paralel.Poti incerca sa-i montezi suprapusi,gaura peste gaura,pe acelasi radiator.Poti ridica tensiunea la 17V,doar din divizor.Trebuie vazuta si tensiunea electroliticilor,eventual pui de 25V.Va creste insa proportional si tensiunea din pin 7.Pentru a nu depasi 20V,pui intre pin 7 si masa un zenner de 15-18V.
Link spre comentariu

@pisica matache multumesc din nou! Electroliticii trebuie sa-i schimb obligatoriu pentru ca sunt doar de 16V. Am gasit in cutiile mele cu piese un Mosfet 11N65C3 si ma gandesc sa-l incerc.Intamplarea face ca aseara mi-a adus un prieten sa-i repar o sursa universala de laptop, 12V-24V.Culmea este ca e realizata tot cu UC3843 (am eu bafta asta sa dau tot peste surse cu UC3843). Defectul a fost minor, condensatorul de 10 nF de pe intrarea de 220V era in scurt, l-am schimbat, la fel si siguranta si sursa merge. Dar daca tot mi s-a ivit ocazia, am studiat putin schema si am vazut ca resistenta de pe alimentare (care imi lipseste mie) este de 220K, iar cea din sursa Mosfet-ului este de 0.33 Ohmi. Tranzistorul este 2SK2996.Comutarea tensiunilor se face cu un comutator linear cu 7 pozitii, tensiuniile de iesire fiind 12V-16V-18V-19V-20V-22V-24V.Am scos schema (doar partea de iesire) si o atasez, poate cuiva ii este de folos.

post-44132-139829627366_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dupa aproape 2 saptamani de asteptare, am primit ieri integratul si azi am mesterit la sursa. Am reusit sa o fac, insa dupa mai multe incercari, pana am descoperit ca si resistenta de 270 Ohmi era intrerupta. In final am montat o rezistenta de 270K pentru R1 si 0.33 pentru R2. Mosfet-ul este 11N65C3, am testat si cu 4N60 si a mers, insa in final l-am lasat pe 11N65C3, care suporta curent mai mare.Tensiunea de iesire este 12,14V, tensiunea pe pinul 7 al lui UC3843 fiind 8,05V. Cu ocazia asta am facut niste calcule si in divizorul rezistiv al lui TL431, am micsorat rezistenta spre masa (RB, conform schemei de mai sus), asa incat acum am la iesire 17,44V. Tensiunea pe pinul 7 este acum 12,47V, deci ok, sper.Initial RA era 12K si RB 3,091K. Am pus in paralel pe RB o rezistenta de 5,6K si asa am obtinut tensiune de 17V.Acum trebuie sa ma apuc de regulatorul pentru Proxxon, care e cu acelasi integrat.Multumesc mult tuturor pentru sprijin!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări