Vizitator Postat Ianuarie 18, 2013 Partajează Postat Ianuarie 18, 2013 Si inca 4 scheme din TME2BMixerAmplificator putereTraductor sunet culoareSi in final amplificatorul de antena pentru Europa Libera (US) modificat de mine. Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Tocmai am desfacut doua kituri de amplificator de 15W neatinse! Voi face un amplif stereo "vintage" si voi expune rezultatele aici - evident voi folosi piese selectionate si de calitate mai buna, inclusiv 2N3055 am pe undeva o punga...voi incerca sa le imperechez cat de cat.Cel putin prima prezumptie mi se confirma: nu aveai nicio sansa sa obtii doua amplificatoare identice sau macar identice...componente decalibrate cu peste 20% una fata de alta, macar de mergeau ambele in aceeasi directie...dar am si condensatoare care au peste 50% peste valoarea nominala...stiu ca e toleranta admisa, dar parca la aceeasi temperatura pentru acelasi tip de componenta ar fi trebuit sa fie mai aproape una de alta valorile...O alta revelatie: nu eram noi chiar asa prosti...veneau si componente defecte in plicuri, am avut un tranzistor BC251 intrerupt total, probabil nici nu are jonctiunea in el...si era 100% nelipit si ne-cracanat...se exclude orice interventie antropica anterioara :)Am masurat beta la BD-uri...diferente mai mici ca in alte ocazii, dar oricum peste 50% intre NPN si PNP...am vazut si BD136 cu beta 16...culmea, din astea am vreo 5-6 buc. identice... Am primit si o trusa din aia 2B de care intrebam...n-o desfac inca, o pastrez pentru duminica. @Cristian74: Ai folosit recent amplificatorul ala de antena? M-ar tenta asa ceva, oricum nu am ce face mai bun cu piesele alea...voiam placuta aia de teste si voiam sa vad ce contine...am platit 15 lei pentru trusa aia...mi-am dorit taaare mult acum 30 de ani asa ceva...dar pe atunci costa cat un pistol de lipit...adica 187 de lei, fata de 188. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Ma surprinde in mod placut ca inca mai exista astfel de kituri dupa atata timp. Felicitari celor care le-au pastrat si mai ales sigilate ! Sper sa nu fiu off, am vazut in Ploiesti la co.n.n.e.e.x cateva kituri electronice, gen TME2B, dar scumpe... Link spre comentariu
harman37arun Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Multumim Cristian 74 ai rascolit in sufletul multora care au vazut filmuletele amintiri placute.Felicitari pentru postare. Link spre comentariu
gigiones Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 astfel de kituri se gasesc si se fabrica si in prezent de catre popoare destepte, inteligente, serioase....cum ar fi Polonia....IPRS ul nostru fabrica pentru Omar Haissam ! Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Tot in perioada cand am vazut trusa aia de montaje am primit de la taica-meu un interfon cu doua posturi, alimentat la o baterie de 4.5V. Montajul era in cutia unuia dintre difuzoare - comutarea intre asculta/vorbeste se facea cu un push-buton. Mai are cineva idee cum se numea, eventual o poza si cine le-a facut? Amplificatorul era cu EFT323/373 in final - a fost primul meu "amplificator" de chitara mai apoi...pe o chitara acustica fixasem unul din difuzoare, pe post de microfon, iar difuzorul propriu-zis era o incinta Melodia de 12.5W/6ohmi. Aveau un spl incredibil difuzoarele alea! Cu asa "instalatie" mergea suficient de tare chitara... ************ EDIT: Pentru cine vrea cablajul de la Amplificatorul de 15W...schema e peste tot pe net...parca si aici a pus-o cineva intr-o discutie anterioara. https://dl.dropbox.com/u/42982030/Ampli ... %20001.jpg https://dl.dropbox.com/u/42982030/Ampli ... %20002.jpg Placuta are 100X60mm. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Olaaa ! Mi-am adus aminte ! Am facut si interfonul, prin 1989 parca, functiona perfect. Avea si cablu intre posturi destul de lungut, se auzea suficient de tare. Posturile erau niste carcase alb-crem (asa era al meu),iar montajul si bateria asa cum a spus carageae erau intr-unul din posturi. I-mi placea ca avea forma aceea paralelipipedica, ca si walkie-talkie. Din pacate l-am dat la schimb pe o pereche de hamsteri.Mai era un joc pe care l-am facut in 1986, se numea "Loto 1x2 Electronic" parca, cu 3 beculete lunguiete, cu CDB 4xx. La o apasare a "manipulatorului" clipeau cele 3 becuri, iar dupa eliberare ramanea un singur bec aprins, semnificand una din cifre/litere. Chipurile "ajuta" la completarea biletelor Loto-Pronosport. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 ... evident voi folosi piese selectionate si de calitate mai buna, inclusiv 2N3055 am pe undeva o punga...voi incerca sa le imperechez cat de cat.Incercarea moarte n-are...eu am incercat sa imperechez 4 bc din 2 cutii sigilate(100bc fiecare),si de atunci n-am mai incercat,pt ca e pierdere de vreme,poate doar apropiati ,dar identici ...nema. Poate am fost eu prea mofturos,dar din 200bc n-am gasit 4 cu acelasi factor de amplificare,e ca si cum ai avea o punga de chei yale si nadajduiesti sa gasesti un model anume...de 4 ori Link spre comentariu
carageae Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Eu am fost mai norocos, din 100 BC549C si BC557B ON-Semiconductor cu care voi inlocui BC171/251 am gasit dupa 5-6 incercari doua exemplare pereche din fiecare cu beta identic - unul 500 si unul in jur de 250, nu mai stiu care, parca 549C are beta 500.Am pus BD139/140 Fairchild astea sunt cat de cat apropiate 160/180, dar identice pe canal....PNP-urile BD romanesti au beta nesimtit de mic, cel putin ce am avut eu prin sertare.Schema va fi respectata asa cum e - modificarea aia din Tehnium va fi alt proiect - singura modificare va fi "superdioda" aia, o s-o inlocuiesc cu un montaj in care intra si aia si inca o dioda, suntata de un semireglabil...am vazut la amplificatoare japoneze de putere mica sistemul asta si merge de minune. Sau poate pun cate 4X1N4148...initial voi pune dioda originala si rezistenta de 270 de ohmi o voi inlocui cu un semireglabil de 250 si 100 ohmi serie. In functie de ce curent voi avea prin finale mai vad daca bricolez in plus sau nu.Sper sa nu ma trezesc ca schema asta e proiectata anume pentru tranzistoare proaste si desperecheate...acum 20 de ani am facut o pereche de amplificatoare din astea cu ce mi s-a oferit in plic, fara nici o masuratoare si a mers cu brio mai bine de 10 ani, cand nu a mai fost nevoie de ele... Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Eu ma refeream la cele de IPRS,de putere,la astea mici mai sunt sanse sa se gaseasca ...merge schema fara mofturi la puteri mici,curenti mici,nu pune probleme,aproape ca nu merita bataia de cap cu imperecherea.Cand am cautat eu acele 2N3055 nu mai retin ce schema voiam sa fac,dar cu siguranta voiam sa storc tot ce se poate de la capsula de 2N,si pana la urma am luat apropiati si am folosit cate 2 in loc de unul...in felul asta e mai usor la potriveala ,mai ales daca si la prefinali ai de unde alege. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Imi aduc aminte ca am facut si acel amplificator de antena si am avut surpriza sa imbunatatesc calitatea receptiei pe unde scurte a programului EUROPA LIBERA.Ii pusesem un potentiometru pe bara + si reglam in felul acesta amplificarea lui, la tensiunea de 9V parca autooscila iar undeva la 7V amplifica optim stabil Ce vremuri si acum imi aduc aminte de acele versuri spuse pe calea undelor scurte la Europa Liberă: "N-avem bani, n-avem mâncare...dar Ceauşescu cu Lenuţa se plimbă cu bărcuţa... Sau bancul cu cel mai sărac arab din România: ALI MEN TARA A, sa nu uit si de antena foarte directiva pe care o foloseam cu succes; se numea "antena panza de paianjen", celebra in cartierul nostru de oameni ai munci; PS: sigur acum in 2013 ne e cu mult mai bine, oare? Amplificatorul de antena functiona bine pana la 20 MHz daca foloseai tranzistoare BF 214 sau BF 200, am experimentat si eu montajul dar nu am avut kit-ul, doar schema data de un coleg de clasa care il avea. Se intampla prin 1988, eram inca in clasa a 7-a (ce vremuri memorabile). Postul subversiv Europa Libera ne bucura deoarece critica neplacerile cauzate de regim, dar putini realizau faptul ca era si antiromanesc. Emitea pe mai multe frecvente, dar cel mai bine se receptiona undeva intre 6100 ... 6200 kHz, in banda de 49m, probabil ca la aceste frecvente facea treaba si BC 172 dar mai sus su sunt asa convins, eu am folosit din start BF 200. La intrare am pus un circuit oscilant cu CV si priza pe bobina la 1/3 de la masa, acolo am legat intrarea. Intai aduceam receptorul in zona de frecventa corespunzatoare, apoi reglam circuitul oscilant pana observam "acustic" ca a crescut sensibilitatea. Apoi acordam precis pe post si retusam din nou circuitul pentru auditie maxima. Pe atunci era moda "care prinde mai bine Europa Libera", nici nu mai tin minte cate antene si amplificatoare de antena am experimentat, pe diverse receptoare cu unde scurte, la bloc e greu sa instalezi o antena serioasa si toata baza statea in amplificatoarul RF. Imi amintesc indicatiile lui tata: " ... adapteaza un circuit oscilant la intrare indiferent ce preamplificare faci, ca sa mai scapi de zgomote si intermodulatie ..." sau " ... iar se aude in tot blocul! da-l mai incet sau pune-ti casti!" ... ai mei lucrau intr-un loc "mai sensibil", peretii mai aveau urechi din cand in cand Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Imi aduc aminte ca am facut si acel amplificator de antena si am avut surpriza sa imbunatatesc calitatea receptiei pe unde scurte a programului EUROPA LIBERA.Ii pusesem un potentiometru pe bara + si reglam in felul acesta amplificarea lui, la tensiunea de 9V parca autooscila iar undeva la 7V amplifica optim stabil Ce vremuri si acum imi aduc aminte de acele versuri spuse pe calea undelor scurte la Europa Liberă: "N-avem bani, n-avem mâncare...dar Ceauşescu cu Lenuţa se plimbă cu bărcuţa... Sau bancul cu cel mai sărac arab din România: ALI MEN TARA A, sa nu uit si de antena foarte directiva pe care o foloseam cu succes; se numea "antena panza de paianjen", celebra in cartierul nostru de oameni ai munci; PS: sigur acum in 2013 ne e cu mult mai bine, oare? Amplificatorul de antena functiona bine pana la 20 MHz daca foloseai tranzistoare BF 214 sau BF 200, am experimentat si eu montajul dar nu am avut kit-ul, doar schema data de un coleg de clasa care il avea. Se intampla prin 1988, eram inca in clasa a 7-a (ce vremuri memorabile). Postul subversiv Europa Libera ne bucura deoarece critica neplacerile cauzate de regim, dar putini realizau faptul ca era si antiromanesc. Emitea pe mai multe frecvente, dar cel mai bine se receptiona undeva intre 6100 ... 6200 kHz, in banda de 49m, probabil ca la aceste frecvente facea treaba si BC 172 dar mai sus su sunt asa convins, eu am folosit din start BF 200. La intrare am pus un circuit oscilant cu CV si priza pe bobina la 1/3 de la masa, acolo am legat intrarea. Intai aduceam receptorul in zona de frecventa corespunzatoare, apoi reglam circuitul oscilant pana observam "acustic" ca a crescut sensibilitatea. Apoi acordam precis pe post si retusam din nou circuitul pentru auditie maxima. Pe atunci era moda "care prinde mai bine Europa Libera", nici nu mai tin minte cate antene si amplificatoare de antena am experimentat, pe diverse receptoare cu unde scurte, la bloc e greu sa instalezi o antena serioasa si toata baza statea in amplificatoarul RF. Imi amintesc indicatiile lui tata: " ... adapteaza un circuit oscilant la intrare indiferent ce preamplificare faci, ca sa mai scapi de zgomote si intermodulatie ..." sau " ... iar se aude in tot blocul! da-l mai incet sau pune-ti casti!" ... ai mei lucrau intr-un loc "mai sensibil", peretii mai aveau urechi din cand in cand Da cu BF-uri urca banda de amplificare peste 100Mhz FM, dar cu BC172 limita maxima este 20Mhz, insa sa ne amintim ca Europa Libera emitea in benzile 49m-25m asta insamna o frecventa de max 10Mhz jumatate din frecventa de taiere amintita. Din cate imi aduc aminte in zona Trivale cel mai bine se receptiona pe 31m...Varianta cu BF214 am experimentat-o ulterior pentru FM banda est.Am sa urc in topic si o schema revizuita de amplif FM, din caietul meu de scheme. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 20, 2013 Partajează Postat Ianuarie 20, 2013 Da cu BF-uri urca banda de amplificare peste 100Mhz FM, dar cu BC172 limita maxima este 20Mhz, insa sa ne amintim ca Europa Libera emitea in benzile 49m-25m asta insamna o frecventa de max 10Mhz jumatate din frecventa de taiere amintita. Din cate imi aduc aminte in zona Trivale cel mai bine se receptiona pe 31m...Varianta cu BF214 am experimentat-o ulterior pentru FM banda est.Am sa urc in topic si o schema revizuita de amplif FM, din caietul meu de scheme. Pe vremea aceea foloseam numai BF-uri in etaje radio, cu toate ca si anumite BC-uri urca destul de sus in frecventa cu rezultate bune. Nu am incercat montajul in FM, doar pe US. Si la Bucuresti postul amintit se receptiona pe mai multe frecvente, insa mai bine se auzea seara pe cea mai "de jos", in 49m. Parca si in 41m mergea binisor, daca nu ma insel ... Partea hazlie a fost realizarea practica a preamplificatorului, pe o bucata de plastic alb gaurit, decupata dintr-o carcasa de caseta audio, totul introdus in ... cutia de conserva, care era un element de baza in constructiile preamplificatoarelor rf. Ce dimensiuni (aproximativ) avea acea antena "paianjen" pentru US? merita incercata conectarea la masa a capatului liber si acordul ei cu un condensator variabil-serie Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Antena a fost experimentata in diverse situatii ultima varianta care a dat randamentul cel mai bun este cea prezentata, deschiderea ei verticala/orizontala fiind cam in jur de 1,8- 2m, fiind directiva se orienta (folosind o busola) pe directia NVV. La amplificator foloseam punctul de masa legat la calorifer, bineinteles ca si antena si amplificatorul pot fi imbunatatite dar nu era rau nici cum se comportau in situatia descrisa mai sus. Astazi situatia receptiei pe US fata de receptia realizata atunci este total diferita, multitudinea retelelor GSM, calculatoarele, retelele RDS, etc, induc bruiaje(armonici) inimaginabile iar necesitatea unor antene performante acordate este simtita din ce in ce mai acut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 21, 2013 Partajează Postat Ianuarie 21, 2013 Da cu BF-uri urca banda de amplificare peste 100Mhz FM, dar cu BC172 limita maxima este 20Mhz, insa sa ne amintim ca Europa Libera emitea in benzile 49m-25m asta insamna o frecventa de max 10Mhz jumatate din frecventa de taiere amintita. Din cate imi aduc aminte in zona Trivale cel mai bine se receptiona pe 31m...Varianta cu BF214 am experimentat-o ulterior pentru FM banda est.Am sa urc in topic si o schema revizuita de amplif FM, din caietul meu de scheme. Schema amplificatorului urmator este pentru mine cea de pionierat in domeniul receptiei la mare distanta FM, cu timpul am experimentat amplificatoare mai sofisticate cu tranzistoare MOSFET etc (nu vreau sa va plictisesc aici cu RX-DX-urile mele)Castigul amplificatorului este undeva la 28db si este foarte stabil. Reglajul se face de preferat la mijlocul benzii FM (98Mhz); antena este un dipol clasic construit pentru 98Mhz cu bucla de adaptare din coaxial de 75 Ohmi.Toate detaliile legate de bobine si modul de realizare se gasesc in schema atasata. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum