Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit I.P.R.S Baneasa

Vizitator just_dark_semitones

Postări Recomandate

Mi-am adus aminte: kit Adaptor de microfon, pret: 49 sau 50 lei si Amplificator audio 15 W, cred ca 150 sau 200 lei. Din toate aceste kit-uri, mai am sirena de autosalvare si miniorga de lumini, ambele in perfecta stare de functionare.

Link spre comentariu

Eu pe vremea acea amincercat de 2 ori generatorul Morse-dar nu mi-a mers deloc. Am mai facut miniorga de lumini ce mergea bine si pe la noi se gasea ampliful de 15W. Cu modificari minore, cu traf de Diamant 220, am scos 38W masurati, si faceam discoteca ca acest monstrulet modificat.

Link spre comentariu

Era un generator cu CDB400, l-am făcut, i-am adaptat apoi un comutator ptr schimbare benzilor cu cond diferiţi, un puţometru ptr reglaj şi o cască de telefon de 50 Ohmi (ăla cu receptorul de aluminiu masiv, care mergea cu 25b, ulterior cu 1L). Ultima bandă începea de la ultrasonor şi deşi nivelul nu era deloc mare, scăzînd încet frecvenţa, apărea întîi o presiune în timpane, apoi începea să se distingă sunetul. Aşa testam la ore care colegi aud mai bine. Rezultatul: fetele. :rade:

Link spre comentariu

Generatorul cu CDB 400 cred ca era generatorul de frecventa audio. Toate kit-urile realizate de mine au functionat, cu exceptia comenzii sonore, facuta de 2 ori, nu a mers. Cred ca "microfonul" (casca de telefon de care povesteste Zal) nu avea amplificarea suficient de mare... eram in clasa a VI-a... ehee...

Link spre comentariu

Cateva precizari si din partea mea...cautam cu totul altceva si am gasit topicul asta...

Mai am prin cutii...candva o sa fac curat (zic asta de cativa ani...) si tot o sa-l gasesc, acel radio din Electron 2 - cred ca ala era cu PFL verde si cose cu arcuri - eu l-am facut pe sticlotextolit si ultima oara mergea, dar am folosit bara de ferita la un convertizor cu ani in urma - era din aia plata, ca la radio Cora. Chiar am folosit radioul acela, in clasa a noua, dupa el a venit un Iunosti KP101, foarte dragut si ala...in cutia lui functioneaza un metronom acum...apoi am primit radioul Eforie al familiei...venise revolutia si si-au pierdut interesul pentru radio...aveau TV color acum...eu prindeam Romania Tineret cu el si eram tare incantat...il foloseam si ca amplificator...

Am facut si eu majoritatea kiturilor de care se vorbeste aici...comanda audio nici la mine nu a mers...trebuie sa mai am si aia pe undeva, cred ca a scapat de demolare...catelul, motocel si ceva sirene uau-uau le-am demolat pentru piese...daca mai gasesc ceva placi le disponibilizez...dar e posibil sa le fi si aruncat, sunt multi ani de atunci.

Sper sa nu ma insele memoria, dar parca adaptorul de microfon era 44 de lei...stiu ca am cumparat mai multe pentru fludor, pana la un moment dat puneau 20 grame la orice montaj, cred ca si la generatorul ala morse...apoi s-au smecherit si gaseai 20g numai la alea mai complexe - mixere, amplificatoare, orga de lumini etc. Dar si de la alea mai ramanea destul daca lipeai "frumos"...

Nu ma intrebati de cablaje, ca si eu le-am mai cautat, candva am vrut sa fac un RIAA cu ele, dar nu le mai am...sau sunt prea adanc ingropate...

Am ajuns pe aici cautand ceva date despre asta:

https://dl.dropbox.com/u/42982030/Trusa ... e%202B.jpg

Pentru a ma pozitiona in timp...in 1989 eram in clasa a noua...

Link spre comentariu

Ce vremuri ...si ce amintiri citind topic-ul acesta !Si eu am facut tot cam ce era pe piata la vremea aia ...in general mi-au mers toate kit-urile !Doamne cat imi placea sa le lipesc pe cablaj , si sa fie aliniate brici . Era o adevarata pasiune pentru mine sa le fac estetic .heee heee au trecut anii fratilor ...

Link spre comentariu

Da, parca erau mai multe montaje in acea trusa, nu-mi mai aduc aminte cate /care.

Daca nu ma inseala memoria erau urmatoarele montaje:Radio reflex cu o bobina soc gata realizata (traf micut final pe iesire)Dispozitiv de ascultat telefonul (acela cu disc) :rade: , bobina de soc era plasata sub telefon.Interfon si parca erau doua difuzoare in trusa.Aparat pentru invatat alfabetul morse.Sonerie electronica sau parca Gong electronicSirena.(nu mai stiu dar parca avea si beculet de 2,5 V)Si mai erau cateva posibilitati de montaje care se puteau adapta un oscilator RC, un amplificator audio universal, preamplificator cu corector de ton, preamplificator de microfon , orga de lumini cu un beculet, stabilizator de tensiune etcEhe e mult de atunci cam 31-32 de ani
Link spre comentariu

Despre trusa asta era vorba?

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Da este trusa 2B cu care am lucrat cand eram copil :rade:

Poate sa fie si o trusa alt cod mai complexa gen 1A sau 2A>> Dar nu mai retin cum este cu acel radioreceptor reflex si cu dispozitivul de ascultat telefonul sau erau diferite? :rade:

In fine retin schema radioreceptorului reflex cu 3 tranzistori incerc sa o redesenez poate gasim si trusa.

Link spre comentariu

Imi aduc aminte ca am facut si acel amplificator de antena si am avut surpriza sa imbunatatesc calitatea receptiei pe unde scurte a programului EUROPA LIBERA.Ii pusesem un potentiometru pe bara + si reglam in felul acesta amplificarea lui, la tensiunea de 9V parca autooscila iar undeva la 7V amplifica optim stabil :da

Ce vremuri si acum imi aduc aminte de acele versuri spuse pe calea undelor scurte la Europa Liberă: "N-avem bani, n-avem mâncare...dar Ceauşescu cu Lenuţa se plimbă cu bărcuţa...

Sau bancul cu cel mai sărac arab din România: ALI MEN TARA

A, sa nu uit si de antena foarte directiva pe care o foloseam cu succes; se numea "antena panza de paianjen", celebra in cartierul nostru de oameni ai munci;

Posted Image

:rade:

PS: sigur acum in 2013 ne e cu mult mai bine, oare? :nas:

Link spre comentariu
Vizitator Ioneanu

Salutare stimati nostalgici!Ma alatur celor care in vremuri demult apuse descopereau tainele electronicii prin intermediul acestor chituri de montaje.Mi-aduc aminte si acum primul meu chit cumparat,a fost o sirena uau-uau.Si cum eram novice la vremea aceea,eram prin clasa a VII-a,nu am dat prea mare importanta faptului ca rezistorii nu sunt identici ca valoare.In frenezia mea de a ansambla montajul,am pus rezistorii cum mi-au venit la mana!Bineanteles ca a fost un fiasco total.Dar nu m-am descurajat,am inceput usor usor sa ma lamuresc cum stau lucrurile cu componentele,unitati de masura,simboluri,si dupa aceea sa te pui frate pe facut montaje. :freaza: Dintre montajele realizate,unul singur nu a mers si anume "comanda sonora".Miniorga de lumini am realizat-o in doua randuri,la cativa ani distanta,la cea de-a doua nu m-am lasat pana cand nu i-am adaptat triacuri si am facut-o sa functioneze la 220v. :101 A functionat cativa ani impecabil dar la un moment dat s-a produs un scurtcircuit pe partea de inalta tensiune si am abandonat-o fara sa o mai repar.In vara lui '87 am cumparat chitul "Electron 2".A costat 255 de lei.Avea o placa de baza cu gauri peste care se aseza niste cartoane,fiecare cu o schema desfasurata a montajului de ansamblat.Totul se fixa cu bride si arcuri.Dupa vreun an, am gasit la o librarie o "Trusa de montaje electronice".Nu mai stiu ce cod avea dar in orice caz nu era trusa din imaginile postului anterior.Am strans leut cu leut pana am adunat suma de 167 de lei(comunisti) si fuga la librarie sa cumpar trusa.Am ajuns acasa,desfac punga si....si....stupoare!Inauntrul pungii nici zare de schema!Dezamagire totala.Du-te inapoi la librarie,ploconestete la tovarasa vanzatoare,ca sa vedem ca nu mai este alta,ca ea ce poate sa faca?In sfarsit,nu stiu cum si ce fel a procedat,dar dupa vreo saptamana mi-a adus foile cu schemele care lipseau din set.

Link spre comentariu

Deci nu am fost singurul caruia nu i-a functionat comanda sonora.Pe langa arabul lui Cristi mai era japonezul TACI MURI. :da

Da ...Am redesenat primele schemele din memorabilul kit TME 2B pentru mai multa claritate.Ar fi trebuit sa le stiu pe de rost, dar e bine si asa.

post-36350-139829561718_thumb.jpg

post-36350-139829561722_thumb.jpg

post-36350-139829561727_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări