Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit I.P.R.S Baneasa

Vizitator just_dark_semitones

Postări Recomandate

Amintiri, amintiri.Amplificatorul de 10 watti a fost printre primele kituri realizate si cred ca nu reprezinta un efort prea mare realizarea unui kit din acele vremuri mai ales ca majoritatea pieselor multi dintre noi le gasim ratacite printr-un sertar fie si numai pentru amuzamentul copiilor sau al nepotilor.

Link spre comentariu

Adevarat, cate aduceri aminte cu cate un fior prin dreptul inimii....Imi amintesc la cate am renuntat, filme, dulciuri, mingea de maidan, patinele, amanarea cumpararii primului ap foto " Certina", cel de 120 lei si cate altele pentru primul "pistol" de la Radioprogres, kit-ul Electron 1, alte kituri rusesti, in special cele care contineau constructii radio. Si primele "principii" ale fizicii experimentate pe pielea proprie si fara sa stiu; o zi m-am chinuit sa reduc schema radio din Electron 1 realizata pe placa pfl cu cleme si arcuri pe un singur colt al montajului in asa fel incat sa-l introduc intro cutie de aluminiu pentru alimente cumparata de la un raion sport. Arata superb cutia viitorului "tranzistor", cu dagajari pentru butonul de volum si condensatorul variabil. Ideea e ca desi aparatul functiona perfect , cum ii puneam si capacul nu se mai auzea dacat un barait. Am incercat sa vad unde se facea scurtul cand puneam capacul, fara succes ; de fapt era vorba de o veritabila cusca Faraday dar, pe vremea aceea habar nu aveam. Pana la urma,dupa cateva ore bune, am renuntat la aluminiu si am ales o salatiera din plastic a mamei, mai mare , mai urata si cu o culoare ... pe care am imbracat-o intro husa din fis albastru.Asa mi-am facut primul receptor portabil care a facut cariera. Ehe si ce entuziasm...

Link spre comentariu

Multumesc " remus68" ca mi-ai adus aminte. Nu ,am gresit eu, nu este vorba de acel electron ci de kit-ul facut de Electronica, probabil primul, care era introdus intro cutie de carton cam 30x15x4 cm. Stiu sigur ca avea si o aprobare pentru constructia receptorului din interior data de un comitet sau consiliu de radiodifuziune. Toate constructiile din interior ( un receptor 1V2, o lampa filatoare si un generator Morse ) se faceau pe o placa verde de pfl perforat cu un sistem de prindere cu cleme in forma de U si arculete, deci fara lipituri. Fiecare constructie avea un desen cu dispunerea pieselor pe acea placa. Imi amintesc ce fericit eram ca de la prima alimentare, receptorul a functionat pe Romania 1 si incurajat, am inceput sa-i pun diferite sarme ca antena si probabil am facut un scurt ca EFT 319 s-a ars si cu alte eforturi, am reusit sa-l cumpar, costa atunci 59 lei. Pe kit-ul respectiv am dat prin '68 sau '69 cam 160 lei. Ce vremuri si ce entuziasm! Apoi au urmat celebrele rusesti Electron, Tasku radio, Iunost si altele dar, n-au mai fost ca primul, cel romanesc pe l-am facut si desfacut de multe ori pana a ajuns un pic mai mare ca "Zefirul".

Link spre comentariu

Acel kit mai conţinea şi o a patra schemă, şi anumeun amplificator AF. Bobina de şoc de radiofrecvenţăutilizată în montajul radioreceptorului reflex se puteaconecta în acest caz la intrarea amplificatorului, astfelîncât la apropierea ei de un aparat telefonic era posibilăascultarea confortabilă în difuzor a întreagii convorbiri.Cu două asemenea montaje şi cu câte o cască telefonicăobişnuită cu rol de microfon se putea obţine un interfonpentru distanţe de zeci de metri în sistem "duplex".

Link spre comentariu

Posted Image

Pe acesta l-am facut si eu in 1973 (eram la liceu in Baia Mare).

Chiar mai am o poza alb-negru, facuta cu Smena-8, cum lucram la el cu proaspatul pistol de lipit "Radioprogres" cu care eram foarte nealcos. Pana la acesta din urma, aveam un pistol mesterit din miez si bobine DITU (speriate din uzinele unde faceam practica productiva), care mergea la fel de bine, si cu care mi-am facut ucenicia la amplifurile cu lampi.

Link spre comentariu

Acest Electron - M l-am asamblat pe la 13 ani, cu sprijinul tatalui meu. Nu a functionat din prima, un tranzistor montat gresit, dar dupa remedierea "defectului" nu ma mai desparteam de el, eram forte mandru cu acest radio. Din pacate aparatul a fost imprumutat si asa a ramas. Frumoase vremuri - copilaria fara griji...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări