Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit I.P.R.S Baneasa

Vizitator just_dark_semitones

Postări Recomandate

Multumesc,

Bine intuit, pungile au acelasi miros specific, componentele si placutele din pertinax au acelasi miros ca acum 30 ani.
Cele din imagine au acelasi inconfundabil miros.
Imi pare rau ca nu-l putem impacheta...determina tone de nostalgie.

P1070416.JPG

Link spre comentariu

Primul kit cu care am început prin anii 80 a fost cel de ,,căţel electronic,,. Mi l-a cumpărat taică-meu din Craiova. Sincer, când am auzit ce sunete scotea, am fost puţin cam dezamăgit.Taică-meu la fel..

Mă aşteptam la un lătrat mai ,,realist,, de fapt el scotea un fel de ,,uap-uap,,.Dar ca montaj elctronic asamblat a fost o reuşită ,,din prima,,.Ulterior am început să experimentez cu el, schimbam diverse valori de rezistenţe sau condensatori şi obţineam sunete ciudate.Alte kituri le-am cumpărat exclusiv pentru piese, cum a fost şi cazul ,,amplificatorului de 10W,, pe care l-am montat şi pentru care nu aveam nici boxe şi nici sursă de alimentare adecvate, dar i-am folosit tranzistorii pentru a construi invertoare flyback pentru iluminat cu tub de 20W.

Întradevăr, kiturile aveau un miros specific, inconfundabil....

Link spre comentariu

Pentru mine a fost o adevarata provocare sa'' imperechez ''  kitul Adaptor pentru micofon  cu amplif de 10 W....Nu prea se potriveu cei 100mV de la iesirea adaptorului cu cei 1,5 V necesari la intrarea amplificatorului. Tot anii '80. Noroc de cartile regretatului GD Oprescu....

Link spre comentariu
Acum 22 ore, validae a spus:

Primul kit cu care am început prin anii 80 a fost cel de ,,căţel electronic,,. Mi l-a cumpărat taică-meu din Craiova. Sincer, când am auzit ce sunete scotea, am fost puţin cam dezamăgit.Taică-meu la fel..

Mă aşteptam la un lătrat mai ,,realist,, de fapt el scotea un fel de ,,uap-uap,,.Dar ca montaj elctronic asamblat a fost o reuşită ,,din prima,,.Ulterior am început să experimentez cu el, schimbam diverse valori de rezistenţe sau condensatori şi obţineam sunete ciudate.Alte kituri le-am cumpărat exclusiv pentru piese, cum a fost şi cazul ,,amplificatorului de 10W,, pe care l-am montat şi pentru care nu aveam nici boxe şi nici sursă de alimentare adecvate, dar i-am folosit tranzistorii pentru a construi invertoare flyback pentru iluminat cu tub de 20W.

Întradevăr, kiturile aveau un miros specific, inconfundabil....

Mda, mi-a mers la inima...mai ales momentul in care 2Nurile au mers la invertor.

Pe scurt:
Deasupra usii dintre hol si bucatarie, tocul fiind destul de lat, tata a prins cu holtzuri, doua L-uri si pe acele 2 L-uri doua dulii de uz naval, suedeze, tata lucra in SNG.
Fire subtiri si pe o bucata de prespan gros, un 2N, cateva rezistente si dintr-un cadru U din ferita, bobinate infasurarile, schema era in Tehnium.
Cam tiuia el, si neonul nu era precum cel de pe hol alimentat la 220V dar pe cand se "lua lumina" cum se spunea in cartier...de la bateria de 12V, era super.
Lectii, mancare, ceaiul de seara, joaca cu o jucarie pe musamaua mesei, toate erau acompaniate de zgomotul de comutatie al acelui 2N.
Incercase tata, diverse variante, cu carbid, gaz metan dar erau nesigure si periculoase.
Asa ca electricul era cel mai bun.
Aveam in toata casa, retea de 12V, caci intr-o camera, aveam bec de ceata galben, la fel agatat de palaria unei veioze.

Legat de catelul electronic, sau javra electronica cum ai mai spuneam...costa 79 lei si era de gasit prin mai orice Librarie.
Suna oricum altfel numai a catel nu, insa multe tranzistoare EFT si destul de multe rezistoare ceea ce cerea atentie la montaj.
Suna in toate felurile, mai ales daca era atinsa partea cablata cu degetul semiumed.....si ieseau sunete "inedite" si bineinteles enervante. Era necesara o baterie de 4.5V si un dif sparlit de pe la un radio sau tv.
Mai jos, din colectie, javra electronica.
B 7801, un kit important deoarece este primul din seria celor cu plastic.

Daca mai doriti alte imagini cu el, schema etc le postez.

B-7801 CATEL ELECTRONIC_4.jpg

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
On 2/7/2019 at 6:08 AM, gauss said:

Atrag atentia ( nu e descoperirea mea , multi o cunosc ) , decodificatoarele romanesti  de tip CDB realizeaza la afisare cifrele 6 si 9 fara segmentele de sus la 6 si de jos la 9 ... in vreme  ce D147 , produs in R.D.G. produce cifrele complete ,  ca " parintele " lui , SN ... , produs de TI .

"Parintele" SN... de la TI *nu* afisa segmentul de sus de la "6" si segmentul de jos de la "9"

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn7447a.pdf

(a se vedea pagina 2)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 28.02.2023 la 14:04, Emil Kohn a spus:

"Parintele" SN... de la TI *nu* afisa segmentul de sus de la "6" si segmentul de jos de la "9"

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn7447a.pdf

(a se vedea pagina 2)

Da asa e. Nu imi afisa acel segment la 6 si la 9 da se vedea frumos mai ales noaptea. Din ce imi aduc aminte avea 2 integrate mmc. Mi-as dori mult sa mai gasesc kituri originale i.p.r.s cu piesele originale facute de iprs. Da nu am mai gasit asa ceva nu stiu daca mai exista. Am gasit prin targ niste kituri dar sunt niste replici nu stiu daca sunt schemele originale sau nu. Si astea putine la numar. De ex am luat canar electronic si greiere dar sunetu nu e prea realist. Greierele il am pus deasupra la usa de la intrare care e comandat de un videointerfon hikvision care dupa ce suna greierele suna pe telefon cu video apel

Link spre comentariu
Acum 36 minute, validae a spus:

Chiar de s-ar găsi, preţul e de ,,colecţie,, şi nu se justifică pentru că acum se găsesc componente mult superioare şi mult mai ieftine.

Dacă vrei schemele kiturilor, acelea se găsesc pe net şi aici pe forum sunt destule.

Stiu ca e plin de tot felu de chinezarii ieftine. Kit-urile alea vechi ma interesa macar unu 2 nu chiar pe toate dar asta e...

Link spre comentariu

Pai de ex amplif asta de 5w care l-am facut am folosit cam 30% componente produse de I.P.R.S Baneasa in special finalii prefinalii si cateva rezistente. Daca aveam toate componentele iprs din alea puneam la tot amplif. Dar nu le am pe toate. Am pus cat am avut din acea generatie de componente. Parca se simte putin acea mireasma a componentelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări