Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit I.P.R.S Baneasa

Vizitator just_dark_semitones

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

va vine sa credeti ca mai exista inca kituri la ambalajul original, neumblate?am primit saptamana trecuta de la un batranel care in tinerete cocheta in limita timpului liber cu montajele acestea, un adaptor pentru microfon, un radio electron-m pe care nu m-am putut abtine pana nu l-am montat si evident l-am adaugat la colectia personala...frumoase vremuri...

Link spre comentariu

un radio electron-m pe care nu m-am putut abtine pana nu l-am montat

:rade: Eu am asamblat primul Elektron-M in 1978... faine vremuri!In adaptorul de microfon de la IPRS era bine sa montezi niste tranzistoare mai silentioase. Majoritatea pungilor veneau cu BC172 (rareori BC173 sau BC109).
Link spre comentariu

Pe vremuri costa vreo 70 lei un trz BCxxx. Evident că azi nu mai are comparaţie.Au apărut montaje ''didactice'', chiar azi am văzut unul pe Maica Domului, un astabil cu leduri - licuriciul de atunci, doar că se montează pe carton cu insule de cablaj. :nebunrau:

Link spre comentariu

Ii salut pe toti nostalgicii! Mai are cineva schemele din primul "Electron" facut de Electronica? M-as bucura foarte sa refac, la aproape cincizeci de ani de la aparitie, acele scheme care mi-au produs atatea satisfactii. Multumesc anticipat !

Link spre comentariu

mihai1953:Ştiu exact la ce anume vă referiţi.Este vorba de un kit produs şi comercializat înaintede anul 1970; în prezent existenţa sa este practicuitată.Cuprindea 4 scheme: lampă filatoare, generator deton (Morse), amplificator de AF (telefon sau pickup)şi radioreceptor reflex (portabil, cu audiţie în difuzor).Schema exactă a acestuia din urmă este cea postată.L1 conţine 60 sp. Cu-Em Φ 0,1... 0,2 (sau mai bine,liţă de RF), iar L2 are 5 spire din acelaşi conductor.Alimentarea se face cu 9 V (2 x 3R12 înseriate).Teoretic ar trebui să mai am toate schemele originale,tipărite pe câte un carton format A4; însă căutarealor nu-i deloc o treabă uşoară, deci nu vă pot promite.

post-19062-139829761329_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc " cristian_draghiescu ", despre acest electron este vorba. Mai tin minte ca era intro cutie de carton, costa fix 160 lei ( numai eft 319 costa 59 lei la liber ) si la acea data avea si scutirea de plata abonamentului radio a "Comitetului de Radiodifuziune". Montajul sa facea pe o placa de pfl cu gauri prin intermediul a niste agrafe cu arcuri. Bineinteles , totul a functionat din prima, dandu-mi o satisfactie deosebita.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

mihai1953:Ştiu exact la ce anume vă referiţi.Este vorba de un kit produs şi comercializat înaintede anul 1970; în prezent existenţa sa este practicuitată.Cuprindea 4 scheme: lampă filatoare, generator deton (Morse), amplificator de AF (telefon sau pickup)şi radioreceptor reflex (portabil, cu audiţie în difuzor).Schema exactă a acestuia din urmă este cea postată.L1 conţine 60 sp. Cu-Em Φ 0,1... 0,2 (sau mai bine,liţă de RF), iar L2 are 5 spire din acelaşi conductor.Alimentarea se face cu 9 V (2 x 3R12 înseriate).Teoretic ar trebui să mai am toate schemele originale,tipărite pe câte un carton format A4; însă căutarealor nu-i deloc o treabă uşoară, deci nu vă pot promite.

Bobina de soc are 300 de spire CuEm Φ 0,07-0,1mm pe carcasa plastic cu miez din ferita de 3mm diametru...Axele celor doua bobine (de acord si soc) trebuie sa fie perpendiculare exact ca in schema, pentru evitarea acrosajelor...
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Dar cum ar fi fost să rămînă în cutii sau plicuri încă zeci de ani de acum încolo? Cum colecţionează americanii, tot felul de jucării, miniaturi la cutii sigilate.

Buna

Poi americanii nu au istorie.Pentru ei orice e "fabricat" in alta generatie decat a lor este deja "istorie".

Daca ar avea un trecut de 2 sau 3 mii de ani ar gandi altfel.Ganditi-va doar la placutele

de la Tartaria,considerate cele vai vechi placi scrise.Sau bratarile dacice(recuparate o parte din ele).

Asta este istorie.Pacat ca ne batem joc de ea.

Acum daca ne referim la kiturile IPRS,sincer mi-ar placea si mie cateva.In vremurile bune am modificat 

amplifuri de 10W pentru putere mai mare.Mergeau bine.Nu stiu daca se incadrau in categoria HI-FI,

dar sunau binisor.Bineanteles alte vremuri,alte pretentii.Acum peste 50% din sistemele vandute 

in magazine nu ma multumesc.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Nu erau ''hifi'' ci mai de nivelul cercurilor de electronică ale pionierilor, sau cam ce prezenta G.D. Oprescu prin cărţile lui. Erau foarte bune ptr începători, să-şi formeze deprinderile.

Link spre comentariu

Orice amplificator ( comun ) cu lampi din aceeasi perioada are performante muuuult mai proaste decat cele care se obtin cu amplificatorul de 10 W produs sub forma de kit de catre raposata IPRS !

Din acest punct de vedere , varianta ( copiata dupa aplicatiile  Philips ) de 15W poate fi considerata ca fiind limita de sus ce se poate obtine din configuratia , foarte economica , de amplificator cu etaj final de putere cvasicomplementar si cuplajul sarcinii prin condesator .

Culmea este ca desi aceste concepte au peste 50 de ani , sunt apreciate foarte mult in comparatie cu majoritatea dintre variantele actuale mult laudate de unii pe aici ( DC servo , supersimetrie , generatoare de curent , oglinzi de curent , etaje de bias sofisticate , circuite de protecte cu relee ) in special de catre muzicieni / audiofili .

Desigur , nu orice amplificator cu etaj final cvasicomplementar poseda calitatile excelente descrise mai sus , majoritatea sunt prelucrari ale unor " proiectanti " fara a intelege de fapt fenomenele reale , de aceea veti gasi habarnisti care urla la luna ca reactia bootstrap nu e e buna ( sic ) , cuplajul sarcinii prin condesator nu este bun , ca trebuie etaj diferential simetric in intrare etc . Daac sunteti interesati , pot atasa o schema cu rezultate excelente , derivata dn schema amplificatorului de 15W , produs de IPRS , usor de implementat pe aceasi cablaj .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări