Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

racire casa pe timp de vara

crmn1

Postări Recomandate

Ar fi de zis că nu am pus în discuţie corectitudinea variantei ce implică deversarea la canal, într-un bazin, alt puţ, sau pur şi simplu lăsată a curge liber prin boscheţi. Merită recitit primul meu post şi chiar şi al doilea.Se pare că am făcut o greşală în modul în care am privit şi abordat problema. Acum găsesc de cuvinţă că o abordare la modul sec era mai nimerită, adică:- nu se poate folosi instalaţia existentă, de încălzire, şi pentru răcire, pentru că: - apare condens pe radiatoare (calorifere) şi ţevile instalaţiei, banalitatea asta nu-i de neglijat. - puterea termică a radiatoarelor, deşi suficientă a asigura incălzirea, pentru răcire este insuficientă. Deşi poate trece drept moft, chestiunea în cauză trebuie să dea de gîndit.Restul, adică: schimbătoare, pompe, puţuri, debite, volume,..., m-am legat la cap fără să mă doară.Acum, amatorilor de soluţii "ultra-high-tech", ultra-low-cost, ultra-performante,nu pot să le spun decît {asta citînd un coleg de pe alt forum): Baftă şi minuni!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

5

• Dr.L

4

• rasputin

4

• crmn1

3

Top autori în acest subiect

Eu am facut mai simplu;am bagat apa rece de la fantana pe la robinetul de golire a instalatiei iar evacuarea pe la un robinet de aerisire de la calorifer.La mine au doua dezavantaje:caloriferele(din fonta)plang,adica condenseaza destul de mult,si nu prea are cine stie ce randament.Am resuit sa scad temperatura cam in trei ore doar cu doua grade iar apa rece avea 12grade,asa ca am renuntat.

Link spre comentariu

Daca sufli aer cald pe radiatoare reci vaporii de apa condenseaza pe radiator indiferent ce ai face. E ca atunci cand scoti o sticla de la frigider, se abureste imediat.

Explicatia tine de fizica, solubilitatea vaporilor de apa in aer scade odata cu temperatura. Cine vrea sa afle si mai multe legat de fenomenul asta sa caute despre Dew Point.

Link spre comentariu

Solutia contra condensului pe tevile instalatiei se rezolva numai cu izolant termic de genul "cochiliilor". Pentru calorifer solutia ar consta intr-o masca (cu ventilator pentru marirea randamentului de transfer termic) care sa aiba la baza, sub calorifer, o tavita pentru apa.Sau poti regandi toata instalatia si sa folosesti tubulatura (sau burlane din acelea flexibile, de hota), in pod, punand la intrarea in tubulatura un radiator auto cu ventilatorul electric aferent. Apa rece intra in radiator (care este construit pentru transfer de caldura apa-aer) si raceste aerul care vine de afara (sau recirculat) iar apa de condens se aduna intr-o tavita sub radiator. In fiecare camera, in tavan, va exista o priza de aer cu grilaj prin care va intra aerul rece. Aceste burlane trebuie si ele izolate altfel se va creea condens in ele. Metoda aceasta pare sa fie mult mai eficienta decat cea cu caloriferele.Condensul nu poate fi eliminat dar poate fi redusa suprafata pe care poate aparea, prin folosirea izolatiei termice.

Link spre comentariu

Da,solutia cu radiatoare cu suprafata mare,optimizate pentru racire fortata e cea mai buna (asa sunt si instalatiile industriale!)Eventual se pot folosi si radiatoare de la AC

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va anunt ca idea este functionala. O aeroterma rezolva problema, cum pretul nu este de neglijat in varianta "home-made" cu un ventilator si un radiator se pot obtine rezultate multumitoare. Concret am reusit sa cobor temperatura in camera cu 5 grade. Daca sint necesare detalii va stau la dispozitie.

Link spre comentariu

In perioadele reci, cu o izolatie buna a casei si cu un sistem eficient de incalzire si ventilatie ai un confort sporit. Bineinteles ca, prin ventilatie, se mai pierde ceva caldura. Invers, in perioadele calde, izolatia casei te ajuta DAR trebuie avut in vedere ca toate sursele de caldura din casa (frigiderul, aparatele electrocasnice, aragazul) sa produca cat mai putina caldura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări