Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Universal cu patru falci...intrebare !

utzy

Postări Recomandate

Cele cu patru bacuri prind , categoric , in patru puncte , deci fixare mai buna in special pentru tevi subtiri . Prind inclusiv bare cu sectiune patrata . Sunt si cu autocentrare si cu stringere independenta a falcilor , pentru obiecte asimetrice .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• utzy

6

• profesorul01

4

• radu cnc

4

• cnc_step

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

SALUTARE,Legat de universalele cu 4 bacuri:-cand se folosesc?-cu ce sunt mai bune sau de ce sunt mai bune decat cele cu 3 bacuri?-se poate strange fiecare bac in parte la orice tip de universal cu 4 bacuri(sau se strang toate 4 odata la fel ca le cele cu 3 bacuri)?-ce pot face in plus fata de cele cu 3 bacuri?Va intreb pt ca avut ocazia sa cumpar unul dar nu stiu nimic despre ele!.MULTUMESC

Cele cu strangere independenta pot fixa si piese asimetrice(lucru foarte important) .
Link spre comentariu

Deci ca sa fie clar:fiecare bac din cele 4 se pot strange independent la orice tip de universal atata vreme cat are 4 bacuri???.

Nu. Exista universal cu autocentrare si se strang toate 4 in acelasi timp, si universal cu strangere independenta pentru fiecare bac.
Link spre comentariu

Universalele cu 4 bacuri independente, nu se pot folosi de regula deasupra saniei si deci nu vei gasi marimi atat de mici. Ele se mai numesc si "plan-saibe" si se folosesc in regim de strunjire frontala, deasupra ghidajelor. La unele strunguri, in mod exceptional, o portiune din ghidaje, in imediata vecinatate a papusii fixe, se poate demonta si rezulta astfel un diametru marit, care poate fi utilizat la operatiunile de strunjire frontala cu ajutorul plan-saibelor. Un astfel de strung este destul de cunoscutul SNB 400, cu o varianta modernizata - SN 402 - care strunjeste peste sanie la Ø240 mm, peste ghidaje la Ø430 mm, iar prin indepartarea acelei portiuni din ghidaje, la Ø650 mm. In mod cert trebuie sa cunosti diametrul de prelucrare peste ghidaje si astfel vei sti cam ce marime de plan-saiba poti folosi.

Unele universale cu 4 bacuri centrate, sunt de constructie asemanatoare celor cu 3 bacuri (cu filet spiral, plan) si sunt actionate prin intermediul unei chei speciale, de la unul din cei 4 "sateliti", in loc de 3 in cazul celor cu 3 bacuri.

...Exista universal cu autocentrare...

Notiunea de autocentrare, presupune un dispozitiv cu axa mobila si care in timpul lucrului se auto-centreaza, prin intermediul unor mecanisme speciale - de regula bazate pe forta centrifuga. In cazul de fata, se poate vorbi despre universale cu bacuri centrate.
Link spre comentariu

@ ola-nicolas

Ca intotdeauna Concis,Concret si la obiect.Asta DA explicatie. :aplauze :aplauze si jos palaria.

MULTUMESC MULT.

Nu stiam NIMIC despre acestea,acum pot "sa ma dau si eu mare in fata altora ca stiu despre ce este vorba". :sparge: (glumesc evident)

Link spre comentariu

Salut,Tin sa precizez ca dl. ola_nicolas poate nu a vazut universal de diametru 90mm cu bacuri cu strangere individuala dar eu stiu ca exista, si nu arata ca o plan-saiba ci arata ca un universal normal.Cu stima.

post-45737-139829290131_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu am spus ca nu ar exista. Universalul atasat de tine, este cu bacuri inversabile. In pozitia in care este in poza, va strange maximum 45 mm. Cu bacurile intoarse invers, diametrul maxim va fi probabil de 90 mm. Ceea ce am spus, este ca un asemenea dispozitiv care fixeaza o piesa asimetrica, cu greu va fi facut sa se roteasca peste sanie. Sau altfel spus - daca tot suntem obligati sa lucram cu el peste ghidaje, atunci de ce sa nu alegem unul care sa fixeze diametrul maxim de prelucrat peste ghidaje?

Link spre comentariu

"Universalele cu 4 bacuri independente, nu se pot folosi de regula deasupra saniei si deci nu vei gasi marimi atat de mici."M-am referit doar la acest aspect, nu zice nimeni sa nu punem cat este posibil pentru un diametru maxim de prindere dar nu toata lumea doreste scest lucru in consecinta fiecare pune dupa bunul plac.Cu stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări