Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ventilator ebmpapst defect,un sfat pentru depanare!

Vizitator

Postări Recomandate

Dupa cum scrie si un titlu ventilatorul este de productie ebmpapst si s-a defectat partea de modulare a turatiei.Este un circuit clasic,o redresare de la retea 220vca>310vcc,o punte H cu mosfet-uri iar pentru controlul turatiei se foloseste un optocuplor logic care se vede ca lipseste de pe placa.Necunoscuta este ca optocuplorul original avea marcajul sters,iar la concluzia ca este un optocuplor logic,am ajuns prin studierea placii electronice.Ca posibil optocuplor logic am gasit tipul 6N137 dar nu sunt sigur ca e tocmai ceea ce trebuie pus acolo.Sunt convins ca nu o sa gasesc schema originala de aceea apelez la colegii de pe forum poate ma puteti ajuta cu o indicatie valabila.Cu respect pentru toti colegii de pe Elforum.Poza la http://viac.sunphoto.ro/ ;in locul incercuit cu negru era optocuplorul original.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danb1974

2

Top autori în acest subiect

Poate fi si unul de gen 6N1135, trebuie sa studiezi cum e legata iesirea lui (rindul de pini din dreapta in poza), citi pini sint legati, daca e vreunul legat la vcc si/sau gndSint mai multe tipuri de optocuploare ca parte de iesire, de la un fototranzistor pina la ceva de complexitatea unui HCNW3120

Link spre comentariu

Poate fi si unul de gen 6N1135, trebuie sa studiezi cum e legata iesirea lui (rindul de pini din dreapta in poza), citi pini sint legati, daca e vreunul legat la vcc si/sau gndSint mai multe tipuri de optocuploare ca parte de iesire, de la un fototranzistor pina la ceva de complexitatea unui HCNW3120

Da sunt multe tipuri de optocuploare,eu am gasit pe pinii 2 si 3(1 si 4 nc)intrarea de modulare ce vine din placa de baza iar pe pinul 5 este masa si pe pinul 8 este +(am masurat alimentarea fara optic montat si este intre pinii 5 si 8 de 13vcc)iar pinii 6 si 7 merg mai departe in montaj si sunt folositi amandoi.Ma gandesc sa ii pun un soclu si sa probez mai multe tipuri de optocuploare,nu are ce sa se defecteze mai departe,si daca gasesc vreunul sa fie ok. atunci il lipesc definitiv pe placa.Fara optocuplor ventilatorul urca undeva la 4000rpm(regimul maxim).
Link spre comentariu

6 si 7 merg in locuri separate sau sint legati impreuna?Daca 5 si 8 sint alimentare nu poti pune "orice tip" (d-astea simple gen 6n136) ca o sa iasa fum din eleUn exemplu de optocuplor cu secundar cu alimentare e hcpl/hcnw3120 (difera capsula) dar are o singura iesire

Link spre comentariu

6 si 7 merg in locuri separate sau sint legati impreuna?Daca 5 si 8 sint alimentare nu poti pune "orice tip" (d-astea simple gen 6n136) ca o sa iasa fum din eleUn exemplu de optocuplor cu secundar cu alimentare e hcpl/hcnw3120 (difera capsula) dar are o singura iesire

Nu mai conteaza ca iasa fum sau nu omul, a cumparat o suflanta noua,am montat-o si e in regula.Dar in cea noua am vazut ca optocuplorul este TLP 795F(nu era sters ca in cea veche);cea veche a ramas sa o repar cand o fi timp.Multumesc de raspunsuri,sa auzim de bine!LE:pinii 6 si 7 sunt cablati separat;se poate inchide topicul sau poate sa ramana asa pentru viitoare discutii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări