CBI Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 Iar pentru testare e nevoie de piese.nu neaparat,daca proiectezi filtrul cu un soft bun,are implementat modul pt asa ceva,amplificatoare si sarme sa ai Link spre comentariu
bucegi Postat Iulie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2011 Am modificat filtrele conform schemei lui Sambala,sunetul s-a schimbat foarte mult in bine:- mediile sunt la locul lor,nu mai agreseaza urechile- basul este mai puternic insa este foarte bine controlat- instrumentele sunt mult mai bine separate- soundstage mai bunbineinteles ca mai au si cateva lipsuri:- basul coboara foarte jos dar nu are atacul necesar unei auditii de mare dinamica,tobelor parca le este rusine sa se dea in spectacol,se simte o atenuare a basului mediu (aceasta este cea mai mare problema,posibil si camera sa aibe o parte din vina)- pe unele melodii,in special vocile feminine au o usoara sibilanta (oare un Notch rezolva problema?)multumesc tuturor celor care m-au ajutat,in special lui Shambalaapropo...stie cineva de unde pot procura condensatoare Bennic? Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Poti reduce condensatorul din paralel cu wooferele la 15-20-22uF sau chiar poti proba fara el, basul mediu va fi ferm mai accentuat. Probabil vei gasi tu valoarea optima. Vocile feminine ar trebui sa intre [inca] pe difurile de medii, unde te mai poti juca la Zobel (circuitul serie RC montat in paralel cu difuzoarele). Incearca intai sa il scoti - numai pe un canal, pt comparatie directa si permanenta cu celalalt canal, apoi cresti R cu 50%, apoi cu 100% si variezi C-ul cu 50% (micsorat si marit; nu micsorezi R). Mai poti sa te joci putin la valoarea C-ului de 7,5uF (-> 4,7-5,6uF), eventual in combinatie cu modificarile Zobelului. Daca partea de voci feminine care da sibilanta este pe tweeter, ar trebui stiut daca ai pus R de atenuare sau nu si ce val. La fel, e bine sa spui ce valoare ai folosit la R* pe medii. Inca ceva - important: trebuie determinat daca sibilanta este din filtre si difuzoare sau din amplificator sau sursa de semnal. Unele amplificatoare dau asemenea efecte. Daca o sa fie nevoie, calculam si un notch pt tweeter. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 CBI, "da-ti cu apa minerala pe fata." :)Sa inteleg ca daca ai sarme ramai sa asculti muzica folosind un soft bun si filtrele facute cu placa de sunet?Ai sau nu soft nu scapi de implementarea fizica a unui filtru.Am scris clar ca un microfon n-ar strica, cred ca se intelege pentru ce. Evident ca valorile din filtre le alegi prin diverse metode, nu iei prima piesa care iti cade din punga. Ideea e sa fim putin practici dpdv economic, mai ales ca bobinele de calitate nu sunt tocmai ieftine.Nu vad ce rost are sa tot divagati atata doar de dragul contrazicerilor. Link spre comentariu
bucegi Postat Iulie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2011 Rezistenta pe medii este de 3.3R, tweeter-ul nu are rezistenta de atenuare.Mai ma joc cu filtrele si revin cu impresii despre sunet,pacat ca stau cam prost cu timpul liber :cry: Link spre comentariu
bucegi Postat Iulie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2011 Problema cu sibilantele s-a rezolvat adaugand o rezistenta de 3.3R serie cu tweeter-ul.Am redus condensatorul din paralel cu wooferele la 47uf si se simte o imbunatatire a basului mediu,daca cobor sub aceasta valoare sunetul devine amestecat.Din pacate tobele tot nu suna asa cum ar trebui,acu sa nu se inteleaga ca suna rau dar parca lipseste ceva. Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Sa inteleg ca daca ai sarme ramai sa asculti muzica folosind un soft bun si filtrele facute cu placa de sunet?Ai sau nu soft nu scapi de implementarea fizica a unui filtru.nu ai inteles ideeafiltrul tot il faci la sfarsit,dar toata distractia asta prin care uite bucegi trece se poate diminua semnificativ,fara sa cauti piese in punga(pe care trebuie sa o ai in primul rand(unele sunt scumpe,mari,nestandard)) sa te deplasezi sa le legi acolo,apoi din noi si iar masoara si asculta si iar etcevolueaza man ,un filtru bun se poate face si in 2 zile si in 2 luni sau 2 ani...fiecare isi alege ce face cu timpul liber Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Bun, mai asculti si ai sa revii cu precizari.Ca idee, pt testare e bine de folosit un generator de tonuri - sunt multe pe net.Asa poti identifica mai bine zona unde este problema - la bas in cazul de fata.Este posibil ca sunetul - sau nuanta pe care o cauti sa se poata rezolva din cantitatea si tipul de material fonoabsorbant. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 Omule, eu incercam sa explic mai exact ce vreau sa spun dar vad ca tu insisti asa ca e musai sa iti explic.Te rog citeste inainte ce am scris si apoi sari cu replica.Tot ce am facut a fost sa ii recomand omului sa isi ia niste 2 bobine de valoare mare pe miez care nu costa o caruta de bani si sunt utile la multe experimente sau poate chiar implementari finale. Si daca bine ma gadesc si tine ti-ar prinde bine cateva, chiar tu ai recunoscut-o. De unde stii tu ca omul nu are pe cineva sa ii faca bobinele ieftin, sau poate le face chiar el, cheltuind exorbitanta suma de 40lei pe o bobina.DPDV economic renteaza si am intalnit oameni care pur si simplu nu s-au gandit la asta. E doar un mic sfat practic, nicidecum o regula dupa cum sa faci o boxa.Evident ca valorile din filtru se aleg prin calcule/simulari/incercari/masurari si pun pariu ca orice om cu un minim de cunostiinte dupa ce a citit postul in care am mentionat de bobine in sus si bobine in jos + microfon intelege despre ce e vorba. Nu-mi spune ca ai inteles din postul meu ca ideea de baza e sa scoti piese la plezneala, iar microfonul e pentru ca dl Bucegi sa isi incerce talentele de solist. Nu inteleg cu ce te face sa te simti mai bine despicand firul in patru cand chiar nu e cazul.Chestiilea astea sunt rasdiscutate pe forum despre simulari, masurari si povesti. Ce rost are sa fie repetate a nspea oara? Mi le-ai spus, le-am inteles, iti dau dreptate, dar nu vad legatura cu sfatul meu si nici de ce ar fi impotriva la ce zici tu, asa cum incerci sa insinuati tu cu Adi. Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 25, 2011 Partajează Postat Iulie 25, 2011 eu am inteles f bine,dar realitatea e alta decat cea pe care o vezi tula o boxa cu 4 difuzoare pe ea x 2 in stereo iti trebuie mai mult decat 2 bobine mari pe miez(eventulal si 2 conzi)si daca nu le faci la valoarea care trebuie,pt ca e cam imposbil din prima,cam ramai cu ele.Sanse f mici sa se nimereasca si la alt proiect.Pe partea cealalta,nu-ti trebuie decat niste kituri amarate,merge si ceva cu LM,TDA ETC ,faci doar schema filtruluui,fara nici un fel de masuratori si iti iese semnal filtrat cu acea functie electrica de transferFa socoteala si la niste conzi de valoare mare si vezi cat de rentabil e pt experimente de genul one time only sa investesti in asa ceva.Nu toti au piese ca tine de la bunicu sau luate din piata sa fie acolo pt zile negredeci ideal ar fi ca investitia sa se faca la sfarsit,nu deampulea la inceput,eu asa vad lucrurile,mai ales cand faci experimente cu urechea la recomandarile altui colegeu nu am cum sa-l ajut pe bucegi pt ca nu-mi plac de fel experintele astea la distanta.Dar ofer ajutor in particular cui imi cere,la fata locului si cand se poate Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 eu am inteles f bine,dar realitatea e alta decat cea pe care o vezi tula o boxa cu 4 difuzoare pe ea x 2 in stereo iti trebuie mai mult decat 2 bobine mari pe miez(eventulal si 2 conzi)si daca nu le faci la valoarea care trebuie,pt ca e cam imposbil din prima,cam ramai cu ele.Am omis sa scriu in ultimul post(l-am editat ulterior si cred ca am sters partea aia, dar oricum scrie clar in primele posturi ale mele): Bobine mari cu prize cam la orice valoare utila.Deci nu ramai cu ele. LEgat de piese luate cu pret de "piata" cine te opreste sa le iei? Pt experimente sunt bune. Chiar de aceea i-am recomandat 2 si nu 4 sau 6 pentru ca sa nu ramana cu prea multe. Doua sigur le foloseste. Apoi se mai orienteaza el.Experimente one time only? Nu ti se pare ca tu esti cel cam departe de realitate (cazul concret)?Bucegi a facut din cate stiu pana acum cel putin 2 boxe. Eu i-am sugerat sa se inarmeze cu un mic stoc daca doreste sa continue pasiunea asta pe viitor. Ex: Determina ca are nevoie de 2 bobine de 4mH. In loc sa faca/comande 2 de 4 comanda 2 de 10mH cu prize incepand de la 2mH pana la 10mH. Simplu si usor, iar diferenta de pret nu ar trebui sa fie mai mare de 25%. Avantajele nu cred ca trebuie sa le mai enumar. La fel cam cu orice bobina care o faci.Am scris foarte clar in primul post:Daca ai dat-o pe trancotareala cu boxe n-ar strica sa faci si tu un mic stoc si evident n-ar strica un microfon care poate il calibrezi dupa unul gata calibrat.Si nu, se pot lua piese pt buzunarul omului de rand. 200 RON nu mi se pare ceva exorbitant, mai ales ca pe viitor tot le plantezi pe undeva deci nu-s bani aruncati. "Stocul" de piese care l-ai vazut la mine cam atata cred ca m-a costat. Kiturile cu LM-uri se dau gratis? La fel si traful si conzii de filtreare pt ele? se conecteaza singure si au grija sa nu formeze bucle de masa? Alea la ce le folosesti pe viitor, si mai interesant: cat costa daca un LM e in jur de 15RON? Evident ca daca ai deja un multicanal e alta poveste.Eu sunt total de acord ca e bine sa folosesti un soft+amplificator multicanal (care il ai deja, nu care il faci) sa iti redea intocmai ca un filtru pasiv. Dar la pasul final tot trebuie sa implementezi o schema cu piese reale deci tot ajungi sa cumperi piese atunci sa le cumperi cu cap.daca suma de 200 ron e mare, ce sa zic, poate mai bine te orientezi pe alte hobby-uri. Totusi ma indoiesc ca dl Bucegi abordeaza un asemenea proiect dar nu are bani de niste piese amarate. Nu ca as recomanda asemenea investitie, doar subliniez ca nu e o suma exorbitanta, mai ales ca la urmatorul/urmatoarele 2 proiecte o poti recupera daca alegi valorile pieselor cu cap. Oricum valoarea de 200RON e orientativa, fiecare cumpara cat sa nu simta la buzunar.E doar un sfat practic pentru cei care cumpara piese: daca tot cumparati/confectionati piese cumparati-le/confectionati-le cu cap.Si acum, pe bune, nu te-ai plictisit? Imi tot pui vorbe in gura si repeti aceleasi idei fixe doar ca sa iti dai dreptate. Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 nu-ti ajung 200 de ron pt o pereche de boxe pe 3 cai de calibrul asta nici daca ai deja valorile finale,dar cum tu ai facut numai pe 2 cai cu componente relativ ieftine vad ca nu prea cunosti preturile dar daca vrei sa ai tu ultimul cuvant Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 Stati calm ca amandoi aveti dreptate - fiecare dreptatea lui.O bobina de 10mH este exagerat de mare, una de 4mH cu 3 prize este arhisuficienta. Plus inca cateva mai mici (din care inca una cu prize). La o adica se pot inseria pt a obtine valori cat mai apropiate de cele rezultate din calcul.Conzii de test nu trebuie sa fie scumpi, dar pt cine trancotareste, in timp se pot aduna si ceva conzi buni, recuperati sau "ciuguliti" la pret mic de prin targurile de vechituri. Repet, piese doar pt teste; plus ca in 99% din cazuri sunt desperechiati.Cand se stabilesc valorile finale se comanda conzi buni. Piesele de test cu greu ies in 200 lei, dar ies in 300 - pt inceput - pt filtre pe 2 cai. Pt 3 cai intradevar suma urca spre 400 lei.Bobinele cu prize sunt mai scumpe si nu se pot folosi in lucrarile finale nefiind decat una din fiecare, doar sa se mai faca una la valoarea ramasa definitiva. Daca este vorba desptre trancotareala nu prea iti vine sa renunti la bobinele cu prize, raman ca material de test ad eternum. La fel si conzii - in special cei desperechiati.Este drept ca valorile mari la conzi sunt scumpe - chiar si cei de motoare (care sunt buni - MKP, doar ca mari fizic), insa pt teste se pot folosi conzi electrolitici polarizati montati cate 2 in serie (+ la + sau - la -). De preferat in acest caz sunt conzii la tensiuni mari, 200-400V, pt ca au pierderile in dielectric mici (la tensiunile de la teste).In special pt joase sunt f potriviti, firmele folosesc electroliticii in filtre chiar si la incinte scumpe ...Pe de alta parte, in timp se poate ajunge la sume destul de mari blocate in piese de test (peste 2-3000 lei), moment in care te apuca dracii sau disperarea.CBI - este cumva cazul ? Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 a fost cazul,dar nu la sume asa fabuloasedin fericire am reusit sa mai plasez pe la altii ce era mai important,oprindu-mi doar ciurucurile pt teste .De ceva vreme folosesc un receiver pioneer multicanal mai vechi pe care l-am luat cu impresionanta suma de 3 mil si are 6 canale de 50wmai nou imi trebuie 2 conzi de 70-80uf mkp si inca unii de 110-120uf macar mkt si oriunde ma uit imi licare ochii de la preturi Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 26, 2011 Partajează Postat Iulie 26, 2011 Shambala, pt unele difuzoare de 8ohmi 10mH sa stii ca nu e ceva exagerat. Sau poate ai de a face cu 16ohmi unde 10mH e o valoare comuna.Ideea e ca de la 4mH nu e mare lucru sa ajungi la 10mH. N-are sens sa te zgarcesti, ca doar nu esti firma care produce zeci de cazane pe luna si se uita la fiecare spira pusa in plus.Pe viitor cine stie la ce iti foloseste!3000RON in piese de test? Poi...e cam mult. Eventual daca ai inclus difuzoarele si lemnaraia. Pentru niste piese de test alese pe criteriul ieftin si suficient de bun cat pt un test de banii aia iti faci un stoc de implementezi filtre pt un sistem 5.1 cu toate boxele pe 3 cai. :)CBI...conzi de motoare, ieftini si pentru bas eu zic ca-s numai buni. Atata ca is grasi de numa numa, dar daca le stergi inscriptia arata a mega high-end pentru cei obsedati de SUPRADIMENSIONARE. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum