Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

microfon dinamic


Rx-Tx

Postări Recomandate

Am un microfon dinamic de 600 ohmi si vreau sa i fac un preamplificator cu tranzistor mosfet gen BF981. Imi poate recomanda cineva o schema ?P.S. Daca sunt unele detalii, trucuri, mici secrete ce ar trebui sa le stiu in folosirea unui astfel de tranzistor, va rog sa mi le spuneti. Vreau sa ma joc un pic cu el..pare o componenta foarte capabila pt anumite aplicatii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • SirRoger

    2

  • yo2mhj

    2

  • Flor

    1

  • Rx-Tx

    1

Top autori în acest subiect

Am un microfon dinamic de 600 ohmi si vreau sa i fac un preamplificator cu tranzistor mosfet gen BF981. Imi poate recomanda cineva o schema ?P.S. Daca sunt unele detalii, trucuri, mici secrete ce ar trebui sa le stiu in folosirea unui astfel de tranzistor, va rog sa mi le spuneti. Vreau sa ma joc un pic cu el..pare o componenta foarte capabila pt anumite aplicatii.

Mai bine cauta integrate specializate gen SM2165 sau SM2166. Nu stiu ce performante deosebite vei putea obtine cu BF981. In definitiv e vorba de un preamplificator audio: aici trebuiesc componente specializate pe aceasta ramura (zgomot mic, raport S/N cat mai mare, etc...). Succes!
Link spre comentariu

Tovarasi, poate gresesc... poate nu am descoperit eu fascinanta lume a microfoanelor utilizate in SSB... dar la o banda de trecere de 3 KHz... ce microfon Shure cu membrana de aur am nevoie? Pana acuma eu am folosit numai pocnitori de microfoane... de astea cu membrana de plastic, ba chiar si casti de telefon (membrana de plastic, nu alea vechi de Al.). De fiecare data lumea mi-a zis ca modulatia e foarte buna... poate n-o fi avut curaj sa ma supere... Dar nici ca mi-as pierde vremea sa experimentez cu microfoane sofisticate in SSB, cu zgomot la S7 in 3,5 MHZ sau 7mega...Succesuri!

Link spre comentariu

Dyogenes,cred ca ai perfecta dreptate...Asta e asa cum am vazut moda in YO-cica daca ai IC756 PRO3 musai sa-l imperechezi cu sursa PS 125(vre-o 400 USD la vecinii de peste balta),parca o sursa lineara home-made sau ceva de fabrica in comutatie la un sfert de pret sau chiar mai ieftine nu ar fii bune.In alta ordine de idei,si pe mine m-ar tenta sa folosesc un microfon separat(altul decat cel stock-cu PTT) doar in ideea de a avea in concursuri mainile libere.Asa ca ma gandesc la doua solutii:-ceva dedicat de la Heil -http://www.universal-radio.com/catalog/mics/2406.htmlTrebuie sa recunoastem e o chestie super pentru asa ceva.-sau un microfon dinamic de calitate pe un suport adecvat cu/fara procesarile de rigoare.Asa ceva am vazut pe blogul lui YO3IBW daca nu ma insel.Gusturile nu se discuta...

Link spre comentariu

Sper sa nu fiu inteles gresit, sigur ca procesarile facute pe calea de sunet pot imbunatati enorm inteligibilitatea. Si eu folosesc frecvent procesorul de sunet al transceiverului, fac sunetul mai "taios" la DX si mai cu bas la local, dar asta nu tine de capsula microfonului in sine, orice capsula normala este capabila sa preia suficiente joase si medii pentru un transceiver de unde scurte. E adevarat ca si VOX-ul e util de multe ori...A-propos de microfonul ala din link... nu e chiar ata de scump... si daca citesti printre randuri e de fapt un microfon cu electret, cu ceva prelucrari audio (probabil). Dar acelasi sunet il pot iscoate linistit si dintr-un microfon cu electret de la radiocasetofonul VEF (Avea capsula mai mare, capta mai bine joasele) sau chiar cu un mic. condensator de "International" urmat de un corector decent... Vazusem la un moment dat o chestie ok ca si raport cost-performanta... Microfon de VEF (cu tot cu mosfet-ul incorporat pentru adaptarea impedantei) urmat de un egalizor cu 10 canale cu o lampa ECC83. Egalizorul era simplu, RC, fara bobine... dar era absolut suficient pentru tot ce iti poti dori in benzile de unde scurte. Lampa ECC83 gasesti la talcioc, potentiometrii costa vreo 30 de lei iar microfon... la prieteni cu VEF-uri stricate.Succes!

Link spre comentariu

Sunt transceivere gen FT897, 857 sau chiar IC-7000 ai caror proprietari sunt pe deplin indreptatiti sa caute solutii mai bune pentru modulare. Nu toata lumea detine aparatura Kenwood care se stie ca este destul de generoasa cu etajele de intrare MIC. Simpla inlocuire (cu cablarea corespunzatoare) a microfonului vreunei statii mai sus mentionate cu un banal microfon de statie Mototrola gen GM300 duce la o muuuult mai buna incarcare a etajului final si cresterea puterii medii (asta in cazul in care se regleaza corect mic gain si procesorul vocal). Am dat numai un exemplu. Daca se vrea si o voce mai larga si mai placuta, cu mai multe componente spectrale, se poate folosi la TX un filtru mai larg, gen 2,9 sau 3,1Khz . Ca o paranteza, cunosc cazuri de radioamatori care utilizeaza in emisie filtre de 6 Khz..........

Deci cred ca userul Rx-Tx este perfect indreptatit sa ceara sfaturi pentru imbunatatirea semnalului cu care ataca transceiverul si nu cred ca acest lucru este doar un moft. Cu stima!

Link spre comentariu

Nu comentez necesitatea unui microfon ,altul decat cel dedicat,ma ales la statiile mentionate mai sus...dar si eu cred ca ar trebuii folosit altceva in preamplificare decat o tetroda MOS-FET(e un tranzistor bunicel pentru preamplificare RF in VHF-UHF).

Un circuit dedicat cum sunt cele mentionate mai sus sau o "aruncare " de privire la ce au facut firmele consacrate cred ca nu ar fii rau.

http://homepage.ntlworld.com/rg4wpw/date.html

Aici ai schemele de conexiuni si nu numai la majoritatea microfoanelor de transceivere.

Sau incearca sa iei legatura cu YO3IBW.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Eu sunt unul dintre cei cu FT857. Si cum am gura mare hi, hi, sunt convins ca macar cineva mi-ar fi zis ceva si de microfon, daca chiar se auzea prost...

Pe de alta parte nu as strica o asemnea bunatate de trz pt un asa circuit audio.

Asta pt ca s-au inventat cele de zgomot redus, tip BC 413, sau chiar integrate specializate tip LM381, sau 387, ca sa pomenesc doar de niste vechituri. Oldies, but goldies..

Ma rog, daca mai am vre-unul in cutia cu maimute ti-l fac cadou [email protected] _gratis..

Dar trebuie sa sapi prin net dupa schema de aplicatie, ca mie mi-e lene...

 

Sincer, sa fac un preu cu ECCC si corectii cu 10 pot in banda de asa de multi KHz rezervata spectrului audio mi se pare..comic?

Aoleu, cred ca ati uitat sa precizati. asaca va zic eu.

La asa ceva trebuie musai puse si un numar par de cristale Swarowski impachetate in platina de 27.9 karate dáici, ca sa lucreze in mod TEM.

Sa nu uitam ca in acest mod fc=0, deci merge din curent continuu pana la unde vrei, asa ca fidelitatea e asigurata...

Sa nu uit. In telefonia clasica, cu fir, care se practica de la Bell incoace, banda vocala e definita in intervalul 340-3400 Hz. Sper ca cineva nu imi va zice nu a recunoscut vocea corespondentului ca fac ca tata.

Plec pe jos..

Link spre comentariu

Omul a cerut o schema de preamplificator pentru microfon.

http://i55.tinypic.com/2efj489.jpg

Schema este la fel de buna si putin zgomotoasa ca si cea cu integrat.

Functioneaza din prima, iar tensiunea de alimentare poate fi adaptata la 12V, micsorand pe R8.

Tranzistorii sunt BC413, sau echivalenti la parametrii si zgomot.

Atat ca nu are si compresor de dinamica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări