Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sarcina virtuala pentru o sursa de alimentare


Mishu_17

Postări Recomandate

Buna ziua. Am vazut mai demult o schema a unei sarcini virtuale pentru o sursa de alimentare, realizata cu tranzistoare de putere. Am nevoie de aceasta schema pentru un proiect, care consta in modificarea unei surse atx, iar intre +5V si 0V trebuie sa conectez o sarcina. Va rog, daca se poate, sa postati pe forum sau sa imi dati un link catre o schema a unei sarcini virtuale.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mishu_17

    4

  • bogdan_

    3

  • radusa

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

depinde mult de ce vrei, cat vrei sa fie sarcina, daca sa fie variabila sau nu.

 

Daca vrei o simpla sarcina care sa consume un curent dat, uite-te la mine pe site la sectiunea de surse de curent pentru led-ui, faci schema cu led-ul scurt circuitat.

 

Altfel, google stie multe variante, de exemplu:

http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvp ... curr_load/

http://focus.tij.co.jp/jp/lit/an/slua045/slua045.pdf

http://www.edn.com/file/13338-31705di.pdf

 

Si o sa mai apara in edn la sfarsitul lumii o varianta facuta de mine...

Link spre comentariu

Exact schema data de @miticamy e cam cea mai simpla varianta. Nici nu trebuie sa pui rezistenta aia din colectorul lui 3055, o pui scurt. altfel e cam greu sa scoti curentul dat ...LE: mi-am dat seama apoi ca e o bobina in paralel cu ea. Nu prea are importanta fiind in dc, deci cred ca poti sa le inlocuiesti cu scurt pe ambele.

Link spre comentariu

bobina am pus-o de siguranta pt ca la bipolari(mai ales 2n3055 care este lenes) riscul de autooscilatie este redusdar am facut aceeasi schema cu mos-ul din ATX(30v--45a) si dupa ce s-au ars 3 buc aparent inexplicabil am apelat la colegul inginer care mi-a recomandat acel RL

Link spre comentariu

Cea mai completa schema, din categoria schemelor 'simple', mi se pare cea de la EDN in linkul postat de 'bogdan_', deoarece are si curent constant si tensiune constanta. Ea este buna pt o sarcina constanta in curent sau tensiune, dar totusi ii mai lipseste ceva important in testarea surselor si anume schimbarea de sarcina brusca. Aceasta facilitate ajuta in verificarea vitezei de reactie a sursei testate. Se realizeaza cu impulsuri care comanda sarcina sa treaca de la zero la maxim. Si daca vrem sa folosim acesta sarcina si la testarea acumulatorilor, se mai adauga un etaj de intreruperea sarcinii, daca tensiunea pe acumulator scade sub o anumita valoare (pt a proteja acumulatorul), valoare care se poate regla in functie de acumulator.Ca ultima completare, un etaj de urmarire a temperaturii pe Tz final si intreruperea sarcinii la depasirea temperaturii maxime.Atasez o schema care contine si aceste facilitati. In plus mai are si un etaj care decupleaza sarcina, daca la intrare se depaseste tensiunea maxima permisa. Si aceasta schema face parte tot din categoria schemelor 'simple'. Suporta 30W dupa spusele autorului, dar se poate marii puterea prin schimbarea Tz final cu ceva mai puternic si punerea mai multor Tz in paralel. Ce cred mai trebuie spus este ca o sarcina activa are dati trei parametri importanti de functionare si anume:tensiune maxima, curent maxim si putere disipata maxima. Problema la sarcinile active 'simple' este ca ele nu controleaza puterea disipata si atunci se poate depasi usor aceasta putere, daca avem tensiunea si curentul prea mari. Schemele mai profi urmaresc si puterea disipata (produsul dintre UxI de pe intrare) si intrerup sarcina sau limiteaza puterea la depasirea maximului dat (suportat de Tz final).Mai mentionez ca in schema atasata, toata partea de la R32-R35-R37 pana la iesirea catre modulul UPM200 este pt comutare/afisare a valorilor de tensiune/curent pe UPM200 (modul de afisare/display).Se poate renunta la toata aceasta sectiune a schemei.

Link spre comentariu

Multumesc. Pentru a nu deschide un alt topic, voi intreba aici, deoarece intrebarea are legatura cu sarcina activa. Am realizat montajul cu sarcina activa, am conectat-o la iesirea de 5V de la sursa ATX, am conectat cablul verde cu cel negru, iar pe cablul gri si violet am pus cate un led in serie cu o rezistenta. Am pornit sursa, si functioneaza. Dar tensiunea nu se mentine constanta. Daca conectez pe iesirea de 12V un consumator de 3A, tensiunea scade de la 12V la 11,6V.Ce trebuie sa fac pt ca tensiunea sa ramana constanta?Am atasat schema sarcinii active.

sarcina activa_schema.pdf

Link spre comentariu

Reactia la sursele de PC este fie pe doar 5V fie o conbinatie intre mult din 5V si putin din 12V, asa ca 12V nu este foarte stabila. Exceptie fac sursele in care si 12V e separat, dar alea sunt la bani multi si de putere mare.O solutie simpla ar fi sa umbli la reactie incat sa stabilizeze 12V-ul. Asta se face din ceva rezistente in interior, dar trebuie bagat nasul in sursa.

Link spre comentariu

Din greseala am atins un cablu galben (+12V) de cablul gri. Acum sursa nu mai porneste, doar Stand-by functioneaza. Se mai poate face ceva?

Link spre comentariu

daca circuitul de supervizare este cu tranzistori se repara mai usor daca este cu circuit specializat trebuie vazut ce s-a intamplat cu acestaspune ca integrate ai in secundar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări