Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 virusi identici?


mircea2

Postări Recomandate

Recent antivirusul meu BitDefender a descoperit un Win.Worm.Downadup.Gen localizat in svchost.exe cu Internet Explorer 8, dar dupa o reinstalare de sistem operare, un Trojan.Generic.5897607 localizat in C\Windows\system32\bihsvpwg.dll cu Internet Explorer 7.Va intreb: este vorba de acelasi virus? si fisierele infectate de mai sus sunt identice?Utilizez XP Pro SP2, Internet Explorer 7.Sistem desktop E8400 3GHz.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • riderinblack

    5

  • E_manuel

    3

  • traianpop

    2

  • mircea2

    1

Top autori în acest subiect

Da, e posibil sa nu fi scapat de el doar prin reinstalare (ca multi formateaza doar C-ul iar celelalte partitii le lasa neformnatate, ferme pentru virusi), ca sa scapi formatezi ABSOLUT tot ce ai IN calculator, formatezi si un stick unde sa pui (de pe un comp sigur) un antivirus adus cat de cat la zi (eu recomand avira sau avast ca sunt gratuite), reinstalezi sistemul (ideal ar fi sa ai cablul de retea scos afara) si urmatorul pas este antivirusul, pe urma drivere, progane, etc etc.

Link spre comentariu

Descarca pe desktop ComboFix http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe

 

Opreste antivirusul temporar, system restore, dupa ce-ai descarcat ComboFix redenumeste-l in test, dublu click pe el apoi de fiecare data cand te intreaba confirma cu Yes.

Sa nu deschizi nici-un fel de program pana la finalizare, la final iti salveaza un notepad in C, posteaza continutul acestuia aici.

 

PS nu mai recomandati formatarea sistemelor informatice pentru banali virusi !

Link spre comentariu

reinstalezi sistemul (ideal ar fi sa ai cablul de retea scos afara)Totusi, de ce trebuie scos cablul de retea? Care e logica si explicatia acestei recomandari?Multumesc.

Link spre comentariu

......Totusi, de ce trebuie scos cablul de retea? Multumesc.

In timpul instalarii sistemului de operare si dupa, acesta nu are protectii precum firewall ori antivirus iar unele porturi sunt deschise, cum ar fi netbios, astfel ca sistemul de operare risca sa fie infectat cu virusi de tip vierme, genul de virusi care vin singuri in retea, se inmultesc singuri si exploateaza orice bug de vulnerabilitate.
Link spre comentariu

Pina nu-ti pui toate update-urile de securitate si un antivirus, stai intr-o retea care e dupa un router si are doar adrese private. Si nu te da pe net decit pe windows update. In felul asta nimic din afara nu se poate lega la tine.Daca-ti pui xp, foloseste un kit cu sp3 integrat.

Link spre comentariu

......Totusi, de ce trebuie scos cablul de retea? Multumesc.

In timpul instalarii sistemului de operare si dupa, acesta nu are protectii precum firewall ori antivirus iar unele porturi sunt deschise, cum ar fi netbios, astfel ca sistemul de operare risca sa fie infectat cu virusi de tip vierme, genul de virusi care vin singuri in retea, se inmultesc singuri si exploateaza orice bug de vulnerabilitate.
In momentul instalarii, si dupa aceea , presupun ca nu sunt conectat la net, pana fac configurarea ceruta de rds, adica id si parola; sau gresesc ?PS:-spre finalul instalarii, cand apare acea optiune de conectare automata la internet, aleg ''Skip'' sau ''No thanks, later''.Deci cum e bine?Imi cer scuze pentru off-topic!Multumesc.
Link spre comentariu

Se termina de instalat sistemul de operare:- se fac setarile sistemului,- se instaleaza firewall,- antivirus si apoi se baga cablu de net in unitate si se face conexiunea de internet.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

O sugestie şi din partea mea:Înainte de orice, o bootare cu un linux de pe un stick USB (se poate downloada iso-ul unui knoppix sau a unui ubuntu, de preferat ceva mai vechi ca să nu-şi prindă utilizatorul urechile în porcăria de Unity, şi USB-ul se poate crea cu nişte utilitare uşor de folosit) şi cu ajutorul lui, montat hard-ul şi ras tot ce se cheamă director Windows, Program Files, precum şi ras tot excepţie My Documents sau ce alt director care conţine documentele utilizatorului sau alte lucruri ne-executabile. După curăţenia asta, nu mai e necesar nici un format. Evident, trebuie eliminat şi tot ce se află în rădăcina partiţiei pe care fusese instalat Windows-ul.Reboot cu discul de boot al Windows-ului şi reinstalare. Cum spuneau şi colegii, e recomandabil ca sistemul să fie în ”spatele” unui router care are adrese private în interiorul reţelei locale şi e şi mai bine dacă le acordă adresele automat (dhcp).După instalarea Windows-ului, se pun toate driverele necesare (placă bază, reţea, placă video - mai mult nu e nevoie acum) şi se face upgradarea Windowsului online, folosind Automatic Update.În momentul în care totul e la zi, se mai instalează eventual şi altceva decît mizeria de Internet Explorer (de care se leagă de obicei majoritatea exploit-urilor care aduc viruşii) şi se bagă fie un Firefox, fie un Opera, fie un Safari.Se instalează apoi toate aplicaţiile strict necesare şi, dacă se simte neapărat nevoia de experimentat, se poate apela cu încredere la o maşină virtuală în care să fie instalat un alt sistem Windows pe care să se facă toate experimentele. Dacă maşina virtuală nu devine virusată, atunci experimentul încercat merge făcut şi pe maşina reală. Dar dacă cea virtuală se virusează... o restaurare a imaginii de hard-disk e extrem de uşoară...Apropo, un lucru foarte bun de făcut e un backup complet al sistemului după momentul terminării instalării update-urilor la zi. În felul ăsta există oricînd un punct la care se poate reveni mult mai uşor şi mai rapid decît parcurgînd toţi paşii de instalare de la început.Scanarea de viruşi se poate face şi online, dacă sistemul este curat; există site-uri care au scannere online care au avantajul de a nu rămîne rezidente în memorie (şi, prin urmare, să mănînce inutil - în majoritatea timpului - resursele calculatorului).Oricum, dacă toate update-urile sînt la zi, dacă nu se folosesc programe din zona ”neagră” a internetului (generatoare de chei, porcării de programe care pretind că optimizează calculatorul, jocuri simpliste care pretind informaţii confidenţiale de care n-ar trebui să aibă nevoie etc.), nu există nici un risc de virusare. Sau există, dar e foarte mic... şi pentru aia există acel backup.

Link spre comentariu
O sugestie şi din partea mea:

 

Înainte de orice, o bootare cu un linux de pe un stick USB (se poate downloada iso-ul unui knoppix sau a unui ubuntu, de preferat ceva mai vechi ca să nu-şi prindă utilizatorul urechile în porcăria de Unity, şi USB-ul se poate crea cu nişte utilitare uşor de folosit) şi cu ajutorul lui, montat hard-ul şi ras tot ce se cheamă director Windows, Program Files, precum şi ras tot excepţie My Documents sau ce alt director care conţine documentele utilizatorului sau alte lucruri ne-executabile. După curăţenia asta, nu mai e necesar nici un format. Evident, trebuie eliminat şi tot ce se află în rădăcina partiţiei pe care fusese instalat Windows-ul.

De acord cu acea porcarie de unity, recomand ubuntu 9.04, 9.10, 10.04 sau 10.10.

Nu sunt de acord cu pasrarea directorului My documents, ce te faci daca userul gigel are salvat in acel director fisiere exe virusate?

De aceea se recomanda formatarea COMPLETA a hardului (daca sunt mai multe eu recomand scoaterea acestora din sistem pe perioada instalarii).

 

Reboot cu discul de boot al Windows-ului şi reinstalare. Cum spuneau şi colegii, e recomandabil ca sistemul să fie în ”spatele” unui router care are adrese private în interiorul reţelei locale şi e şi mai bine dacă le acordă adresele automat (dhcp).

Da, este bine, dar sunt si troieni care nu sunt afectati deloc de routere (aici intervin alte chestii, nu le discutam acum).

 

După instalarea Windows-ului, se pun toate driverele necesare (placă bază, reţea, placă video - mai mult nu e nevoie acum) şi se face upgradarea Windowsului online, folosind Automatic Update.

Dupa instalarea windowsului se pune un antivirus, ca sistemul nu are asa ceva inclus (abia de la Vista in sus putem vorbi de integrarea AV-ului in sistemul de operare).

Iar update doar cei care au licenta, altfel e cea mai sigura cale de a avea iarasi un sistem defectuos.

 

În momentul în care totul e la zi, se mai instalează eventual şi altceva decît mizeria de Internet Explorer (de care se leagă de obicei majoritatea exploit-urilor care aduc viruşii) şi se bagă fie un Firefox, fie un Opera, fie un Safari.

Nu e doar el de vina.

 

Se instalează apoi toate aplicaţiile strict necesare şi, dacă se simte neapărat nevoia de experimentat, se poate apela cu încredere la o maşină virtuală în care să fie instalat un alt sistem Windows pe care să se facă toate experimentele. Dacă maşina virtuală nu devine virusată, atunci experimentul încercat merge făcut şi pe maşina reală. Dar dacă cea virtuală se virusează... o restaurare a imaginii de hard-disk e extrem de uşoară...

Instalez un windows ca sa am unde instala un alt windows intr-o masina virtuala? Nu e cam aiurea? Cine vrea sa faca teste stie cum sa rezolve problema, parca era ceva soft (facut de firma Norton, dar nu sunt sigur, nu sunt fan si nici utilizator de windows) care iti facea o imagine la hdd si cu acea imagine restaurai totul foarte usor.

 

Apropo, un lucru foarte bun de făcut e un backup complet al sistemului după momentul terminării instalării update-urilor la zi. În felul ăsta există oricînd un punct la care se poate reveni mult mai uşor şi mai rapid decît parcurgînd toţi paşii de instalare de la început.

Ala cred ca se numeste "Restore point", backup-ul e altceva (plus ca eu nu recomand nimanui sa faca backup la windows si la driveri, recomand sa-si faca backup la datele personale - documente, poze, muzica etc)

 

Scanarea de viruşi se poate face şi online, dacă sistemul este curat; există site-uri care au scannere online care au avantajul de a nu rămîne rezidente în memorie (şi, prin urmare, să mănînce inutil - în majoritatea timpului - resursele calculatorului).

Pentru scanarea de virusi eu folosesc tool-ul de la Kaspersky, Virus removal tool se numeste daca nu ma insel, nu ramane rezident in memorie, isi face treaba destul de bine.

 

Oricum, dacă toate update-urile sînt la zi, dacă nu se folosesc programe din zona ”neagră” a internetului (generatoare de chei, porcării de programe care pretind că optimizează calculatorul, jocuri simpliste care pretind informaţii confidenţiale de care n-ar trebui să aibă nevoie etc.), nu există nici un risc de virusare. Sau există, dar e foarte mic... şi pentru aia există acel backup.

Pe windows exista intotdeauna un risc, multi oameni ajung cu compurile "varza" doar de la schimburi de stick-uri/CD-uri/DVD-uri virusate.

Nu e nici internetul de vina si nici explorerul pentru faptul ca exista virusi pe windows, cine e de vina .... incercati sa ghiciti (sper ca faptul ca este singurul sistem de operare cu probleme la virusi va va ajuta oarecum).

Link spre comentariu

Cel mai bunt "antivirus" tot utilizatorul ramane.De exemplu pe laptop si pe PC nu am ceva antivirus instalat de ani de zile (nu ca ar tine atat instalat un windows).Ultima data acum vreo 3 ani am avut un antivirus instalat pentru ca trebuia sa devirusez un HDD al unui prieten,dupa asta a urmat dezinstalarea lui.Colectie de virusi mai fac dar uneori uit si-i sterg.In mare tot ce se lanseaza cu autorun ii iau si pun intr-un director separat,cand ii gasesc pe vre-un disk sau stick.In special e bine sa-ti dezactivezi autorun-ul din windows ca asa orice dispozitiv conectat te poate infecta.

Link spre comentariu

Cel mai bunt "antivirus" tot utilizatorul ramane.

Da, e adevarat numai ca fiind doar un utilizator, adica un simplu om, e supus erorilor (umane, evident).Ca recomandare pentru cine vrea protectie 100% ar fi un antivirus cu licenta (din aia pe bune - ei sunt primii care in cazul unui atac ofera si update-ul necesar) + un firewall (zone alarm este free si este foarte bun), toate programele malitioase sunt dependente de net. Exista "virusi" care nu sunt detectati de antivirusi (nimeni nu a raportat fisierul respectiv ca "suspect" la producatorii de antivirusi pentru a fi testat) si singurul lucru care-i tradeaza este incercarea lor de "a iesi pe net", abia aici poti zice ca un firewall te ajuta cu adevarat.

De exemplu pe laptop si pe PC nu am ceva antivirus instalat de ani de zile (nu ca ar tine atat instalat un windows).

Acest lucru aproape ca pot sa-l spun si eu, numai ca nu am deloc windows ci linux. Iar sfatul cu dezactivarea autorun-ul este bun dar cati dintre utilizatorii obisnuiti il pun in aplicare?
Link spre comentariu
Nu sunt de acord cu pasrarea directorului My documents, ce te faci daca userul gigel are salvat in acel director fisiere exe virusate?

 

Și dacă omul are cîțiva zeci de giga de informații la care ține, ce face? Muncește din nou să le refacă? Unii oameni mai și lucrează pe propriile calculatoare, nu le țin doar ca să-și verifice email-ul sau să vorbească pe mess și să vadă filme downloadate de pe ”rețea”. Dacă mie mi-ar șterge cineva fără discernămînt partițiile pe motiv că-s executabile cu viruși prin zonă, l-aș omorî. Și pe urmă l-aș învia și l-aș mai omorî o dată. Eu am un principiu, de fiecare dată cînd cineva îmi cere să-l ajut să scape de vreun virus sau să-și curețe pur și simplu sistemul: datele omului sînt SFINTE. N-am nici un drept, dar ABSOLUT nici unul, să decid să șterg pur și simplu date pe care poate omul respectiv le-a obținut/creat cu mare efort.

 

Iar update doar cei care au licenta, altfel e cea mai sigura cale de a avea iarasi un sistem defectuos.

 

Ultima oară cînd am verificat, forumul nu avea în politica sa încurajarea pirateriei. Evident că doar în cazul utilizatorilor cu licență e valabil (și a celor care reușesc să păcălească sistemul foarte defectuos de autentificare).

 

Dupa instalarea windowsului se pune un antivirus, ca sistemul nu are asa ceva inclus (abia de la Vista in sus putem vorbi de integrarea AV-ului in sistemul de operare).

 

De regulă, am observat că majoritatea celor care nu au habar cum să-și mențină sistemul curat au și sisteme foarte vechi pe care nu le îmbunătățesc, nu le upgradează pe motiv că dac-au mers pînă acum, ce rost are să schimbe ceva? Așa că în momentul cînd instalează un XP pe un sistem cu 256 MB RAM, calculatorul încă se mișcă bine, swap-ul abia e atins, și răspunde cît de cît ok. Cum se bagă antivirusul, cum moare totul. SO-ul lucrează doar pe swap, hardul se încălzește de poți face omletă pe el, clepsidra e singurul cursor pe care-l vede uzerul și clientu' nu vede nici o îmbunătățire, sistemul merge tot la fel de prost cum mergea cînd colcăia de viruși. E bine așa?

 

Da, este bine, dar sunt si troieni care nu sunt afectati deloc de routere (aici intervin alte chestii, nu le discutam acum).

 

De ce să nu le discutăm? Un kit curat de Windows, nu rahatul de Last XP sau alte mînăreli, n-are urmă de troian. Iar un router banal blochează toate solicitările care vin din exterior și nu le lasă decît pe cele inițiate din interior. Cu vreo trei porturi specificate explicit să fie blocate (pe vremuri le știam, e vorba de netbios și încă vreo două) routerul devine cel mai tare firewall. Nu mai intră nici dracu'. Chestia pe care n-o doreai discutată e degetul uzerului care dă în cunoștință de cauză click pe botonu' guzganului cînd vede pornata de pe ecran gata să-i instaleze troianul, pentru că, nu-i așa, acu' că i se mișcă sistemul bine poate și el să vadă o fetiță acolo... Acolo-i problema, între scaun și tastatură. Nici mama antivirusului nu te protejează dacă-ți dai voit cu ciocanul peste degetele de la picioare.

 

Instalez un windows ca sa am unde instala un alt windows intr-o masina virtuala? Nu e cam aiurea? Cine vrea sa faca teste stie cum sa rezolve problema, parca era ceva soft (facut de firma Norton, dar nu sunt sigur, nu sunt fan si nici utilizator de windows) care iti facea o imagine la hdd si cu acea imagine restaurai totul foarte usor.

 

De ce să fie aiurea? Bochs, kitul de windoază pus ca iso pe hard, instalat ca un calculator virgin, și după instalare pusă imaginea de hdd read only. Pe urmă, e teren de joacă pentru softuri dubioase. Știind sigur că nimic rău nu se va întîmpla sistemului. Și în plus, uzerul mai și învață cîteva lucruri pe parcurs. Faza cu Norton Ghost (că de ăla e vorba) e foarte ok, dar din păcate restaurarea unei partiții se face prin PIERDEREA completă a oricărei informații nou adăugate de la data creării imaginii de partiție. E ca și cum ai da timpul înapoi, și din nou ajung la principiul acela al meu, cum că documentele uzerului sînt sfinte. Orice lucru care-i periclitează omului datele proprii e bine să fie evitat.

 

Ala cred ca se numeste "Restore point", backup-ul e altceva (plus ca eu nu recomand nimanui sa faca backup la windows si la driveri, recomand sa-si faca backup la datele personale - documente, poze, muzica etc)

 

Cînd zic backup, înseamnă backup. Restore point introdus de XP e cam inutil, în teorie merge, dar cum windoaza face la orice strănut pe care-l faci în fața tastaturii un restore point, să alegi pe cel în care sistemul era curat e un pic cam dificil. Pe lîngă asta, nu e nici pomeneală sigur, iar mulți viruși sînt complet capabili să compromită datele arhivate în restore point-uri astfel încît la o restaurare virusul e tot acolo, încă și mai adînc înfipt.

 

Un backup total poate fi foarte util. Eu unul știu că doar după vreo săptămînă de la reinstalare îmi terminam de aranjat sistemul așa cum îmi plăcea mie să fie. Asta însemnau playerele preferate de multimedia, asocierile mele preferate de fișiere, locațiile mele implicite în care diversele programe salvau datele și așa mai departe. Un backup total păstrează toate astea. Un backup la documente nu păstrează și setările. Iar dacă eu am de muncit pe calculatorul ăla, nu vreau să pierd o săptămînă de lipsă de productivitate doar pentru că cutărescu s-a gîndit că ar fi mai bine să-mi radă partiția (din lene) în loc să piardă juma' de oră în plus să rînească la scos virușii și restaurat sistemul. Dacă am imaginea de backup, dau drumul la restaurare și bingo: în juma' de oră am sistemul gata. Și așa cum mi-l știam. Iar dacă am grijă, nici n-am nevoie de restaurat și documentele...

 

Timp de vreo 8 ani partiția mea C, unde se afla Windows-ul, a rămas ne-re-formatată. A fost de două ori copiată cu Norton Ghost de pe un hard pe altul, redimensionată cu Partition Magic și cu gparted, am vreo două directoare pe care mi-e lene să le rad și în care chiar am uitat ce-am băgat, am trecut de la XP la 7, sărind peste Vista, și printr-o infecție absolut accidentală, dar n-am reformatat niciodată, pentru că nu a fost nevoie. Nu mai zic de celelalte partiții unde am datele... și care cred că mai păstrează încă fișiere de pe vremea cînd procesorul meu era un puternic 486 și hardul se măsura în sute de MB.

 

Nu e nici internetul de vina si nici explorerul pentru faptul ca exista virusi pe windows, cine e de vina .... incercati sa ghiciti (sper ca faptul ca este singurul sistem de operare cu probleme la virusi va va ajuta oarecum).

 

Amin, brother. Așa-i, colosul care omoară orice idee bună furată de la alții. Plus utilizatorul care se lasă condus de nas și care se complace în călduța poziție în care MS îi tot susură la ureche că nu e nevoie să știe mai nimic despre calculatoare, că e mai bine să folosească sistemul lor de operare care-i dă mură-n gură... Iaca că și Linux a început să cam fie la fel pentru uzerul de rînd, dar diferența e că dacă uzerul vrea, are în continuare acces la măruntaie. Pe Windows, pauză...

 

Mda, scuze, riderinblack_tm, sper să nu mă înțelegi greșit, am completat doar la ceea ce ziceai și încerc doar un dialog în care respectul pentru partenerul de discuție se subînțelege. Dacă vreo remarcă de-a mea de mai sus pare mai țîfnoasă, te rog s-o interpretezi cu un strop de glumă și umor, așa cum e de altfel și intenționată.

 

gabiz_ro, de acord 100% cu tine, exact aceeași situație o am și eu. Dezactivez autorun-ul cît mai aproape de momentul terminării instalării pentru a mă feri de pericole. Oricînd pot vizualiza autorun.inf din rădăcina unui CD cu drivere (ca să dau un exemplu de aplicație civilizată a autorun-ului) ca să-mi dau seama ce trebuie rulat pentru același efect ca folosirea autorun-ului... în schimb, virusul care tace și face, pornit de pe stick-ul adus de cine știe unde, nu mai are șanse s-o pornească.

 

Scuze de logoree. :)

 

L.E.:

Ca recomandare pentru cine vrea protectie 100% ar fi un antivirus cu licenta (din aia pe bune - ei sunt primii care in cazul unui atac ofera si update-ul necesar) + un firewall (zone alarm este free si este foarte bun), toate programele malitioase sunt dependente de net. Exista "virusi" care nu sunt detectati de antivirusi (nimeni nu a raportat fisierul respectiv ca "suspect" la producatorii de antivirusi pentru a fi testat) si singurul lucru care-i tradeaza este incercarea lor de "a iesi pe net", abia aici poti zice ca un firewall te ajuta cu adevarat.

 

Foarte corect. Singura mea obiecție rămîne cea pe care-am făcut-o mai sus. Un sistem slab va fi îngenunchiat de combinația asta și utilizatorul nu-și va mai simți calculatorul utilizabil.

Link spre comentariu

Și dacă omul are cîțiva zeci de giga de informații la care ține, ce face? Muncește din nou să le refacă? Unii oameni mai și lucrează pe propriile calculatoare, nu le țin doar ca să-și verifice email-ul sau să vorbească pe mess și să vadă filme downloadate de pe ”rețea”. Dacă mie mi-ar șterge cineva fără discernămînt partițiile pe motiv că-s executabile cu viruși prin zonă, l-aș omorî. Și pe urmă l-aș învia și l-aș mai omorî o dată. Eu am un principiu, de fiecare dată cînd cineva îmi cere să-l ajut să scape de vreun virus sau să-și curețe pur și simplu sistemul: datele omului sînt SFINTE. N-am nici un drept, dar ABSOLUT nici unul, să decid să șterg pur și simplu date pe care poate omul respectiv le-a obținut/creat cu mare efort.

Cine face o devirusare la modul profesional nu sterge "ca apucatul" tot ce prinde la mana (intreaba si el unde sunt date, ce fel de date etc). Iar cine lasa pe orice "specialist" sa-i umble-n calculator cine e de vina?

Nici nu am zis nimanui vreodata sa stearga tot fara a face un backup in prealabil (chiar daca e calculatorul virusat se pot scrie fisierele importante pe dvd si se pot citi fara probleme cu sistemul curatat si adus la zi).

Iar cine are nevoie CU ADEVARAT de datele personale si le stocheaza DOAR pe hard disc este inconstient sau amator (sau chiar amandoua). Tu pe cine ai omori (acuma nu-ti vreau raul, doamne-fereste, dar ca idee) daca apare un soc de curent si se defecteaza hard-discul? Ca nu-ti garanteaza nici un producator ca hardul lui tine exact 3 ani 8 luni 5 zile 4 ore si 12 minute!

 

Ultima oară cînd am verificat, forumul nu avea în politica sa încurajarea pirateriei. Evident că doar în cazul utilizatorilor cu licență e valabil (și a celor care reușesc să păcălească sistemul foarte defectuos de autentificare).

Nici nu incurajez pirateria asa cum NU INCURAJEZ nici folosirea unui windows (in postul precedent am scris ca nu folosesc acest OS, si nu am scris asta doar asa, ca sa ma dau mare)! Dar una e ceea ce vorbim pe forum si alta e ce se intampla in realitate. Eu am prezentat doar realitatea, iar piratarea windowsului este un fapt real.

 

De regulă, am observat că majoritatea celor care nu au habar cum să-și mențină sistemul curat au și sisteme foarte vechi pe care nu le îmbunătățesc, nu le upgradează pe motiv că dac-au mers pînă acum, ce rost are să schimbe ceva? Așa că în momentul cînd instalează un XP pe un sistem cu 256 MB RAM, calculatorul încă se mișcă bine, swap-ul abia e atins, și răspunde cît de cît ok. Cum se bagă antivirusul, cum moare totul. SO-ul lucrează doar pe swap, hardul se încălzește de poți face omletă pe el, clepsidra e singurul cursor pe care-l vede uzerul și clientu' nu vede nici o îmbunătățire, sistemul merge tot la fel de prost cum mergea cînd colcăia de viruși. E bine așa?

Un XP cu mai putin de un giga de ram se misca cam ca ochiul mortului! Iar cine are 256 de rami il doare fix la basca de propriul calculator si de propriile date (pentru ca merge pe principiul romanesc "lasa-l ca merge si asa").

 

De ce să nu le discutăm? Un kit curat de Windows, nu rahatul de Last XP sau alte mînăreli, n-are urmă de troian. Iar un router banal blochează toate solicitările care vin din exterior și nu le lasă decît pe cele inițiate din interior. Cu vreo trei porturi specificate explicit să fie blocate (pe vremuri le știam, e vorba de netbios și încă vreo două) routerul devine cel mai tare firewall. Nu mai intră nici dracu'. Chestia pe care n-o doreai discutată e degetul uzerului care dă în cunoștință de cauză click pe botonu' guzganului cînd vede pornata de pe ecran gata să-i instaleze troianul, pentru că, nu-i așa, acu' că i se mișcă sistemul bine poate și el să vadă o fetiță acolo... Acolo-i problema, între scaun și tastatură. Nici mama antivirusului nu te protejează dacă-ți dai voit cu ciocanul peste degetele de la picioare.

In primul rand nu am zis nimic de kituri de windows cu probleme (acele "softuri" de care ziceam nu vin odata cu instalarea windowsului).

In al doilea rand am avut pe mana calculatoare identice pe care am facut teste: am instalat pe unul un xp cu licenta, original, de la mama lui si pe celalalt un windows fara licenta (aveam licenta si pentru el, asta ca sa nu ma arati cu degetul ca as fi vre-un pirat) + ceva programe printre care si un antivirus, eram curios sa vad diferenta dintre cele 2. Care s-a miscat cel mai bine? Cel fara licenta. De ce oare? Nu ma intreba deoarece nu cunosc raspunsul.

Iar despre router = best firewall .... am scris o opinie personala, din partea mea toti userii pot trai cu impresia ca daca au in acel dispozitiv hardware sunt 100% protejati de ce vor ei, eu nu pot avea aceasta parere.

 

De ce să fie aiurea? Bochs, kitul de windoază pus ca iso pe hard, instalat ca un calculator virgin, și după instalare pusă imaginea de hdd read only. Pe urmă, e teren de joacă pentru softuri dubioase. Știind sigur că nimic rău nu se va întîmpla sistemului. Și în plus, uzerul mai și învață cîteva lucruri pe parcurs. Faza cu Norton Ghost (că de ăla e vorba) e foarte ok, dar din păcate restaurarea unei partiții se face prin PIERDEREA completă a oricărei informații nou adăugate de la data creării imaginii de partiție. E ca și cum ai da timpul înapoi, și din nou ajung la principiul acela al meu, cum că documentele uzerului sînt sfinte. Orice lucru care-i periclitează omului datele proprii e bine să fie evitat.

Pai nu mai bine cumperi o rasnita de P4 second hand (ca au ajuns la un pret cam cat 2-3 pizza si-o bere in oras) si bagi acolo, in mediul lui real, nu emulat, tot ce se vrea testat? Ca o masina virtuala merge, dar niciodata nu va ajunge la nivelul unei masini fizice. Iar de viteza nici nu are rost sa mai pomenesc.

 

Un backup total poate fi foarte util. Eu unul știu că doar după vreo săptămînă de la reinstalare îmi terminam de aranjat sistemul așa cum îmi plăcea mie să fie. Asta însemnau playerele preferate de multimedia, asocierile mele preferate de fișiere, locațiile mele implicite în care diversele programe salvau datele și așa mai departe. Un backup total păstrează toate astea. Un backup la documente nu păstrează și setările. Iar dacă eu am de muncit pe calculatorul ăla, nu vreau să pierd o săptămînă de lipsă de productivitate doar pentru că cutărescu s-a gîndit că ar fi mai bine să-mi radă partiția (din lene) în loc să piardă juma' de oră în plus să rînească la scos virușii și restaurat sistemul. Dacă am imaginea de backup, dau drumul la restaurare și bingo: în juma' de oră am sistemul gata. Și așa cum mi-l știam. Iar dacă am grijă, nici n-am nevoie de restaurat și documentele...

Aici tu sti mai bine cum si la ce folosesti calculatorul. Dar asta nu inseamna ca toti fac asa. Si nu pe toti ii intereseaza sa-si salveze datele din calculator. Am intalnit cazuri si cazuri.

Datele mele "de backup" le pot folosi (daca-mi schimb calculatorul) in mai putin de 30 de secunde din momentul copierii lor pe noua masina.

 

Timp de vreo 8 ani partiția mea C, unde se afla Windows-ul, a rămas ne-re-formatată. A fost de două ori copiată cu Norton Ghost de pe un hard pe altul, redimensionată cu Partition Magic și cu gparted, am vreo două directoare pe care mi-e lene să le rad și în care chiar am uitat ce-am băgat, am trecut de la XP la 7, sărind peste Vista, și printr-o infecție absolut accidentală, dar n-am reformatat niciodată, pentru că nu a fost nevoie. Nu mai zic de celelalte partiții unde am datele... și care cred că mai păstrează încă fișiere de pe vremea cînd procesorul meu era un puternic 486 și hardul se măsura în sute de MB.

In ultimii ani am uitat numarul hardurilor schimbate, deci nu ma pot lauda cu o performanta asemanatoare cu a ta (sa am fisiere de o asa vechime). Dar majoritatea datelor utile le am, nu sunt pierdute.

 

Amin, brother. Așa-i, colosul care omoară orice idee bună furată de la alții. Plus utilizatorul care se lasă condus de nas și care se complace în călduța poziție în care MS îi tot susură la ureche că nu e nevoie să știe mai nimic despre calculatoare, că e mai bine să folosească sistemul lor de operare care-i dă mură-n gură... Iaca că și Linux a început să cam fie la fel pentru uzerul de rînd, dar diferența e că dacă uzerul vrea, are în continuare acces la măruntaie. Pe Windows, pauză...

Da, e adevarat, MAI ALES la partea cu linux, in ultimii 2 ani a pierdut in calitate cat a castigat in zece, si nu pare a se opri acest lucru. Ubuntu cu a sa porcarie de Unity (sutlewort ala - sau cum se scrie - ce viseaza noaptea incearca sa faca ziua) e campion, dar, din pacate, nu e singurul, si alte distributii urmeaza aceiasi pasi.

Iar in competitia OS closed source VS OS open source INTOTDEAUNA castiga cel closed source - au bani si pot investi in calitate, linuxul ..... a fost si va ramane pentru totdeauna doar un hobby.

Dar asta nu ma impiedica sa-l promovez chiar daca e un "proiect nascut mort".

Iar intre un sistem si prost si pe bani si un alt sistem la fel de prost dar gratuit intotdeauna-l aleg pe cel de-al doilea.

 

Mda, scuze, riderinblack_tm, sper să nu mă înțelegi greșit, am completat doar la ceea ce ziceai și încerc doar un dialog în care respectul pentru partenerul de discuție se subînțelege. Dacă vreo remarcă de-a mea de mai sus pare mai țîfnoasă, te rog s-o interpretezi cu un strop de glumă și umor, așa cum e de altfel și intenționată.

Stai linistit ca nu te-am inteles gresit, si nu trebuie sa-ti ceri scuze pentru un dialog (e forum, aici asta facem, discutam). Eu am venit cu unele idei, tu cu alte idei (ar fi fost culmea sa avem amandoi aceleasi idei) iar cei care au nevoie de sfaturi pot gasi aici si pot aplica ceea ce cred ei de cuviinta ca e mai bun.

Intotdeauna intr-o problema e mai bine sa ai 2-3 posibile rezolvari decat niciuna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări