dem3ntor Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 Salut!Pana acum nu mi-am pus intrebarea: Cum functioneaza o sursa in comutatie?Acum ca la servici s-a defectat o imprimanta, mi-am bagat nasul in ea si am tras concluzia ca sursa este defecta.Care ar fi pasii in gasirea problemei? si remedierea ei (la sursa)Nu dispun decat de aparat de masura.Imprimanta este un Lexmark T640, iar sursa este independenta, detasabila.Nu am stiut sa masor decat puntea redresoare mai departe m-am blocat!Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 fara osciloscop sursele in comutatie se repara la fel ca si sursele liniare si la fel ca orice aparat electronicdupa o inspectie vizuala pt depistarea cond. umflati si a unor componente carbonizate se incearca marea cu degetul prin masurarea in circuit a diodelor si tranzistoarelormasuratorile nu sant 100% sigure pt ca in antiparalel cu jonctiunile unor tranz. pot fi diode sau un tranz. care are o rezist. baza-colector va arata conductie la masurarea emitor-colectorse masoara la conectorul de iesire cu ohmetrul pe fiecare tensiune fata de masa pt ca pot fi diode zener de protectie puse in scurtdepanarea,ca si sora ei mai mare/desteapta-proiectarea, nu este decat materializarea cunostintelor teoretice acumulate de un electronistdupa 7 luni pe forum eu tot nu inteleg ce asteapta un incepator(cat de incepator se poate defini,au si ei anumite grade)de la un eventual ,,avansat" mai ales intr-un caz limita cand lipseste schema Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 Ar fi bine sa faci rost de schema. Daca nu ai poti incerca babeste, verifica sa nu fie: -condensatoare uscate -piese afumate sau carbonizate pe placa -varistoare sau diode Zenner in scurt -elementele de putere ca tranzistoarele sau diodele rapide arse -optocuploare defecte Iti recomand sa duci sursa la service sau sa o inlocuiesti cu totul. Foarte important: depanarea surselor in comutatie iti poate pune viata in pericol! Sursele contin condensatori care pot ramane incarcati cu sute de volti pentru foarte multa vreme dupa ce a fost oprita alimentarea iar energia stocata in ei poate face mult rau! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 Sper să nu fie considerat offtopic, dar aș vrea un sfat ca pentru începători pentru cei care încearcă să canibalizeze surse defecte (cum aș fi eu... ). Apropo de pericolul enunțat de RoGeorge, ce practică e recomandabilă pentru a canibaliza în siguranță o sursă defectă, presupunînd că acei condensatori au rămas încărcați? Este oare suficientă spălarea cu apă ne-distilată (deci cu impurități care micșorează rezistivitatea apei) pentru descărcarea sarcinilor electrice? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 pericolul este numai de la condensatorii electrolitici din redresorul de retea,220vaceste de obicei un cond la 400vdc iar la sursele cu comutare 220/110 sant 2 cond identici la 200(250)vdceu am in permanenta langa mine o rez de 110ohm/17w cu care descarc cond. dar toti colegii cu care am lucrat folosesc surubelnita Link spre comentariu
danb1974 Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 Las' ca se invata ei prima data cind dau de o sursa in comutatie de putere un pic mai mare. 1000uF incarcati la 420V si-ti cumperi alta surubelnita. Link spre comentariu
Vizitator Spartacuska Postat Octombrie 29, 2011 Partajează Postat Octombrie 29, 2011 Buna seara la toata lumea! O sa incerc in cursul serii sa postez cateva poze cu niste surse in comutatie, poate ma puteti ajuta cu niste scheme... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum