Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legarea difurilor la filtru

Vizitator SIG

Postări Recomandate

Am citit de cateva ori pe undeva pe net dar nu am inteles prea bine asa cava rog sa ma ajutati sa ma lamuresc. Cica la filtrele pe 3 cai trebuie sa montezi tweeterul la filtru cu polaritatea inversata. In alt loc zicea ca "Be sure to revers the polarity of the midrange"adica diful de medii sa se monteze la filtru cu polaritatea inversata. Intrebari : 1. Cum sta treba mai exact legat de aceste inversari? 2. In cazul in care teoria de mai sus e adevarata,ptr. un filtru din comert montez cu polaritate inversata vre-un difuzor,sau au avut ei grija sa "suceasca" firele astfel incat semnul "+" sa fie in concordanta cu semnul "+" de pe orice difuzor cu care se monteaza?(sa stie orice neavizat cum ar veni sa le lege )?Merci.

Link spre comentariu

Dupa cum cred ca stii pe net gasesti pe langa lucruri bune si multe prostii.Din cate stiu eu cu cat frecventa este mai mare cu atat conteaza mai putin fazarea difuzoarelor.Fa si tu un test: pune 2 boxe una langa alta si baga in ele semnale cu frecvente joase si inalte. La frecvente joase vei observa ca daca ai difuzoarele legate invers (in antifaza) nu o sa ai bas aproape deloc.Situatia se va schimba la frecvente inalte cand o sa se auda la fel si daca ai difuzoarele legate in faza si daca o sa le ai legate in antifaza.Asa dupa mine eu spun ca dupa 500-1000hz nu prea mai conteaza fazarea difuzoarelor pt ca la ureche nu se simte nimic.De obicei un filtru din comert are pus pe iesiri + si -. Toate filtrele pe care le-am vazut eu legau difuzoarele in faza.In concluzie eu votez pt legarea tuturor difuzoarelor dintr-o boxa - in faza , e cel mai corect asa. In domeniul mediilor la legarea in antifaza ar putea surveni totusi niste efecte sonore care pot altera un pic sunetul in sensul ca ''se aude mai altfel'' :smt003 .P.S. Ceea ce ai vazut tu pe net poate se referea la faptul ca respectivele difuzoare daca le legai + cu + si - cu - erau legate totusi in antifaza.Pune si tu link-urile alea aici , daca mai stii unde erau .

Link spre comentariu

Imi pare rau ca nu mai stiu pe unde am citit,eram poate mai putin concentrat atunci,dar am ramas cu curiozitatea asta in minte si de aceea v-am intrebat daca voi stiti de asa ceva. Mi-a scapat motivul ptr. care se zicea ca trebuie pus invers tweeterul. Daca mai dau de astfel de articole le pun pe post.

Link spre comentariu

E mai complicat decat atat.

Fiecare tip de filtru introduce un anumit defazaj de care trebuie tinut cont cand inversezi polaritatea la difuzoare. Ca o regula: cel de joase se pune intotdeauna in faza apoi celelalte difuzoare se inverseaza sau nu in functie de defazajele filtrelor folosite:

Filtre de ordinul 1: defazaj 90 grade

Filtre de ordinul 2: defazaj 180 grade

Filtre de ordinul 3: defazaj 270 grade

Filtre de ordinul 4: defazaj 360 grade = 0 grade defazaj !!!

Mai multe detalii aici:

http://www.audioholics.com/techtips/aud ... sovers.php

Link spre comentariu

Filtrul de ordin 2 inverseaza faza cu 180 de aceea ar fi mai bine sa legi bornele tw invers ca sa remediezi situatia.In domeniul inaltelor nu e chiar asa, lungimea de unde fiind de 35cm, deci nu e chiar neglijabila pt ca e comparabila cu distanta dintre difuri.Daca faci o boxa cu difuri coaxiale sau cu difurile de inalte f aproape de medii atunci e neaparat sa inversezi bornele altfel apar anulari in zona frecventei de taiere, unde lucreaza ambele difuri.

Link spre comentariu

In general n-am prea gasit discutii pe forum legat de acest aspect desi pare destul de important caci defazarea e un lucru concret si in consecinta pot aparea niste efecte nedorite.

Link spre comentariu

nu m-am exprimat corect..am zis numai pe jumatate.. majoritatea care sunt sunt corecte, deoarece in general am vazut cele mai multe filtre "din comert" de ord 2, si aveau notate +/- corect,adica daca ai la bas, medii si inalte sau bas si la inalte, la cele pe 2 cai, la ambele e de ord 2 atunci nu mai se intoarce nimic... pt ca ambele sunt defazate cu 180 grade, si ce daca..daca ambele boxe(toate difuzoarele adica) sunt defazate cu 180 grade ce conteaza..important e ca una sa NU aiba 0 si alta 180 ...iar filtre de ord 2 si 4 nu prea gasesti..iar la ord 2 si 3 nu ai cum sa le legi invers pt ca oricum le legi vor fi defazat cu 90 grade (in plus sau in minus)

Link spre comentariu

Da,e logic.Deci daca se defazeaza caile la fel atunci se pastreaza semnelede pe filtru cu cele de pe difuri.Poate filtrul care l-am vazut eu avea ptr.medii sau inalte o filtrare de ordin diferit decat filtrarea ptr. bas si de aici rezulta necesitatea inversarii lui la montare. Ca sa nu incep un topic nou,va mai intreb ce stiti in legatura cu tipurile de "bandpass" la filtrele cu 3 cai.Cica sunt 2 variante :1.standard bandpass.2.narrow bandpass.(are o gama mai restransa de frecvente) Care suna mai bine?sau e dupa bunul plac al auditorului,caci schema de constructie difera de la o varianta la alta.

Link spre comentariu

Poate filtrul care l-am vazut eu avea ptr.medii sau inalte o filtrare de ordin diferit decat filtrarea ptr. bas si de aici rezulta necesitatea inversarii lui la montare.

daca era unu de ord 2 si unu de ord 3 nu conteaza, pt ca defazarea e numai de 90 grade si oricum l-ai lega defazarea de 90 ramane, (90 in plus sau in minus, depinde daca inversezi sau nu + cu -)ca sa trebuiasca sa le inversezi trebuie sa ai filtru cu 2 oridine mai mare...adica un filtrui ord 1 si unu ord 3, sau 2 cu 4, altfel ramane la fel...si astel de filtre 1 cu 3 si 2 cu 4 sunt mai..rar...

Care suna mai bine?sau e dupa bunul plac al auditorului,caci schema de constructie difera de la o varianta la alta.

nu stiu exact,dar imi dau si eu cu parerea: nu suna mai bine unu fata de alta, depinde de ce sateliti ai , si de cat pot sa coboare ei...
Link spre comentariu

Ma gandeaml ca la standard banpass ai principiul"invecinarii"frecventei de taiere, de genul: joase 20-1000 hz,medi 1000-6000 hz,inalte 6000-15000 hz,pe cand la narrow banpass poate fi: joase20-800 hz,medii 2000-7000 hz,inalte 10000-15000 hz. Deci "nu se invecineaza"frecventele de taiere,apar frecvente neredate:zonele 800-2000,7000-10000 hz.Ma gandeam ca poate are un efect mai placut urechii daca scoti din spectrul frecventelor niste zone cum ar fi cele de mai sus.Mi-am dat si eu cu parerea,si poate cineva completeaza la acest subiect.Merci.

Link spre comentariu

pai daca s-ar scoate din spectru anumite frecvente atunci ce rost a-r mai avea sa vrei sa ai o incinta liniara???nu e asa?mie mi se pare corect ca sa fie invecinate frecventele intr-un asa fel in cat sa se obtina o curba de raspuns liniara in zona de separatie, sa nu se auda amandoua difuzoare pe o zona de frecventa pt ca s-ar amplifica prea mult semnalul in zona aceea.............bineinteles ca pt asta iti trebuie graficul de raspuns / frecventa al difuzorului :axe:

Link spre comentariu

Este corect sa departezi frecventele de taiere.In functie de panta filtrului si de gradul de indepartare al frecventelor si al difuzoarelor,poti obtine sumare la 0 dB sau sumare diferita de 0 dB

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări