Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Punte redresoare - se incalzeste


valytzu1207

Postări Recomandate

Salut,Nu stiam unde sa postez si pana la urma am zis ca aici e cel mai bine. Daca nu isi are rost subiectul aici, rog un moderator sa il mute unde se potriveste cel mai bine.Treaba sta in felul urmator: mi-am construit o statie cu 4 TDA7294. Tensiunile ce ies din transformator le-am redresat-o cu o punte de 15A si mai departe le-am trecut-o prin niste capacitati de 16000uF/tensiune. Daca tin statia pornita cu volumul la ~5% (cat sa asculti seara cand e liniste) mi se incalzeste puntea redresoare cam la 45 grade. Daca o tin la 80-90% la vreo petrecere se incalzeste cam la 55-60 grade, nu difera prea mult, chiar daca e vorba de curenti mult mai mari care trec pe acolo cand e volumul la 90%.De exemplu, acum seara am pornit-o cam de o ora jumate cu volumul la minim si radiatorul de la punte are cam 40 si ceva de grade, arde la mana. Intrebarea e: daca mai pun o punte in paralel cu asta, tot pe radiatorul ala, reusesc sa tin temperatura mai mica? Sau nu e nicio problema daca sta asa ridicata?

post-24543-139829287277_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    5

  • valytzu1207

    3

  • costy

    2

  • zal

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Totusi, ce legatura are condensatorul cu puntea in timpul mersului? "Forteaza" puntea putin mai mult la pornire, pana se incarca.Puntea n-are rost sa o schimb, nu cred ca e dusa. Daca avea ceva ori intra in scurt, ori se intrerupea de tot. Asta-iarna, cand era ceva mai frig in camera si puntea statea rece, la o temperatura de 32-35 grade cred. Deci, daca mai pun o punte in paralel cu asta si pe acelasi radiator are vreun efect benefic?

Link spre comentariu

condensatorii sunt ok ca si capacitate...Doar sa fie si de tensiune adecvata!Tot pe radiator par a fi si stabilizatoarele,care sigur se incalzesc9se incalzesc indiferent de volum,de unde si diferenta mica de temperatura)Daca mai pui o punte,fiecare va disipa jumate din cat dispa actualaTotusi la 15A e cam mica,pt 4 kituri...

Link spre comentariu

Da, condensatorii sunt la tensiunea potrivita, la 50v. Pe alimentare am +/-35v in gol. Doar aia ce i-am pus chiar langa TDA-uri sunt la limita, la 35v...Intr-adevar, acolo mai sunt si doua stabilizatoare, dar nu au sarcina prea mare... un corector de ton, cateva led-uri, doua ventilatoare si un receptor de comanda radio. Caderea de tensiune pe stabilizatoare e in jur de 7-8V.Statia inca nu am terminat-o, nu sunt prea aranjate cablurile pe acolo si nici nu am pus toate modulele, dar daca as pune un ventilator de 12cm pe capac chiar deasupra puntii redresoare care sa scoata aerul din carcasa, s-ar raci si radiatorul ala? Si radiatoarele de pe TDA-uri sunt cam mici, ventilatoarele cam tot timpul baga aer inauntru (sunt comandate in functie de temperatura).

post-24543-139829287582_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai in felul cum e pusa puntea acolo aproape ca nu are radiator deloc. Ar fi loc acolo pentru un radiator individual, chiat unul cu aripioare. Sper ca puntea respectiva este corect dimensionata, adica sa fie cu macar vreo 5-10 amperi mai mare decat ce produce traful.O alta problema ar fi ventilarea interiorului amplificatorului, vad ca nu sunt ceva orificii de aerisire in peretii laterali si cand mai pui si capacul pe unde mai iese aerul cald?In rest se vede o lucrare serioasa, bravo.

Link spre comentariu

Racirea e bine sa fie de tipul: pe aici intra aerul,atinge radiatoarele,apoi iesePune si condensatorii de aia mici,care ziceai ca-s la limita,de tensiune mai mare,cine stie cand or face pocOricum,la 60 de grade,puntea e ok

Link spre comentariu

Daca va uitati la inceputul forumului,in sectiunea de sonorizari profesionale,unde se prezinta amplificatoare puternice desfacute,veti vedea ca puntiile redresoare sunt prinse doar de tabla carcasei,pentru racire,iar ventilatoarele nu prea bat p-acoloCurentii sunt si mai mari si regimul de lucru e mai dur

Link spre comentariu

eu vad problema asa:pt proba desfaci puntea de pe acea tabla si o pui pe alta separata; poate fi de fier sau orice alt material metalic.Daca si asa se incalzeste atunci pui un ampermetru intre punte si condensatori (verifici pe rand fiecare ramura)cu volumul statiei sa zicem la jumatate dar din calculator/cd sa fie pe mute.Practic daca ai vreun curent prea mare pe oricare ramura insemna fie ca ai condensatori defecti fie ca ceva trage curent aiurea, poate oscileaza amplificarea .Daca nu ai un consum anormal atunci schimba puntea, poate sa fie o porcarie chinezeasca , mi s-a intamplat si chestia asta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca tensiunea inversa admisa pe punte e mare (evitarea strapungerii secundare la temperatura), puntea functioneaza f. bine si la 100 gr. C. Nu-ti fa probleme. Totusi, eu as opta pentru una de 50A/1000V. E identica ca dimensiuni si costa 4lei. E putin 15A.

Link spre comentariu

Încet-încet ajunge să pună diode industriale, de 350A...1. Ori puntea e de cacao, scrie 15A şi e de 5 în realitate.2. Ori e un consum exagerat în gol (oscilaţie la finale, sau condensatori care fierb).Numai prin verificare se poate descoperi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

KBPC5006-KBPC5010 sunt ieftine, am folosit personal fara probleme la 40A. Nu le-am testat comportamentul la 50A. La firma, au fost achizitionate acum 2 ani la pretul de 4,20lei, 20buc., din care am folosit atunci 12 buc. ce functioneaza in permanenta la 30-35A, si nu s-a defectat niciuna. Au dimensiuni mici (fata de ce pot), le recomand.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări