Vizitator adivai Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Vreu sa-mi fac niste pensete un pic mai mari , cu trecere patrata , folosite intr-un dispozitiv rotativ cu stringere rapida ( pe baza de pirghie balansoar ) , rotitor , pentru prelucrarea barelor din lemn . Am optiunea sa aleg Teflon , Poliamida , Polietilena de mare densitate . Am posibilitatea sa cumpar de afara din otel , ca cea din foto , foarte ieftine , dar sunt foarte rigide , forta mare la stringere , ceea ce ma dezavantajeaza la sistemul rapid ce vreau sa-l folosesc . Imi trebuie ca pensetele sa nu necesite mare forta la stringere . Plus ca trecerea e patrata ( deci se reduce maxim inconvenientul patinarii materialului in penseta ) si barele sunt din lemn , cuplul este mic ( barele se invirt cu cca 2000 rot / min ) si sunt prelucrate de un sistem cu freza tip rectificare . Pensetele or sa aiba coada filetata cu pas marunt . Ce ma sfatuiti , ce material se preteaza cel mai bine la aplicatia mea ( respectiv strunjire de calitate si rezistenta ) ? As prefera Poliamida sau Polietilena pentru pretul accesibil , Teflonul sare pe la 18 eu / kg ! Acu sa va vad Link spre comentariu
hobbysat Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Dural - parerea mea Link spre comentariu
Vizitator adivai Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Asa ma gindeam si eu , dar e foarte scump . Totusi daca se poate o parere pentru materialele de mai sus . Link spre comentariu
hene Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Teflonul nu se justifica in principal datorita faptului ca nu ai nevoie de calitatile care il fac special. Multi sar pe teflon, materialul minune, absolut nejustificat. Am vazut chiar fulii sau chiar angrenaje facute din teflon, complet inutil si ineficient, cu toate ca de multe ori HDPE (polietilena de inalta densitate) poate inlocui cu succes teflonul.Eu as folosi poliamida, care este mai dura decat polietilena si are un pret foarte bun. Plus ca se gaseste relativ usor, prin talciocuri (duramid). Link spre comentariu
Vizitator adivai Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Am gasit deja Bara Poliamida PA6, D20 – 125; pret 6.20 Eur/kg . destul de acceptabil . Totusi , nu e casanta ? Se preteaza la flambarea falcilor pensetei , cca 1 - 1,5 mm ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2011 Partajează Postat Iulie 12, 2011 Aspectul cel mai relevant, atunci cand alegi materialul pentru o astfel de penseta este rezistenta la diversele solicitari. Cu alte cuvinte, mai intai trebuie facuta o evaluare dinamica - din punct de vedere al fortelor si momentelor care actioneaza in penseta. Asa stand lucrurile, in 90% din cazuri - dupa cum stiu eu - pensetele se construiesc din oteluri carbon pentru scule (OSC-uri) indiferent ca materialul fixat este lemnul, sau vre-un alt material nemetalic. Se pot lua niste OSC-uri mai accesibile, atat ca pret, cat si ca raspandire - spre exemplu OSC 7, sau OSC 8, conform STAS 1700-90. DURAL-ul, pe care-l recomanda cineva mai sus este unul dintre cele mai fragile materiale. Nu este recomandat in nici-un caz la dispozitivele de prindere pentru prelucrari mecanice. Materialele plastice, cu atat mai putin. Spre exemplu, degajarea dintre filet si cele patru segmente elastice ale pensetei, trebuie sa reziste odata la solicitari mari de rasucire, apoi la solicitari de intindere. Filetul insusi, trebuie sa reziste la smulgere si forfecare. Etc, etc. Link spre comentariu
Vizitator adivai Postat Iulie 13, 2011 Partajează Postat Iulie 13, 2011 Am inteles . Totusi o sa le fac din duraluminiu , alta solutie nu am , dupa cum spuneam cele de fabrica , respectiv tipul 5C , sunt foarte rigide . Am discutat cu meseriasul care mi le executa si am stabilit ca renuntam la portiunea filetata , penseta fiind fixata in axul rotitor prin 2 - 4 stifturi filetate ce or sa treaca atit prin ax cit si prin penseta . Grosimea in carne pe portiunea circulara pina la inceperea conului de stringere o sa fie de cca 4,0 mm . Ce parere aveti ? Prea groasa , prea subtire ? Sunt dispus sa fac si una de proba , dar parerile nu strica . Multumesc si pentru cele de pina acum ! Link spre comentariu
Adierea Postat Iulie 13, 2011 Partajează Postat Iulie 13, 2011 Cele patru gheare trebue sa arcuiasca adica sa revina in pozitia initiala dupa slabire . Duraluminiul este foarte casant si nu cred ca vrei sa ai vriodata placerea sa vezi cum sare acel lemn din penseta mai ales ca lemnul necesita turatii mari la prelucrare altfel ese cu aschii urate .Eu recomand otelu chiar daca nu este un otel specieal pentru scule . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum