Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bucla DC servo


Postări Recomandate

Am raspuns la o intrebare la unui user legata de bucla DC servo la un amplificator( o constanta de timp mica in bucla poate inrautati caracteristica de frecventa a amplificatorului si poate provoca modularea semnalului de catre bucla DC-servo),iar ca o completare atasez rezultatele obtinute cu doua variante de catre un inginer bulgar in cazul variantei bulgaresti a amplificatorului Quad;ultima fraza subliniata arata ca ,conexiunea bootstrap a dat rezultate mai bune decat generatorul de curent.Daca moderatorii considera ca subiectul nu prezinta interes, ii rog sa-l stearga.

post-26985-139829286272_thumb.jpg

post-26985-139829286286_thumb.jpg

post-26985-139829286295_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

:) Cu mine ai comunicat in mesageria privata ,Escu-le, e adevarat , foarte putin, pe tema DC Servo. Initial m-a intrigat putin posibilitatea ca o bucla dc servo sa modifice "caracteristica de frecventa" a amplificatorului, dar dupa ce am citit ceea ce m-ai indrumat, personal mi-am dat seama ca aceasta este o ingrijorate inutila. Acest fenomen se intampla inclusiv la condensatoare si trebuie observat ca discutam de frecvente foarte joase. Aici defazarile sunt nerelevante, iar diferentele de castig aparute in bucla deschisa sunt iarasi lipsite de importanta practica in sunetul final. Am facut si eu simulari care nu ma ingrijoreaza deloc, chiar daca modificarile par a fi semnificative. Totusi, legat de dcservo, mi se pare o alta discutie mai interesanta.... Implementarea acestei bucle se face in cele mai multe cazuri pentru a se renunta la condensatorii din intrare si din reactia negativa. Aceasta implementare poate fi extrem de defavorabila in anumite situatii, care poate ingenunchia calitatile dcservo. Daca sursa de semnal legata la amplificator, preamp de linie, iesirea unui cdplayer, etc.... are ea insasi pe iesire un condensator pentru anularea tensiunii de offset, atunci amplificatorul la nivel DC, va avea la intrare o impedanta foarte mare,data de rezistorul de intrare (47kohm sa zicem), iar in reactia negativa o impedanta foarte mica (circa sute de ohm). La un amplificator cu intrarea pe bipolari asta va da la iesire o tensiune de offset foarte mare care trebuie corectata de catre dcservo . Daca se pune condensator doar in reactia negativa, atunci se poate conecta la intrare o sursa cu DC direct, fara condensator si vom avea aceeasi problema, in sens invers. Asadar, dupa parerea mea, o bucla DC servo se poate implementa doar atunci cand cunoastem sursa.
Link spre comentariu

Bucla DC-servo exista sub diverse forme,cea mai simpla fara elemente active (la Quad 405 10kohm+100uf la varianta 1, 4,7kohm+100uf la 2) si 2,2mohm+1uf la 520-909 cu amplificator suplimentar,si chiar cu doua operationale la Onkyo (super-servo);interesanta e caracteristica de frecventa si de faza (care e de multe ori e neglijata) din fig1.,comparata cu cea din fig.2 la care se foloseste un grup rc 2,2mohm+1uf.Practic ,pe incinte bune se poate remarca o imbunatatire a sunetului daca se folosesc circuite cu constante de timp mai mari si daca bineinteles schema o permite.Autorul paginilor de mai sus a obtinut rezultate mai bune -se pot compara caracteristicile.

Link spre comentariu

Cu cat constanta de timp este mai mare , cu atat defazajul introdus in spectrul redat ( la frecvente joase ) va fi mai mic , dar tocmai pentru a nu se suprapune cu problemele derivei termice termice ale etajului de intrare in amplificatorul audio ( sau offsetului Dc datorat sursei de semnal si neimperecherii fizice a trazistorilor low signal din etajele de intrare ) se poate folosi un compromis care rezolva toate problemele , si anume un etaj integrator de minim ordin 2 cu constanta de timp mult mai mica ( uzual 0.1 secunde ) cu performante acustice mult mai bune , protectia onorabila incintelor dar si pentru urmarirea precisa a iesirii !Recomand folosirea unor CI operationale cu offset termic cat mai mic ( 308 sau mai bune ) si folosirea unor condesatori cu poliester ( exclus electrolitici , chiar si bipolari ) in componenta etajului DC servo .......

Link spre comentariu

Defazajul introdus la frecvente joase nu mai are relevanta sub un anumit grad. In general regula este sa se aleaga o frecventa de taiere de 10x sub frecventa minima de interes. Sub acest prag distorsiunile sunt deja extrem de mici si nu mai pot fi sesizabile. Considerand ca avem boxe care pot reda liniar 20hz (ceea ce este foarte rar prin casele oamenilor), rezulta ca o frecventa de 2hz este o varianta foarte buna. Ea este si suficient de rapida astfel incat etajul de intrare sa nu influenteze nimic in domeniul frecventelor joase din cauza derivei termice. Ca sa avem o marja de siguranta si mai buna putem alege 1hz. Sub aceasta valoare deja incep compromisurile inutile. La 0,1Hz , pentru maniaci, deja trebuie intervenit asupra etajului de intrare , intercalandu-se o cascoda astfel incat temperatura pe acei tranzistori de intrare sa fie cat mai apropiata de mediul ambiant. Altfel vom avea variatii ce pot duca catre usoare intermodulatii in difuzoare. Deasemenea , cu cat filtrarea este de ordin mai mare, exista posibilitatea oscilatiilor de frecventa joasa si foarte joasa. Am experimentat si eu pe pielea mea asa ceva si nu as recomanda aceasta varianta decat cu multa atentie si multa stiinta. Polii trebuiesc alesi cat mai precis si suprapusi, daca nu vrei probleme. Oricum, din start marea majoritate a buclelor dc servo au 2 poli cel putin, primul fiind dat de filtrul de la intrarea buclei DC servo. Pentru o eficienta mai mare a buclei dc sefvo, nu de putine ori se pastreaza condensatorul din ramura reactiei negative. El adauga un al -3-lea pol (in configuratiile cele mai simple) care complica totul si mai tare. Deci mare atentie, s-ar putea ca varianta clasica cu condensatoare sa fie in final mai inspirata. In buclele dc servo se pot folosi fara probleme si condensatori electrolitici, doar ca trebuiesc suntati corespunzator cu alti condensatori pentru frecvente foarte inalte. Electroliticii nu vor avea influenta asupra semnalului din banda audio, singurul minus ar fi ca variatia lor ar putea muta polul buclei dc servo. Am testat diferentele intre electrolitici si plastic atat auditiv cat si in masuratori cu o placa de sunet buna si nu s-a observat nimic , nicio diferenta. Electrolitici folosesc si eu din cauza spatiului , totul este in regula. De obicei esti obligat sa apelezi la ei atunci cand folosesti opampuri pe bipolari iar un plastic de 10uF este ditamai butoiul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări