Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leduri pe senzor de lumina!

Vizitator Catalin16

Postări Recomandate

• Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• starrboy32

42

• The Stressmaker

20

• Ticu

16

• Dr.L

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pot pune o rezistenta la inceput de instalatie de vreo 2000-2200 ohmi?rezistenta cea mare are culorile maro,verde,negru,auriu si am puso la plusul alimentatorului

Link spre comentariu

@starrboy32 :@Ticu are mare rabdare daca iti va raspunde la aceeasi intrebare (doar exprimarea este diferita).

Uite un link, in caz ca nu ai fost atent la link-ul pus de @Ticu, catre cum se calculeaza rezistentele http://www.bertys.ro/codul_culorilor_rezistente.htm unde calculezi rezistenta pe care o ai si apoi faci calculul ca aici ca sa afli daca rezistenta pe care o ai este buna sau nu, viewtopic.php?f=214&t=87740 (am repostat link-ul, se pare ca nu l-ai vazut prima oara sau l-ai ignorat). Daca vrei doar ca indicatie luminoasa, amperajul se poate situa intre 1-5mA iar daca vrei pentru iluminat atunci amperajul minim este de 10mA pe led. Daca ai pus ledurile paralel, ceea ce nu recomand, fiecare led va cere acelasi amperaj (considerand ledurile identice, in realitate exista diferente) si astfel rezistenta va avea o valoare mult mai mica (amperajul final este suma amperajelor fiecarui led).

Un exemplu practic. La 5V (tensiunea la portul usb) daca ai 6 leduri, fiecare cu rezistenta lui (deci 6 rezistente), atunci rezistenta va avea o valoare intre 80 ohm si 160 ohm pentru un amperaj intre 20mA si 10mA (presupun ca ai sesizat ca pe masura ce creste valoarea rezistentei, scade amperajul pe led). Daca folosesti varianta cu ledurile puse in paralel si o singura rezistenta inseriata atunci amperajul va fi de, sa zicem pentru 6 leduri, 120mA si corespunde unei rezistente de 14 ohm.

Iar daca am inteles bine si ai pus 10 leduri in paralel atunci rezistenta va fi de 8ohm. La o adica, pentru montajul cu 10 leduri in paralel, cum presupun ca ai facut, si cu o singura rezistenta, un bec auto sofit (cel de plafoniera la 12V si 5W) are 8 ohm masurat la rece si il poti folosi in locul rezistentei.

Asa ca rezistenta pe care o ai, de 2200 de ohm, in cea mai favorabila configuratie, in serie cu un singur led, va da 0,73mA la care un led alb, in intuneric bezna, abia va fi sesizabil.

Rezistenta pe care o ai, maro-verde-negru-auriu se traduce printr-o rezistenta de 15 ohm la 5% toleranta si este folosibila pentru ce ai tu (legarea celor 10 leduri in paralel) conteaza puterea pe care o suporta pentru ca la 100mA este la limita, daca este o rezistenta de sfert de watt.

La conectarea ledurilor la montajul cu tranzistor se va reduce luminozitatea din cauza caderii de tensiune pe tranzistor care este de minimum 0,7V (tipic 1V) si trebuie luata in calcul la alegerea rezistentelor in serie cu ledurile (efectiv vor avea o valoare putin mai mica).

Sa scriu pe scurt cum sta treaba cu montajul cu un singur tranzistor. Scopul este sa aduci tranzistorul in saturatie altfel se va arde prin depasirea puterii degajate de de el. Ca sa aduci un BC337 in saturatie, folosind 10 leduri cu amperaj final de 120mA, trebuie ca rezistenta de baza, la factor beta de amplificare de 200 (o "medie" intre min. 100 si max. 250) trebuie o rezistenta de baza (in locul celei de 100-200kohm) cu valoarea de 7100 ohm (7,1kohm) iar fotorezistorul pur si simplu nu poate comanda tranzistorul avand o rezistenta prea mare. Trebuie masurata rezistenta fotorezistorului la lumina ambianta pentru a vedea daca poate fi folosit in circuit.

Link spre comentariu

Deocamdata schema de la mine merge cu 1 LED. Pt. mai multe o sa mai adaugam 1-2 tranzistori.

Ideea era sa incerci intai fotorezistenta cu un tranzistor (BC337-40 amplificare 400) si un led si abia apoi sa treci la completarea schemei cu un amplificator de curent si o reactie pozitiva, pentru alimentarea unui grup de leduri.Pana la urma pentru 5V sa intelegem ca ai legat ledurile ca in desenul atasat?

post-29403-139829292091_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu mai,deci am pus 10 leduri in paralel la 5V si 3,7V si cu ambele alimentatoare se aprind toate ff puternic,in cel mult 15 minute simtinduse caldura in leduri.Intrebarea mea este cum sa fac ca sa le protejez pentru a nu se arde?ce fel de rezistente tre sa pun(am masurat si un led respectiv are nevoie de 3v).Din start ideea cu fotorezistenta pik,nu mai fac asa ceva,fac doar o instalatie simpla.Mersi.Si da am legat ledurile ca in desenul atasat,doar fara rezistenta.Rezistenta aia mare care am pomenito mai sus(maro,verde,negru,auriu)am puso dar sa incalzit fff tareP.S sunt leduri multicolore

Link spre comentariu

Doamne, o sa fac infarct cu atatea noutati socante!1. Rezistenta se incalzeste fiindca este de putere prea mica. Trebuie 0,5Watt sau 1 Watt.2. Ceva trebuie pus pentru limitarea curentului pana gasesti o rezistenta potrivita. Un bec de lanterna 3,5V/0,2A, trei diode in serie, o bucata de sarma dintr-o rezistenta de resou... Altfel te costa mai mult ledurile. Pentru 5-10 bani o rezistenta nu merita sa risti.3. A aparut un alimentator la 3,7V ? La asta trebuie rezistente mai mici.4. Ce-i cu ledurile multicolore si de unde au aparut? Vrei sa spui ca folosesti o colectie de leduri de diferite culori? Vezi ca daca le pui in paralel ca in schema vor fi mai solicitate cele spre rosu (rosu, galben, verde) si se vor arde in aceasta ordine. Nu ai voie sa le legi in paralel, le trebuie rezistenta individuala, cu valoarea calculata in functie de culoare (tensiunea pe led). 5. Daca o sa incerci vreodata si fotorezistenta iti pun si schema finala la care voiam sa ajung, ca sa pot pleca linistit in concediu. Comuta la circa 20k, adica un intuneric destul de pronuntat. Asta cu o varietate de fotorezistente, incepand cu Tesla - piesa de schimb pentru TV - prima cu care m-am jucat prin 1975 si pana la cele de webcam.6. Apropos de curentul prin leduri: am avut si situatii in care utilizatorul spune ca la 2mA noaptea e o lumina puternica in camera... (postarea nr,5 si ultima pe pagina viewtopic.php?f=74&t=86077&start=30 ).

post-29403-139829292096_thumb.jpg

Link spre comentariu

deci vad ca nu ne intelegem.Ledurile nu sunt de diferite culori(un led se aprinde in mai multe culori).Si am inteles gresit?trebuie sa le fac instalatie in serie sau sa le als in paralel si daca da dece trebuie?Si ink ceva la care nu miati raspuns ce rezistenta s ale pun? :91 de cati ohmi (trebuie una la inceput la+ sau cate una de 200 ohmi la fiecare led)

Link spre comentariu

am instalatia exact ca in desenul pus de Ticu mai sus,doar ca am leduri multicolore,care palpaie si am skimbat alimentatorul,punand unul de 3,7V.Singurul lucru care trebe sa mil explicati este ce sa fac pentru protejarea ledurilor si a evita incalzirea lor,inafara de metoda aia sa pun un bec de lanterna de 3,5v sau o sarma.Ce rezistenta\rezistenete tre sa folosesc pentru alimentatorul de 3,7V

Link spre comentariu

Schimbi datele la fiecare postare.Deci nu mai sunt leduri albastre, acum sunt leduri care palpaie si se aprind succesiv in diferite culori? Si astea functioneaza corect la 3,7V?In cazul asta s-ar putea sa numai ai nevoie de limitarea curentului. Fiecare capsula din aia transparenta contine cateva leduri de diferite culori si o electronica de comanda care ar trebui sa limiteze si curentul prin ele. Totul proiectat sa functioneze la o anumita tensiune de alimentare (uzual 5V). Cand le-ai cumparat ti-a spus la ce tensiune functioneaza sau ce tip sunt (ce cod au)?Trebuie masurat curentul maxim (miliamperi) care trece prin led la 3,7V si la 5V si daca depaseste 10mA ii mai pui rezistenta de limitare, iar daca nu, nu.Daca spui ca ai masurat 3V pe fiecare led pune-i cate 82 ohmi in serie cu fiecare led pentru alimentare la 3,7V sau cate 200 ohmi pentru alimentare la 5V.Oricum, fa alimentarea la 3,7V fiindca riscul este mai mic.Solutia cu rezistenta comuna "la inceput" ca in schema de mai sus era "mai bine asa decat nimic", la fel ca si solutiile cu becuri si sarme care trebuiau sa suplineasca lipsa rezistentelor intr-o situatie disperata, cand termenul era sambata si nu aveai rezistente.

Link spre comentariu

da,termenul este maine:(.Deci sa ma apuc sa iau ledurile jos si sa le leg in serie la 3,7V?Si sa le leg toate unul de altul sau sa fac 3 siruri cu cate 3 leduri?dupa cemi raspunzi la intrebarea asta zimi te rog pun cate o rezistenta fiecarui led sau cate una pe sir?(si daca ar trebui sa pun una pe led de cat sa fie si aia care o pun pe sir de cat sa fie),si pentru a face mai multe siruri,le elg toate la+si- nu?

Link spre comentariu

Am tinut minte sambata pentru ca am si eu termen la concediu.Te-am zapacit cu "serie" si "paralel".Deci, daca luam in consideratie ce spui tu ca ai masurat cam 3V pe led si alimentam cu aproximativ 8-10mA ledurile, ai urmatoarele 3 posibilitati fara risc cu cele 3 alimentatoare (vezi schemele), pentru maxim 20 leduri:1 - la 3,7V poti pune de la 1 la 20 de leduri in paralel; fiecare led are in serie cate o rezistenta.2 - la 5V la fel, poti pune de la 1 la 20 de leduri in paralel; fiecare led are in serie cate o rezistenta, mai mare.3 - la 12V folosesti grupuri de cate 3 leduri in serie si in serie cu ele cate o rezistenta; poti pune in paralel de la 1 la 7 astfel de grupuri (adica 3, 6, 9..., 21 leduri).

post-29403-139829292369_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări