Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatori 25 uF tip IPRS

Postări Recomandate

Am o nedumerire cu niste condensatori de 25 uF/25 V , 8 bucati ,din etajul final de la un radio Maestro Stereo ! Crezand ca sunt uscati i-am dat jos sa-i schimb , insa la masuratoarea cu un capacimetru industrial ,valoarea lor este cu mult mai mare decat ce scrie pe ei,respectiv intre 110 si 320 uF!Nu este eroare de masura pentru ca am facut masuratoarea cu 2 aparate!Sa-i schimb sau nu?Stima Costica

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• anaflorian52

7

• Spitfire

2

• TESSLA

2

• dan cod

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Cand ati cumparat capacimetrul trebuia sa aiba si un "prospect" in care se precizeaza ca daca valoarea masurata oscileaza sau depaseste cu mult valoarea inscrisa pe condensator, cum e cazul condensatorilor uscati, atunci diagnosticul e unul singur...trebuie alt condensator. Sau trebuie altcineva care sa manuiasca aparatul de masura :rade: . Sper ca ati gustat gluma si nu v-ati suparat. Numai bine!

Link spre comentariu

Eu am gustat gluma ,dar ia gustati dumneavoastra alta gluma! Am pus acei condensatori pe o punte RLC 0704 ,cu masuratoare cu condesator etalon de 25 uF Tantal si valorile difera cu max 5 la suta!Cum vi se pare gluma?Am masurat acum si doi condensatori dintr-o sursa de calculator ,defecta:pe ei scrie 330 uF/200V iar la masuratoare au 18 uF cu acelasi capacimetru iar cu puntea ,24-27 uF.

Link spre comentariu

Asta nu ati mai spus-o la inceput! Si daca CM6013 -A este multimetru "industrial".... :rade: In fine....da de ce nu masurati condensatorul cu tantal, ala folosit ca etalon, cu CM-urile?! Si vedeti ce obtineti...cine e defect, condensatorii sau aparatele de masura. Si oricum...avand in vedere vechimea condensatorilor...mi-e greu sa cred ca e de la multimetre eroarea. Chiar daca nu-s complet uscati condensatorii, au curenti de fuga ...o gramada! :rade:P.S. Si ce vreti sa aflati masurand niste piese dintr-un subansamblu defect!? Masurati ceva dintr-o sursa functionala!

Link spre comentariu

Condensatorul etalon este ok.are 25,3 uF ,dar observ altceva cu condensatorii IPRS !De cand s-a lasat seara si banuiesc ca este mai racoare ,au valori mai mici un pic !Este clar ca nu sunt buni !Multumesc pentru timpul acordat!

Link spre comentariu

Nu am ESR metru dar ar mai fi o intrebare:condensatorii de pe iesire difuzoare sunt de 1500 uF ,dupa ce scrie pe ei iar la masuratoare au 1650 uF .Astia sunt buni ?Mentionez ca sunt ROE iar radioul este din 1972.

Link spre comentariu

Capacimetrele CM6013A/CM7115A sunt mult superioare fata de puntea RLC 0704, datorita faptului ca aceste capacimetre includ un generator cu frecventa variabila intre 8Hz-800Hz, plus un circuit de limitare a amplitudinii semnalului genial conceput, care ofera practic si ESR-metru inclus in capacimetru, singurul dezavantaj e ca trebuie interpretata valoarea indicata numeric de acestea, ceea ce nu e tocmai usor!!! Trebuie MULTA experienta, plus existenta unor condensatori in perfecta stare, "etaloane"- de exemplu, cu CM7115, la masurarea a doi electrolitici de 33 uF, valoarea indicata va fi de 38,5uF la ambii, dar unul e mort, altul e OK!!! Eu am ajuns sa-mi dau seama instant care-i mort, care-i OK, dar, fireste, ii arunc pe ambii! :ras: Nimic peste Rubycon, pe lumea asta...

Nu am ESR metru dar ar mai fi o intrebare:condensatorii de pe iesire difuzoare sunt de 1500 uF ,dupa ce scrie pe ei iar la masuratoare au 1650 uF .Astia sunt buni ?Mentionez ca sunt ROE iar radioul este din 1972.

Sunt PRAF...cand s-o inventa un condensator caruia sa-i creasca armaturile precum frunzele de la vita de vie, sau hidroxidul de aluminiu va avea alta constanta dielectrica, va fi posibil sa gasim un cond electrolitic cu capacitatea mai mare...cu capacitatea mai mica(pana la 20%)nu era problema...schimbati-i!
Link spre comentariu

Dupa timpul de stabilizare si valorile care sunt afisate in procesul de stabilizare a afisajului...deasemeni, trebuie facuta comparatia pe un domeniu mai mare, de ex. un cond de 22 uF pe domeniul de 200uF trebuie sa fie afisat ca 22, iar pe domeniul de 2000uF ca 0,22.Daca diferentele sunt prea mari, nu e bun(schimband domeniul s-a schimbat si frecventa oscilatorului de la 80Hz la 8Hz).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări