Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator AKAI AM-U2 cu STK465

Postări Recomandate

Desi am inteles ca nu trebuie modificat nimic la inlocuirea STK463 cu 465 am facut asta in acest amplificator si am niste distorsiuni constante, indiferent de nivel, chiar la puteri mici, pe casca si pe impedanta mare de sarcina suna corect, cel putin auditiv, pe 8 ohmi are un sfarait, ca in cazul curentului de repaus insuficient... Face la fel pe ambele canale.

Fata de schema, am toate tensiunile ok, mai putin cele de pe pinii 4 si 13, care in loc de -1,3V sunt de 580-590mV, orice as face. Am incercat sa micsorez R6 si R7 pana am ajuns sa pun o rezistenta de 470 ohmi intre ramura negativa si pinul 13. Se incalzeste, dar tot nu creste tensiuea...mai putin de 470 ohmi mi-a fost teama sa pun...

Tensiunea de alimentare actuala e de +-31V.

Atasez schema amplificatorului si cea interna a integratului, arata mai bine ca cea din datasheet...

Schema - fragm:

http://i54.tinypic.com/ifr3hs.jpg

http://i56.tinypic.com/2n695wy.jpg

Integratul e evident chinezesc...se mai poate face ceva, sau trebuie sa caut alt integrat...? Ma bucurasem ca rezista la putere, pe casti suna bine...dar realitatea s-a vazut cand am pus difuzoare...

Tensiunea de alimentare e de +-31V, am un transformator un pic mai mic ca originalul...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu aveam un amplificator la care s-a ars STK-ul si am pus o chinzarie de la miva.rom. Cu originalul suna bine dar dupa ce am pus dracia asta se auzea urat, distorsionat si cand dadeam mai tare intrerupea un canal. Poate ca problema la tine e tot din STK.

Link spre comentariu

1. Am masurat tensiunile pe pinii integratului, deci daca ceva nu ajunge la tranzistoare e in interiorul integratului, am pus flux si am refacut lipiturile tocmai in ideea asta.2. Mai am un integrat - am luat preventiv doua - si o sa incerc si cu ala, macar sa elimin posibilitatea de a fi ceva din exterior.3. Am verificat si condensatoarele, le-am si scos din circuit, initial masurasem in circuit, capacimetrul meu permite asta, ca masoara la tensiune foarte mica, la care nu se deschid jonctiunile semiconductoare. Doar la aparatele cu trz. cu germaniu am probleme si rezultate eronate la masurarea in circuit.4. Am verificat integratul la rece si nu pare a fi nimic in scurt sau intrerupt fata de schema din datasheet.5. Oare ce componenta ar putea fi de vina? Ma ingrozeste ideea de a sapa prin integrat, dar nici sa adaptez un alt integrat sau alt montaj acolo nu-mi surade...o rezistenta SMD as mai putea modifica/inlocui, dar daca e vorba de tranzistoare nici nu ma apuc...6. Cand opresc amplificatorul apare tensiune mai mare, poate normala, cu 470 ohmi pusi de mine ajunge pana pe la vreo -3V, dar daca revine alimentarea scade din nou,relativ lent si se stabilizeaza tot in jurul valorii de 600mV.7. Ma gandeam ca poate fi totusi vreo smecherie amatoriceasca - faptul ca ambele canale fac la fel m-a dus cu gandul ca poate e doar facut gresit, sau altfel, nu neaparat defect...sau sa se fi dus ambele canale imediat ce am dat mai tare pe sarcina pasiva? Proba pe casti am facut-o ulterior...

Link spre comentariu

Ceva nu e ok cu seria asta de STK465 de la miva*** - am pus si celalalt integrat si am aceleasi tensiuni si aceleasi apucaturi - doar ca nivelul de semnal e mai mic, abia ajunge la jumatate vumetrul cand ma duc la peste 90% din volum...A intrat pe stoc si STK463, dar cred ca voi abandona acest amplificator, sau il voi vinde ca defect, am investit prea mult timp si bani fata de cat merita...daca nu ar fi complicatia cu corectorul in bucla de reactie as pune o pereche de TDA7294 urgent in el...

Link spre comentariu

@Vasile: stiu, dar nu ma asteptam sa aiba aceeasi hiba doua la rand...Am cumparat STK0039 tot de aici cu 10 lei bucata si merg intr-un amplituner Technics SA300L de mai bine de un an aproape zilnic fara probleme. Nu le-am fortat, dar nici nu e nevoie, aparatul e in camera la fiica-mea (5 ani) si canta sau spune povesti...pe doua boxe de la un sistem 5.1 Genius. Dar "legenda" acestor STK-uri contrafacute e ca se ard des si la volum mic.Si acest amplificator era destinat auditiilor pt. pick-up in camera de lucru, deci nu i-as fi cerut prea mult...

Link spre comentariu

Daca e un osciloscop si un generator de semnal sinusoidal, ar fi interesant de vazut de la ce nivel al semnalului aplicat la intrarea STK-ului incepe sa distorsioneze.Am luat din acel loc citeva zeci de STK465 montate in diverse aparate reparate si nu am avut probleme cu niciunul.

Link spre comentariu

Am ceva, adica un generator facut de mine cu XR2206, dar cat timp tensiunea in baza prefinalilor e de 0,58V in loc de 1,3, ce sa-mi spuna osciloscopul? Distorsiunile apar la niveluri foarte mici de semnal si se mentine cam aceeasi forma de distorsiune si la putere mare. Asta urechiometric vorbind...O sa incerc sa masor si rezistenta aceea, dar nu cred ca poate fi ea de vina...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări