Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator class D cu 555


Postări Recomandate

Am gasit o schema de amplificator clasa D cu 555 ca driver.Vreau sa o fac doar asa de proba.

 

http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... assd2.jpg/

 

Am facut montajul in aer sa-l testez dar nu am facut inca etajul de intrare si bobinele de pe iesire.

 

Am inlocuit BD 139 si BD 140 cu MJE 340 si MJE 350.....in loc de BC547 am pus BC546 si PNP-u' 557 l-am inlocuit cu 2sa1015.

In loc de diodele rapide 1n4148 am pus doua diode redresoare rapide si in loc de zennerul de 12v am pus unul de 15v.

 

Faza e ca am alimentat cu 10v asa de proba si am tensiune pe pinul 5 al 555-ului.....pe pinul Control. Am montat asa un difuzor micut direct pe iesire fara filtru' LC si se aude cum comuta integratu'. Cand invart de pot de 20k se schimba si frecventa din difuzor.

 

Am aplicat o tensine de 1 V pe pinul de 5 sa aud daca ajunge pana la iesire si merge....se aude in difuzor.

 

Aveti idee ce e cu tensiunea aia pe pinul 5?

post-20993-139829285446_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La prima vedere tensiunea pe pinul 5 stabileste factorul de umplere si implicit tensiunea de la iesirea amplificatorului.Pe pinul 5 se aplica semnalul audio amplificat de catre tranzistorul MOSFET. Proportional cu tensiunea de la pinul 5 se obtine un factor de umplere care, dupa mediere, dicteaza tensiunea de la iesire, deci intensitatea sunetului. Adica, pana la urma, iesirea amplificatorului urmareste nivelul semnalului de la pinul 5.Pentru a intelege mai bine cauta despre PWM (Pulse Width Modulation) si valoarea medie a acestui tip de semnal. Daca nu ti-e clar despre ce vorbesc, te rog nu te sfii sa ceri clarificari.

Link spre comentariu

Stiam ca prin pinul 5 se controleaza valoarea tensiunii de pe difuzor si ca trz MOSFET are rol de amplificare a semnalului audio dar nu inteleg ce e cu tensiunea aceea. Uite ce am gasit in PDF-ul integratului :post-20993-139829285458_thumb.jpgNu sunt sigur in totalitate ce zice acolo .La 15vCC pe alimentarea 555-ului , tensiunea aplicata pinului 5 trebuie sa fie cuprinsa intre 9-11v ? Sau tensiunile astea sunt masurate pe pinul 5 ?

Link spre comentariu

Am inseriat un condensator polarizat de 1uF pe intrare si am aplicat semnal dintr-un preamplificator. Am legat difuzorul direct la iesire doar prin condensator (fara bobine ca nu le am inca) si se aude in difuzor semanlul aplicat integratului. Sunetul acela de comutatie din difuzor este orpit de filtru' LC ?

Link spre comentariu

Din potentiometru reglezi factorul de umplere 50% astfel incat fara semnal audio tensiunea medie inainte de filtru sa fie jumatate din alimentare.- Filtrul format din cele 2 etaje LC (47uH, 2.2uF) este un filtru de tip trece jos si opreste componentele de frecventa inalta provenite de la procesul de comutatie- C de 1000 uF opreste componenta continua (adica tensiunea medie pe care o reglezi din potentiometru, egala cu jumatate din tensiunea de alimentare) sa intre in difuzor.

Link spre comentariu

Condensatorul de pe iesire stiam ca opreste componenta continua dar tot nu inteleg de ce se aude frecventa in difuzor. Filtrul acela zici ca opresc frecventele inalte facute de integrat,dar acele frecvente nu sunt de ordinul zecilor de khz ? N-ar trebui sa fie redade de difuzor.Cum sa fac bobinele are cineva vreo idee? Am inteles ca miezurile din bobinele de surse nu sunt bune.P.S.: O sa atasez un clip numai sa se incarce ca merge naspa tigan-telecomu' asta la upload....50kb/s :nebunrau: .

Link spre comentariu

Filtrul din schema taie frecventele peste 15 KHz. Bazaitul ala al tau cred ca are cam 100 Hz. E din alta cauza, nu e pentru ca lipsesc bobinele.Ori tensiunea de alimentare nu e continua, ori 555 oscileaza pe alta frecventa decat ar trebui, ori tot montajul autooscileaza. Presupun ca schema e corecta, nu am verificat-o.Ia-o pe rand. Fara semnal audio si potentiometrul lui 555 la jumatate,1. dezlipeste un capat de la R de 4k7 de pe pinul 3 al 555. Mai baraie?2. Ia difuzorul IMPREUNA cu C de 1000 si leaga-l intre pinul 3 si masa. Ce se aude in difuzor?Foarte important, cum ai facut alimentarea? Deseneaza-i schema.

Link spre comentariu

Daca decuplez iesirea integratului de restul montajului nu se aude nimic in difuzor. Se aude doar daca ating intrarea in trz. Cum ai zis sa pun tu direct de pe pinul 3 iesirea in difuzor se aude exact acelasi sunet dar la volum mai mic ca nu e amplificat de tranzistoare.Te referi la locul prin care am alimentat? Alimentez dintr-o baterie de 9V si plusul alimentarii l-am pus exact unde e desenat in schema, masa iesirii am pus-o direct cu masa alimentarii pe minusul condensatorului de 1000uF care e intre + si masa.

Link spre comentariu

Cu alimentarea din baterie nu-i problema. Daca aveai transformator+punte+electrolitic, putea sa fie de vina puntea sau electroliticul.Din ce spui oscilatorul cu 555 oscileaza pe o frecventa mult mai mica, trebuie sa fie de ordinul KHz sau zeci de KHz. Verifica valoarea potentiometrul de 20k, cele 2 diode sa fie bune si montate in sensuri diferite, ca in schema, valoarea lui R (pinul 7) sa fie de 10 k si C de 680 pF. Nu conteaza valoarea cu 3 zecimale dupa virgula dar sa nu ai Mohm in loc de Kohm.Nu cumva ai pus 680 nF in loc de 680 pF?Te intreb pentru ca la tine 555 oscileaza cam de 1000 de ori mai rar decat ar trebui, adica undeva la R sau la C care dau frecventa de oscilatie e o eroare de 3 ordine de marime.Sunetul la iesirea din 555, pinul 3, ar fi trebuit sa fie foarte subtire, ca un tiuit, fasait sau chiar sa nu se auda deloc pentru ca e prea inalt.L.E.Inca ceva sper ca nu ai bateria atat de consumata incat moare cand incepe sa lucreze 555. Masoara cati V are bateria in gol si cati volti are cand e montajul alimentat. Daca tensiunea scade cu mai mult de 1-2 V cand alimentezi montajul nu e bine.O alta proba pentru verificarea bateriei ar fi sa alimentezi montajul si sa pui difuzorul INSERIAT cu electroliticul direct pe baterie. Ar trebui sa nu se auda baraitul.

Link spre comentariu

Asa e , ai dreptate....din neatentie am pus alt condensator acolo. M-am grabit si nu l-am mai verificat. Trebuie sa caut unul de 680pF pe vreo placa , ca nu am noi de valoare aia.Mersi mult de raspunsuri. O sa caut un C de valoarea aceea si verific dupa aceea din nou daca mai apare vreo frecventa ciudata pe iesire. Am pus 2 diode rapide redresoare in loc de ce zice in schema ca nu aveam.

Link spre comentariu

Diodele rapide nu strica, C e de vina. Chiar daca nu gasesti fix 680 pF, merge si altceva dar tot pe acolo, de exemplu intre 330 pF si 1-2 nF ar trebui sa mearga. Totusi e de preferat sa respecti valorile din schema.In caz ca nu gasesti 680 pF poti face combinatii de condensatori serie sau paralel, de exemplu pui 2 bucati de 1 nF inseriate si ai echivalentul la 500 pF.Stii cum se calculeaza?

Link spre comentariu

Am pus 1nF si nu se mai aude absolut nimic. Am pus muzica si merge pana la un anumit volum cand incepe si se aud tiuituri la anumite frecvente ale melodiei. O sa incerc cu alimentare mai mare sa vad ce se intampla. Trebuie facut si filtrul de pe iesire si un preu ca are nevoie de tensiune mai mare pe intrare.Si trebuie sa incerc si cu 25 V nu doar cu 9V :rade: . Dioda aceea zenner am pus-o pe 15v...are ceva? E stabilizarea pt alimentarea integratului nu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări