Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pozitionare rezistenta de shunt in surse de lab


nooob64

Postări Recomandate

Salut,Am o problema legata de pozitionarea rezistentei de shunt la o sursa de laborator pentru citirea curentului , am vazut mai multe scheme si simple si complexe care au rezistenta de shunt pusa pe minus , iar la unele pusa pe plus, chiar in schema unui kit velleman am vazut ca rezistentele shunt sunt la minus , si nicaieri un am vazut care e diferenta ... Nu inteleg ce diferenta poate fii intre cele doua pozitionari , inafara ca cea cu shuntul pe minus ar "dizrupe" bucla de masa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nooob64

    11

  • Dr.L

    5

  • francezu

    2

  • nico_2010

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La surse suntul se pune pe - ca sa poti regla curentul,e mai usor de prelucrat semanul cu operationaleDaca doar pui un ampermetru,pune-l oriunde. Daca e o schema cu reglarea curentului,respecta schema

Link spre comentariu

Asta ar fii schema tipica , cu shunt pe minus ...Daca vreau sa am 2 astfel de stabilizatoare din aceeasi priza a trafo nu prea pot cu schema asta .post-17795-139829285599_thumb.jpg

Link spre comentariu

Da, aici e problema ca nu pot sa leg 2 blocuri de genu la aceeasi sursa si sa le folosesc ambele la un montaj comun.Ar trebuii sa pun rezistenta de shunt pe pozitiv , insa aici deja nu mai stiu cum sa proiectez ... am vazut ca daca se muta rezistenta de shunt pe pozitiv dispare si nevoia de a mai avea amplificatorul de compensare tensine . Nu stiu cum sa leg un operational la shuntul pus pe pozitiv .

Link spre comentariu

Pe bune ca nu inteleg cum vrei sa le legi si nu poti. Deseneaza si tu in paint...Nu cumva vrei sa faci o sursa simetrica? :nebun: ,d-aia cu +/- si 0 la mijloc?

Link spre comentariu

In schema de mai sus, pare ca secundarele trafo sunt independente- in cazul asta faci doua stabilizatoare separate, si la iesire le poti lega cum doresti.Edit: In schema cu op-amp-uri la IC10B ai inversat intrarea negativa cu cea pozitiva, asa cum e schema acum ai reactie pozitiva pe bucla de reglaj a curentului.

Link spre comentariu

Eu nu vreau sa am iesiri cu alimentari independente , vreau sa am ambele blocuri legate la aceeasi sursa pentru ca nu vreau sa imi mai cumpar alt traf care sa aibe 2x18V sau 2x24V , asa cu asta pot sa imi si selectez alimentarea in cazul in care nu vreau decit 4v la 2A la iesire alimentez cu 12 v nu cu 24V.Mersi de observatie.

Link spre comentariu

Ingenioasa schema. Nu stiu daca este chiar o problema, dar senzorul de curent masoara curentul prin sarcina minus curentul de comanda al lui T6, care poate fi intre 0 si ~5mA cat debiteaza scc-ul cu T2/T3 .Ce senzor de curent intentionezi sa folosesti ?

Link spre comentariu

Am ales pina la urma modelul clasic , acum nu stiu cum sa scap de cresterea tensiunii peste pragul limita la pornire (overshoot).

Overshoot-ul are o valoare cam exagerata , ajunge pina aproape de tensiunea maxima apoi cade pina la stabilizare normala (fara filtrare la iesire) , totul se intimpla pe o perioada de 100us , dupa ce am pus un condensator de 47uF la iesire overshoot-ul a scazut la maxim 3V peste limita insa a crescut timpul in care persista , cu 470uF la iesire maxim 500mV peste limita , dar o capacitate atit de mare se descarca cam greu.

Operationalele au o frecventa de 1Mhz.

Schema de principiu: http://i52.tinypic.com/2edb4wj.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări