Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura rezonant

vasilep

Postări Recomandate

pune schema aici cu toate datele de constructie.Eu incerc sa fac invertorul de 200a,mai am un pic si strang toate piesele.Totusi nu sant lamurit daca se pot pune tranzistori 20n60c3d care au dioda in interior-poti sa ma lamuresti tu?

Link spre comentariu

Eu am folosit numai irg4pc50ud.In privinta diodei nu e nici o problema.Amandoua au dioda incorporata altfel ar fi trebuit montata neaparat in exterior.Totusi facand o comparatie intre cei doi tranzistori,irg4pc50ud pare un pic mai bun.Ic=55A versus 45A VC-Eon cam la fel la ambii-atentie acesta este un parametru foarte important,cu raspunsul in frecventa nu prea m-am lamurit la hgtg20n60c3,oricum eu cred ca poti sa-i folosesti daca nu vrei sa sa te duci mai sus de 100-120A cu invertorul.In privinta legarii mai multor tranzistori in paralel pentru a obtine un curent mai mare aici eu sunt cam rezervat atata timp cat nu ai posibilitatea achizitionarii unor tranzistori selectati cu parametrii cat mai apropiati.Se stie ca parametrii oricarei componente electronice au un anumit factor de dispersie.

Link spre comentariu

Schema folosita de mine este fig.33,pag31,din Neguliaev-2 cartea originala in limba rusa.Singurele modificari sunt:-am folosit o sursa de 15V de laptop-duce 3,5A,miezurile folosite pentru droselul de rezonanta si pentru trafo de putere-E65 material 3F3-Ferroxicube transformatorul de impulsuri pe un tor de ferita cu parametrii necunoscuti(nu folositi tor-uri de la sursele de calculator-nu sunt bune pentru asa ceva!) ,in loc de Kc213 am folosit BZW06-13B,am folosit un releu de 12V ,35A auto,(nu am gasit deocamdata un releu la 12v-35 A cu contacte la 220V) droselul de rez.-12spire Cu em.-2,25mm,trafo de putere Cu em -2,25-18spire in primar,3+3 spire in secundar din bara cu sectiunea de aprox 10mm.patrati,Crez-4 cond.0,22/1600V-Wima-serie paralel,iar blocul de comanda cu TL alta schema luata de pe forumurile rusesti.O sa incerc sa atasez aceasta schema.V-am explicat mai sus de ce am renuntat la schema cu UC3825.

Link spre comentariu

saluteu am folosit o sursa de dvd pt 12 v , tranzistori 30n60 de la cipryan 123 si chiar drivere pt telwin tot de la el , intru un final am obtinut 29 khz f de rezonanta cu intrefier de 0,75mm (3xfoita prespan) pe o bobina luata dintru traf linii philips maivechi -mai mare, traf 3c90 , si n am reusit sa ard nici un tranzistor , cred ca faceti ceva gresit in pasii pt stabilirea rezonanatei

Link spre comentariu

Este primul invertor pe care il construiesti? Am incercat si eu sa fac, fara rezonanta si este destul de greu, multa munca. In legatura cu trafo driver: daca sursa are 15V si pastrezi raportul de transformare 1:1 la spire in secundar o sa ai tot 15V (pe grila), deci dioda transil sau zener trebuie de 18V, este doar de protectie. Releul: preferabil la 220Vca. Trafo putere: ferita 3F3 (este pentru frecventa mare??) are Al=7500, deci inductanta pt 18 spire trebuie sa fie mare, nu trebuie sa ai intrefier. Ce atasati nu poate depasi 500kb.

Link spre comentariu

pt releu se pune de care este prin casa , se bobineaza pe traf 1sp pt fiecare 10v se trec si sig termice prin el si isi face treaba f bine.releu de 12 v - 1sp; de 24v -2 sp etc

Link spre comentariu

Cei sase tranzistori i-am ars cand aveam blocul cu UC3825 la care am oservat acea fuga a frecventei setate intr-o anumita plaja a potentiometrului de reglare a curentului,iar trafo de impulsuri era construit pe acel tor din sursele de calc.Dupa ce i-am ars am facut o pauza de vreo sase luni m-am mai documentat am construit blocul de comanda cu TL594 si trafo de impulsuri pe un tor de ferita de aceasta data si am observat ca am scapat de acea fuga a frecventei iar forma impulsurilor s-a imbunatatit.Se poate vedea si in poze.

Link spre comentariu

Curios este faptul ca la primele incercari vazand ca nu gasesc frecventa de rezonanta am setat frecventa pe la 35 khz intrefierul la 1mm sarcina am legat-o dupa dupa diodele EBU adica chiar pe iesirea invertorului -valoarea sarcinei la 0,5ohmi la inceput ,curentul setat la minim dupa care am inceput sa cresc curentul din potentiometrul de reglare al curentului,m-am dus pana la maxim apoi am micsorat valoarea rezistentei pana pe la 0,25 ohmi pas cu pas ajungand la un curent de aprox.120A.Aproape de valoarea maxima a curentului se auzea un zgomot pe care nu-l puteam localiza ce semana cu zgomotul facut de niste descarcari.In aceasta zona mi s-au ars tranzistorii.Am crezut ca datorita modificarilor de frecventa din blocul de comanda cu UC3825 treceam prin frecventa de rezonanta si de aceea mi s-au ars tranzistorii.Totusi ma intreb cum de am ajuns la un curent de 120A pe sarcina de 0,25 ohmi daca nu am gasit rezonanta.Curentul l-am masurat cu unampermetru de 150A cu shuntul corespunzator dupa cum se poate vedea si din poze.Rezistenta se incingea bine si aveam pe ea cam 24V cum spune si rusul.

Link spre comentariu

Dupa modificarile facute la trafo de impulsuri si blocul de comanda am legat pe iesirea invertorului 4 becuri auto de 12v inseriate -cam 50 w am alimentat tranzistorii cu 50v cc am fixat frecventa pe la 45khz si intrefierul la 0,9mm.Becul nu se aprindea aprox 10v pe ele.cu curentul setat la max.Am inceput sa scad frecventa si dupa ce am scazut sub 20khz am observat ca tensiunea incepe sa creasca pe becuri.Aproape de 13khz aveam vreo 20V.Deodata scazand si mai mult frcventa pe la 13 khz tensiunea a crescut pe becuri la 43V becurile luminau puternic.Mi-am zis ca aceasta este frecventa de rezonanta.Am inceput sa cresc iar frecventa sa vad cand iese din rezonanta.Dar ciudatenie .Pe masura ce cresteam frecventa becurile luminau si mai tare ,tensiunea ducandu-se si mai sus.In tot acest timp am vizualizat forma tensiunii pe becuri cu osciloscopul meu.Arata cum trebuie sa arate o tesiune redresataCum se poate explica faptul ca alimentand cu 50 V puntea cu igbt-uri sa obtin la iesire tot atat dupa ce am trecut prin trafo care este coborator.Sa fie un scc.in primar?!

Link spre comentariu

Am alimentat apoi tranzistorii cu 90v cc si am pus ca sarcina o rezistenta puternica de 2,5ohmi.Ducandu-ma cu frecventa spre 15khz a crescut tensiunea pe sarcina aproape de 90V si rezistenta sa inrosit.M-am oprit de frica sa nu ard iar tranzistorii.Am alimentat apoi cu 220 ca invertorul adica pe tranzistori dupa redresare si filtrare vreo 280v,cc.Am pus ca sarcina pe iesire 0,5ohmi.frecventa am setat-o la 35khz.Pe masura ce scadeam frecventa crestea curentul pe sarcina.M-am dus pana la vreo 80A frecventa fiind aprox.20khz.M-am oprit aici ca iar ardeam tranzistorii.Am verificat condensatorul de rezonanta .Este bun.Am masurat inductanta bob.de rez.66microH.Inductanta infasurarii primare a trafo de putere-0,8miliH.Inca nu am reusit sa gasesc o explicatieTransformatorul de putere-intrefier-0.Ce e ciudat ca odata agatata frecventa de rez.invertorul nu mai vrea sa iasa din rezonanta chiar daca cresteam frecventa.Numai daca intrerupeam tensiunea de alimentare iesea din rezonanta si trebuia sa caut iar rezonanta.Asta am constat-o la tensiunea de 50v pe alimentare ca la tensiuni mai mari de alimentare mi-a fost frica sa ma duc pana la rezonanta fiindca crestea mult curentul.

Link spre comentariu

-eu cred ca miezul folosit pt bob de rezonanta nu e bun , ori prea mica sectiunea , ori Al,eu am lucrat aprox 2 ani cu intreruperile de rigoare si am folosit exact tor galben din sursa calculator fara probleme cu 4x35 sp cablu utp dar mi s a p arut mai elegant sa pun un driver care sa l cositoresc pe placa decat sa l agat cu un arici.-r-ezonanta se cauta cu potentiometrul le val max a impulsului de comanda igbt , preferabil a nu se folosi osciloscopul G-S, iar daca iti iese prea jos tatoneaza din nr de spire sau intrefier bobina de rezonanta.-condensatorul de rezonanta , cum spuneam mai sus cu wima mixt , serie , paralel model fkp- au jumatate de an de cand nu a mai explodat nici unul-sunt bune si si alea rusesti din tv alfa 0.1uf/1000v dar mai multe si voluminoase.-partea de comanda , vezi in discutiile anterioare cum am facut -n am avut curaj sa i dau drumul cu forma de unda originala a rusuluisucces

Link spre comentariu

Sper ca am inteles bine ce expuneti dv aici :La rezonanta se ard tranzistorii daca aveti tensiune mare pe intrare, adica 220 V.Ideea invertoarelor rezonante e ca sa limiteze curentul in circuit la o valoare prestabilita din calcul, chiar daca la iesire, e scurtcircuit. Asta am inteles eu din cartile rusului. Aceasta limitare o realizeaza condensatorul, adica valoarea lui se alege in functie de curentul maxim dorit.Rusul avea acolo un modul de 160A parca. De aici rezulta ca el a realizat calculele pentru a limita curentul la 160-170A in secundar. E firesc ca dv. daca puneti tranzistori cu performante mai slabe sa se arda.( Ca o comparatie pe langa subiect, daca ai 60LED albe de 20 ma inseriate si vrei sa le alimentezi la reteaua de 220V, inseriezi pe retea un condensator de 470nF inaintea puntii redresoare. Astfel limitezi curentul din circuit. In acest fel trebuie privit si circuitul rezonant, acel condensator dicteaza curentul )Acum dv. ar trebui sa scadeti valoarea acelui condensator, dar sa va asigurati ca grupul are minim 3kV tensiune de lucru. Scrie clar ca in functionare se poate ajunge pana la 2 kV pe grupul de condensatoare.P.S. Acele carti ale rusului au fost traduse de 3 persoane diferite si au fost postate de fiecare.Eu am tradus cu google din rusa si n-a iesit prea bine pentru ca era ucraineana de fapt, dar am pastrat asezarea in pagina ca sa se poata compara fila cu fila la cele 2 carti.A fost un coleg care a realizat o traducere mult mai corecta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări