Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura rezonant

vasilep

Postări Recomandate

• 3 luni mai târziu...

pt acest invertor am lucrat aproape un an de zile si am facut n experimente cu diferite miezuri pt bobina de rezonanta cat si pt trafo driver pana m a,m apropiat de formele de unda ideale, pe care le gasiti in cele 2 carti rusesti.eu n am facut poze, nu m am gandit la acel moment ca va fi materia;l didactic..despre bob de rezonanta iar nu pot sa va dau detalii concrete, n am cu ce sa masor inductanta- are 12 spire cu d=2mmpe un miez de 5,25 cm2 din recuperari fara sa cunosc parametri.miezul pt trafo de putere are parametri cunoscuti E71 iar restul cu exceptia igbt si ci au fost din recuperari

Cate spitre are traful de putere?? pentru datele care le-ati dat inainte: traf E71 frecventa 34 khz in punte,daca se poate numarul de spire si cum a fost bobinat,multumesc.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

dupa o sarja buna de sudat cu 3,25 s a stricat aparatul minune.s ar parea ca la acest model rezonanta este punctul sensibil , bobina de rezonanta s a incalzit pana s a topit carcasa din plastic si facea descarcari intre bobinaj si miez -miezul fiind dintr un tv philips sasiu k40 si avand fereastra f mica .-asadar trebuie o atentie deosebita la constructia bobinei ,ventilarea ei si/sau o protectie termica.- condensatorii de rezonanta trebuie sa fie de calitate- la mine au rezistat doar cei de wima si tesla 0.22/1000v

Link spre comentariu

Din cate am observat la invertoarele de sudura, transformatoarele si filtrele au carcasa din textolit fara margini, cele cu folie de cupru pentru a se raci rapid. De asemenea sticlotextolitul nu se topeste la 120 grade cat e posibil sa fii atins bobinajul dv. Se pot atasa si margini din sticlotextolit daca bobinati cu sarma, iar pentru racire se pot gauri fin cu un burghiu de 1,5-2 mm, ca o sita fina.Un lucru care v-a scapat e protectia termica, adica inserierea a 3-4 termocontacte pe traf forta, filtru, radiatoare de tot felul si apoi conectarea la pinul de shut down sau intr-o schema de protectie specifica. Toate aparatele de sudura au asa ceva. Pana si amaratele alea de transformatoare care costa 170 lei prin supermarket.Exista varianta capsula rotunda cu clema de prindere prin 2 suruburi M3 si varianta ca o capsula dreptunghiulara cu grosime de 3-4 mm si lungime de 2 cm. Aceasta din urma se aseaza pe ultima infasurare a transformatorului sau se intercaleaza intre infasurari.Rusul specifica ca tensiunea pe condensatorul de rezonanta ajunge la 2000V. E clar ca trebuie inseriate in asa fel incat sa fie macar o protectie de 1000V, adica 3 condensatoare. Tot rusul scrie clar ce tip de condensator trebuie folosit. Daca se citeste cu atentie cartea se evita neplacerile.Undeva am vazut 4 grupe inseriate, deci condensatorul final avea 4000V.Exemple interesante se gasesc in proiectele "tesla coil" de pe net. Acolo am vazut multe invertoare rezonante.

Link spre comentariu

...Pentru trafo ferita conteaza si caracteristicile materialului nu numai sectiunea...

Pentru trafo ferita, conteaza caracteristicile magnetice ale materialului, aria sectiunii miezului, aria sectiunii ferestrei, precum si forma geometrica a sectiunii miezului. Aceasta din urma, este materializata in indrumarele de proiectare a transformatoarelor feritice prin asa-numita constanta topologica.
SA inteleg ca o ferita tip oala este mai buna decat o ferita tip E de aceasi sectiune si acelasi material?
Link spre comentariu

Din cate am observat la invertoarele de sudura, transformatoarele si filtrele au carcasa din textolit fara margini, cele cu folie de cupru pentru a se raci rapid. De asemenea sticlotextolitul nu se topeste la 120 grade cat e posibil sa fii atins bobinajul dv. Se pot atasa si margini din sticlotextolit daca bobinati cu sarma, iar pentru racire se pot gauri fin cu un burghiu de 1,5-2 mm, ca o sita fina.Un lucru care v-a scapat e protectia termica, adica inserierea a 3-4 termocontacte pe traf forta, filtru, radiatoare de tot felul si apoi conectarea la pinul de shut down sau intr-o schema de protectie specifica. Toate aparatele de sudura au asa ceva. Pana si amaratele alea de transformatoare care costa 170 lei prin supermarket.Exista varianta capsula rotunda cu clema de prindere prin 2 suruburi M3 si varianta ca o capsula dreptunghiulara cu grosime de 3-4 mm si lungime de 2 cm. Aceasta din urma se aseaza pe ultima infasurare a transformatorului sau se intercaleaza intre infasurari.Rusul specifica ca tensiunea pe condensatorul de rezonanta ajunge la 2000V. E clar ca trebuie inseriate in asa fel incat sa fie macar o protectie de 1000V, adica 3 condensatoare. Tot rusul scrie clar ce tip de condensator trebuie folosit. Daca se citeste cu atentie cartea se evita neplacerile.Undeva am vazut 4 grupe inseriate, deci condensatorul final avea 4000V.Exemple interesante se gasesc in proiectele "tesla coil" de pe net. Acolo am vazut multe invertoare rezonante.

-am avut o protectie termica la 90 grade celsius dar s ar parea ca nu si a facut treaba singurul termistor asa mare, ceilalti erau pe 75 C-acum am gasit un ventilator la 24 v similar c u cele din convertizoare si binenteles o sa i caut si o protectie la 70-75C.-in privinta condensatoarelor a fost destul de dificil sa gasesc 9 buc wima -0,22/1000v , am a vut 6 wima , 2 tesla si unul siemens .-un wima a explodat pur si simplu (defect de fabricatie-identic cu ceilalti 5) iar siemens s a intrerupt , asta in decurs de un an.-daca aveti un link si cu alte invertoare in rezonanta va rog puneti l sa mai invatam si noi cate ceva.
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salut!Pentru cei care vor sa construiasca acest invertor va recomand sa va uitati si aici:http://www.general-files.com/download/gs505f20c9h17i0/instrukcia_rez_invertor_NEW_PDF.zip.html.Eu l-am construit si acum sunt in faza de reglaje.Problema e ca am gasit rezonanta pe la 13khz!

Link spre comentariu

Osciloscopul si LCF-metrul sunt construite de mine ,asa ca nu au o precizie asa mare dar sunt mai bune decat nimic.Primele imagini ale impulsurilor pe grila IGBT-urilor sunt obtinute cu blocul de comanda cu UC3825 si un tor de ferita de la sursele de calculator,iar ultimele sunt de la blocul de comanda construit cu TL594 si alt tor de ferita.Se observa ca in cel de-al doi-lea caz forma impulsurilor este mult mai buna.Este important !Primul bloc de comanda mi-a ars 6 IGBT-uri.La blocul de comanda cu UC3825 am observat si o modificare a frecventei intr-o anumita portiune a plajei de reglaj a curentului ,de aceea am ales cea de a doua varianta cu TL594.

Link spre comentariu

Acum nu-mi dau seama inca de ce frecventa de rezonanta am gasit-o asa de jos-13khz.Miezurile folosite si la trfo si la bob.de rez.sunt e65-3F3.Inductanta bob.de rezonanta este de aprox.66microH,cu intrefier de 1mm,iar inductanta bobinei primare a trafo de putere este de aprox.0.8miliH.,cu toate ca rusul da in prima lucrare ca ar trebui sa fie de aprox.3,5miliH.Astept si parerea voastra.Din pacate eu nu am experienta in acest domeniu al bobinelor si al miezurilor de ferita.

Link spre comentariu

Tranzistorii folositi sunt cei din schema rusului,alimentatorul este o sursa de laptop dupa cum se vede si din poze.Eu sunt autorul celor doua traduceri care circula acum pe internet.Stiu ceva rusa dar din pacate nu asa multa cat ar fi trebuit,asa ca am muncit doua ierni pentru traducerea celor doua carti ajutat si de google.E un forum rusesc pe tema invertorului lui Neguliaev foarte mare dar mi-e greu sa-l traduc si pe acesta.

Link spre comentariu

Eu sunt autorul celor doua traduceri care circula acum pe internet.Stiu ceva rusa dar din pacate nu asa multa cat ar fi trebuit,asa ca am muncit doua ierni pentru traducerea celor doua carti ajutat si de google.Iti multumesc si Tie pentru traduceri, cum am multumit si lui Andreigradu. Am crezut ca El a facut traducerile. Oricum a fost, a fost de mare ajutor.Din pacate fotografiile postate nu pot accesa. Daca Te rog, eventual, imi trimiti pe e-mail?

Link spre comentariu

Nu-mi dau seama daca am gresit cu ceva la postarea pozelor.Eu le pot accesa dand copy pe adresa de pe forum si apoi paste in casuta browserului de internet.Daca nu reusesti te rog sa-mi trimiti adresa de email pe PM si i-ti trimit pozele.Oricum vreau sa le postez sa fie accesibile pentru toti cei interesati.Unde-s multi puterea creste -spune -o vorba din batrani! Eu m-am inspirat mult din manualul a carui adresa am postat-o mai sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări