Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura rezonant

vasilep

Postări Recomandate

......."Totusi igbt folosite de dvs probabil ar putea alimenta si un tramvai nu doar un trafo, deci suporta cu succes eventualele maltratari."..........initial am avut cate un igbt pe punte in faza de test , apoi in varianta "finala" am ales sa mai completez cu cate unul timp in care a functionat aproximativ un an ; am gasit apoi frumusetile alea dupa care am refacut totul de la zero am restrans si cablajul fiind cu capsula izolata si mai compacte si zic eu am ajuns la varianta finala

Link spre comentariu

am folosit g30n60 dar nu am sarit nici eu de 2,5 din acewleasi considerente, se incalzeau cam tare , acolo aveam un semnal de comanda prost , cu varfuri tranzitorii , apoi cand am luat noile bijuterii de teama de a nu le arde cu o comanda proasta am chinuit semnalul pana amscapat de varfuri si am rotunjit un pic colturile si pe palierul crescator si pe cel descrescator. parerea mea este ca forta nu ridica probleme ci comanda este saracacioasa iar cei care se ocupa de proiectare si cei care au mai mult timp de teste ar putea sa faca niste ajustari - ma refer la un reglaj pe arc force, hot start etc.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sper ca am inteles bine ce expuneti dv aici :La rezonanta se ard tranzistorii daca aveti tensiune mare pe intrare, adica 220 V.Ideea invertoarelor rezonante e ca sa limiteze curentul in circuit la o valoare prestabilita din calcul, chiar daca la iesire, e scurtcircuit. Asta am inteles eu din cartile rusului. Aceasta limitare o realizeaza condensatorul, adica valoarea lui se alege in functie de curentul maxim dorit.Rusul avea acolo un modul de 160A parca. De aici rezulta ca el a realizat calculele pentru a limita curentul la 160-170A in secundar. E firesc ca dv. daca puneti tranzistori cu performante mai slabe sa se arda.( Ca o comparatie pe langa subiect, daca ai 60LED albe de 20 ma inseriate si vrei sa le alimentezi la reteaua de 220V, inseriezi pe retea un condensator de 470nF inaintea puntii redresoare. Astfel limitezi curentul din circuit. In acest fel trebuie privit si circuitul rezonant, acel condensator dicteaza curentul )Acum dv. ar trebui sa scadeti valoarea acelui condensator, dar sa va asigurati ca grupul are minim 3kV tensiune de lucru. Scrie clar ca in functionare se poate ajunge pana la 2 kV pe grupul de condensatoare.P.S. Acele carti ale rusului au fost traduse de 3 persoane diferite si au fost postate de fiecare.Eu am tradus cu google din rusa si n-a iesit prea bine pentru ca era ucraineana de fapt, dar am pastrat asezarea in pagina ca sa se poata compara fila cu fila la cele 2 carti.A fost un coleg care a realizat o traducere mult mai corecta.

Link spre comentariu

am o nelamurire si anume de ce nu functioneaza acest invertor cu3825,vad ca toti cei .care l-au construit au optat pentru alte CI de comanda.Astept un raspuns de la cei mai avansati in domeniu

Link spre comentariu

limitarea curentului se realizeaza prin saturatia miezului

Da, asa se DORESTE. Dar nu spune nimeni, nicaieri, cat de abrupta este curba la curentul de saturatie, adica cat de "departe" de Fswitching se duce Frez a circuitului oscilant. Drept urmare, in cazul meu cel putin, au facut poc tranzistoarele putin mai devreme decat limitarea "reglata".

am o nelamurire si anume de ce nu functioneaza acest invertor cu3825,...Astept un raspuns de la cei mai avansati in domeniu

Nu stiu daca ma calific la categoria celor care au voie sa raspunda. Sigur insa nu sunt printre cei mai avansati din domeniul electronicii de ptuere, ca altfel nu as mai fi stat pe forum. Ingineri de power nu stiu sa posteze vreunul pe aici.

Eu am pus 494 doar pentru ca il aveam prin cutie.

Dar pot sa spun ca sincer, de vreme ce integratul (uc, tl, oricare) nu e folosit in nici un fel pt limitare , stabilizare sau protectie, ci doar ca generator de semnal dreptunghiular cu dead-time, poti folosi orice integrat similar... chiar cred ca se putea folosi la fel de bine si o schema de astabil cu tranzistoare urmata de un flipflop, in stil anii '70-'80...doar ca nu e asa stabil in timp si cu temperatura.

Daca insa se doreste (ipotetic) utilizarea ca pwm current mode control, e bun uc-ul . Aici insa nu e folosit la nimic din ce l-ar recomanda in mod normal...Rusul l-a folosit in toate montajele , indiferent ca are reactie sau nu . Prin cartea lui a si explicat cam cum au decurs testele pana sa documenteze experimentul...si nu (prea) avea multe placi de comanda diferite ...

Link spre comentariu

Nu vad de ce n-ar merge UC3825...desi in cazul de fata, marea lui calitate, curent mode, nu e folosita. Daca la invertorul tau, comandai cu traf curent, nu 494, ci 3825, puteai limita curentul maxim prin IGBT, la ce valoare doreai, macar in timpul testelor. Astfel poate evitai jertfa de IGBT... PSNici eu nu ma calific printre cei experimentati in domeniu, nici macar nu sunt inginer, dar imi dau si eu cu parerea..

Link spre comentariu

Cred ca intuiesc sensul intrebarii. Fiind o sursa rezonanta, curentul prin traf forta, e diferit de cel din IGBT. Deci traf curent inseriat cu primarul, nu va citi curentul prin tranzistori. Presupun ca la asta va referiti...Dar, fiind vorba de o full bridge, cred ca se poate monitoriza curentul prin IGBT. O rezistenta din emitoarele celor doua low, la masa, de pe care se citeste tensiunea. Iarasi imi dau cu parerea...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Curios este faptul ca la primele incercari vazand ca nu gasesc frecventa de rezonanta am setat frecventa pe la 35 khz intrefierul la 1mm sarcina am legat-o dupa dupa diodele EBU adica chiar pe iesirea invertorului -valoarea sarcinei la 0,5ohmi la inceput ,curentul setat la minim dupa care am inceput sa cresc curentul din potentiometrul de reglare al curentului,m-am dus pana la maxim apoi am micsorat valoarea rezistentei pana pe la 0,25 ohmi pas cu pas ajungand la un curent de aprox.120A.Aproape de valoarea maxima a curentului se auzea un zgomot pe care nu-l puteam localiza ce semana cu zgomotul facut de niste descarcari.

In cazuldumneavoastra uni de pe siteurile rusesti spun ca exista interferente intre partea de comanda si partea de alimentare

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am o nelamurire si anume de ce nu functioneaza acest invertor cu3825,vad ca toti cei .care l-au construit au optat pentru alte CI de comanda.Astept un raspuns de la cei mai avansati in domeniu

La o frecventa de aprox.48khz si o latime maxima a impulsului ,scazand latimea impulsului la minim scade si frecventa cu aproape 2khz,in conditiile in care teoretic frecventa ar trebui sa ramana constanta.Nu-mi dau seama din ce cauza se intampla acest lucru,cert este ca,cu celalalt montaj variatia de frecventa este mult mai mica ,de ordinul zecilor de hz.Mentionez ca masurarea frecventei am facut-o cu un frecventmetru construit de mine,dar in orice caz se observa clar diferenta dintre cele doua montaje.O fi de vina calitatea CI 3825, nu am insistat foarte mult vazand ca majoritatea celor care au contruit acest invertor au optat pentru celalalta schema cu TL.
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Salutare.

Nu intentionam sa scot subiectul de la naftalina, dar consider ca e frumos sa multumesc celor care m-au ajutat (tehnic si  moral ) la constructia aparatului asta toamna.

Din toamna si pana acum a fost folosit destul de rar (cam saptamanal - pt unii poate parea des? ) dar destul intens (cam 1-2h) atunci cand era nevoie de el ; timp de odihna, doar la schimbarea electrodului si ciocanirea zgurii. Nu a crapat nimic. Racirea a fost supradimendionata fata de recomandari, in detrimentul volumului (cate 1 radiator de P4 la fiecare semiconductor , si 1 singur ventilator alimentat la retea pt toata carcasa).

Ceva poze mai jos, la testul de dupa "mentenanta periodica a firelor" adica strans suruburile, curatat clestii un pic, bandajat pe unde s-a topit cauciucul, etc:

cu 3.25 , apasand (de curiozitate) cu forta electrodul pe cornier, nu s-a lipit, ci a iesit pe partea cealalta si l-am lasat asa pt poza

Posted Image

partea pe unde a gaurit cornierul, si ceilalti 4 electrozi topiti pt proba,deci au fost 5 consecutivi.

Posted Image

95V in gol, amorseaza orice, chiar si uzi, dar daca esti transpirat si nu ai manusi, cam pisca la mana ...

Posted Image

Cornierul era de 5mm, mamaligile alea nu prea seamana a cordon, am vrut doar sa incarc strat peste strat sa verific incalzirea la aparat si  conectica.

Posted Image

Gaura de dupa ce am scos ciotul de electrod.

Posted Image

Per total, multumitor; pt incepatori e destul de comod de folosit, in sensul ca daca nu e electrodul foarte umed ai sanse mici sa se lipeasca (probabil datorita plusului mare de curent cand se scurteaza prea mult arcul). Un sudor profesionist mi-a zis ca "duce bine mana" dar "e cam mic" in sensul de arc cam scurt pt gustul lui, obisnuit cu cele industriale.Probabil prin ajustarea frecventa / spire  etc , se mai poate mari un pic tensiunea de iesire.

Sa nu uit  de ce am injurat copios la primele probe , in iarna, nu avea curent suficient : Autorul spune ca trebuie sa il calibram pt o sarcina TOTALA de cca 0.15ohmi....nu prea a fost inspirata alegerea la mine ... de ce ?Pai de la

+ Diode , bobina de iesire, papuc , bara filetata de 8 pe post de borna(da, nu am conector de alama, stiu !) , piulite, papuc, fir masa, papuc, cleste masa, prinderea clestelui pe piesa, piesa metalica, arc electric, electrod, cleste portelectrod, papuc fir, cablu minus, papuc, bara filetata, papuc interior, bobinaj traf. Toate astea impreuna, 0.15 ohmi, nu prea cred...Numai clestele de masa si portelectrod (din comert  hobby ceva"dallas " ) daca nu face contact perfect - si nu face- , deja contribuie majoritar la valoarea asta.

Poate un 0.25ohm, 0.3 ar fi mai realist. Incercati si vedeti...Astea-s riscurile daca nu ai reactie de curent calibrata...

Editat de bolek
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Avand in vedere sarbatoarea de azi, sper sa nu se supere d-l Bolek, am sa postez schema de comanda, utilizata de el pe alt forum, desenata spre bine.

Posted Image

Eventuale corecturi sunt binevenite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări