bolek Postat Septembrie 29, 2013 Partajează Postat Septembrie 29, 2013 Mda...aici ai perfecta dreptate... Asta e asezarea la mine pe masa... devine evident cam de ce am reactie parazita pana la intrare... Dar ca sa nu pierd momentul (adica ploua afara si e frig...), am continuat. Sper sa nu devin plicticos cu detaliile, dar prefer sa scriu o data aici decat de 10 ori pe PM la fiecare intrebare primita...Scuze in avans , sa nu devina blog. Am blocat umplerea la maxim, deadtime cam 3usec, am scos potentiometrul de tot. Am pus filtrare separata LC pe integrat, si separat pe H bridgeul din primar driver. Am desfiintat rezistoarele de 51ohmi din drivere. Forma in grile s-a imbunatatit vizibil. Consum driver acum cam 0.4A. Am montat cate un cond de 10nano1000V folie paralel CE pe igbt, ca in alte scheme de FB rezonant. Asa am scapat si de spike-uri. Nu sunt lamurit daca asa va ramane in final, dar deocamdata comutarea pare mult mai in regula decat fara nimic, sau cu snubbere 10n + 10R cum aveam inainte. Am legat traful de forta, cu o rez de aprox. 1 ohm in secundar, intre extreme(adica toate 6 spire). Ceea ce ar fi Z echivalent cu o sarcina de cca 0.25 pe fiecare, cred, desi fiind si scapari nu merge formula cu raportul de transformare la patrat. Am marit intrefierul la 4 foi de hartie. Am montat shunt de 0.15ohmi/10w serie cu primarul, si am monitorizat in paralel tensiunea (albastru) si curentul primar (galben). Am ajustat F astfel incat curentul sa fie cat mai aproape de sinus. Am inceput sa cresc tensiunea. Si am tot crescut-o pana cand ( ultima poza, traful de separare a inceput sa miroasa ...stiti voi. Deci pauza tehnica. Mi s-a solicitat sa scriu valorile LLC : L rez cca 60uH, C rez cca 0.25micro./3000V, format din 21cond 0.1U/1000, 3 serie 7 parlael. L primar traf 4.7 miliHenry...aproape dublu cat rusul...L scapari cu sec scurt, 16microH. Miezul meu este din 6 miezuri traf linii, sectiunea in bobina 45mm x 25mm, stranse bine si lipite. Primar, 17 spire cu 16x0.5mm, Secundar 2x3 spire cu 80x0.5mm (aici am injurat la cositorire...) Poze! Astept incurajari, daca considerati ca merita. Daca nu , sfaturi... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 30, 2013 Partajează Postat Septembrie 30, 2013 Formele de unda sant corecte.Eu nu am fost atent cand ai pus rezisrtenta serie cu circuitul rezonant: daca rezistenta nu este intro punte de diode rapide si paralel cu un electrolitic nu poti avea curent sinusoidal ca in oscilogramele mele.Aici ai de fapt un circuit RLC serie la care si la rezonanta nu ai curent sinusoidal.Formele de unda seamana cu ce am obtinut eu la alte masuratori cu circuit cu structura asemanatoare.Cum am scris ieri, la un raport asa mare intre primar si bobina rezonanta nu are nici-o legatura cu structura LLC.Oricum arcul electric se comporta diferit fata de o rez de test (este o rez negativa).Pune cond rezon la masa si vezi cu cat depaseste tens pe el alimentarea, asta spunand ceva despre factorul de calitate al circuitului rezonant.Si un extras din teorie: Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 1, 2013 Partajează Postat Octombrie 1, 2013 offtopic: Multumesc pt documentatie, dar : Intentia mea este ca din multimea de poze si explicatii, cineva care doreste sa incerce acum sa construiasca invertorul, sa poata sa isi dea seama daca merge pe drumul corect sau nu , si daca e cazul sa schimbe ceva, ce sa schimbe. Altfel, reluam cu totii povestea de la zero: bobine rebobinate si re-rebobinate, miezuri si miezulete lipite si dezlipite, tranzistoare arse, cablaje exfoliate de atatea lipituri, etc.Toate astea inseamna timp si bani, iar daca nu sunteti fani zicala "sa moara si capra vecinului", ar fi avantajos pt toti sa lamurim niste lucruri inainte sa "bucuram" producatorii de tranzistori. Eu nu castig nimic din uploadatul de poze si din scris text ca la compunere, dar daca ajuta pe cineva , consider ca a meritat tot efortul. M-am apucat de proiectul asta, am mai scris, nu din necesitate, ci din curiozitate si din ambitie. O poza face cat 1000 de cuvinte, cum zic unii. Back on topic: Eu intrebasem altceva. Daca in pozele de mai jos, in care cresc sarcina (de la 0.8 ohm la 0.2,aproximativ cu multimetrul, legata la capetele extreme ale secundarului) de pe secundar, se VEDE ca incepe sa se SATUREZE miezul bobinei de rezonanta? Ma refer la formele acelea de pe oscilograma curentului, adica ce e cu galben, ca din rotunde la sarcina minca, incep sa devina triunghiulare la sarcina mare ! Asa se manifesta saturatia care duce la limitare ? Tensiunea de pe primar , cu albastru, creste mult ca valoare de varf. Valoarea curentului primar este usor de calculat, tinand cont ca valoarea rms cu galben se citeste de pe un sunt de 0.15ohmi inseriat in primar, deci constanta ar fi cam 10A rms la 1.5V rms, calculatorul din osc indica destul de bine valorile. La triunghiular nu am verificat, dar la sinus sigur nu minte. Daca acum as fi alimentat forta cu 300Vdc in loc de 100Vdc, si obtineam asa ceva pe grafic , oare as fi avut limitarea de curent activa? Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 4, 2013 Partajează Postat Octombrie 4, 2013 Cei care ati realizat schema din tiopic , ati folosit 2 diode 150ebu04 ?Cat de tare se incalzesc?Ce snubbere s-au folosit? Link spre comentariu
vasilep Postat Octombrie 7, 2013 Autor Partajează Postat Octombrie 7, 2013 iar daca nu sunteti fani zicala "sa moara si capra vecinului"bolek , am zis cati tranzistori am ars in ideea de a vedea cate teste si timp si bani am investit in acest proiect si nu astepta mestecat ca n u o sa primesti(nu din rautate) ; sunt prea multe variabile la mijloc pt ati spune sa faci asa sau invers.acesta nu e un produs de serie in care toata lumea se aprovizioneaza cu acelasi tip de componente din acelasi raft dedicat-am facut de 3 ori acest proiect si de fiecare data am avut obtinut alta frecventa de rezonanta , de ce ? -simplu am folosit alte miezuri din alte surse , alti condensatori , alte igbt apropo nu se pun snubere, e suficient 2 diode daca nu folosesti electrod mai gros de 3,25-personal am pus 4diode , igbt de 190a/1200v dubli cu capsula izolata fata de radiaror , un radiator generos de 22x26 nervurat (cred ca se vede prin pozele atasate) si nici macar n am senzor de temperatura-asta vara dupa dupa o zi de sudura cu 3,25 temp radiatorului se apropia de 65-70grade.succes Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Multumesc, vasilep, si scuze pt aparenta "nervozitate", chiar nu incerc sa supar pe nimeni, si-asa suntem numai vreo 4 insi pe topic...Am ajuns si eu la aceeasi concluzie, referitor la prea multele variabile.Cu siguranta e si unul din motivele pt care schema asta nu am intalnit-o in nimic industrial.Totusi igbt folosite de dvs probabil ar putea alimenta si un tramvai nu doar un trafo, deci suporta cu succes eventualele maltratari. De snubberele de pe diodele de iesire vorbeam , chiar si cu ele tot sunt varfuri maricele. Am testat inv pe o sarcina serioasa, si dupe 'enshpe teste si ajustari am obtinut ceva de genul 28V pe 0.3ohmi, si apoi prin re-re-re-reajustare de frecventa si intrefier 24V pe 0.15ohmi-tensiune masurata cu multimetrul si neavand filtrare suficienta pe iesire nu e exacta. Nu prea sunt de acord cu folosirea fara inductanta serie pe iesire (rusul zice ca nu e nevoie, dar...), datorita riplului imens (probabil ca nu afecteaza asa de mult calitatea la sudura, dar eu sunt pretentios cu aparatul in sine, dupa cat am lucrat la el!) si fronturilor extrem de abrupte prin diode, care s-au imbunatatit mult dupa ce am pus bobinuta asta. Din poze am tras concluzia ca trebuie neaparat o filtrare mai buna pe iesire, acum e <10uH pentru ca nu mai am miezuri... Cu filtrare, albastru = U out, galben = I primar, Vbas este minimul pe iesire: Fara filtrare: Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 schema asta nu am intalnit-o in nimic industrial.Nu stiu daca va ajuta sau mai mult va incurca dar Fronius foloseste un convertor cu rezonanta serie paralel , cel putin la modelul Fronius Trans Pocket 1500Grig Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Fronius foloseste rezonant cu inductanta de scapari integrata in traful de putere, am vazut si o poza undeva, dar absolut toate smps comerciale pe care le cunosc eu au REACTIE pt limitarea de curent, adica nu folosesc principiul asta "exotic" si nesigur de aducere a bobinei de saturatie; probabil la scara industriala, ar fi un esec , pentru ca limitarea depinde de: miez, intrefier, cuplaj, izolatie, temperatura, distanta intre spire, variatia valorii condensatorului cu temperatura, cu curentul (inductanta parazita din C si capacitatea parazita din L),incalzirea mai depinde si de tensiunea de alimentare, si, multumita legilor lui Murphy, daca ceva merge prost face poc. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 http://elektrotanya.com/fronius_tp1500_ ... nload.html Acolo aveti ceva manual de la Fronius. Poate va ajuta. Grig Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 7, 2013 Partajează Postat Octombrie 7, 2013 Multumesc, dar il aveam, si are reactie (shunt serie pe iesire). Plus multe alte dichisuri probabil controlate cu uC. Link spre comentariu
Dayo Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Unde ati gasit diodele KC 213 (KS213), eu nu reusesc sa le gasesc pe nicaieri? Link spre comentariu
caldararu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Te duci la vanzari la Ciprian 123 sau la K-Tronics, eu le-am procurat de la al doilea. Link spre comentariu
caldararu Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Cei care ati realizat schema din tiopic , ati folosit 2 diode 150ebu04 ?Cat de tare se incalzesc?Ce snubbere s-au folosit?ai folosit inele de ferita puse pe iesirea tr. de putere? Conteaza foarte mult. Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 15, 2013 Partajează Postat Octombrie 15, 2013 Cum anume conteaza niste inele despre care nu stim mai nimic, decat ca apar prin poze ? Vestea buna: a functionat foarte bine, e drept cu un ditamai bobinoi de filtraj pe iesire. Vestea proasta: a bubuit dupa 5 minute, :cry: pt ca am cerut , aparent, prea mult de la tranzistoarele folosite, se pare ca am depasit SOA, prin incalzire si simultan depasire de curent. In plus, s-a dovedit ca nici comanda nu era tocmai perfecta, si sursa auxiliara s-a dovedit cam sensibila la parazitii de pe alimentare...Mai studiem. Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 30, 2013 Partajează Postat Octombrie 30, 2013 O varianta mai noua de document, pt cei interesati. Din pacate , tot in rusa, pt ca numai acolo se mai gasesc oameni dispusi sa construiascc asemenea aparate. La noi totul se cumpara din magazine. instrukcia rez invertor_V-5.pdf - 12.3 Mb 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum