Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura rezonant

vasilep

Postări Recomandate

Bun. Pe rand:

Aseara am incropit repejor 2 trafuri driver mici, pe toruri de 20mm, fiecare ataca 2 igbt.

Nu s-a rezolvat problema spikeurilor care ajung in grile, doar cu umplere intre minim si maxim, si dispar miraculos la extreme.

Imi scapa ceva!!?

Forma pe sarcina e sinus. Partea mai ciudata e ca oscileaza foarte diferit , functie de dead-time.

Poze cu rezultatul aici:

Posted Image

Dayo - traful pe ferita pare ok, dar daca pui si niste forme de unda va fi mai clar. Consumul e in regula doar daca ai si sarcina pe traful driver. Daca e consumul in gol, e cam mare , posibil sa deschizi tranzistoarele driver degeaba, si nu mai merg in clasa B ci in AB. Schema aia e practic un mic amplif audio in punte,dar comandat cu dreptunghiular si cu sarcina primarul driver.

Miticamy - in primul rand , nu am intalnit nicaieri pe net acest gen de topologie, cu LLC serie recomandata pentru inv sudura.

Toate cele de putere folosesc condensatorii de rezonanta in paralel pe CE switch-uri, macar din 2 motive:

-tensiunea de lucru poate fi mai mica, comparabila cu Vce max

-topologiile FB rez folosesc recventa variabila, si comanda CU INTARZIERE tranzistorii din diagonale, pe care aici, noi ii deschidem simultan !

Adica in ordine : T stanga sus, pauza ; T dreapta jos,pauza;T dreapta sus,pauza;Tstanga jos,pauza. In intervalele dintre conductii , condensatorii paralel pe CE se descarca/incarca prin DIODELE antiparalel pe CE, nu prin tranzistori.

Documentatia e in link-ul de mai jos, dar e kilometrica . Graficele sunt mai la urma.

http://www.eee.metu.edu.tr/~hava/Mutlu_Uslu_tez.pdf

Detalii teoretice , seminariile lui Bo Yang:

http://scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-09152003-180228/unrestricted/Ch4.pdf

Link spre comentariu

M-am cam pierdut in atatea topologii.Exista insa topologia LLC foarte utilizata.Nu este insa cazul nostru.Eu am prezentat la "totul despre surse" un montajel facut de mine ce respecta teoria atat cat am inteles-o eu.Invertorul acesta este LC serie.Si cu acest model am facut un montaj prezentat in acelasi loc.Am salvat tot ce cuprindea "rezonant".Dar este nevoie de mintea unui inginer de top pt a stapani atata teorie.Un exemplu din ce am salvat:

post-27339-139829683732_thumb.jpg

Link spre comentariu

LLC adica Lrez Ltrafo C rez . Care se pot lega in toate modurile posibile, vreo 20 la numar (2 serie, 1 paralel, rezonanta impartita intre traf si inductanta serie, sau paralel, sau o parte in secundar si o parte in primar, etc)...dintre care doar vreo 5 sunt utile practic.Si ca sa fie circul complet, topologiile state-of-the-art de acum sunt la moda Integrated Magnetics.Adica traful e rezonator,condensatorul e capacitatea dintre infasurari, si dispunerea spirelor respecta o regula care produce fix inductanta parazita. O sursa de 4kw, la dimensiunea unui cd-rom, cam cum va pare? ... daca vedeti ce scoate Artesyn si Ericsson power...Teoria ca teoria, dar ce fac eu cu spike-urile alea ucigatoare?!

Link spre comentariu

Astea sunt formele de unda din portile masfetilor fara traf conectat. Se vad ceva varfuri, nu stiu daca sunt normale. Daca leg traful totul o ia razna, consumul creste foarte mult. Am sursa de 5A (LM338) serie cu auxiliara si se incinge aproape instantaneu. Fazarea trafului e corecta. Nu mai am idei, ce as mai putea sa fac?

post-40915-139829683815_thumb.jpg

post-40915-139829683821_thumb.jpg

Link spre comentariu

@Bolek.Prin marirea intrefierului Lrez este adevarat ca se obtine cresterea frecventei de rezonanta(ceea ce nu e rau) dar se mareste si valoarea curentului maxim debitat de invertor.Limitarea curentului la acest invertor se face prin aducerea Lrez la saturatie.Crescand intrefierul Lrez, creste si valoarea curentului la care se produce saturatia.Neguliaev nu explica clar acest lucru si aceasta mi-a dat si mie multa bataie de cap.Eu facusem greseala ca initial am construit Lrez pe acelasi tip de miez ca si trafo de putere.Fiind un miez cam mare acesta se satura la un curent prea mare pentru igbt-urile folosite de mine.Dupa ce am inteles acest lucru am folosit pentru Lrez un miez mai mic si am reusit prin ajustarea intrefierului sa obtin o frecventa de rezonanta de aprox. 38kHZ si o limitare a curentului la aprox. 150A.ceea ce pe mine ma multumeste pe deplin.

Link spre comentariu

@tudoreldoru :

Bun! Deci avem un punct de plecare in ce priveste rezonanta.Asta confirma ca nu e rezonant LLC, e doar o configuratie mai ciudata, care profita de cerinta de sursa cu caracteristica puternic scazatoare pt sudura! Nici un stabilizator de tensiune nu ar merge asa.

@tudoreldoru :

Se poate sa atasezi daca mai ai salvate pe undeva, niste oscilograme cu formele de unda?

Multumesc in avans!

@Dayo:

Schema de comanda folosita de (unii) rusi la care le-a iesit aparatu este asta:

Posted Image

Blocul cu integrat folosit de @tudoreldoru este asta:

Posted Image

Blocul meu de comanda e cu H bridge cu BIPOLARE , vezi paginile dinainte.

Schema lui Vasilep este asta:

Posted Image

Tu pe care l-ai facut?

Link spre comentariu

Asta este schema pe care o folosesc. Miezul folosit e tot dintr-o sursa in conutatie, o antichitate romaneasca, nu am nici un fel de date despre el in afara de dimensiuni. Ma gandesc si la varianta ca acesta s-ar putea satura, asta explica consumul mare cu traful conectat dar fara sarcina pe iesirile acestuia.

post-40915-139829683837_thumb.jpg

Link spre comentariu

@tudorel:eu inteleg ca sant 3 variante constructive.Prima, cu frecv variabila si soc pe iesire, a doua cu frecv variabila si dublor si a treia cu frecv fixa si reglare curent prin modificare durata impulsuri.Pe care ati realizat-o, sa stim despre ce vorbim ca nu pot sa recitesc totul(sanatatea nu lenea).La @bolek este simplu: a treia varianta si este la optimizarea comenzii, nici macar nu a pus traful forta.Vad ca s-a pus intrebarea.

Link spre comentariu

In privinta blocului de comanda,primul construit a fost cel din schema lui Neguliaev cu UC3825.Greseala a fost ca am folosit un tor de ferita din sursele de calc.de culoare galbena din cauza caruia am ars 6 Igbt-uri.Am citit apoi ca nu sunt bune.Intre timp am construit cel de-al doi-lea bloc de comanda cu TL595(nu am gasit TL495) si facand-ui proba cu primul traf de impulsuri semnalele aratau si mai rau,dupa aceea am construit cel de-al doi-lea traf de impulsuri pe un tor de ferita de aceasta data(primul tor am aflat dupa aceea ca era din pulberi metalice),si astfel am reusit sa pun in functiune invertorul fara sa mai ard nici un igbt.Referitor la primul bloc de comanda cu UC3825 eu cred ca ar fi functionat corect si acesta cu un trafo impuls pe miez de ferita.O sa incerc sa-l folosesc la cel de-al doi-lea invertor pe care vreau sa-l construiesc.In rest nu am avut nici o problema cu supraincalziri.Rezistentele de 51 ohmi /5W putin caldute.Curentul consumat aprox.0,9A.

Link spre comentariu

Eu am construit cea de-a trei-a varianta cu frecventa fixa si modificarea duratei impulsului.In privinta oscilogramelor ,eu mi-am construit mai intai un osciloscop si un LCF-meter digital pentru construirea acestui invertor,asa ca oscilogramele nu sunt tocmai precise dar o sa incerc sa le postez asa cum sunt.Acum sunt la serviciu si nu stiu daca o sa reusesc sa le postez in seara aceasta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări