Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor sudura rezonant

vasilep

Postări Recomandate

Sant dupa 2 sapt de spitalizare si cred ca am venit si cu o toxinfectie de acolo.Nu pot sta dacat cateva minute la calculator.Asa ca pot da si rateuri.La 5 sec de la vizionarea schemei mi-a sarit ceva in ochi (reflexele batranilor?)--cine injecteaza curent in bazele pnp-urilor?Una dintre metodele mele de a ma tine competitiv(ma consider o persoana slab dotata "energetic" de la natura) este analizarea unei scheme complexe prin defalcarea in parti simple ce pot fi usor intelese facand apel la circuitele de baza cu care se incepe studiul electronicii.Deci npn-ul repetor primeste destul curent in baza de la tranz de iesire din tl494.PNP-ul are nevoie de o rez in baza care combinat cu beta tranz sa asigure curentul de impuls cerut initial de capacitatile din portile igbt.Oricum osciloscopul va arata cat de bine este aleasa rez baza-masa.Pt cei ce urmaresc subiectul ar merita sa pui initial 22kohm si apoi 1kohm ca sa vedem diferenta de semnal.

Link spre comentariu

Am avut initial 1k acolo si nu era mare diferenta. Am sa le pun la loc si fac poze.O alta idee e sa mai maresc un pic tensiunea de atac, ori prin marire alimentare aux, ori prin scadere spirele primare driver. Studiem...Marea teama mi-e ca spike-urile alea pot cauza o mica redeschidere a switch-urilor, si ca apar fie pe motiv de shoot-through (cap. parazita) fie vreo inductanta in fire/cablaj , de n-am remarcat-o eu inca. Montajul e facut pe un cablaj mare simplu placat , pe o parte sunt radiatoare si igbt-uri, pe cealalta ,tot restul de piese,si tws-urile sunt direct pe spatele placii chiar pe pini sau langa; totul e facut cu insule decupate pe cupru, fara desene. Ce e mare e doar latimea traseelor, nu am nicaieri sub 1cm pe forta. Ar fi prima data cand esueaza metoda, dar toate au un inceput...

Link spre comentariu

Ar trebui sa te cred pe cuvant, dar parca ceva nu este in regula.Pana acum am observat ca regulile fizicii nu prea pot fi incalcate, in cel mai bun caz noi facem erori de interpretare.M-am simtit un pic mai bine si am facut un montaj in care am folosit traful driver din atx.Primarul este din cele 2 primare in serie iar in secundarul ce merge in baza unui 13007 (9 spire de obicei) am pus 6,8 ohm.In pinii 9,10 am pus 1 kohm la masa.Apoi am scos rez de la un pin.Diferenta de oscilograme este evidenta.REVIN:sonda este pe rez de 6,8 ohm

post-27339-139829682293_thumb.jpg

post-27339-139829682308_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am mai bricolat un pic aseara.

Am pus diverse rezistente (1k, 2k, 10k) cum a sugerat miticamy, dar diferentele nu sunt drastice, desi exista, dupa cum se vede si in poze.

Nu ma contrazic cu cei cu multa experienta, eu nu lucrez acum in domeniul electronicii, dar ma gandesc la cat de mult pot sa influenteze detaliile rezultatul final.

Diferente mai mari insa au cauzat marirea capacitorilor de decuplare de pe placa de forta, trasee mult mai scurte spre sarcina, si marirea puterii sursei auxiliare pt driver.

Nu am folosit surse cu capabilitate mare de curent nici pe forta nici pe drivere, din motive de siguranta in perioada testarii, ideea e sa nu faca poc nimic.

Probabil ca am mai mentionat, proiectul acesta pt mine este o provocare, nu o necesitate (invertor am si unu de fabrica , daca chiar am neaparat nevoie...)

Am urcat la final si alimentarea de forta la cca 30Vdc.

Ce ma deranjeaza in mod special sunt impulsurile simultane in grile, cum se vede in ultimele poze.

Ma gandesc la niste decuplari cu cativa pico ? Semnalul pare sa aibe cativa MHZ...

Poze mai jos.

Posted Image

Link spre comentariu

Intrebare suplimentara: ai modificat frecv driver pana la obtinerea rezonantei pe partea de forta?Daca nu ai traf poti vedea forma curentului vizualizand forma de unda pe rez serie cu LC-ul rezonant.

Link spre comentariu

Daca cititi cu atentie cartile lui Neguliaev,veti vedea ca unul dintre cele mai mari avantaje al acestui invertor rezonant este acela ca spre deosebire de invertorul clasic full bridge unde comutatia se face la curentul nominal,la acest invertor comutatia se face la curent zero sau foarte mic,de aceea nici nu mai este nevoie de snubere.Atata timp cat dumneavoastra nu includeti in circuitul rezonant si trafo de putere cu o sarcina adecvata pe secundar,si nu reglati rezonanta pe sarcina respectiva,nu veti obtine nimic edificator decat doar faptul ca nu ati incurcat capetele la vreo infasurare a transformatorului de impulsuri.

Link spre comentariu

Referitor la trafo impulsuri ,Neguliaev recomanda un tor cu diametrul de 28mm,eu am folosit unul chiar putin mai mic,asa ca nu inteleg de unde a scos domnul Bolek diametrul de 5cm?!!!.Poate face confuzie cu torul folosit la dublorul de tensiune.

Link spre comentariu

@tudoreldoru:

Am folosit un tor de aproape 5cm pentru ca asta aveam la momentul respectiv.

Am sa incerc si cu unele mai mici si mai subtiri,sper sa nu se satureze; configuratia de atac primar driver cu punte H am ales-o pt ca este capabila sa controleze forma pe aproape orice sarcina.

Cele 4 rez de 51ohmi, alimentate deci toate 4 in paralel pt fiecare semialternanta, la approx 15Vrms, consuma din sursa auxiliara 15V^2 / 51R x 4rez=18W, pe care driverul trebuie sa ii asigure - de aici si surprinderea celor care au constatat peste 1A consum tras din sursa aux.

Am sa incerc si cu traful de putere, insa nu prea sunt dispus sa urc tensiunea fara a avea ceva certitudini privind formele de comanda. IGBT-urile mele sunt cam...mult vreo 200ron...

Fazarea la driver am facut-o cu osciloscopul, nu dupa ureche, deci nu de asta am facut testele, ci sa ma conving ca nu face nimic poc la cresterea tensiunii.

Redresarea de la priza e cu 2 punti de 25A si cu 320V pe 1500micro, nici un igbt nu ar rezista la un eventual crossconduction cu asemenea alimentare.

Putina teorie:

In sursele rezonante cu feedback prin varierea frecventei de lucru (cu VCO si uC), se doreste functionarea permanent in DREAPTA frecventei de rezonanta a LC, pentru pastrarea in zona ZVS chiar si la scaderea frecventei.

Dar la noi frecventa de lucru e fixa, si frecventa de rezonanta e variabila ! De ce? Pai pentru ca variaza inductanta mutuala M a trafului de forta, functie de impedanta secundara, adica de sarcina!

Daca sarcina e mai usoara, sau chiar gol, L primar e mult mai mare. Deci Frez a grupului Lrez-Lprimar-Crez ar fi mai mica, si Fosc fiind fixata (mare!) de pe atunci cand aveam sarcina grea (R mic) , acum ne aflam in situatie F osc > peste F rez LLC.

Regimul de ZVS se remarca usor pe osc cu 2 canale, daca pe unul pui forma de comanda GE tranzistor , si pe celalalt caderea de tensiune pe CE, va trebui sa remarci urmatoarele:

1.Tensiunea CE cade la zero

2.Dupa un interval mic, Tensiunea GE urca.

3. La sfarsitul dead-timeului, tensiunea CE inca e zero, iar GE scade la minus cat o fi

4.Tensiunea CE urca brusc dupa un timp foarte scurt.

post-936-139829682694_thumb.jpg

Link spre comentariu

@tudoreldoru & miticamy:Si acum intrebarea de 9.99 puncte: Suntem SIGURI ca se doreste functionarea switchurilor in ZCS (curent nul) , si nu in ZVS (zero voltage switching) ?Pentru asta, trebuie sa lamurim daca dupa reglarea inductantei urmarim rezonanta prin cresterea frecventei, sau prin scaderea ei?ASTA se urmareste si aici? sau mai degraba lucrul sub frecventa de rezonanta e regimul ZCS normal, urmarind ca prin ajustarea frecventei de lucru, IN SARCINA, sa ajungem la ZCS? Mie nu mi-e clar de ce ajustam intrefierul la Lrez pana la saturatie, cand de fapt asta inseamna cresterea si mai mult a Frez LLC ! Pt ca primul L , adica Lrez e atunci deja doar o sarma.

Link spre comentariu

Ai citit destula teorie si as dori sa pui o trimitere la o documentatie asemanatoare cu invertorul nostru.Pt. ca introduci in blocul rezonator si inductanta primarului trafului, ceea ce eu cred ca este gresit.

Link spre comentariu

Domnule bolek am realizat schema dumneavoastra - numai partea de comanda a trafului dtiver cu unele modificari - si am cateva nelamuriri. Am legat pinii 9 si 10 ai lui tl494 la pinii 2 si 4 ai lui tc4426acpa si am urmatoarele simptome. Fara traf conectat am semnalele din portile mosfetilor aproape dreptunghiulare cu foarte mici spikeuri, zic eu nesemnificative. Cand conectez traful dispar semnalele de comanda din porti si creste nejustificat de mult consumul intregului montaj. Semnalele in porti sunt in faza si ma gandesc ca ambii mosfeti sunt deschisi in acelasi timp. Care ar putea fi cauza? O incompatibilitate intre cele doua CI? Sau o legare gresita a lor?Potentiometrul din pinul 4 tl494 ce regleaza? Dead timeul sau factorul de umplere? La mine tind sa cred ca regleaza factorul de umplere.Multumesc!

Link spre comentariu

in ceea ce priveste tr. de inpuls eu l-am facut si pe inel de ferita si cu miez e25,lasind-ul pe ultimul deoarece inelul se cam incingea un pic.in ceea ce priveste consumul etajului de comana acesta este destul de mare cam09a.

Link spre comentariu

Se pare ca problema era de la un contact imperfect in soclul unuia din Ci. Traful e pe un inel de ferita de cca 2,8 cm si are 30 spire din cablu UTP, inductanta fiecarei bobine 12, 57mH. Acum trebuie sa redimensionez stabilizatorul de pe alimentare ca LM7812 se supraincinge. O sa folosesc un LM338k dar asta maine daca imi permite timpul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări