Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare 9 leduri la 32v, ce tranzistor sa folosesc?


Vizitator m3_catalin

Postări Recomandate

Vizitator m3_catalin

Salut

Vreau sa alimentez 9 leduri de 3.2v(15mA) la 32v si sa controlez printr-un tranzistor cu un microcontroller cand se aprind si cand se sting.

 

Ma gandeam la ceva de genul:

sursa(32v)->colector->emitor->rezistenta 100ohm(limitez curentul pentru leduri)->cele 9 leduri in serie->GND.

 

Am realizat montajul si imi stau aprinse permanent.Banuiesc ca trebuie sa limitez curentul din colector, sau banuiesc prost?

Ce-mi recomandati la aceasta schema sau ce tranzistor anume sa pun?

Eu am pus un BC337-16

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 7-16.shtml

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    8

  • nicul

    1

  • 10vid

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Ca sa deschizi tranzistorul ala, baza tre sa fie mai pozitiva decat emitorul. Dupa toate ledurile alea, imi imaginez ca emitorul e foarte aproape de 32v. Un uC nu scoate 32v. Dar pentru ca zici ca lumineaza, probabil baza fiind atata de negativa (0-5v) fata de emitor, dracu' stie ce anomalii se produc de conduce.Pune tranzistorul (daca nu s-a ars deja) in coada ailalta, cu emitorul legat la GND. Din baza o rezistenta de 5k si apoi spre uC.

Link spre comentariu

Ai grija la identificarea terminalelor la tranzistor, posibil sa fi confundat colectorul cu baza si de aceea conducea.Dupa ce-l conectezi cu emitorul spre masa cum zice postul de mai sus si "merge", masoara cu un miliampermetru in serie curentul prin LED-uri, fiindca acei 3,2V/LED nu sunt garantati si poti avea abateri de la curentul dorit de 15mA.

Link spre comentariu
Vizitator m3_catalin

Am realizat montajul, se aprind foarte putin cand nu le dau impuls din uC, iar cand le dau 5v merg foarte ok.De ce se aprind foarte putin cand tranzistorul ar trebui sa fie blocat?Cum remediez problema ?Am legat in baza tranzistorului o rezistenta de 5k spre uC si inca una la masa.Tensiunea Vce este de 4.5V iar Vbe de 0.64V.Pe fiecare led am ~2.85V.Am pus multimetrul pe scara de mA si am masurat in serie pe led dar imi arada 0.00..

Link spre comentariu

In primul rand: 2,85x9=26V. Diferenta de 32-26=6V pe 100 ohmi da un curent I=6/100=60mA. Ar trebui 400 ohmi ca sa ai 15 mA.Avem doua situatii: 1. LED-uri aprinse, Uce=0, Ube=0,65V, U la pinul controlerului = 5V2. LED-uri stinse, Uce=32, Ube=0V, U la pinul controlerului = 0VCe descrii tu este cu LED-urile aprinse sau stinse?Daca este situatia 1, trz. nu este intrat bine in conductie. Ar trebui micsorata rezistenta controler-baza.Daca este situatia 2, trz. nu este blocat suficient. Masoara tensiunea pe pinul controlerului, ar trebui sa fie sub 0,6V.Nu cumva iesirea controlerului comuta sus-jos (5V-0V) si cu voltmetrul vezi o valoare medie intre 0 si 5V ?

Link spre comentariu
Vizitator m3_catalin

Ce am scris eu am cu ledurile aprinse si 5v pe comanda de la controler. Semnalul este constant 5v (0xFF pe port).Atunci cand nu comand baza trz , deci este legata la masa prin rezistorul de 5k, ledurile se aprind foarte putin(sunt leduri tip piranha-4pini cu lupa, lupa amplifica lumina si se observa chiar si cand sunt foate putin aprinse).Cand dau 5v in baza trz, ledurile se aprind puternic desi nu la capacitatea maxima banui fiindca am doar 2.85v prin fiecare din ele. Tensiunea Vce cu ledurile aprinse prin comanda este de 4.5V.Vbe=0.65V.As vrea sa nu se aprinda absolut deloc cand alimentez la 32V fara comanda si cand comand sa am lumina prin leduri.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Emitorul tranzistorului la GND,colectorul la catodul seriei de leduri,100R la +32. BC337 e potrivit(daca mai e bun).Sarcina se leaga todeauna in colectorul tranzistorului,nu in emitor.Pt o siguranta ,fa comanda prin optocuplor.

Link spre comentariu

Dezleaga baza de peste tot. Leag-o la emitor (Ube=0). Cu 32V aplicati ar trebui sa nu se aprinda de loc. In caz contrar incearca un alt exemplar de 337, posibil sa fie defect.Curentul ai reusit sa-l masori cand sunt LED-urile aprinse?

Link spre comentariu
Vizitator m3_catalin

Am sa led baza la emitor si iti spun ce rezolv.

N-am reusit sa masor.

Am pus multimetrul pe scara de mA si cand pun in serie pe led nu-mi afiseaza nimic

Cu acest multimetru lucrez

 

Posted Image

Link spre comentariu

Nu vad imaginea, dar de regula trebuie sa schimbi si borna multimetrului unde se leaga firul, de la V la mA. Ramane neschimbata borna comuna COM. Masori in serie cu LED-urile, atat aprinse cat si stinse.Atentie sa nu legi baza la colector fiindca se arde trz.Sursa de 32V ce tip este ?

Link spre comentariu
Vizitator m3_catalin

Am legat baza la emitor si tot la fel de putin se aprind dar nu mai pot comanda baza sa le aprind.Sursa de 32V este un alimentator de imprimanta HP(~950mA).schema e asa :32V-> rezistenta 100ohmi->cele 9 leduri in serie->colector->emitor->GND

Link spre comentariu

E normal sa nu-l mai poti comanda cu baza scurtcircuitata la emitor. Cauza nu este deci controlerul.Daca cu scurtcircuit baza-emitor ai 4,5V intre emitor si colector (in loc de 32V) presupun ca tranzistorul nu e bun.A aparut poza, nu se vede ce scrie pe borne, dar presupun ca una este comuna, una pentru tensiuni si a treia pentru curenti, deci legi firele la Comun si Curent ca se masori curent.

Link spre comentariu

ticu, Vcesat nu e zero pentru tranzistorul ala nici cand e bun.din calcule raman 6V dar nu e luata in consideratie caderea de tensiune de 4,5V pe tranzistor masurata cu multimetrul ala simpatic.ar mai ramane pe rezistenta exact cat sa dea 15mA in circuit.cele mai slabe leduri de tipul ala mergeau la 30mA , e normal sa lumineze nu prea puternic la 15mA.oricum, 4,5V pe tranzistor e prea mult, ar trebui incercat un alt tranzistor.apropo, masurarea unui tranzistor cu instrument analog pe scala ohmi ajuta foarte mult la depistarea tranzistoarelor care par foarte bune.

Link spre comentariu

Dupa catalog Vce sat. maxim 700mV (la 500mA curent de colector). Stiam ca pirana cu 4 cipuri are max. 80mA iar cu un cip max. 20mA.Problema nu este cand lumineaza, ci cand ar trebui sa fie stinse, ca nu se sting complet... Catalin, nu ai alt tranzistor 337 sa il probezi?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări