ratza Postat August 4, 2011 Partajează Postat August 4, 2011 Viteza şi temperatura apei sînt cele mai importante. Fă-le mai mari. Cu treapta de viteză ocupi inutil o grămadă de spaţiu care ar putea fi folosit ca indicator grafic de turaţie, zic eu mai util. Pune doar treapta în care eşti, deşi nici asta nu văd cu ce te avantajează. Un şofer bun ştie tot timpul în ce treaptă e. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 Felicitari pentru proiect!!! Mie personal imi place. Doar ca idee, ai putea crea un meniu in care sa afisezi pe tot display-ul viteza, deoarece daca mergi cu viteza iti va fi mult mai bine cand arunci o privire scurta. Ai putea afisa data si ora.Da se poate face, voi configura un buton sa afiseze cum zici, viteza pe mijlocul ecranului font 32x32, turatia deasupra font 16x16, iar dedesupt daca imi mai ramane loc maricel voi afisa temperatura apei la dimenziune 16x16 iar langa apa voi pune ceasul, (eu am ceas separat cu termometru exterior, de acea nu am pus ceasul pe bord) dar il voi adapta, ce este mai nasol, este ca nu stiu sa fac sa afiseze ceasul, nu mam documentat, daca vreti sa contribuiti si sa nu mai stau sa caut cateva ore sau poate zile ar fi bine, inca ceva, eu la atmel folosesc quart de 8mhz, ce ziceti sa pun de 20mhz? ajuta foarte mult?Viteza şi temperatura apei sînt cele mai importante. Fă-le mai mari. Cu treapta de viteză ocupi inutil o grămadă de spaţiu care ar putea fi folosit ca indicator grafic de turaţie, zic eu mai util. Pune doar treapta în care eşti, deşi nici asta nu văd cu ce te avantajează. Un şofer bun ştie tot timpul în ce treaptă e.Eu zic ca la un display 240x128 de marimea 15cm x10cm zic ca se vede destul de mare, acum nu stiu daca tu vrei chiar mare mare, dar am zis mai sus ca fac un buton sa mute de pe un "tip" pe celalat "tip" de afisare si viceversa, fiecare sa foloseasca cum doreste, poate il ajuta si primul tip de afisare!AStept sfaturi pentru partea de ceas, adik ceva exemple ca le adaptez eu dupaia la display-ul meu!Ma intereseaza foarte mult partea de ceas, problema este ca am auzit ca nu este indicat pentru ca nu este precis!Voi ce parere aveti?Treptele de viteza leam pus deoarece la mine cel putin imi cam face figuri din 5 in 4 si din 2 in 1, am desfacut cutia de viteze dar nui nici o problema, dar nu tot timpul face, asa ca pentru mine este destul de bun, mai ales ca sunt novice in CAT A, am 3 luni vechime!Dupa sunet imi dau seama foarte bine si schimb fara sa ma uit la indicator, problema apare la franari destul de bruste, cand trebuie sa schimb repede, sau la intersecti!Pentru cine doreste sal il faca ii pot modifica sa arate doar numarul vitezei sau sa nu arate deloc, eu am pus si ca aveam spatiu care nu mai stiam cu ce sa il umplu! Link spre comentariu
iulian2010 Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Sper sa te ajute asta. Trebuie sa folosesti intre TOSC1 si TOSC2 un quartz de 32.768 KHz. Daca iti permite controlerul poti folosi un quartz de 20 MHz.Bafta! Test meniu si ceas.zip Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 6, 2011 Autor Partajează Postat August 6, 2011 Mersi mult de ajutor, acum sa vad de unde iau eu quart asa si il pun in aplicare, mersi foarte mult de inbunatatire! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 8, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2012 Dupa un accident minor in care bordul a fost facut praf, mam hotarat sa fac bodul electronic.Versiunea a doua este mult mai stabila ca prima, ocupa foarte putin spatiu programul, cca 25% pana acum. Am modificat marimea indice viteza, am scos indicarea vitezei (gear) de pe display, am facut-o slim sa ii zic asa, am implementat ceasul si multe alte facilitati.Acum intreabrea mea este.....La ceas am vazut ca ai zis sa pun un quart intre TOSC1 si TOSC2 de 32.768 KHzEu pe XTAL am un quart de 16mhz, necesita sa puns si quartuld e mai sus? sau nu maitrebuie.In simulari ceasul merge ok . In realitate astept sa imi vina displayul comandat de la tme ca sa pot face teste reale.Revin cu poze cand e gata. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 8, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2012 Revin cu un print screen in proteus cum arata ecranul bordului.Ce nu prea sunt multumit este modul in care am asezat indicele >>> temp apa si aer. In rest sunt foarte multumit. Cei care vor vrea sa propuna o modificare la nivelul temperaturi apei si a aerului, este binevenita.O sa revin si cu schema partiala a MCU-ului. Dupa care voi reveni si cu scheme folosite la citirea senzorilor.Citirea vitezei se face cu un ENCODER trifazic (folosesc doar o faza) care are 1KHZ la o rotatie asta cu aproximatie inca nu am testat sa fiu sigur dar pe aproape.Calculul kilometrilor parcursi se face tot din citirea impulurilor econcoderului.Kilometri de parcurs se calculeaza in functie de cata benzina mai este in rezervor.Consumul este calculat dupa viteza si turatie. In stationare arata L/h. Tensiunea bateriei daca este sub 12.2V este aratata pe negativ, daca este peste aratata normal.Kilometri sunt memorati in EEPROM la fiecare LOOP din program.Actual programul ocupa 21%.O afisare la 500mS, care va fi redus la 100mS asta daca se comporta bine in realitate, in simulari am afisari eronate.Si cam atat ce imi vine in cap de zis.Tot ansamblul va fi prezentat bucata cu bucata dupa ce schema va fi complecta.Voi posta la final si .HEX-ul pentru cei care vor sal il faca, sau il voi modifica dupa preferinte( alti KM parcursi, adaptare dupa senzori detinuti de user....etc.)L.E am revenit cu schema MCU. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iulie 8, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2012 Revin cu schema complecta MCU, poza la punerea contactului, si la oprirea contactului precum si atunci cand CRICUL este pus (cel mic).Acest bord mai include cati va indicatori de bord separati de LCD.Semnalizari, motor,atentie,peco,temperatura apa ridicata,baterie pe descarcate,faza scurta,lunga,shoke,ventilator radiator,led "imitare alarma". Cred ca am zis tot.Poze mai jos.Programul final , ocupa 23%, iar in jur de 8% ruleaza.Mai ramane de facut schemele la senzori de temp apa , aer, preluare semnal encoder,citire rpm din bobina de PICK UP,sonda benzina,citire tensiune BAT. Cred ca atat.O zi buna tuturor. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 2, 2012 Autor Partajează Postat August 2, 2012 Salut tuturor.Am termiant schema finala a acestui bord. Am atashat schema mai jos.Mia venit displayul 240x128 ca din imaginea de mai jos, si ATMEGA128-16AU.Voi ce parere aveti pana acuma?Am dat comanda si de restul pieselor si sper ca pe saptamana viitoare sal termin, voi reveni cu un video depsre cum functioneaza si poze cu el gata facut.Daca este cineva interesat de el, atunci voi posta si programul.Obiectez faptul ca la acesdt bord se poate modifica grafica oricand. Daca te plictisesti de ea, o poti modifica, fara ca parametri sa fie afectati. In program parte de grafica este separata si semnalata, nu are treaba cu porgramul care ruleaza pentru parametri. La acest bord, undeva accesibil este o mufa de tip serial care se poate programa MCU-ul acetui bord, fara a interveni la desfacerea acestuia de pe motor sau a da carene jos. Pe langa aceasta bordul este perfect impermeabil. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 2, 2012 Autor Partajează Postat August 2, 2012 Imi poate spune si mie cineva care este pozitia corecta a acestui LCD ? >> http://www.tme.eu/ro/Document/f2de8bc89 ... -biw-v.pdf Stiu ca cele mici 2x16 pozitia lor este cu conectorul in sus. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 2, 2012 Autor Partajează Postat August 2, 2012 Rog un moderator sa stearga acest post. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 2, 2012 Autor Partajează Postat August 2, 2012 Nimeni nimic???? Link spre comentariu
Stefan Postat August 3, 2012 Partajează Postat August 3, 2012 la astea conectorul de date trebuie sa fie in jos pentru o pozitie firesca (exact cum e desenat in catalog) Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 3, 2012 Autor Partajează Postat August 3, 2012 Mersi de ajutor. Link spre comentariu
Cilibiu Postat August 4, 2012 Autor Partajează Postat August 4, 2012 M-am apucat de PCB si in acest timp mi-am amintit de condensul care imi aparea intre LCD si geamul a unui ceas auto.Acest bord care il fac, va fi cat de cat etans, ce gaz as putea sa bag in el ca sa nu apara condens?Sa-l las in spate neetansat ca sa circule aerul?Ce am la indemana este AZOT gaz. Link spre comentariu
Stefan Postat August 7, 2012 Partajează Postat August 7, 2012 pentru inceput nu e bine sa-l faci "etans", daca bagi AZOT nu cred ca o sa stea prea mult timp acolo. Ii lasi cateva gaurele unvea in spate-jos pentru. Daca totusi il faci etans poti sa bagi in spate 2-3 saculeti de silicagel.Frumos proiect. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum