gica70 Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 (editat) Incalzeste fiecare pin in parte si sufla cositorul (ar fi buna o pompa). Iei la rand fiecare pin si-l cureti pana la luciu, cu un cutitas bine ascutit. Apoi pune sacaz si cu pistolul incalzeste bine fiecare pin pana devine stralucitor (ai grija, cand si cand, mai ia degetul de pe tragaci). Pinii de merg la masa vor fi infasurati cu o spira, doua de sarma de 0,6 (de aia de sonerie sau cablu de ala de calculatoare) dupa ce, in prealabil ai cositorit-o (cu aceeasi metoda). Curata si un pic de cablaj de jur imprejur la acei pini care se duc la masa si cositoreste si acolo.Acel adaus de sarma are rolul de a umple acel gol lasat intentionat pentru ca automatul de lipire sa nu de-a rateu. La ceilalti pini e bine sa dublezi circuitul dupa ce ai rasucit o data sarma in jurul pinului, cu acelasi tip de conductor. Lipiturile se fac cu fludor Sn60 si Pb40 si, atentie, nu se ia cu ansa cositorul ci trebuie aplicat la locul lipirii in acelasi timp, ansa si fludorul.Deasemenea, daca se poate, monteaza mici puferi de cauciuc, amortizoare.Succes. Editat Septembrie 24, 2015 de gica70 Link spre comentariu
Vizitator panasonic Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 Multumesc mult de raspuns, pompa am si am folosit-o , pistolul e buba, incinge fludorul si il arde, din pacate e cam greu de lucrat , toti acei pini sunt inghesuiti pe o suprafata de 2/1cm, si sunt si foarte subtiri, trebuie sa iau un letcon neaparat, o sa razui fiecare pin cu un cutter sau cu ce o fi si recurg la operatiunile specificate de dvs. in poza se vad lipiturile bine, in realitate nici cu lupa nu se observa bine ce e acolo. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 @panasonic: eu folosesc de foarte mult timp un pistol de lipit romanesc, din ala clasic de radioprogresul cu carcasa de ebonita. Conteaza foarte mult ce ansa ii pui si ce aditiv pentru lipire folosesti. Extrage cositorul vechi, curata bine oxidul, eventual folosesti o periuta de dinti si alcool izopropilic apoi la relipire folosesti flux sau pasta decapanta si un cositor bun. Si cositorul conteaza enorm intr o lipitura. Am cumparat mai demult o rola fabricata prin taiwan si am cam abuzat de ea, de multe ori curatam firul de oxid facand o baie de cositor din acela...extrem de bun fluxul din el. iar cu altele abia faci o lipitura decenta fara flux. Link spre comentariu
Vizitator panasonic Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 Din acela vechi am si eu, i-am pus o ansa de vreo 5cm sa incalzeasca mai tare ca am doi terminali la un cond care fura caldura si abia il lipesc, fludorul e de 60/40, ceva strainez, de 1mm, am spalat cu periuta si alcool izo de-am facut lac, cred ca pana nu razui fiecare terminal nu reusesc. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Fara sa te superi pe mine de ceea ce voi zice.Eu cred ca nu sti lipi cu pistolul.Daca ai sti cat de cat si la pistol poti mentine o temperatura ok.Apoi ai facut rau dupa mine ca ai folosit lichide acolo care daca au ajuns si probabil ca au facut-o pe cealalta parte a placii poate sa dauneze.Parerea mea ca mai bine cautai pe cineva cu ceva experienta care sa iti lipeasca acel calculator nu de alta dar e de masina si ce faci daca se intretupe cand esti intr-o depasire la limita?Am lipit zeci sa nu zic sute de asa ceva si stiu ce vorbesc.Incaodata nu te supara de ceea ce am spus aici. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 "... si recurg la operatiunile specificate de dvs. in poza se vad lipiturile bine, in realitate nici cu lupa nu se observa bine ce e acolo." 1. Fara dvs, te rog 2. Iata de ce ti se recomanda sa ceri si ajutorul cuiva experimentat. Link spre comentariu
Vizitator panasonic Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 (editat) @dan cod- nu e nici o suparare, criticile sunt constructive, de acord cu dvs, nu ''simt'' temperatura si cat trebuie sa incalzesc, de aici apar prb de lipituri arse si cu depuneri; nu am facut asa de lac incat sa curga pe jos, am inmuiat periuta in alcool si am sters cu ea placa si pinii. As merge la un electronist bun dar din pacate nu cunosc nici unul in oras la mine, ploiesti, ca asa fel de fel de lipitori care au un pistol si fac la fel ca mine gasesc la toate colturile. Daca cunoasteti pe cineva din zona mea va rog sa-mi recomandati. Totusi ptr ca sunt in criza de timp, adica trebuie sa pun masina in functiune, as cumpara astazi o statie de lipit, am gasit la un magazin cu vreo 90 lei de 50w, deci temperatura controlata (nu stiu cat e de buna), cu care sper sa reusesc pana la urma sa lipesc cum trebuie. @gica70-dupa cum vezi am sa ma conformez sa -l duc la cineva care se pricepe, important e sa-l gasesc. Multumesc Editat Septembrie 25, 2015 de panasonic Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Trebuie sa ne spui ce tip de statie este exact. Link spre comentariu
Vizitator panasonic Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 (editat) Asta este modelul: http://www.adelaida.ro/statie-lipit-termostatata-zd99.html Din pacate acum am venit din oras, nu am mai gasit statia din link-ul de mai sus, asa ca am luat un ciocan de lipit, singurul model. , pe el scrie 60w/ 200grd C, e ceva polonez; este cel din acest link, sau ca acesta. http://www.adelaida.ro/ciocan-de-lipit-60w-230vac-l012-60.html Editat Septembrie 25, 2015 de panasonic Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Tare ma tem ca nu e termostata; oricum e mai buna pentru ca are reglaj manual. Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 100% nu era termostata statia aia.Este un reglaj de putere atat fara termostatare.Am desfacut asa ceva. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 (editat) E la fel de termostatata ca si asta http://olx.ro/oferta/statie-de-lipit-analogica-parkside-tip-pls-48-b1-ID3Nk7I.html In primavara am luat si eu una de la Lidl cu 60 lei, noua si garantie 3 ani. Dupa cateva saptamani s-a dus naibi varful din alama cu un strat ieftin de ceva nikel. Statia e de fapt un simplu letcon cu variator de putere. Nu are nici un fel de senzor sau reglaj de temperatura. Apropo, link ul de mai sus cu anuntul poate fi pus la rubrica fun. O statie noua e putin peste 10eiro/60 lei in Romania. Unii vad ca vor sa faca profit baban prin revanzare la pret dublu sau chiar triplu http://www.eevblog.com/forum/reviews/parkside-pls-48b1-the-cheapest-%27soldering-station%27/ Editat Septembrie 25, 2015 de Rx-Tx Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Exact acelasi fel este si cealalta slaba de tot.O statie buna nu ai cum gasi la acvest pret decat intamplator. Link spre comentariu
manolo Postat Septembrie 25, 2015 Partajează Postat Septembrie 25, 2015 Numai un letcon 24v-48w mai bun gen Pensol sau Iron-N costa circa 60-70 ron ,sfatul meu cauta pe cineva sa faca lucrarea ,conteaza foarte mult si fluxul folosit ,sacizul in cazul asta cred ca e apa de ploaie ,cred ca nu vrei sa sti ca o seringa de 10ml cu flux bun costa circa 85 ron. Link spre comentariu
Vizitator panasonic Postat Octombrie 3, 2015 Partajează Postat Octombrie 3, 2015 (editat) Salut Revin cu informatii noi: A refacut toate lipiturile, folosind o tresa absorbanta am tras tot fludorul iar apoi am pus fludor nou, din tub, de 1mm grosime, 60%/40% si 2.5% flux, a mers perfect cu letconul ala de 30 lei . N-a dat rezultat, adica nu merge. I l-am dus unuia care am vazut ca ar fi ''cunoscator'' gasit la acest anunt: (vad ca nu ma lasa sa postez link-uri, un anunt cum ca face chiptuning, anulare dpf, repara calculatoare auto, am zis ca omu' e bazat, na}, cu promisiunea ca il verifica si il face; vine a doua zi cu el , aceeasi prb, nu merge, pleaca si zice ca revine cu o supapa electrovalva; intre timp cumpar un calculator , si cu ala imi face la fel, acum a ramas sa verific niste relee; intre timp am desfacut vechiul meu calculator si ce gasesc ma ia groaza, asta la care l-am dus a luat la relipit pe placa toate smd-urile alea mici , nu i-a scapat nici unul, la toate a dat cu pistolul, ciocanu' , acum intreb ca un necunoscator, e posibil sa fi cauzat acelor smd-uri din cauza caldurii ?, acelea vin din fabrica lipite de o statie de lipire automata, oricum nu trebuia sa se bage la ele, parerea mea. Editat Octombrie 3, 2015 de panasonic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum