ratza Postat Iulie 14, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2014 Pentru lipiturile sînt lead-free în majoritatea sculelor comerciale, lipirea şi dezlipirea devin un chin. După ce scoţi condensatorii, umple gaura cu fludor cu plumb, apoi cureţi grosul cu o pompă. Tresa merge parţial, mai ales la legăturile de masă. Link spre comentariu
peternan Postat Iulie 14, 2014 Partajează Postat Iulie 14, 2014 Multumesc pentru sfaturi!Am indemanare si experienta dar cu noile tehnici nu sunt pus la punct.Am avut experiente nrplacute cand am deslipit condensatori sa exfoliez cablajul de pe partea opusa. Nu m-am lamurit insa cum deslipesc condensatorii electrolitici tip SMD . Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 15, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2014 Pui fludor pe pini, apoi tragi de el într-o parte şi dezlipeşti unul din pini, chiar dacă incomplet. Pe urmă celălalt. Repeţi pînă iese de pe placă. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Pentru incepatori recomand lectiile celor de la PACE. Foarte bine explicate pt orice nepriceput. Link spre comentariu
dan cod Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Daca ai avea o statie de dezlipit cu vacuum dar una buna nu chinezarii ai vedea ca nu e asa de complicat cu dezlipitul. Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 16, 2014 Partajează Postat Iulie 16, 2014 Aliajele de lipit fara plumb se topesc peste 210 grade. Aliajul clasic Sn 60 Pb 40, cel mai bun, se topeste la 180 grade. Aliajul Sn 50 Pb 25 Cd 25, greu de gasit dar usor de facut, se topeste la 145 grade. Cel mai usor se cositoreste argintul, cuprul si alama proaspat curatate mecanic. Aici colofoniul merge perfect. Fierul, fierul zincat si alama nichelata se cositoresc bine cu pasta decapanta. Otelul inoxidabil se cositoreste numai cu acid clorhidric. Terminalele din fier (tranzistoare, integrate, etc.) cositorite cu multi ani in urma se lipesc foarte prost si trebuie sa fie curatate mecanic si recositorite. Aluminiul si bronzul cu aluminiu se cositoresc cu aliaj fara plumb sub un strat de ulei sau colofoniu topit dupa o curatare a oxizilor fara contact cu aerul (se freaca cu un cutit sau cu varful letconului). Link spre comentariu
keenox Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 Stiu ca e foarte vechi thread-ul. Intreba cineva pe la inceput cum se pot dezlipi integratele si vad ca nu a zis nimeni tehnica asta. Mi se pare ca pune cel mai mic stres pe piesa daca nu ai statie cu aer cald. Se regleaza statia la o temperatura ceva mai mare decat cea normala (360-370*C) si se incarca cu fludor foarte mult pinii pana obtii o masa amorfa ce-i uneste pe toti. Apoi integratul se va dezlipi foarte usor, odata ce e incalzit fludorul. O demonstratie aici (numai ca foloseste un aliaj cu punct de topire mic): http://youtu.be/UmD7F0--7Lc?t=9m Link spre comentariu
Rx-Tx Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) Dar nu ai ingredientul cheie "chipquick" = low melting point alloy solder Editat August 28, 2014 de Rx-Tx Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 1, 2014 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2014 Funcţionează şi cu fludor obişnuit. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 Pînă la urmă totul la dezlipirea unor piese mai deosebite ţine de experienţa şi îndemînarea fiecăruia, sculele contează mai puţin. Degeaba ai echipamente sofisticate dacă natura ţi-a dat două mîini stîngi şi fie că lipeşti, fie că dezlipeşti, arată ca naiba. Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 19, 2014 Partajează Postat Septembrie 19, 2014 Zău că da, vedeţi cum "fugăreşte" omul ăla placa, pe masa de lucru... "Chipquick" nu e aliaj de lipit, e doar un flux decapant...se vede clar că foloseşte fludor clasic după ce decapează. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 20, 2014 Partajează Postat Septembrie 20, 2014 (editat) Putea să pună o greutate pe placă, sau s-o prindă cumva de masă, cu pioneze, cleme, o menghină mică... imaginaţie să fi avut. Şurubelniţa cu ciungă e mortală. Editat Septembrie 20, 2014 de zal Link spre comentariu
ardiles Postat Septembrie 21, 2014 Partajează Postat Septembrie 21, 2014 (editat) Tot pentru dezlipiri se poate folosi o suflantă cu aer cald. Se găsesc cam prin toate magazinele de bricolaj, arată aşa:http://www.dedeman.ro/ro/scule-si-unelt ... 48113.html am folosit si eu acest tip de suflanta(feohn industrial) pentru recuperarea unor componente de pe placi ex: sursa de calculator. de mentionat este faptul ca inainte de a o incinge am uns-o cu flux(sacaz diluat in alcool izopropilic). PS: stiu ca e vechi postul dar cred ca poate ajuta pe unii incepatori ca mine. cu privire la filmuletul din postul #53, banuies ca integratul era trosnit, altfel sigur s-ar fi trosnit de la temperatura îndelung aplicata. Editat Septembrie 21, 2014 de ardiles Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 23, 2014 Partajează Postat Septembrie 23, 2014 Păi, mai mult ca sigur era dezlipit ptr a se pune altul bun în loc, se vede asta după cum curăţă cablajul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum