Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc piesele

ratza

Postări Recomandate

Pentru lipiturile sînt lead-free în majoritatea sculelor comerciale, lipirea şi dezlipirea devin un chin. După ce scoţi condensatorii, umple gaura cu fludor cu plumb, apoi cureţi grosul cu o pompă. Tresa merge parţial, mai ales la legăturile de masă.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sfaturi!Am indemanare si experienta dar cu noile tehnici nu sunt pus la punct.Am avut experiente nrplacute cand am deslipit  condensatori sa exfoliez  cablajul de pe partea opusa. Nu m-am lamurit insa cum deslipesc condensatorii electrolitici tip SMD .

Link spre comentariu

Pui fludor pe pini, apoi tragi de el într-o parte şi dezlipeşti unul din pini, chiar dacă incomplet. Pe urmă celălalt. Repeţi pînă iese de pe placă.

Link spre comentariu

Aliajele de lipit fara plumb se topesc peste 210 grade. Aliajul clasic Sn 60 Pb 40, cel mai bun, se topeste la 180 grade. Aliajul Sn 50 Pb 25 Cd 25, greu de gasit dar usor de facut, se topeste la 145 grade.

Cel mai usor se cositoreste argintul, cuprul si alama proaspat curatate mecanic. Aici colofoniul merge perfect. Fierul, fierul zincat si alama nichelata se cositoresc bine cu pasta decapanta. Otelul inoxidabil se cositoreste numai cu acid clorhidric. Terminalele din fier (tranzistoare, integrate, etc.) cositorite cu multi ani in urma se lipesc foarte prost si trebuie sa fie curatate mecanic si recositorite. Aluminiul si bronzul cu aluminiu se cositoresc cu aliaj fara plumb sub un strat de ulei sau colofoniu topit dupa o curatare a oxizilor fara contact cu aerul (se freaca cu un cutit sau cu varful letconului).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Stiu ca e foarte vechi thread-ul. Intreba cineva pe la inceput cum se pot dezlipi integratele si vad ca nu a zis nimeni tehnica asta. Mi se pare ca pune cel mai mic stres pe piesa daca nu ai statie cu aer cald. Se regleaza statia la o temperatura ceva mai mare decat cea normala (360-370*C) si se incarca cu fludor foarte mult pinii pana obtii o masa amorfa ce-i uneste pe toti. Apoi integratul se va dezlipi foarte usor, odata ce e incalzit fludorul.

O demonstratie aici (numai ca foloseste un aliaj cu punct de topire mic): http://youtu.be/UmD7F0--7Lc?t=9m

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pînă la urmă totul la dezlipirea unor piese mai deosebite ţine de experienţa şi îndemînarea fiecăruia, sculele contează mai puţin. Degeaba ai echipamente sofisticate dacă natura ţi-a dat două mîini stîngi şi fie că lipeşti, fie că dezlipeşti, arată ca naiba.

Link spre comentariu

Zău că da, vedeţi cum "fugăreşte" omul ăla placa, pe masa de lucru... :rade:

"Chipquick" nu e aliaj de lipit, e doar un flux decapant...se vede clar că foloseşte fludor clasic după ce decapează.

Link spre comentariu

Putea să pună o greutate pe placă, sau s-o prindă cumva de masă, cu pioneze, cleme, o menghină mică... imaginaţie să fi avut.

Şurubelniţa cu ciungă e mortală.

Editat de zal
Link spre comentariu

Tot pentru dezlipiri se poate folosi o suflantă cu aer cald. Se găsesc cam prin toate magazinele de bricolaj, arată aşa:http://www.dedeman.ro/ro/scule-si-unelt ... 48113.html

am folosit si eu acest tip de suflanta(feohn industrial) pentru recuperarea unor componente de pe placi ex: sursa de calculator.

de mentionat este faptul ca inainte de a o incinge am uns-o cu flux(sacaz diluat in alcool izopropilic).

PS: stiu ca e vechi postul dar cred ca poate ajuta pe unii incepatori ca mine.

cu privire la filmuletul din postul #53, banuies ca integratul era trosnit, altfel sigur s-ar fi trosnit de la temperatura îndelung aplicata.

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări