Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc piesele

ratza

Postări Recomandate

Poate  sa  imi  spuna  cineva  cum  se  face  lipirea  corecta  la  terminalele  acumulatorilor  gen ni-cd  sau  li-ion   ??   Este  gresit  lipirea  acestora  sau  periculoasa  ??  Mai  ales  ca  acumulatorii  litiu-ion  pot  exploda  la  anumite  temperaturi   ? 

Link spre comentariu

Cu aparat de sudura in puncte dar eu am facut si lipiri normale cu fludor, trebuie in schimb sa fii expert, daca pot spune asa, la lipituri pt ca trebuie sa incalzesti cit mai putin, poti chiar sa topesti izolatorul intern care are si parti din plastic.

Link spre comentariu

Eu am lipit multe tipuri de baterii și acumulatori. Din fericire încă nu am avut probleme. Am ceva decapant elvețian din anii 90 foarte bun. Pun un punct unde fac lipitura și atunci adera repede aliajul.

Link spre comentariu

Letcon cu varf surubelnita/dalta de 2,5-3mm, temperatura pe la 350, pregatire in prealabil a suprafetei cu ceva smirglu, si merge ok si cu colofoniu ( testat de mine ), varful respectiv de letcon are o foarte buna inertie termica, incalzeste local suficient de rapid incat sa nu trebuiasca tinut mult.

Link spre comentariu

Probabil ca merge și cu pistol dar în principiu trebuie ceva cu masa termica mare ca să nu trebuiască sa stai sa aștepți sa se încălzească punctul de lipire ci sa meargă din prima. 

Link spre comentariu

Sigur merge, eu numai asa am lipit, n-am avut rabdare sa incalzesc letcon. Cel de la statia de lipit e prea slab, se raceste instant daca masa piesei e mare. Doar ca nu trebuie insistat, daca nu merge din prima, se lasa putin, se infierbanta din nou ansa, si se mai incearca odata.

Acum 4 ore, dan cod a spus:

Eu cred că merge și cu pistol

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Am incercat azi sa recuperez citeva piese dintr-o sursa de pc, dar nu am reusit sa topesc lipiturile de pe placa desi am incercat si cu un letcon din ala gros de 100w. Stiu ca nu e pentru asa ceva , dar pistolul romanesc de 100w nu facea absolut nimic. Nu stiu ce aliaj au folosit la lipituri, dar efectiv nu se topea, desi letconul era incins bine. Nu am reusit sa scot decit radiatoarele, puntea de diode si firele. Cind am scos firele de pe placa erau atat de fierbinti ca abia mai puteam trage de ele, dar aliajul de lipit de abia s-a muiat un pic. N-am mai intalnit asa ceva. E o noua chestie ca sa nu mai poti repara nimic?

Link spre comentariu

Probabil aliajul folosit e fludor fără plumb, care se topeşte la temperaturi ceva mai mari decât cel cu plumb.Dar ar trebui să încerci şi punând puţin sacâz peste lipitura în cauză şi curăţind bine înainte de asta urechile ansei pistolului sau vârful letconului.Am avut ceva cazuri când unii reclamau că pistolul lor ,,nu mai are putere,,.De fapt aveau ansa cu urechile de contact aşa de oxidate că deveniseră semiconductoare la propriu...oxidul de cupru se foloseşte chiar la producerea de celule foto ieftine.

Editat de validae
Link spre comentariu

Acolo poti avea o izolatie termica, cauzata de folosirea incorecta. Daca virful sculei de lipit este "uscat", transferul de caldura sa face mai greu. Pune putin cositor pe virful sculei, asa transferul termic se face mai bine. Apoi, oxizii de pe virf impiedica transferul de caldura.

Mai e o problema, patita de mine, dar nu e cazul aici, fiind vorba de ansa. Am doua ciocane, unul de 40 W si unul de 25.

Cel de 40, e luat de la rusi, pentru lipituri mai "grele". Ei bine, daca am o astfel de lipitura (conductor gros, suprafata/masa mai mare), nu merge cu cel de 40W,  dar merge cu cel de 25! Explicatia e simpla, virful e din bronz, nu cupru! 

Link spre comentariu

Marea majoritate ( daca nu chiar toate ) a surselor ATX care mi-au trecut prin mana au fost asamblate cu fludor fara plumb ( e o chestie de standard sau impusa, sau ceva de genul din cate stiu ), deci comportamentul descris este normal si colofoniul nu ajuta la nimic, temperatura de topire este mai mare, iar masa termica semnificativa pune probleme greu de combatut cu pistolul clasic.

Asa cum zice si Defro foloseste fludor cu plumb, o sa scada temperatura de topire. Si foloseste letcon normal de la statie de lipit setata la 350*C dar cu varf tip dalta/surubelnita de minim 3mm ( daca gasesti mai mare e cu atat mai bine, nici macar nu incerca varfurile conice, sunt complet inutile aici ).

Are o mult mai buna masa termica iar transferul de caldura se face mai eficient, mai ales daca topesti direct pe varf fludor cu plumb.

Link spre comentariu

Intr-adevar, sacizul nu a ajutat deloc. Ansa la pistol e noua si nu e oxidata, pe alte placi nu am probleme. Nu am statie de lipit ci doar pistolul romanesc de pe vremuri. Nu ma ocup cu electronica, depanari si mi-e suficient.

Am mai avut mai demult niste aliaj de lipit fara pasta ,era ''sarma'' plina si din cauza ca se topea foarte greu si nu ieseu lipituri ok, l-am aruncat.

De ce se folosesc totusi astfel de aliaje in electronica, nu deterioreaza componentele din cauza temperaturilor mari de topire? Daca nici ciocanul de lipit cu varf de 1cm nu reusea sa topeasca lipitura, nu stiu cu ce le-au lipit.

Ms pentru raspunsuri. Placa am aruncat-o dupa ce am recuperat radiatoarele, dar am sa tin cont pe viitor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări