Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se lipesc piesele

ratza

Postări Recomandate

Servea si ca amortizor , la montajele ce functionau in medii cu vibratii . De multe ori erau pur " estetice " , fara vreo functionalitate . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 13 minute, gauss a spus:

Sunt radiotelefoane UHF mai vechi ... , au rezistorii axiali montati in picioare , unul din terminale are mai mult de 10 mm . Cine ( mai ) executa montaje RF , stie ce , cat si cum . De cand cu SMD - urile , dilema s - a transferat la cablaj . 

Probabil partea de FI era astfel realizata...partea de inalta frecventa era la fel ?

Link spre comentariu

Da ... si RF - ul . Impropriu spus RF ... , de fapt front - end - ul , mixerele , sinteza si restul . Daca montajul e rigid si bine proiectat , eventual ceva neutrodinari , nu e o problema . Am pe undeva un ICOM IC- A20 , o portabila aero . Ma rog , frecventa e mai joasa ( 136 MHz max . ) , realizata dupa cum spuneam mai sus , cu rezistori plantati vertical . Ma rog , mici ca dimensiuni ... ,  0 , 125 W putere disipata . Daca o gasesc , fac foto ... In aceeasi carcasa , si cu aceeasi tehnologie de executie , au fost si dual band , si UHF simple . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Rezistorii plantati orizontal sunt mai utili si comozi la proiectarea cablajelor deoarece ofera solutia de subtraversare cu 2-3, poate chiar 4 trasee de circuit, in functie de latimea traseului. La plantarea verticala ar fi o problema care ar complica enorm cablajul si ar lungi unele trasee.

Link spre comentariu

Depinde . Montajele cu rezistori verticali sunt mai compacte . Radiocasetofoanele si multe montaje japoneze din anii '80 au fost construite asa , cu rezistori preformati din fabrica , terminalul lung era acoperit cu rasina si avea o semibucla pentru usurinta plantarii la aceeasi inaltime . Ceva de genul ... , am gasit la repezeala pentru exemplificare , solutia se poarta si astazi :

https://www.electropages.com/2017/03/tt-electronics-radial-taped-power-resistors-ideal-minimal-footprint-designs/

Editat de gauss
Link spre comentariu

La putinele cablaje pe care le-am proiectat am folosit EasyEDA si mi-a fost imposibil sa gasesc un layout de rezistor plantat vertical.

Am gasit la un moment dat intr-un fisier Eagle al lui GeoMar un asemenea layout de rezistor si de atunci il utilizez acolo unde este inghesuiala pe placa.

De exemplu am incercat la un cablaj sa pun rezistorii vertical si la rutarea automata mi-a desenat doar un sfert dintre trasee, restul au dat eroare. Am facut traseele manual dar am fost obligat sa culc cam jumatate dintre rezistente. Cu unele culcate si altele in piciaore estetica montajului este cam indoielnica. 

Link spre comentariu

Cazul 1 nu-i ok nici macar din punct de vedere termic... cu atat mai putin tehnic sau estetic.

Chiar si cu ventilatie fortata, banala rezistenta care ar disipa ceva putere, s-ar raci mult mai eficient daca ar fi montata in contact fizic cu placa decat "in aer".

Link spre comentariu
Acum 2 ore, zvonacfirst a spus:

Legat de pozitia corecta de lipire a componentelor pe cablaj, am intrebat doua persoane si am primit doua raspunsuri total diferite.

1. Este bine sa le pui in aer, adica nu lipite de placa, la vreo 5mm deasupra, pentru ca se face mai usor racirea intregului ansamblu, mai ales a rezistentelor. Condensatorii electrolitici oricum se pun in picioare.

2. Este corect sa le cositoresti cu terminale cat mai scurte (adica lipite de placa) pentru a nu le fi modificate caracteristicile de terminalele prea lungi. Exemplul s-a referit tot la rezistente.

Care este raspunsul tehnic corect?

Multumesc.

Ambele sînt corecte, dar depinde de situaţie.

1. Răcirea se face şi prin terminale, nu doar prin corpul rezistenţei, plus că va creşte convecţia. Cablajul nu are un transfer termic prea strălucit, FR4 are 0,35W/mK. Dezavantajul major e sensibilitatea la vibraţii.

2. Dacă rezistenţele nu lucrează la frecvenţe la care terminalele încep să devină impedanţe de luat în cacul, acestea pot fi lăsate mai lungi. În cazul rezistenţelor care merg fierbinţi există posibilitatea de a se dezlipi în timp. E un lucru de care trebuie ţinut cont indiferent de tipul rezistenţei.

Personal prefer terminale cît mai scurte şi un calcul atent al disipaţiei, iar pînă acum nu am avut surprize, indiferent că a fost vorba de SMD sau THD.

Link spre comentariu

Păcat ca nu pot să-i dau un like lui @ratza.

Componentele pt montaje din medii cu vibrații se plantează lipite de placa (obligatoriu) și se lipesc și suplimentar cu adeziv/rasina/lac/silicon. În medii cu vibrații componentele cu terminale lungi risca sa li se sectioneze terminalele, sa desprindă cablajul și pot chiar întra în rezonante mecanice. 

Bucla de pe terminalele componentelor nu era pt amortizarea vibrațiilor (e discutabil pt ca poate întra în rezonanta mecanica și mai rău face) ci pt a realiza o plantare mai ușoară și uniforma. 

Link spre comentariu

Pentru montarea distantata de PCB exista rezistente cu terminalele gandite special pentru asta. Rezolva si problema estetica si probabil ca sunt si mai rezistente la vibratii. Din pacate sunt mai greu de gasit.

ERX3FJR33H.jpg

Link spre comentariu
Acum 15 ore, zvonacfirst a spus:

De fapt mi-a aratat o "scula" confectionata din trei fasii de textolit de cablaj lipite una peste alta cu latimea cam de 5-6mm. Eu am apreciat ca grosimea acelei scule ar fi de 5mm, dar cred ca de fapt era de vreo 3mm. Un alt argument a fost ca fiecare componenta este mai putin stresata termic deoarece terminalul mai disipeaza din caldura de la locul de lipire.

Eu am incercat la un montaj sa lipesc componentele in aer si mi se pare nu nu arata chiar rau. Am ales aceasta varianta deoarece marcajul fiecarei componente l-am pus exact pe simbol cand am facut PCB-ul. Astfel se vede sub rezistenta valoarea ei.

Mie mi se pare că arată groaznic(părere personală) nu am văzut niciodată așa ceva de fabrica ori mă învârt de peste de vreo 35 de ani printre electronice.

Link spre comentariu

Nici pe mine nu m-a dat pe spate, dar eu nu zic ca arata groaznic, zic ca nu arata la fel de bine. Pe motiv de estetica am si renuntat la acest stil de a planta componetele, care sincer, este si consumator de timp pana le potrivesti pe toate la aceeasi inaltime.

De aceea am intrebat care dintre cele doua moduri sunt corecte din punct devedere tehnic, deoarece criteriul tehnic trebuie sa primeze. 

Montajul respectiv l-am facut la un proiect pilot la care am intentionat sa recuperez componentele mai facil in cazul in care nu ar fi functionat. Dar a functionat.

La un montaj cu componente aeriene, defrisarea este floare la ureche.

Link spre comentariu

Daca recuperam si rezistente de 0.25W... atunci avem timp de pierdut, nu gluma. Sincer, nu merita sa recuperezi piese care vor functiona in montajul final dupa 2 cicluri de lipire, 1 de dezlipire in plus de stres mecanic (tras si indoit de terminale). E caz de componenta abuzata fizic. 

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Nenea Vasile iar a facut o boacănă la forum si iar s-au pierdut 2-3 zile de postari :rade:

Asa ca pun din nou linkul ala bun pentru a invata lumea cum sa lipeasca componentele

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări