Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum pot identifica acest trafo SMPS

maxente

Postări Recomandate

Am si eu un trafo de la o sursa SMPS provenind dintr-un calculator vechi 286 din 86'Cum pot identifica acest trafo daca este echivalent cu vreun tip ETD si eventual cam ce putere as trage din el pt. ca vreau sa il folosesc intr-o susrsa smps pe care vreau sa o fac ?Am pus mai jos o poza cu niste dimensiuni aproximativeVa rog sa ma ajutati Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxente

7

• Ciprian Alexandrescu

4

• moro

2

puterea sursei din care este traful este un bun reperacum conteaza si daca sursa era forward sau push-pull,acest lucru se poate afla dupa nr de tranzistori forta,circuite integrate folosite

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Eu zic ca dupa cum arata, poti spera la un min. 400W la 30-40kHz, cu conditia sa nu existe intrefier. Oricum trebuie desfacut si rebobinat conform dorintelor.

Link spre comentariu

Puterea sursei nu o mai stiuDaca as trage vreo 400w ar fi betonCand l-am desfacut s-a spart o mica parte din ferita era bine lacuit si pot sa o lipesc teoreticMai am vreo sansa sa fac ceva din el?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am folosit niciodata ferita lipita, nu stiu. Teoretic o lipitura stransa ar tine, zona se incalzeste putin (depinde de comportamentul adezivului), incearca cu picatura. Sigur vei pierde ceva si se vor mari radiatiile. Va fi un intrefier, dar nu aer. Chestia cu "merita" e foarte relativa. Mai ales din cauze financiare.Cred ca nu merita deloc daca miezul are intrefier din constructie (adica cu E-urile lipite exista o distanta intre coloanele din mijloc). Atunci e construit pentru flyback iar puterea e mica.

Link spre comentariu

Traful e mare..ai putea sa scoti si 800-1000 W din el ventilat daca nu are intrefir,daca are intrefir trebuie sa pilesti laturile ca sa dispara acesta..Nu e problema ca s-a spart..merge bine lipit daca faci lipitura perfect,recomand super glue industrial de la Bison.Mult succes! :101

Link spre comentariu

Multumesc CPX

Am gasit si carcasa de la sursa in care era folosit si scria asa:

12Vcc 7 Amp.

5Vcc 20 Amp.

Intrefierul este acel spatiu dintre tole ? Ca din cate am vazut eu tolele sunt foarte drepte si se aseaza foarte bine una pe alta adica nu se vede loc liber cand le fixez cu clema si stau foarte strinse

Tola sparta am fixat-o cu poxipol iar in momentul aplicarii am strins foarte tare ca sa iasa tot surplusul si vreau sa zic ca au s-a lipit foarte bine si drept aproape zici ca nici nu a fost sparta urmind sa aplic poxipol pe exteriorul tolei acolo unde nu influenteaza fixarea cu clema

Link spre comentariu

Ia cele 2 jumatati separate de bobina ,unestele si priveste-le in lumina la ele.Intrefierul daca exista va fi in latura din mijloc si va fi foarte vizibil..Cum sursa originala avea 200 W,s-ar putea sa fi fost forward cu un tranzistor si sa nu aiba intrefier,daca cumva a fost flyback sigur va avea unul...In ambele cazuri vei putea scoate minim 500 W cu schema pusa de tine, personal eu as incerca sa scot mult mai mult, un amarat miez EI33 poate fi fortat la 650 W..in concluzie eu nu cred ca vei avea dificultati majore din acest punct de vedere chiar daca va fi nevoie sa pilesti laturile...Poxipol din pacate e cam dens si vei avea un spatiu mai mare acolo..dar acum daca ai lipit nu prea mai ai ce face.. :cry:

Link spre comentariu

Ia cele 2 jumatati separate de bobina ,unestele si priveste-le in lumina la ele.Intrefierul daca exista va fi in latura din mijloc si va fi foarte vizibil..Cum sursa originala avea 200 W,s-ar putea sa fi fost forward cu un tranzistor si sa nu aiba intrefier,daca cumva a fost flyback sigur va avea unul...In ambele cazuri vei putea scoate minim 500 W cu schema pusa de tine, personal eu as incerca sa scot mult mai mult, un amarat miez EI33 poate fi fortat la 650 W..in concluzie eu nu cred ca vei avea dificultati majore din acest punct de vedere chiar daca va fi nevoie sa pilesti laturile...Poxipol din pacate e cam dens si vei avea un spatiu mai mare acolo..dar acum daca ai lipit nu prea mai ai ce face.. :cry:

Am desfacut tolele si le-am unit cu mina asa cum ar fi ele prinse in carcasa trafului si m-am uitat in lumina si se unesc atit de bine incat nu se vede nimic printre ele nici la exterior nici la interiorAsta ce inseamna ca nu are intrefier?Daca as trage undeva la 800w din aceasta schema cu trafu meu as fi multumitDin cate am observat eu sursa in care era folosit era half bridge
Link spre comentariu

Ai noroc..ai scapat de pilit si nu este intrefier! :101 ..Poti scoate 800W sau mai mult daca racesti activ transformatorul..Insa daca vrei intensitate mare si tensiune mica s-ar putea sa nu incapa sarma :cry: .Concret daca ai nevoie de sursa pentru un amplifcator audio ai putea scoate +-60 V si 6-7A sau +-80la 5A.Atentie insa la toroidalul care inmagazineaza energia.Acesta ce dimensiune avea in sursa originala???Daca erea mic nu vei putea obtine puterea aceasta.Ar trebui sa pui 2 sau 3 din cele comune in sursele atx de 250W unul peste altul,mai ales ca la tensiuni mari ai nevoie si de inductanta mare pentru riplu mic.

Link spre comentariu

Sursa o folosesc la un apmlif nmos200 la care ma gandesc sa mai pun cate o pereche de irfp-uri pe fiecare canal daca as trage sa zicem undeva la 800w din ea (sa fiu sigur ca are rezerva de putere) :rade: Tensiunea nu o sa depaseasca +/- 50 VCu inductantele acelea nu ma pricep prea bine cum sa le facUnii spun ca acele inele care sunt puse in sursele de la calc nu ar fi bune ca nu sunt din ferita si ele s-ar incalzi daca ar fi puse in surse cu frecventa mai mare de 50 KHzE posibil sa nu fie toate asa da nu stiu cum se identificaPoate ma ajuta cineva de aici cum le gasesc si cum le construiesc pentru montajul acesta

Link spre comentariu

Am spus clar ca acea putere se poate obtine cu transformatorul ventilat iar puterea maxima nu depinde doar de transformator ci de multe alte elemente(tranzistori,bobina de acumulare,alegerea unui factor de umplere apropiat de maxim cu acceptul unei stabilizari mai slabe a tensiunii de iesire,un radament mai slab...etc)..Maxente,nu depasii 50 khz cu aceste piese pentru ca o sa creasca mult pierderile iar la +-50 eu cred sincer ca o sa obtii ~800 W,pune poze cu toroidalele ce le ai si dimensiunile lor...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări