Vizitator smilex Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 In grile se pot monta generatoare de curent comandate invers in asa fel incat atunci cand creste curentul prin unul, sa scada prin celalalt (tensiunea comandata e negativa). Se poate obtine un sertar cat un integrat, care e scopul unui asemenea demers? Fac abstractie de costuri. Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 15, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2011 Ma gindesc pentru inceput la schema atasata. Este o schema de test sa vad daca principiul de functionare este valabil. De ce cu lampi? fiindca intra in linia amplificatoarelor cu lampi iar daca ma apuca sa scot vreo 10kV pentru lampi mai ciudate gen OT100 sau Doamne fereste GMI50 parca m-asi simti mai sigur cu un SMPS cu lampi (eventual tiratroane daca descopar cum sa le pun la lucru). Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 De ce nu pastrezi un singur tub (PL36) si sa apelezi la o comanda uzuala (UC3843). Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 15, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2011 Incet, incet si eu cam tot la aceeasi concluzie ajung. Cred ca asta va si fi solutia finala daca tot apelez la o sursa auxiliara atunci usor alimentez si un 3842 (ca din astea am) sau un SG3525 iar cu niste trafo de impuls cred ca le pot cupla usor cu finalii. Desigur pina atunci imi veti lasa placerea sa dau cu capu'n zid cum am facut pina acum... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 Greul il vor duce tuburile (daca n-ai incredere in tranz.) dar cuplajul il realizezi simplu, intradevar. Altele sunt costurile, simplitatea, spatiul si randamentul cu o comanda uzuala. Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 15, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2011 Am incredere in tranzistoare dar efectul artistic este cu totul altul. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 Si CI + tuburi e de efect. Cel putin mie mi-ar starni curiozitatea. Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 15, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2011 Va cred, iar daca ati avea in fata ochilor un GMI6 cred ca m-ati intelege. Acum ma distrez sa fac schema unui push-pull cu SG si GMI6. Bine inteles inainte trebuie sa descifrez ciudatele caracteristici ale acestei lampi. Pina acum am senzatia ca grila1 poate fi legata direct la iesirea SG daca SG-ul este alimentat la 24V dar oricum trebuiesc intercalate niste inversoare. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 15, 2011 Partajează Postat Iulie 15, 2011 Sunt in varsta, dar nici chiar atat incat sa cunosc bine tuburile electronice. Deci, nu pot sa dau sfaturi despre comportamentul lor. Probabil pe o grila exista o tensiune la care tubul se deschide ferm. Odata aflata acea tensiune, poate fi asigurata cu traf sau cu tranz. gen final video. As opta pt. tranzistoare. Pentru aflarea tensiunii as comanda un bec cu un reglabil pe grila. Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 16, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2011 M-am hotarit cu ce schema sa incep, am atasat-o dimpreuna cu sursa auxiliara. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 16, 2011 Partajează Postat Iulie 16, 2011 Pe R1 si R3 exista variatie de tensiune atunci cand tubul se deschide? Daca da, si e suficienta, va oscila. Tensiunile obtinute (Ua, Uf) nu sunt stabilizate, avantajul este doar utilizarea unui traf ferita in locul celui de retea.Din P1 se regleaza durata pentru ambele tuburi deci ca efect, reglarea frecventei. Care e rostul? Sau se regleaza o anume tensiune de polarizare?Filamentele inseriate se alimenteaza la 50V? Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 17, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2011 Tensiunile obtinute (Ua, Uf) nu sunt stabilizate, ... In majoritatea cazurilor amplificatoarele cu lampi nici nu au nevoie ca tensiunile anodice si de filament sa fie stabilizate oricum daca acest concept se dovedeste viabil o bucla de reactie cu un optocuplor poate fi introdusa si sa actoneze in felul urmator: la tendinta de scadere a Uf frecventa de oscilatie sa creasca. ... avantajul este doar utilizarea unui traf ferita in locul celui de retea. Toate experientele neplacute pe care le-am avut atunci cind alimentam cu trafo "obisnuit" au disparut in momentul in care le-am inlocuit cu module smps (prezentate anterior). Nici urma de zgomot indus de reteaua de 220AC, greutate si spatiu ocupat incomparabil mai mici. Din P1 se regleaza durata pentru ambele tuburi deci ca efect, reglarea frecventei. Care e rostul? Sau se regleaza o anume tensiune de polarizare? Asa cum am spus mai sus daca se introduce o bucla de reactie care sa urmareasca Uf aceasta va determina o crestere a frecventei in cazul in care Uf tinde sa scada iar la o tendinta de crestere a Uf frecventa de oscilatie trebuie sa scada. Filamentele inseriate se alimenteaza la 50V? Evident, din catalog filamentul PL36 trebuie alimentat cu 25V si are un consum de 300mA. Am o intrebare: poate fi inlocuit modulul AUX smps cu un grup de diode si condensatori astfel incit sa obtin o tensiune negativa raportata la catodul lampilor? Desi am tot studiat link-ul: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=674 nu mi-a venit nici o idee. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 20, 2011 Partajează Postat Iulie 20, 2011 Nu poti obtine o stabilizare a tensiunii in functie de frecventa.Mai jos, obtinerea tensiunii negative adaugand pe langa puntea deja existenta. R este pentru limitarea curentului de incarcare, C1 si C2 se aleg in functie de curentul consumat si determina scaderea tensiunii pe ele intre alternante (timpul este 20ms). Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 20, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2011 La "resonant mode power supply" , din cite stiu eu, stabilizarea se face prin modificarea frecventei. Poate reusesc sa complic suficient schema ca sa ajung la un rmps. Oricum stabilizarea urmeaza dupa ce reusesc sa-i dau drumul in bucla deschisa.In ceea ce priveste obtinerea unei tensiuni negative raportata la catozi cu schema de mai sus nu cred ca este posibil. Din cite am vazut minusul C2 prin sarcina "vede" doua jonctiuni P din punte, electronii nu au cum sa "curga" in acea directie. Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 21, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 21, 2011 Pina una alta am facut alimentatorul AUX cu TOPswitch. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum