Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena lichida

The Stressmaker

Postări Recomandate

In ceea ce priveste performantele antenei cu mercur, s-a mai discutat acu vreun an, e doar un mit, nu e cu nimic ma grozava decat antena de cupru. In ceea ce priveste obtinerea mercurului, sunt multi dintre noi care daca au nevoie, pot procura, nu inseamna ca suntem "dusmanul de clasa", "teoristii aia", etc. E suficient sa lucrezi intr-un laborator unde se face un pic de cercetare si obtii cat vrei (pe semnatura, bineinteles). Sau daca lucrezi la un serviciu de intretinere tehnica a unui spital... ai cu litrii, nu e nimic ilegal, il pui in tensiometre. De dragul experimentului, se poate incerca antena cu mercur, daca tii la timpul tau (si atentie la sanatate ca se evapora, nu trebuie neaparat inghitit sau atins ca sa te intoxici), las-o balta ca nu merita. Mai bine pui teava de cupru cu diametre diferite si surub de reglaj pentru tatonarea lungimii....

Link spre comentariu

Putem reveni la discutia initiala referitoare la antena formata cu un jet de apa de mare? Apa de mare este conductoare datorita ionilor dizolvati pe cand mercurul este un metal si se comporta la fel ca si cuprul in aceasta situatie.Metoda mentionata de mine in acel link era despre creearea unei antene folosind doar apa de mare, practic in orice loc de pe mare si avand avantajul ca poti face o "verticala" destul de buna folosind aceasta metoda si avand la dispozitie un spatiu restrans.Cred ca utilizarea acestei metode poate fi utila in doua cazuri. Primul ar fi modulul de urgenta (cel cu S.O.S.-ul) in caz de dezastru naval iar a doua utilizare interesanta ar fi la un submarin.

Link spre comentariu

Explica, te rog, ca eu tot nu inteleg. Acel jet de apa (coloana) nu ramane, asa ca un bat (decat daca submarinul se afla undeva pe la poli si apa tasnitoare ingheata; e mai greu cu reglajul!) pt. ca se scurge..Cum faci ca RF-ul sa nu fie influentat de acea scurgere?. Cum se disperseaza?.

Link spre comentariu

Presupun ca acesta este unul din dezavantajele acestui tip de antena, variatia parametrilor in functie de starea jetului de apa in conditiile atmosferice date. Daca se accepta o variatie a parametrilor intre limite date atunci incep sa primeze avantajele acestei antene, usurinta "ridicarii" si posibilitatea de a controla lungimea antenei.Daca pe un submarin, la poli, se cere o asemenea antena, atunci poti incalzi apa "antena" prin doua metode. Prima, folosind lichidul de racire al motorului si a doua este "pompand" suficienta energie RF in antena cat sa o tina "calda".Nici o antena nu este perfecta si fiecare antena are domeniul ei de aplicabilitate iar aceasta antena nu face exceptie.

Link spre comentariu

Nu sunt mai lamurit acum :cry: , ceea ce ma bucura este faptul ca ai gasit rezolvari la.. glumele mele :nebun: !Poate se gaseste o metoda de a transforma jetul in..dipol; asa mai merge! :ras:

Link spre comentariu

Doua duze, doua pompe, transformator de simetrizare. Poti face antena in "v" sau dipol "orizontal" daca ridici duzele la o anumita inaltime (sau poti face dipol vertical daca un jet este in sus si celalalt in jos, unul sub altul). Poti chiar sa le sinfazezi si asa poti lucra cu mai multe antene "jet". Vizual va arata ca o fantana arteziana.Cand te "ambalezi" in acest domeniu, vorba aceea, "doar imaginatia este limita". Ca fapt divers, poti face un YAGI vertical cu cateva elemente, folosind jeturi de apa de mare.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

As vrea sa ma alatur si eu grupului. Imi pare ideia interesanta.Ce teste ati facut ?Cineva promitea ca o sa testeze. Ce a iesit ?Stropitorile alea pentru stergatoare de parbriz nu or merge modificate ?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

In afara de faptul ca mercurul are 13kg/litru (deci iese o antena destul de grea), mai e si periculos din punct de vedere legal. Se face puscarie pentru detinere, din cauza ca se foloseste la fabricarea explizibililor (fulminat de mercur.... capsa detonanta.... ring a bell? ). Nimeni nu te va crede ca ai vrut sa-ti faci antena :da .

Am scris suficient de clar,cred,ca mercurul folosea doar pentru a obtine dimensiunile corecte ale antenei in faza de testare,fara a mai fi nevoie sa fac n'spe mii de taieturi sau adaugiri la elemente.Ulterior antena se putea construi din materiale clasice cu marele avantaj ca dimensiunile obtinute prin experiment erau cele optime.Se cunoaste ca aparatul matematic(extrem de complex) pentru dimensionarea unei antene nu este suficient ca sa construiesti o antena cu RFS-ul si RUS-ul optim,mai este nevoie si de o optimizare care se obtine prin incercari practice.
Probabil ca, dupa cateva sute / mii de ore de reglat cu elementii de mercur, se va obtine un plus de 1dBi fatade antena calculata si executata dupa dimensiunile publicate intr-o buna carte de antene.
Link spre comentariu

Sa va dau si eu o solutie la antena lichida:O teava din polipropilena umpluta cu apa de mare (sau apa dulce sarata, sau solutie cu acid sulfuric din acela de baterie auto) prevazuta la capete cu robinete metalice pentru a se putea umple si ulterior tine apa in ea. Se face un adaptor la unul din capetele cu robinet, cu mufa UHF, iar contragreutatile se pot face pe acelasi principiu ca si antena.Acum ramane sa stabiliti dimensiunile corecte pentru diverse frecvente in HF, si sa masurati impedanta si reactanta cu un analizor de antene.Dar la urma urmei si pexalul ar fi bun pentru o antena in HF/VHF/UHF, deoarece are insertie de aluminiu la mijloc destul de groasa.A incercat cineva un Yagi din pexal ?

Link spre comentariu

Intrebarea initiala era referitoare la acel jet de apa de mare care poate fi folosit ca antena. Ca bobina de soc lichida (s-a pus intrebarea ca se poate scurtcircuita semnalul RF la masa) se poate folosi un furtun infasurat in jurul unui ax exact ca la omologul cu fir de cupru. Sau pompa sa nu fie centrifuga ci cu piston, cu impulsuri sau peristaltica, ceva care "rupe" firul de apa. Asa se poate injecta semnal RF fara a fi "pus la masa" iar separatorul electric este format din corpul pompei.Antena de receptie tip "bat" din polipropilena pentru CB am incercat eu cu rezultate modeste. Am experimentat cu o bara de 2,5m din care am facut un dipol cu o tentativa de transformator de adaptare (era o bara care trebuia aruncata si eu aveam timp liber). Problema este ca pexalul se indoaie in timp mai mult decat polipropilena daca ar fi folosit la un Yagi si trebuie ancorat bine. Dar, fiind obtinut usor, nu vad de ce nu ar putea sa fie folosit la receptie sau la puteri mici.

Link spre comentariu

Apoi mai trebuie sa aiba cateva spire de furtun pe un tor de ferita, intre pompa si duza, care sa se comporte ca un soc de radiofrecventa, intrerupand legatura la pamant si din aceasta parte. Cupland firul cald la duza tot ceea ce mai ramane este ca sa se bazeze pe o rezistivitate electrica cat mai mica a apei de mare pentru o eficienta cat mai mare la emisie....

Cuplajul se poate face inductiv, prin acele spire de furtun. Cuplajul galvanic duce la corodarea duzei.
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Curentii de RF sunt la suprafata metalului, dar mai bine o faci din aur ca iesi mai ieftin hi hi

Bravo, cumetre.

Dezgropi un topic de acum patru ani, spui o tampenie, iar la final mai si hi hi.

Sa fii sanatos si.....la mai multe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări