Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena lichida


The Stressmaker

Postări Recomandate

Prin ungherele internetului am ajuns si la acest site (Eng): http://www.wired.co.uk/news/archive/201 ... er-antenna si filmuletul corespondent

.

Se prezinta o antena lichida avand ca si conductor central apa de mare. Acordul in banda se face prin reglajul debitului de apa si implicit a inaltimii jetului. Destul de interesanta aceasta antena pentru puteri mici (la puteri mari antena se "evapora").

Singurul avantaj pe care il vad, fata de o antena normala, este faptul ca ea se poate "strange" foarte repede prin oprirea jetului de apa.

Cat de reale,din punctul de vedere al unui radioamator, sunt afirmatiile celor care o prezinta tinand cont ca se evita publicarea unor valori masurate ale acelei antene?

Link spre comentariu

Stau si ma intreb... cum izoleaza "firul" radiant de.... apa din mare care, din punct de vedere al potentialului este GND. Practic emiti cu antena la masa. O fi bine?

Link spre comentariu

Interesanta ideea, atunci cand vrei sa arati ca SE POATE. O antena dintr-un "fir" de apa necesita mult mai multa atentie decat o sarma, ceea ce o face neatractiva. Asta este o parere de inginer, mai putin de radioamator!

Link spre comentariu

S-ar putea ca antene asta sa fie ceva mai buna decat cea cu laser :ras: .Acuma, serios; parca am citit pe undeva dar era vorba de o teava izolanta RF in care era apa de mare iar reglajul SWR se facea din nivel..Aceeasi intrebare pertinenta ramane: "Stau si ma intreb... cum izoleaza "firul" radiant de.... apa din mare".

Link spre comentariu

Si daca bate vantul? cum merge treaba cu nivelul? Da oare se trnasmite si susurul apei? sau poate se face modulatie dupa cum bate vantul, iar daca transmiti un semnal cunoscut putem afla viteza vantului, asta mi se pare o aplicatie mult mai interesanta.

Link spre comentariu

Probabil ca merge si asa dar eu m-am gandit cu multi ani in urma la ceva asemanator si anume aveam in cap sa construiesc o antena Swan in 2m(144mhz)iar in loc de elementele din metal sa folosesc mici segmente de plastic care sa fie umplute cu mercur.Ar fi fost avantajul ca modificarea,marirea sau micsorarea,unui element s-ar fi putut face pe viu si nedistructiv pentru optimizarea la maxim a randamentului; urmand apoi ca dupa obtinerea dimensiunilor optime sa se treaca le executia antenei "pe curat".Ma gandeam ca asa s-ar putea obtine o antena dimensionata exact pentru ce aveam nevoie,fara sa tot tai sau sa adaug material la fiecare element.

Link spre comentariu

In afara de faptul ca mercurul are 13kg/litru (deci iese o antena destul de grea), mai e si periculos din punct de vedere legal. Se face puscarie pentru detinere, din cauza ca se foloseste la fabricarea explizibililor (fulminat de mercur.... capsa detonanta.... ring a bell? ). Nimeni nu te va crede ca ai vrut sa-ti faci antena :da .

Link spre comentariu

Sa va scriu ce am inteles eu din filmulet. In primul rand jetul trebuie sa aiba o curgere laminara, aproape de limita, pentru ca in partea de sus sa se transforme in picaturi, astfel intrerupandu-se legatura cu pamantul. Apoi mai trebuie sa aiba cateva spire de furtun pe un tor de ferita, intre pompa si duza, care sa se comporte ca un soc de radiofrecventa, intrerupand legatura la pamant si din aceasta parte. Cupland firul cald la duza tot ceea ce mai ramane este ca sa se bazeze pe o rezistivitate electrica cat mai mica a apei de mare pentru o eficienta cat mai mare la emisie. In rest acordul se face ca la antenele obisnuite existand intr-adevar dependenta de factorii atmosferici.Analizati ce am inteles eu despre aceasta antena si scrieti ce pareri aveti despre ea si rog sa se evite discutia despre antena cu mercur, chiar daca sunt asemanatoare in principiu.Un offtopic : cea mai tare faza ar fi ca jetul de apa vertical din spatele unui skyjet sa fie folosit ca antena.

Link spre comentariu

Este posibil ca la frecvente mari sa functioneze. Dar in frecvente mici (sa zicem 7 MHz), cate spire trebuie sa aiba furtunul, astfel incat sa avem o impedanta corespunzatoare?Iar la frecvente mari, antenele sunt scurte. Unde mai pui ca le poti face si directive :da . De curiozitate, cand voi merge la mare, o sa incerc emisia in 2m cu asa ceva, daca reusesc sa-mi fabric dispozitivele necesare.

Link spre comentariu

In afara de faptul ca mercurul are 13kg/litru (deci iese o antena destul de grea), mai e si periculos din punct de vedere legal. Se face puscarie pentru detinere, din cauza ca se foloseste la fabricarea explizibililor (fulminat de mercur.... capsa detonanta.... ring a bell? ). Nimeni nu te va crede ca ai vrut sa-ti faci antena :da .

Am scris suficient de clar,cred,ca mercurul folosea doar pentru a obtine dimensiunile corecte ale antenei in faza de testare,fara a mai fi nevoie sa fac n'spe mii de taieturi sau adaugiri la elemente.Ulterior antena se putea construi din materiale clasice cu marele avantaj ca dimensiunile obtinute prin experiment erau cele optime.Se cunoaste ca aparatul matematic(extrem de complex) pentru dimensionarea unei antene nu este suficient ca sa construiesti o antena cu RFS-ul si RUS-ul optim,mai este nevoie si de o optimizare care se obtine prin incercari practice.
Link spre comentariu

Teoretic e posibil, dar practic nu cred ca este rentabil. In primul rand antena trebuie sa fie in pozitie verticala deoarece mercurul ca orice lichid se aduna in partea de jos, in al doilea nu vad de unde o sa-ti permiti suma necesara cumpararii mercurului, doar daca nu esti cumva unul din traficanti. Si ai grija sa nu te prinda politia ca e vai de mercurul tau.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări